Det sköna med att bli äldre är att ha städat inombords

Storfamilj har blivit på tu man hand, och ibland skrubba potatis i Thailand. Schlager-, Allsångs- och Kär och galen-Lotta har alltid satt familjen först och blivit folkkär på kuppen.


2002 fick Lotta Engberg ”Guldklaven” som årets sångerska och hon har även fått ”Ulla Billquist-stipendiet” 1995 och ”Lasse Dahlqvist-stipendiet” 2005. 2005 blev hon även utnämnd till ”Årets Göteborgare” och hon finns avbildad på frimärke.

Det känns ovant. Lotta Engberg och stora klassiska mästare som Mozart, Grieg och Beethoven. Men det är i deras sällskap hon trivs allra bäst.
– Jag lyssnar aldrig på dansbandsmusik eller schlagers när jag är privat, säger Lotta lite oväntat. Den musiken finns till hundra procent i mitt hjärta när jag jobbar. Men när jag är ledig, då är det annan musik som gäller.

Under fyra år på 1980-talet studerade hon på Musikaliska Akademien i Stockholm, med klassiskt piano som huvudinstrument.
– Klassiskt är den absolut bästa musiken att lyssna på , säger Lotta. Man hör efterhand att det är så genomkomponerat. Det svänger mycket i känslor och det är många nyanser. Det är skönt!

Hemma i villan utanför Alingsås sitter hon gärna vid den vita flygeln och spelar klassiska stycken. Hennes skivhylla är fylld med klassiska mästerverk. Och all musik hon laddat ner i sin iPod är klassisk.
– Fast jag kommer aldrig att spela klassiskt piano inför publik, säger Lotta. Nej, jag vet min begränsning – så pass musikalisk är jag. Det är bara efter ett par öl jag tycker det låter riktigt bra. Då kan Robert Wells slänga sig i väggen!
 Lotta skrattar gott med en varm glimt i ögat.

Lotta Engberg är lätt att älska. En rar och okomplicerad tjej som är lika lysande självklar i alla olika roller vi sett henne i. Som dansbandsdrottning. Som stjärna i Melodifestivalen. Som duktig programledare i tv. Eller när hon lotsar en hel kör till musikaliska höjder.

Lotta står där, god och glad, och vi tar henne till våra hjärtan. Oavsett om vi är 30 eller 85. Själv fyllde Lotta 45 år i mars i år men känner ingen oro över att åldras.
– I maj, när jag repeterade med Måns Zelmerlöw inför turnén med Diggiloo, slog det mig att han är lika gammal som min äldsta dotter Malin, säger Lotta. Det var lite konstigt. Men åldersnojig har jag absolut inte blivit. Tvärtom. – Det är skönt att bli äldre. Det innebär att jag har städat inombords. Äntligen har jag lärt mig uppskatta mig själv, jag har lärt mig säga nej. Och jag är mer rädd om mig nu, än när jag var yngre.

Ingen annan ville sjunga ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” så då fick det helt enkelt bli höggravida Lotta Engberg. Som gick och vann hela konkarongen och fick representera Sverige i Belgien.


Lotta är smal, snygg och vältränad. Hon avslöjar att hon skaffat sig en riktig lyx – en PT. En personlig tränare, alltså.
– Det är min livförsäkring, säger Lotta och ler nöjt. För två år sedan kände jag att det var dags att börja tänka på hälsan.

Tränaren finns i Göteborg och två gånger i veckan åker Lotta och hennes man Patrik de dryga tre milen dit för att träna.
– Det är jätteroligt. Tack vare träningen gick jag på tio veckor från att vara helt otränad till att springa Göteborgsvarvet, 21 km, på under 2 timmar och 20 minuter. Det är jag stolt över!

Efter träningspassen i veckorna passar Lotta och Patrik på att äta lunch på tu man hand i Göteborg innan de åker hem. Det är en annan lyx i Lottas nya, mognare liv – att ha gott om tid med sin man.

– Vi njuter verkligen av varandra, Patrik och jag, säger Lotta. Vi umgås både privat och i jobbet. Han är min manager och är med mig nästan jämt när jag jobbar. Det gör allting så mycket mer praktiskt och jag gillar när han är nära.
Livet har förändrats radikalt för dem de senaste åren. De har gått från att vara ett storhushåll med åtta personer, till att leva själva, två vuxna människor.

– När Patrik och jag flyttade ihop 1995 hade vi fem barn – jag två barn och han tre. Dessutom har ett av barnen haft sin sambo boende hos oss ett par år. Så vi hade sex ungdomar hemma. Då var det full rulle och jag storhandlade jämt…
– Idag är alla barnen utflugna. Den siste, Patriks yngste son, tog studenten i våras och har flyttat till Norge. Min äldsta dotter Malin, 21, läser till läkare i Polen och min yngsta, Amanda, 20, bor i Göteborg. Nu har Patrik och jag all tid för oss själva. Det är verkligen ett annorlunda liv.


24-åriga Lotta med dottern Malin inför Eurovision Song Contest i Bryssel 1987 där hon tävlade med ”Boogaloo (dansa rock'n'rolla)” 
som ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” döptes om till för att undvika reklam.Lotta har alltid drömt om att ha passet i handväskan och kunna sticka iväg på resor, helt oplanerat.
– Nu är vi där, säger hon belåtet. Nyligen stack Patrik och jag till Italien helt spontat. Det enda som var bokat var första hotellnatten. Överhuvudtaget sätter Lotta sig själv mycket mer i främsta rummet numera.
– När jag sjöng i dansband viss­te jag exakt hur jobbet såg ut två år framåt. Idag är det först i september vi tittar på hur nästa år ska se ut och då bokar vi vår ledighet först, sedan jobben efter det!
 
Gjorde karriär
Lotta berättar om semesterresorna till Thailand. Sedan tre och ett halvt år tillbaka äger de ett litet hus på ön Phuket.
– Livet där är en stor kontrast till det vi lever i vår 300 kvadratmeter stora, bekväma villa här i Sverige, säger Lotta. I Thailand bor vi trångt och har inga bekvämligheter alls. Där är jag lycklig när jag sitter på en stol i trädgården, med en skärbräda i knäet, och skalar potatis med en kniv.
– Den enda lyx vi har i Thailand, är tid.


Skivomslag,  1992. Nyskilda Lotta har f d maken Anders på sin
högra sida – och blivande maken Patrik längst till vänster.


Lotta ledde Laxå–kören i ”Körslaget” där bland annat pappa Lennart, 76, fick vara med.

Lotta ser stor skillnad på sig själv idag och för 20 år sedan. Då, på 80-talet, såg hon sig själv genom andras ögon och försökte leva som det förväntades av henne.

– Mitt mål var att bilda familj, säger Lotta. Jag träffade saxofonisten Anders Engberg, blev kär och kände att jag ville skaffa barn. Vi gifte oss 1985 och knappt två år senare föddes vår dotter Malin.

Då var Lottas sångkarriär i full gång. Hon hade medverkat i Melodifestivalen med ”Sankta Cecilia” 1984, kom tvåa efter Herreys men fick ändå åka till den stora ESC-finalen i Luxemburg och köra bakom pojkarna med guldskorna. Sedan turnerade hon med Herreys i två år.

1987 var Lotta gravid med sitt första barn och hade ingen tanke på att delta i Melodifestivalen. Hon hade sjungit på tre av de låtar Bert Karlsson skickat in till tävlingen, sedan skulle en annan artist tävla om en låt blev uttagen.
– Då uppstod ett problem – det var ingen artist som ville sjunga ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”, säger Lotta. Där stod Bert, utan sångerska. Så jag ställde upp, bara för att ingen annan ville.

Vi minns alla den höggravida Lotta i gul storskjorta och färgglatt halsband som sjöng hem segern.


1993 debuterade Lotta som programledare i TV med ”Kär och galen”.


Bröllopet med Patrik Ehlersson, 7 augusti 1999. Fyra av parets fem barn var brudnäbbar.


Och trots att dottern Malin föddes 20 april, var det aldrig tal om att någon annan artist skulle sjunga melodin i den stora finalen 9 maj.
– Vi åkte till Bryssel när Malin var bara elva dagar gammal, berättar Lotta. Idag fattar jag det inte, det var så oseriöst. Jag var en 24-årig förstagångsmamma och väldigt osäker på hur allt fungerade med ett litet barn. Malin grät och journalisterna drog i mig.

– Jag minns när en journalist från en av kvällstidningarna sa: ”Vi måste ha en bild till, vi har inget foto där din baby ler”. Då gick jag in på mitt rum och grät. Jag var så ledsen för att jag hade ett barn som inte log på tidningarnas bilder! Inte fattade jag att en elva dagar gammal baby inte ler.
 
Andra barnet Amanda föddes 1988 och året därpå startade Anders och Lotta dansbandet ”Lotta och Anders Engbergs orkester”.
– Flickorna var hemma med barnflicka när vi reste, och det gjorde vi bara på helgerna. Vi tog aldrig mer än 70 jobb om året. Så jag hade två liv – ett musikerliv och ett hemmafruliv.

– När vi kom hem klockan 7 på söndagsmorgonen gick jag aldrig och la mig. Istället stannade jag uppe med barnen och njöt av att vara hemma hos dem igen. Sedan hade vi hela veckan tillsammans då vi kunde gå långa promenader eller ligga på puffkuddar i köket och mysa och sjunga.

Var klassmamma
– Jag har alltid haft ett rikt vardagsliv och engagerat mig mycket i barnen och skolan. Jag har varit klassmamma, jag har hållit i luciatåget. Jag har haft tid till det.

Anders och Lotta skilde sig 1991. Lotta och flickorna lämnade det gemensamma huset i Skara och flyttade till Götene.
– Amanda var två och ett halvt och Malin fyra år när Anders och jag separerade, säger Lotta. De kommer inte ihåg hur det var när vi levde ihop så skilsmässan har aldrig varit något problem för dem.

Lotta och Anders fortsatte att spela i sitt band fram till slutet på 1993.
– Och vi fortsatte att äta söndagsmiddag tillsammans, säger Lotta. För vi längtade ju efter barnen precis lika mycket båda två. Jag anser att det är en föräldrauppgift att ställa upp för sina barn och jag blir arg när jag hör att föräldrar inte backar upp varandra. För mig är det en självklarhet att barnen ska ha fri tillgång till båda sina föräldrar.

Efter skilsmässan levde Lotta ensam i fyra år.
– Jag hade fyra fantastiska år då jag och barnen verkligen lärde känna varandra. Har man ingen annan vuxen hemma, pratar man mycket mer med sina barn och pratar med dem på ett vuxnare sätt.

– Det fick både mig och flickorna att växa. Det var också då jag lärde mig att säga nej. Det kan jag tacka Amanda för. Min yngsta var väldigt envis och där krävdes det att jag var bestämd.
– Det var under dessa åren jag lärde mig vad jag egentligen tyckte och ville. Det är lättare att vara mamma om man vet sina ramar. Hela familjen sjunger
1991 började en ny saxofonist, Patrik Ehlersson, i Lotta och Anders Engbergs orkester. Lotta och han fungerade bra ihop och satt ofta tillsammans i turnébussen. Sakta vaknade kärleken. – Vi blev ett par 1995 och flyttade ihop direkt, säger Lotta med ett varmt ögonkast på sin man. Då var våra barn 6, 7, 7, 8 och 11 år gamla och kände varandra eftersom de träffats när vi varit ute på spelningar.

Trots att de både jobbar och lever ihop så tröttnar Lotta aldrig på sin man Patrik.

 
De har haft en jättefin syskonkontakt i alla år och alla gillar musik. Vi spelar och sjunger mycket tillsammans hela familjen när barnen är hemma.

Lotta njuter. Hon har ”världens sexigaste man” och en underbar familj. Dessutom har hon ett fantastiskt roligt jobb. Sedan hon slutade med dansbandsmusiken 2002, har hon haft fullt upp med att åka på ”Diggiloo”-turné varje sommar, leda ”Allsång på Liseberg” både sommar och jul, spela revy och göra tv-program.

Vårens succé ”Körslaget” är bland det roligaste hon gjort under sin karriär. Där fick hon också glädjen att jobba ihop med sin far Lennart Pedersen, 76.
– Pappa är min idol, säger Lotta. Vi har alltid stått varand­ra nära. Och nu har han blivit TV-kändis!

Det glittrar i ögonen när hon pratar om pappa, som enligt svärsonen Patrik är ”lika charmigt förvirrad” som Lotta.
– Men jag dansar bättre, kont­rar Lotta snabbt.
– Pappa kom med i ”Körslaget” för att jag kände att det var viktigt att det fanns hjärta i programmet. Själv såg han sig som en tillgång när det gällde att fiska röster från damer över 60!

Lottas föräldrar är skilda sedan många år, men föräldrarna bor kvar i Laxå i Närke, liksom Lottas syster. Där finns Lottas hjärta fortfarande, även om hon numera är bosatt vid sjön Mjörn utanför Alingsås. En plats som hon älskar av två mycket speciella skäl:

– Gud gillar mig. Han hittade en tomt till mig mitt i en fantastisk svampskog. Och tre kilometer från en godisfabrik!
Text: Madeleine Walles
Foto: Gugge Zelander, HJ arkiv
Kommentarer
Brittis
2008-08-11 00:34
Kör på. Vi bor i Köping. Satt på balkongen och kolla er. Nu har vi förlovat oss 50 år gamla. Tack LOTTA
Kommentera
Ditt namn:  
Din epost: (Visas ej)
Din hemsida:
Kommentar:  
Vår nätetikett
Veckans horoskop

Tävla och vinn
Forum
Nytt på forumet
Mest aktiva diskussionerna
Senast kommenterade
HJ Shop

Väska i miljö-
vänlig jute, 85 kr.
Köp här!

Veckans fråga
Blev omgörningen av HemmetsJournal.se lyckad?
 
Tyck till om omgörningen av hemsidan i vårt forum!
Korsord

Varje torsdag hittar du nya kryss att lösa!

Jubileumskrysset
TV-krysset

Efterlysningen

Är det någon som letar efter dig?

Owes Nia

Mät dig mot mästaren!

Annonser