Hoe Overleef Ik Mezelf?

Gepubliceerd: 25 juni 2008 16:43 | Gewijzigd: 22 augustus 2008 16:39

Door Dana Linssen

Met de Hoe overleef ik…?-serie van Francine Oomen, waarvan nu de eerste filmversie verschijnt, heeft de Nederlandse filmwereld er na de Carry Slee-verfilmingen Afblijven en Timboektoe en binnenkort Radeloos van productiehuis Shooting Star weer een potentieel box office-kanon bij. Maar Francine Oomen is chiquer, dus past daar een chiquere producent (Bos Bros) en een chiquer budget bij. En hoewel dat de eindeloze prepuberale meisjesschare aan Francine Oomen-fans ongetwijfeld niet zal deren, levert dat niet per se een chiquer resultaat op. Hoe overleef ik mezelf? is nogal saai en kleurloos geworden.

Trailer van Hoe overleef ik mezelf?:

Ten grondslag aan de film van regisseur Nicole van Kilsdonk (die ervaring opdeed met het jeugdgenre met de voetbalfilm Johan en de tv-serie De taxi van Palemu), lag het vijfde deel uit de populaire franchise (niet alleen jeugdromans, maar ook schoolspullen, taalgidsjes en survivalboeken). Hoofdpersoon is pubermeisje Rosa (Jolijn van de Wiel) die met moeder en nieuwe vriend naar Groningen verhuist en dus – voor de hand liggende metafoor voor de hele levensfase zelf – moet leren aarden in een nieuwe omgeving. Daar horen de nodige ruzies met je stiefvader bij, vooroordelen en nieuwe vrienden en het gevoel dat zij het enige meisje op de hele wereld is dat door niemand begrepen wordt, etc.

De sms-taal, emailtjes, brieven en dagboekaantekeningen waarmee Oomen haar verhaaltjes doorspekt zijn in de film in Lizzie McGuire-achtige animaties en terzijdes vervat. Ze vormen de hoogtepunten van Hoe overleef ik mezelf? Voor de rest is het zeker voor volwassen toeschouwers tamelijk lastig de clichématigheid en vlakheid van de film zelf te overleven. Relevanter is het in ieder geval je af te vragen in hoeverre de beoogde doelgroep (die tot ver beneden de puberleeftijd lijkt bijgesteld) zich met de gebeurtenissen zal identificeren. Voor echte pubers die hun benen gaan scheren en een piercing willen (voorbeelden uit de film) lijkt de film nogal kinderlijk van toon. En nou niet zeggen dat pubers soms nog net kinderen zijn. Meestal zijn ze namelijk een stuk verstandiger en bijdetijdser dan de volwassenen om hen heen.

Hoe overleef ik mezelf? Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Jolijn van de Wiel, Dragan Bakema, Romijn Conen, Stefan de Walle, Jade Olieberg. In: 93 bioscopen.
zoeken

in

Gesponsorde links

 

    Nu k op de Volvo XC70
    Professional Pack, behalve op de Volvo V70 en S80 nu k op de XC70! Geïntegreerd RTI navigatiesysteem, Lederen bekleding en Park Assist samen voor slechts € 995! Meer over het Professional Pack!