Lustraţia, uitată în Parlament

Legea care interzice accesul la funcţii publice foştilor comunişti zace de trei ani şi jumătate. Legea lustraţiei este blocată, de mai bine de doi ani, la comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
 

Depus în vara lui 2005 în Parlament, textul legislativ a fost adoptat de Senat la 10 aprilie 2006 şi a ajuns a doua zi pe birourile deputaţilor. Apropierea campaniei electorale pentru alegerile legislative a readus în prim-plan acest subiect.

Recent, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că le-a dat juriştilor un răgaz de o săptămână pentru a elabora raportul asupra proiectului.

El a precizat că în caz contrar va introduce legea lustraţiei direct pe agenda plenului.

Societatea civilă face presiuni

Mai multe organizaţii ale societăţii civile l-au somat pe Olteanu să nu mai tergiverseze adoptarea legii lustraţiei. „Ar fi de neiertat ca legea lustraţiei iniţiată de liberali să fie îngropată de un liberal incapabil să condamne crimele şi abuzurile îndurate de sute de mii de liberali în timpul regimului comunist, alături de celelalte victime”, se arată în apelul trimis preşedintelui Camerei.

Semnatarii textului l-au avertizat pe Olteanu că, dacă un asemenea „dezastru politic” se va întâmpla, îi vor cere demisia de onoare din PNL şi din funcţia de lider al deputaţilor. 

Ce prevede legea lustraţiei

Legea lustraţiei a fost iniţiată de membrii Societăţii Timişoara, de deputatul Viorel Oancea (fost liberal, în prezent membru PDL), de fostul parlamentar Mona Muscă, de senatorul PNL Adrian Cioroianu şi de Eugen Nicolăescu.

Legea interzice persoanelor care, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au făcut parte din structurile de putere sau din cele ale aparatului represiv al regimului comunist să candideze sau să fie numite, timp de 10 ani, pentru o serie de demnităţi şi funcţii publice.

Votează articolul:

Adauga comentariu
Nume
Numele dvs. este necesar.
E-mail
Email-ul dvs. este necesar.
Blog
Titlu
Comentariu
Sunt de acord cu termenii si conditiile
Notifică prin email cand apare un nou comentariu.
Comentarii (1) |   RSS | Ordoneaza descrescator | Afişează doar comentariile utilizatorilor înregistraţi
  • 12 Oct 2008, 09:29
    Stefan Caliga
    Vis irealizabil
    Batranii comunisti, cei inscrisi repede-repede in PCR dupa martie 1945, urmasii lor, pana la a ... generatie, vor tine cu dintii de pozitiile detinute inca.
    Bietul Silviu Brucan, un idealist la urma urmei, avansa un termen minim de 20(douazeci) de ani necesar pentru a incepe un adevarat proces al sistemului criminal...
    De multe ori ma intreb: "A fost Brucan un idealist?..."
    Raspunsul este NU!
    Naparcile lasa urmasi cu cod genetic modificat, mai periculosi decat predecesorii cu acte in regula.
Bucureşti

Autostrada suspendată, din Militari în Băneasa

Edilul-şef al Bucureştiului nu renunţă la ideea unei autostrăzi suspendate care să decongestioneze traficul din Capitală. În prezent, specialiştii din Primăria Generală analizează cele mai... articol complet
Toate articolele
Antifotbal

Kenyenii au făcut legea la Bucureşti

Doi africani s-au dovedit a fi cei mai buni în maratonul organizat în centrul Capitalei. Atletul kenyan Francis Muendo Maundu a câştigat, ieri, Maratonul Internaţional Bucureşti, la masculin, fiind... articol complet
Toate articolele
Adevărul în format pdf
13 octombrie 2008 13 octombrie 2008