Advertisement
deva in imagini turism virtual live webcam deva 2 live webcam deva 1 repere cronologice viata culturala populatie flora si fauna clima si hidrologie relief si geologie economie asezare geografica scurt istoric originea numelui scurta prezentare orasul deva imprejurimile devei monumente si statui obiective turistice legendele cetatii cetatea devei deva in imagini stema orasului deva prognoza meteo pentru deva

Va Recomandam

Login

Utilizator nou? Creare cont

Miss Orasul Deva

Loredana

Reclama ta aici

Reclama ta pe site

RADIO BIG-FM DEVA

Vizitatori site

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi35
mod_vvisit_counterIeri248
mod_vvisit_counterSaptamana asta35
mod_vvisit_counterLuna asta3702
mod_vvisit_counterTotal12317

Vizitatori Online

DEVA

Deva

 

         Deva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, oras care in zilele noastre ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului. Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53' latitudine nordica si 22*54' longitudine estica, la o inaltime de 187 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Munţii Poiana Ruscă. Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara. Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiaza de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, fiind ferit de curenti, fapt ce recomanda orasul Deva ca un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.

Prima atestare documentara: 1269

 
      Populatie: 70.000 locuitori
      Suprafata: 60 Km2
      Resedinta judetului Hunedoara      
 
Cetatea DevaOrasul DevaCentrul DeveiPrefectura Judetului Hunedoara

      Prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 "Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R." orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. In teritoriul administrativ al municipiului Deva sant incluse si localitatile Archia, Santuhalm, Barcea Mica si Cristur. Are o suprafata de 60 km si o populatie de aproximativ 70.000 de locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane.
      Orasul Deva dispune de 25.500 locuinte din fond privat si 5.500 din fondul de stat, un spital judetean, cinci dispensare scolare, un dispensar sportiv, 3 policlinici, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, si un sanatoriu TBC. In municipiul Deva functioneaza 10 licee, 5 scoli profesionale, 5 scoli postliceale, 2 scoli de maistrii, 6 scoli generale, 12 gradinite, 1 cresa, 2 centre de plasament. Turistii beneficiaza de serviciile de cazare a 3 hoteluri: Hotel Decebal, Hotel Deva, Hotel Sarmis, 2 vile de cazare: Venus si Paradis si 2 moteluri: Beno Oil si Oil Glat Exim.

interalarm
Intrarea in oras
Intrarea in oras se poate face prin trei porti: 

      Poarta din sud–est localizata la intrarea dinspre localitatea Santuhalm, pe DN7, este marcata printr-o poarta simbolica realizata din ciment, innobilata cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o noua cale de acces in oras precum si un sens giratoriu, motiv pentru care si poarta de intrare a fost modificata. Cu ocazia sarbatoririi a 700 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Deva (1269-1969), pe dealul din stanga acestei porti a fost inscriptionat din puieti de brad cifra “700”. In anul 2008 la intrarea dinspre sud-est in Deva, s-au construit si dat in folosinta hypermarketul REAL si magazinul PRAKTIKER.
       Poarta de nord a orasului este localizata tot pe DN7 in partea dinspre Brad. La intrarea in municipiu, pe partea stanga, este depozitat un munte de steril provenit de la "Uzina de preparare a minereurilor". Intrarea in oras se face pe soseaua de centura din stanga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistica Viile Noi, pe strada Horia, strada pe care gaseste complexul hidroterapeuric Baia Sarata. Localizata aproape de strada Horia, in partea dreapta, se poate vedea Cetatea.
       O a treia intrare in municipiu se face prin Gara Deva. In zona Garii Deva s-au deschis supermagazinul BILLA si supermarketul SPAR. 

Deva DN7
 
Deva DN7
 
Gara Deva
Personalitatile orasului

Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului Deva (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crişan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.
      Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Drăgoi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Batca.

 

Deva pe mobil

Imagini Deva

METEO DEVA

CURS VALUTAR

= Convertor Valutar =

ASTROLOGIE

oferit de ASTRONET

Copyright 2008 (c) SILVERSOFT