FN Blog / Borravaló / Amire az egész világ gerjed ilyenkor
Nyomtatás Betűméret

Amire az egész világ gerjed ilyenkor

2007-11-19 09:18:50
Az új bor, az új bor is eljött hát kérem! Múlt héten piacra dobták az idei legfrissebb Beaujolais-termést. Hiába van itten nekünk a csabagyöngye, a világ legkorábbi fajtája. A nagyvilág nagy ívben tesz erre, és kivár a Beaujolais érkeztéig. Ha valaki szerzett egy üveggel, nagyjából tesztelheti, hogy milyen lesz a francia 2007-es évjárat. Segítségképpen megmondjuk, hogy kell inni, mit kell enni hozzá, és mire kell gondolni közben. Mert szolgáltató jellegűek vagyunk, azér’!

Az egész Beaujolais (bozsolé, az hát) mizéria alapvetően a világ legnagyobb bormarketing svindlije. A szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, "Az új Beaujolais megérkezett" felirattal. Innentől kezdve szépen csendben rácsúszott mindenki, aki borbuzi, szőrén üli meg a grand cru classét, és tudja mi fán terem az igazán jó dugóhúzó. Mára 60 millió palackkal adnak el évente az újborból.

A dologban azért döbbenet az a szinte már katonai szervezés, amellyel ezt az újbort a világ összes pontjára egyszerre juttatják el. Jelen állás szerint az a közös Noraszaki-szanban, tokiói tőzsdeügynökben, Mr Smithsonban, Los Angeles-i ingatlanguruban, és Herr Gurkenheimerben, kölni nevelési tanácsadóban, hogy minden november harmadik csütörtökjén elrongyolnak nyitáskor a borboltba, és némi közelharc árán megszerzik az üveg Beaujolais Nouvojukat, vagyis a beaujolais-i újbort, aznap aztán már használhatatlanok, kóstolnak, élvezkednek.


Mint az közismert, az olajárak megindultak fölfele, ez pedig elég érzékenyen érinti a szállításra alapozó gazdákat. Vagyis idén drágább lesz a Beaujolais. Ezért aztán most 50 millió palackkal dobtak piacra, nehogy nagy legyen a pofáraesés az eladatlan készlettel. Viszont újításként készítettek félmillió palack rozét is, mert azt már nagyon követelték a japánok, akik egyébiránt a fajta legnagyobb fogyasztói, tavaly 11 millió palack körül fogyott ott.

Merre az arra, villages?

A Beaujolais mint olyan, egy borvidék Burgundia, és a Rhone völgye között. A hovatartozása vitatott. Na jó, a francia besorolás szerint Burgundiához tartozik, de a szakirodalom  - amely máskor bosszantóan magabiztos – itt egy kicsit elbizonytalanodik. Ha a helyieket kérdezzük, kétfajta burgonyi álláspont van. A grandeur szerint persze, hogy Burgundiához tartozik naná, ez a legdélebbi csücsök. A sznob arisztokrata burgony-soviniszta szerint viszont már hogy a fenébe tartozna oda, nehogymá’ egy napon említsük a Cote d’Or arisztokratikus chateau-it ezzel a modern marketing-rettenettel…

Beaujolais-buli Tokióban - fürdenek benne

A Rhone-vidékhez azért nem tartozhat, mert az jellegzetesen a Rhone folyó mellet van, a Beaujolais ellenben a Saone folyó völgyétől nyugatra van, tehát még véletlenül sem a Rhone mellett. Arról nem is beszélve, hogy a Rhone két nagy fajtája: a shiraz, és a grenache nem terem erre.

Gamay: irtástól a királyságig

Merthogy erre gamay terem. A gamayról elég annyit tudni, hogy az Beaujolais nagy fajtája. Burgundiában is termelik, ha valami a pinot noiron kívül belekerül a vörösborba arrafele, akkor az a gamay. Régebben sokkal több volt belőle, a középkorban szinte teljesen kiszorította a pinót, gyorsan növő fajta, bő termést hoz, naná, hogy szerették a helyiek.

A minőségfetisiszta II. Bátor Fülöp burgundi herceg azonban egészen más véleményen volt, a maga részéről ki nem állhatta a gamayt, azt mondta, felhigítja a jó kis burgundi pinókat, ezért pusztulnia kell. A herceg komolyan gondolta, 1395-ben kiadott egy rendeletet, amely szerint ki kellett vágni az összes gamay tőkét, és a helyükre pinot noirt telepíteni. A parasztok tehát cseszhették a bő termést, de hol érdekli ez az uralkodót? Mint látjuk, természetét tekintve ez egy elnyomó rendszer volt.


Beaujolais dombjain azonban megmaradt a gamay, na ez ügyben van manapság az a nagy hiszti november harmadik csütörtökén. A szőlő maga nem nagy cukorgyűjtő, masszív testet ne várjunk tőle, tanninjai meg enyhék - erre a gazdák vigyáznak. Amiért a Beaujolais-re mindenki ugrik, az a gyümölcsösség, semmi más. Az okosok szerint az idei Beaujolais-ban a málna íze dominál.

Bogyón belül

Mint azt Kántorbandi egy korábbi bejegyzésében leírta, ez a bor bizony a bogyón belül erjed. Vagyis, óvatosan szüretelnek, aztán nagy kádakba teszik a gyümölcsöt, és az alját egy kicsit megzúzzák. A must erjedni kezd alant, és szén-dioxid fejlődik, amely tudvalevő nehezebb az oxigénnél, tehát védőburokként veszi körbe a kádat. Az oxigéntől elzárt bogyók belsejében megindul az erjedés. Aztán préselés, majd tartály, és már be is lehet röffenteni a palackozó gépsort.

Az így készített borban semmi más nem lesz, csak a gyümölcsös ízek. A többi anyagnak, úgyismint tanninok, savak, fenolok, ésatöbbi, egyszerűen nincs ideje beépülni. A gyümölcsösség viszont éppen elég. Minekutána más nem nagyon van benne, nyugodtan ihatjuk egy kicsit hidegebben. Az a hőmérséklet, ahogy lejött a repülőről, éppen jó lesz.

Mit harapjunk hozzá?

Namármost, ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a lyoni kolbászverdék örökbecsű termékeit karikázzuk, amint régen tették azt a lyoniak, akkor amikor a japók még csak a szakéra gerjedtek. Szóval ilyenkor saucissont kell enni, ami érlelt kolbász, vastag fehér penész fedi, és a húson, az időn meg esetleg némi borson-són kívül az égegyadta világon semmi más ízesítőt nem tartalmaz. Lógatják egy-két évig, oszt jónapot. Esetleg rozette jöhet még, ez a vastagbélbe töltött saucisson, egy kicsit erősebb húsaromával. A fűszeres magyar kolbászokat jobb, ha ez esetben hanyagoljuk, egyszerűen nincsen ebben a borban annyi, hogy megbírja a paprikát. Ahhoz tessék egy jó kadart inni!


Eltartható? El hát, de nem a nouvo!

Azon kívül, hogy van ez az őrület novemberben, természetesen van rendesen érlelt-erjesztett-macerált beaujolais is, nem hülyék a helyiek, mit innának, ha kifogyott az újbor? Ez a Beaujolais villages, vagyis a Beaujolais-i falvakban termelt nem primőr vörös bor, naná, hogy itt is gamay, és csakis gamay kerül bele. Összesen 38 falu tartozik ide, a környék központja, Villefranche sur Saone, és Beaujou között fekszenek. Aki még ennél is magasabb minőségre vágyik, a Cru de Beaujolais feliratot keresse a palackokon. Ha azt nem találja, viszont szerepel a Broilly, Cote de Broilly, Regine, Morgon, Chiroublais, Fleurie, Moulin-a-Vent, Chenas, Joulinas, vagy Saint-Amour, akkor jó nyomon jár. Ezek a borok tarthatóak, a primőrt azonban már jövő tavasszal sem illene kirakni az áruházak polcaira.


Ja, és mire kell gondolni fogyasztás közben? Hát Bátor Fülöpre, amint éppen gamayba fojtják a feldühödött japánok.

Stevie Kraft

Korábban:

Vili, mint a bogyó leve

Hol veszem a boromat?

Mert megérdemlik

Kolbászhimnusz

A Nagy Berlini balhé – Flessbekk, mein Engel

Cimkék: Georges Dobeuff, Bátor Fülöp, gamay, primőr, Rhone-völgy, burgundia, Beaujolais Villages, Beaujolais
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. Stevie Kraft 2007-11-19 21:57:31
Kösz betyár! Azért hatvanmillió palackot egy-két nap alatt teríteni, ahhoz komoly légierő kell...
7. Betyár 2007-11-19 21:31:59
Úgy tűnik, nem szereti a html-t, úgyhogy a lemaradt linkek:
www.wort.lu/index.php?art=6010800 /> és
www.aci.aero/cda/aci_common/display/main/aci_content07_c.jsp?zn=aci&cp;=1-5-54-4819_666_2__
6. Betyár 2007-11-19 21:31:06
A terjesztés egyik fő kiindulópontja a csöpp luxemburgi reptér, amely a csekélyke utasforgalom ellenére Európa ötödik legnagyobb teherrepülőtere.
5. Rookie 2007-11-19 16:31:59
Ez a bozsolés dolog valahogy sohasem ejtette rabul a szívem, három okból: mert szar és más semmi... meg mert egy jó barátom minden évben Márton napozik és engem semmi sem szórakoztat annyira, mint ilyenkor leszólni az újborokat...

Ő meg ideges lesz és vége-nincs beszédeket tart arról, hogy az újbor miért remek itóka... Ilyenkor annyi a teendő, hogy megint belekóstolok a pohárba és csak ennyit mondok: "elég jellegtelen"...

Ez beindít egy újabb félórás monológot, mely nem nélkülözi a szellemi kapacitásomra tett, becsmérlő jelzőket sem...
4. Stevie Kraft 2007-11-19 15:49:34
Bocs, helyesbítek. Nem IMperial volt ez, hanem Balthazar, ami 12 literes, egyel kisebb, mint a Nebukadeccar (lánykori nevén Nabú-Kudurri-uszur) ami 15 literes. Az Imperial az ilyenek mellett kisflaska csak.
képes beszámoló ehun:
www.chew.hu/giant_bottle_saves_2005_bock_n.html
3. Stevie Kraft 2007-11-19 15:45:39
Egyszer, amikor a Chew.hu-s Eric D'matónál voltunk egy kulturális esten, hogy hogynem, kinyitottunk egy KB három éves, imperial palackba töltött (az annyi mint 8 normál) St Márton borát, ami mint tudjuk, a Boxi primőrje. Namost arra készültünk, hogy a dolog nem lesz jó, merthogy volt már a szerencsétlen vagy mittomén, szóval legalább 3 éves. De nem! teljesen jó kis portugízerré érett, semmi fa, csak jó kis savak, és még mindig gyümölcs. Valszeg azért, merthogy darabban volt tartva, tehát nem érte túl sok levegő, csak annyir érett, amennyit kellett. Jó volt, na. de asszem, ez a bor nem primőr, csak egy gyorsan elkészített, piacra dobott portugizi.

Kisfröccs, te tényleg sznob vagy, az ilyen magadfajták tartják el ezeket a falvakat...
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Borravaló - Ne maradjon le!
Dr.Nemtudomka, Stevie Kraft
és Kántorbandi arról, ahol voltak,
amit megittak, megettek, láttak,
hallottak, olvastak. Főként borról.
Mailek ide:
borravalo@gmail.com
Borravaló TV itt:
YouTube.com/Borravalo

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Borravaló

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről