לדף הבית
מוירג'יניה באהבה
באמצע החיים החליטה ננסי נאש לעזוב את המשפחה, החברים ובית מפואר בארה"ב ולהגשים את חלום הילדות בישראל. בימים אלה היא מציינת 12 שנים להתנדבותה במפקדת הרפואה של פיקוד הצפון, שם היא מטפלת בחיילים משוקמים דרך האומנות
לכתבה המלאה >
ננסי נאש
סוכה כשרה
הרמטכ"ל, רא"ל גבי אשכנזי, אירח בשבוע שעבר (ה') בסוכתו שבבסיס הקריה בתל-אביב את בוגרי קורס הגיור הצבאי "נתיב", שביניהם נמנתה גם המתגיירת ה-3000 של הפרויקט
לכתבה המלאה >
הרמטכ"ל מארח בסוכתו
צעדת התותחן
לאחר הפסקה של ארבע שנים חזרו ביום חמישי האחרון חיילי ומפקדי חיל התותחנים בעבר ובהווה לצעוד את הצעדה המסורתית שעמדה הפעם בסימן חגיגות 60 השנים למדינת ישראל
לכתבה המלאה >
צעדת התותחן
סוכות: מטיילים בשטחי אש
למרות מבול הפסטיבלים והמופעים המתקיימים במהלך חול המועד ברחבי הארץ - האם חשבתם לגוון ולטייל השנה דווקא בשטח אש צבאי? במהלך חג הסוכות וחול המועד פותח צה"ל חלק משטחי האימונים במרכז ובדרום הארץ לטיול אזרחים
לכתבה המלאה >
גדוד שלח בתרגיל פלוגתי
"מורשת היא לא מילה גסה"
גמר חידון המודיעין ומורשת צה"ל נערך בשבוע שעבר (ג') במרכז דוהל בתל אביב במעמד ראש אגף המודיעין, קצין המודיעין הראשי משרתי החיל ובני משפחותיהם
לכתבה המלאה >
חידון מורשת מודיעין
ערוצי חדשות
ערוצים
צה"ל > ערוצי חדשות > "במחנה" > 2008 > גיליון 36 > העיר ערוכה לפקודתם
העיר ערוכה לפקודתם
יום שישי 12 ספטמבר 2008, י"ב אלול תשס"ח, 00:27
mag01-s.jpg
בלא פחות מ-15 רשויות מקומיות ברחבי הארץ יתמודדו בבחירות הקרובות קציני צבא בכירים בדימוס על משרת ראש העירייה • חודשיים לפני שתתייצבו בקלפי הקרובה לביתכם, מגיש "במחנה" את המדריך המלא: איזה קצין מתמודד היכן, למה הם עושים את זה, והאם, לדעתם, הדרגות מקנות להם יתרון על יריביהם • הסתערות מוניציפלית

דנאל אל-פלג


ראשון היה צ'יץ'. עטור תהילת קרב כמפקד הבלתי רשמי של מלחמת ההתשה, ומצויד בניסיון לא מבוטל בעבודת מטה כראש אגף כוח האדם במטכ"ל, התייצב האלוף (מיל') שלמה להט ב-1974 להתמודדות מול ראש העיר המכהן של תל אביב-יפו, יהושע רבינוביץ'. להט, אז עוד לא בן 50, הדיח את המפא"יניק המבוגר ממנו בהרבה, והביא, לראשונה, את הליכוד לראשות עיר מרכזית בישראל.

מאז ההישג של צ'יץ' בתל אביב ניסו את כוחם קציני צבא בכירים רבים בהתמודדות על ראשות ערים ומועצות. ניסו, ולא תמיד הצליחו: האלופים (מיל') דורון רובין (ת"א, בחירות 98') ושמואל ארד המנוח (חיפה, בחירות 03') לא הצליחו להעפיל אל המשרה הנחשקת, ולעומתם האלוף (מיל') עמרם מצנע (חיפה, בחירות 93'), תא"ל (מיל') יעקב טרנר (באר שבע, בחירות 98') ותא"ל (מיל') צבי פולג (נתניה, בחירות 93') הצליחו לשחזר את ההישג של להט ולהדיח ראשי עיר מכהנים.

בבחירות המוניציפליות של 2003 מיפה "במחנה" לראשונה את 22 הקצינים שהתמודדו ברשויות השונות ברחבי הארץ. חמש שנים מאוחר יותר, התעדכנה הרשימה - שמות חדשים נוספו לה ואחרים נעדרו ממנה. ב-11 בנובמבר ינסה כל אחד מהקודקודים האלה לכבוש יעד נכסף נוסף: ראשות העיר שבה הוא מתגורר.

באר שבע
אוכלוסייה: 186,600 נפש
שטח שיפוט: 117,500 דונם
ראש העירייה המכהן: יעקב טרנר
הקודקוד המתמודד: תא"ל (מיל') יעקב טרנר שימש ראש להק כוח האדם בחיל האוויר ופיקד על בסיס חצרים של הכחולים. עם שחרורו מצה"ל שימש מפקד מחוז ומפכ"ל המשטרה. כשטרנר סיים 41 שנות שירות במדים, לא היה לו שום צורך להציג את עצמו כאיש מערכת הביטחון. "גם ככה כולם קראו לי תא"ל טרנר", הוא מספר, "לא הייתי צריך להסביר מי אני או מאיפה באתי, כי כולם תמיד ראו אותי והכירו אותי על מדים. גם היום יש לצבא חלק גדול בחיי כמפקד מוזאון חיל האוויר בחצרים".
יש לך קשר שוטף עם החיילים בעירך?
"כן, בבאר שבע יש המון חיילים. אנשי קבע וחיילים בחובה פונים אליי לא פעם כדי שאעזור להם בנושאי צבא, בשביל שארים טלפון למפקד שלהם ואעזור להם בבעיות אישיות. אני נענה, מתקשר, מסביר את הסיטואציה ומעביר את הטיפול לידיו. לרוב, הצבא משתף פעולה".
אף על פי שבראש הצבא במלחמה האחרונה ניצב דווקא רמטכ"ל מחיל האוויר, טרנר טוען כי מעולם לא נתקל בחשש ממנהיג אזרחי שצמח בחיל. "אני לא חושב שחיל האוויר איבד מיוקרתו", הוא טוען, "היו טענות נגד יחידות כאלה ואחרות בצבא, אבל ככלל, למרות הביקורת, אני לא חושב שאיכות הצבא נפגמה. עובדה שהציבור בוחר את הקצינים הבכירים לתפקידי מפתח - אף אחד לא מאלץ אותו".

הוד השרון
אוכלוסייה: 54,600 נפש
שטח שיפוט: 19,236 דונם
ראש העירייה המכהן: חי אדיב
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') חי אדיב, שירת כמפקד חטיבת בנימין וסגן מפקד אוגדת איו"ש. בעבר אף שימש מפקד מחוז חיפה של פיקוד העורף.
"אפשר לומר שנולדתי בצבא", אומר אדיב, "התגייסתי לסיירת שקד בגיל 18, ומאז שירתתי תמיד ביחידות התנדבותיות. בבחירות לראשות העיר הצגתי את עצמי כאל"ם במילואים, והייתי עושה זאת גם היום, אני לא מתבייש בזה. אם דוקטור למד שבע שנים, אז אני למדתי 25 שנים - זה רק יתרון".
אתה חש שיש בהתמודדות הזו פחות קונצנזוס לגבי קודקודים לשעבר?
"לצערי, אחרי המלחמה האחרונה נוצר איזשהו משבר מנהיגות במדינה בכלל ובצבא בפרט, אבל אני חי בתוך עמי ועדיין יש הערכה וכבוד לקצינים בצבא. זה אולי ירד במקצת, אבל זה לא נפגע לגמרי. הצבא יודע לשקם את עצמו, ואני מתרשם שזה הכיוון".
כמי שמגיע מתפקידי שטח, מה הפתיע אותך כשהתמנית לראש העירייה?
"בצבא, לפחות מניסיוני, למרות שיש היררכיה ברורה ופקודות שעוברות, יש הרבה שיתוף, הקשבה ודיון בין הדרגים והאנשים, ולא תמיד במערכת הניהולית באזרחות יש את זה. למשל, לפני שהגעתי גיליתי כאן החלטות שלא התקבלו בדרך דמוקרטית. יש לפעמים היררכיה ברורה וקשוחה יותר מהדרגות על הכתפיים בצבא".

חדרה
אוכלוסייה: 77,200 נפש
שטח שיפוט: 49,359 דונם
ראש העירייה המכהן: חיים אביטן
הקודקוד המתמודד: תא"ל (מיל') צביקה גנדלמן, לשעבר מפקדן של אוגדת המפץ ושל עוצבת געש בפיקוד הצפון ובתפקידו האחרון במדים - נספח צה"ל בלונדון. "אני חושב שקצינים בכירים שניהלו ארגונים או יחידות, יש להם את הכלים הנכונים", הוא מסביר. "אני עוד אחזור לעסקים, אבל כרגע זה מה שמאתגר אותי".
האם אנשי צבא לשעבר שרצים ברשויות מוניציפליות מחפשים עבודה דומה לשירות הצבאי?
"אני לא הייתי אומר, מאחר שאין דמיון רב כל-כך בין שני הדברים. ההיררכיה והמשמעת הנוקשה לא מקובלות במגזר האזרחי, ובדרך פקודות לא מצליחים להניע עיר. אבל צריך לעבור כברת דרך כדי להתרגל לזה".
גם לו רצה גנדלמן להסתיר את היותו איש צבא, סביר כי לא יכול היה לעשות זאת. כמי ששימש מפקד עוצבת געש בשנת 2000, עת נחטפו שלושת החיילים בהר דב, שמו ופניו מוכרים בציבור. "אני לא מתבייש בהיותי איש צבא", הוא מצהיר, "אבל אני גם לא משתמש בזה יותר מדי, כי אני חושב שהתושבים מחפשים משהו אחר. כשהם שואלים על עברי, אני מספר בגאווה. נושא החטיפה עולה אף הוא, ואני גאה לספר שגם באירוע קשה זה לא ויתרתי על הערכים והעקרונות שלי. אני מקבל תגובות טובות מאוד מצד התושבים".

חיפה
אוכלוסייה: 265,000 נפש
שטח שיפוט: 63,666 דונם
ראש העירייה המכהן: יונה יהב
הקודקוד המתמודד: ניצב (דימ') יעקב בורובסקי שימש בעבר מפקד המכללה לפיקוד ומטה של המשטרה, ראש אגף התכנון במשטרה ומפקד המחוז הצפוני. בניגוד לרבים ברשימת המתמודדים על ראשות הרשויות המוניציפליות, מגיע בורובסקי דווקא מהמשטרה הכחולה. כמפקד המחוז הצפוני לשעבר, מכירים רוב תושבי העיר את המתמודד אוכף החוק. לטענתו, זהו דווקא היתרון של יוצאי המשטרה. "קצין משטרה חי את הקהילה יותר מקצין צבאי", הוא חורץ, "המשטרה חיה בפנים - אם אתה כראש עיר לא מטפל בצעירים נכון, אתה תטפל בהם בעזרת המשטרה. כמו בתפקידי הקודם, גם בראשות חיפה הקשר עם התושבים הוא יומיומי. חוץ מזה, בחיפה יש בעיה אמיתית של ביטחון אישי, של פשיעה חמורה, של אלימות - ובנושאים האלה כל מה שעשיתי במשטרה היה בית-הספר, ההכנה להתמודדות".
מדוע, לדעתך, יוצאי מערכת הביטחון בוחרים בקריירה ציבורית?
"קודם כל, בעבר בחרו יותר. כמות האנשים שהולכים במסלול הזה היום היא מעטה מדי, לטעמי. מי שבוחר בכל זאת בדרך הזו, עושה זאת כי הוא מורגל להיות במרכז העשייה, ומבקש להמשיך לתרום במערכות גדולות כמה שאפשר".
ראשי עירייה רבים מואשמים במעשים שלא כדין - האם מרתיעה אותך הביקורת במעמד ציבורי?
"זה בכלל לא מעניין אותי. אני שקוף לביקורת ציבורית כבר 13 שנים, ומותר שתהיה כזו. אם אין לך שלדים להחביא בארון, אז הכל בסדר גמור".

יבנה
אוכלוסייה: 23,100 נפש
שטח שיפוט: 10,700 דונם
ראש העירייה המכהן: צבי גוב-ארי
הקודקוד המתמודד: תא"ל (מיל') צבי גוב-ארי שירת כראש להק כוח האדם בחיל האוויר ופיקד על בסיס רפידים, ולפני כן שימש ראש מחלקת הפרט בחיל הכחול.
גוב-ארי לא מוצא היום הבדלים רבים כל-כך בין תפקידו הנוכחי לבין תפקידים פיקודיים קודמים, למרות הלבוש האזרחי אליו התרגל בשנים האחרונות. "אין שום שוני", הוא טוען, "מי שחושב שמנהיגות מתבטאת במתן פקודות - טועה, כי גם בצבא זה לא כך. אם אתה לא מצליח לרתום את הכפופים לך בזכות אישיותך, המנהיגות שלך בטלה בשישים".
כאיש צבא, אתה קשוב יותר לחיילים תושבי עירך?
"ראשי ערים שהיו קצינים בכירים רגישים יותר לנושא המלחמה בהשתמטות, וגם אני כך. חשוב לי מאוד להגדיל את היקף המשרתים בצה"ל, וגם לראות את הצעירים האלה חוזרים אחר-כך לבנות כאן את ביתם".
למה היה לך הכי קשה להתרגל במעבר למנהיגות אזרחית?
"הנכונות לעשות הכל למען הצלחת המשימה, גם אם זה על חשבונך, קיימת בצה"ל ופחות באזרחות. למרות שנתברכתי בעיר שהעשייה בה יומיומית וסובבת סביב השעון, בהרבה מקומות ה'הקרבה' האזרחית הרבה יותר נמוכה. אחרי שמונה שעות עבודה, אנשים כאן ובכלל מתחילים לחשוב פעמיים ולעשות שיקולים אישיים. לא פשוט להוביל שינויים בצורה הזו".

נס ציונה
אוכלוסייה: 23,400 נפש
שטח שיפוט: 15,579 דונם
ראש העירייה המכהן: יוסי שבו
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') יוסי שבו, ששימש סגן מפקד רצועת עזה, ראש המינהל האזרחי וראש משלחת צה"ל בחו"ל. "אחד היתרונות שהיו לי בתחילת דרכי, הוא העובדה שבתפקידיי האחרונים ממש עשיתי את מה שאני עושה היום, רק ליותר תושבים", אומר שבו.
אין הבדל בין שתי העמדות?
"בודאי שיש. קודם כל, האקשן חסר", הוא צוחק, "אבל מתרגלים לזה. חוץ מזה, פה אין דרגות".
במהלך 15 שנות כהונתו מזהה שבו מגמת ירידה בכמות הקצינים הבכירים שבוחרת להתמודד על תפקיד ראש העירייה. "קודם כל, היום הסקטור הפרטי אטרקטיבי יותר מבחינה כלכלית. שנית, קיימת מגמה של ירידה בהערכה כלפי אישי ציבור. הם מרגישים לא מוערכים, ומסתפקים במתכונת נמוכה, אז הם מעדיפים מסלולים אחרים".
יש עצה שתוכל לתת לאנשי צבא שמתמודדים בבחירות הקרובות?
"בתפקיד הזה אתה חשוף בצריח. אדם שמגיע לתפקיד ציבורי ועולה למעלה, דומה לבחורה המטפסת עם חצאית על סולם. בצבא, אלא אם פתאום ירית כדור גומי לערבי ברגל - אף אחד לא באמת מכיר אותך".

קריית ביאליק
אוכלוסייה: 36,400 נפש
שטח שיפוט: 8,176 דונם
ראש העירייה המכהן: רפי ורטהיים
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') ד"ר צביקה ברקאי, בעבר מפקד חטיבת רמת הגולן, מפקד מחוז חיפה של פיקוד העורף וקצין האג"ם של הפיקוד.
על אף שהשקיע לא מעט שנים בעבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת חיפה, ברקאי מוצא שתואר הד"ר משרת אותו הרבה פחות מהיותו אלוף-משנה במילואים. "יש לי יתרון גדול כמפקד מחוז חיפה לשעבר - התושבים מכירים אותי במדים", הוא מסביר. "הציבור בקריית ביאליק צמא היום למנהיג שיש לו יכולות ארגון וביצוע והוא נטול אינטרס אישי, ולפיכך הוא מעדיף את הטייטל של העשייה הצבאית על פני טייטל אקדמי. באופן כללי, אני חושב שיש יותר ביקוש להכניס אנשי צבא ואנשי עסקים בכירים למערכות האזרחיות. רוב המזיקים בפוליטיקה היום הם בעלי אינטרס אישי שצברו עוצמה וכוח כדי לסלק מועמדים בעלי אינטרס ציבורי".
האם ריבוי מנהיגים צבאיים הוא בהכרח חיובי?
"אני לא חושב שזה רע. זה מבטא את רחשי הלב של הציבור. הדוגמה הטובה ביותר היא מה קרה לנו כשלא היה לנו מנהיג כזה, כשמי שהוביל אותנו במלחמה היה אדם שההבנה הצבאית שלו הייתה נמוכה".

קריית מלאכי
אוכלוסייה: 19,600 נפש
שטח שיפוט: 4,632 דונם
ראש העירייה המכהן: מוטי מלכה
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') מוטי מלכה שירת בתפקיד קצין התחזוקה של חטיבת גבעתי ולאחר מכן של אוגדת עזה. בנוסף שימש מדריך בכיר בבית-הספר ללוגיסטיקה (בה"ד 6).
מעט אחרי שקיבל את דרגות האל"ם, נפצע מלכה ונזקק לשנה וחצי של שיקום. משהבין שלא יוכל להמשיך בצבא כפי שתכנן, פנה לסקטור הציבורי. "הממשק בין התפקידים ישיר", הוא אומר, "הפעולות היומיומיות דומות, ועדיין יש בזה אתגר חדש. להיות ראש עיר זה כמו ראש ממשלה קטן, אין תחום שאתה לא נוגע בו".
האם התושבים נעזרים בך כאיש צבא לשעבר?
"כמעט כל התושבים מכירים אותי עוד מהימים שהייתי סרן, ובאים להשתמש בידע שלי בתחום הביטחון".
האם יש גם חיסרון בעובדה שאנשי צבא רבים מנהיגים גם באזרחות?
"לא, אבל יש בזה קושי. עליך ללמוד דברים חדשים במהירות. באזרחות אין פקודות, למשל, ויש ביורוקרטיה מכאן ועד להודעה חדשה. מה שהייתי מחליט בצבא ועושה למחרת, היום לא בטוח שאעשה גם עוד שנה וחצי. עדיין, כשמתפנים בעירייה  תפקידים בכירים, אני משתדל לאייש אותם באנשי צבא, כי אני סומך עליהם".
וזה לא הופך את קריית מלאכי למחנה צבאי קטן?
"אני לא מעמיד אף אחד בשלשות. אני יודע לעשות את המעבר, ואפילו בסלנג הצבאי אני כבר לא משתמש - רק אזרחית מושלמת".

קריית שמונה
אוכלוסייה: 22,100 נפש
שטח שיפוט: 14,228 דונם
ראש העירייה המכהן: חיים ברביבאי
הקודקודים המתמודדים: סא"ל (מיל') אברהם ממן, אל"ם (מיל') ד"ר דודו שיק.
ממן שימש בעבר מפקד יחת"ם (יחידת תקשוב מרכזית) דרום, מפקד יחת"ם צפון ומפקד יחת"ם מטכ"ל. היום הוא מעיד שכאיש צבא לשעבר, שפיקד על יחידות קשר לאורכה ולרוחבה של הארץ, לא היה לו זמן רב להקדיש למתרחש בעיר. "בקושי הייתי פה", הוא משחזר, "אבל עכשיו כשאני אזרח, אני רואה איך העיר שלנו דורכת במקום, ואפילו נסוגה לאחור".
שמונה שנים אחרי שהשתחרר והתנסה בעולם האזרחי, החליט להיענות לצו מצפונו ולרוץ לראשות העירייה. "יש לי הרבה ניסיון שרכשתי בצבא", הוא מסביר, "זה אמנם לא זהה לעולם האזרחי, אבל להקשיב לאנשים, לעזור להם ולעבוד איתם - זה קיים בשני המקומות".
האם קריית שמונה, שניצבה בחזית במלחמת לבנון השנייה, בשלה לקבל מנהיג משורות הצבא?
"מלחמת לבנון השנייה פגעה מאוד בתדמית צה"ל, אבל התושבים כאן זוכרים גם תקופות שהצבא הגן עליהם ועשה עבודה מצוינת. הם יודעים להוקיר תודה, מבינים שהיו בעיות, אבל יודעים גם שמתקנים אותן. אני בהחלט מציג את עצמי כסא"ל במילואים, ועד כה זה לא אכזב".
מתמודד נוסף הוא אל"ם (מיל') ד"ר דודו שיק, ששימש בעבר מפקד פלגת לוחמים בקומנדו הימי, סגן מפקד השייטת ומפקד בה"ד 4.
לקריית שמונה עבר שיק רק במלחמה האחרונה, והיה עד למה שהוא מגדיר ככאוס של המערכות האזרחיות וחוסר התיאום עם צה"ל. "שנתיים אחר-כך, החלטתי שאני הולך לתקן את זה", הוא מספר, "למרות שהמפקדים שלי בחיל הים המליצו שלא ארוץ, החלטתי לנסות".
האם אתה מציג את עצמך כאיש צבא לשעבר?
"היועץ האסטרטגי שלי רוצה שנשתמש בזה, אבל אני נגד. צבא זה צבא ואזרחות זו אזרחות. זה לא יפגע במירוץ שלי, אבל זה לא אתי. אין קשר בין מה שעשיתי בקומנדו הימי לבין קריית שמונה, חוץ מהכלים שלקחתי איתי. זו תהיה התפארות בדברים שאין להם קשר למציאות הנוכחית".
האם העובדה שהרבה מהמנהיגים באזרחות הם בכירים בצה"ל לשעבר, היא יתרון או חיסרון, לדעתך?
"אני רואה בזה רק יתרון, כי המערכות הפוליטיות כל-כך מושחתות, שהצבאית היא יחסית נקייה אליהן. זו הסיבה שכמה שיהיו יותר אנשי צבא, המדינה רק תיהנה מזה. אנחנו לא מדינה שיש בה צבא, אלא מחנה גדול שבאיים שלו גרים אזרחים. כל ההפרדה בין האזרחות לצבא היא מלאכותית, לדעתי".

ראש העין
אוכלוסייה: 37,900 נפש
שטח שיפוט: 24,390 דונם
ראש העירייה המכהן: משה סיני
הקודקודים המתמודדים: סא"ל (מיל') משה סיני, סא"ל (מיל') ישראל זינגר.
סיני מילא בעבר שורה של תפקידים בחטיבת המחקר ובלשכת ראש אמ"ן, ואף שימש ראש ענף אסטרטגיה באגף התכנון ונציג צה"ל במשרד החוץ.
"להוביל באזרחות זה תהליך שונה לחלוטין מהובלת שינוי בצבא", הוא מסביר, "הביורוקרטיה הממשלתית מאיימת לשחוק כל התלהבות וכל מאמץ לשינוי. גם לוקח זמן עד שמערכות פנימיות מוכנות לקבל שינוי, וצריך לעבוד כצוות, זו כבר לא רק החלטה של מפקד".
האם מנהיג צבאי ללא ניסיון באזרחות יכול לבצע את התפקיד?
"אולי, אבל פחות טוב. לדעתי לא מספיק רק להיות בצבא, כל מי שרוצה להיכנס למערכת כזו צריך להתנסות באזרחות, שהיא שונה לחלוטין. בתקופה האחרונה הקושי בתפקיד של ראש רשות הוא גדול מאוד ברמה האישית - הוא ומשפחתו נתונים להכפשות, ואנשים איכותיים נוטים לבחור בחלופות. לדעתי, חשוב לעודד אנשי צבא שמחליטים להיכנס לפוליטיקה, אבל גם להכשיר אותם לכך. נניח, לפתח מערכת של הכשרה במרכז לשלטון המקומי שתיתן להם כלים, ולהפגיש אותם עם ראשי ערים ותיקים שיתרמו מניסיונם".
מתמודד נוסף הוא סא"ל (מיל') ישראל זינגר, ששירת כקצין אמל"ח וכעוזר קצין חימוש באוגדה 19, כסמג"ד ביחש"ם "צנובר" וכסמח"ט לוגיסטיקה בחטיבת הראל. "יש שני סוגי קצינים", הוא מסביר, "אלו שמפקדים בזכות הדרגה, ואלו שגם אם יהיו טוראי וגם אם הרמטכ"ל, ידברו איתך בגובה העיניים. כך אני נהגתי אז וכך אני נוהג היום".
מה אתה מביא איתך מהצבא לאזרחות?
"כמפקד, דאגתי וטיפלתי בהרבה חיילים בתחום הסוציאלי, ולאו דווקא בשיטה הצבאית של העלאה אוטומטית למשפט. הייתי תמיד מקרב את החייל, שומר על קשר עם ההורים כדי לבנות את הבחור מחדש - מין אבא לחיילים. אם אבחר, אני אפעל באותה צורה גם בראש העין. היום, אתה צריך להיות עם אוזן קשבת לתושב, וזה לא מה שקורה. אם אדם לא משלם ארנונה, לא צריך לעקל הכל ולהעניש אותו ישר, אלא לבדוק למה הוא לא משלם, כי תמיד יש סיבה".

ראשון לציון
אוכלוסייה: 224,500 נפש
שטח שיפוט: 58,704 דונם
ראש העירייה המכהן: מאיר ניצן
הקודקוד המתמודד: תא"ל (דימ') מאיר ניצן, שירת כמפקד מצל"ח ולאחר מכן שימש סגן ראש אגף האפסנאות (היום - אט"ל).
תא"ל (דימ') ניצן יושב על כיסאו כבר 25 שנה. אחרי חמש קדנציות כראש העיר הרביעית בגודלה, דומה שהוא לא מתרגש מהבחירות הקרבות. מיד עם תום שירותו פנה לסקטור הציבורי. "פשוט נראה לי טבעי לחלוטין", הוא מפטיר, "ואז במקום לעסוק באחזקת גופים בצבא, עברתי להחזיק עיר".
מה היתרון שלך כראש עיר שהוא קצין בדימוס?
"מעבר לכלים שרכשתי בצבא, אני חושב שיש לי יתרון כמי שיכין את העיר יותר טוב למצבי חירום. עם הזמן, המלחמות עוברות לעורף, וצריכים להיות ערוכים".
בקמפיין לקראת הבחירות, אתה מציג את עצמך כתא"ל?
"פחות. בתחילת הקריירה זה שיחק לטובתי, הוכיח שיש לי ניסיון ניהולי. היום אני כבר לא זקוק לזה, הוכחתי את עצמי. יודעים שהגעתי מעולם הצבא, אבל לא מתייחסים אליי כתא"ל, אלא כראש עיר שהוא אזרח לכל דבר".
לו היית מתמודד היום לראשונה, האם היית עושה בתואר שימוש?
"אני בספק אם הייתי מציג עצמי כאיש צבא. לצערי, במרוצת השנים הצבא איבד מיוקרתו, במיוחד אחרי המלחמה האחרונה. להיות תא"ל היום, זה לא מה שהיה פעם".

רמלה
אוכלוסייה: 64,900 נפש
שטח שיפוט: 11,854 דונם
ראש העירייה המכהן: יואל לביא
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') יואל לביא שימש מפקד חטיבה משוריינת וכיהן כקצין האג"ם של פיקוד הדרום וכרמ"ח ארגון באגף התכנון. אחרי שהתגורר בנתניה ושימש מנכ"ל חברה אזרחית לשירותי דרך, הופתע לביא כשביקשו ממנו פעילים בסניף הליכוד ברמלה, עיר הולדתו, שיתמודד על ראשות העירייה. בניגוד לרוב אנשי הצבא העומדים בראש עיריות, נאלץ לביא לחשוב פעמיים האם להציג את עצמו כאיש צבא - סטטוס מעט בעייתי בעיר מעורבת. "יש כאלה שאין להם בעיה עם העבר שלי", הוא מסביר, "אבל חלק עובדים חזק על הדימוי הזה שלי כאיש צבא ומנסים להציג אותי כרוצח. עם זאת, רוב המגזר הערבי מוחא לי כף על עבודתי הפוליטית. השאר, ובעיקר אלו שבאים מהתנועה האסלאמית, לא סובלים אותי ומתייחסים אליי כגזען. אני לא גזען בשום פנים ואופן, אבל זה שהם לא אוהבים אותי זה בסדר - אני מנסה להקטין את השפעתם".

רמת גן
אוכלוסייה: 130,100 נפש
שטח שיפוט: 13,229 דונם
ראש העירייה המכהן: צבי בר
הקודקוד המתמודד: אל"ם (דימ') צבי בר החל את דרכו בצנחנים, וכיהן כמפקד בה"ד 1, מפקד משמר הגבול וראש אג"ם במשטרת ישראל.
"אין דבר יותר מרתק מלנהל ולהנהיג אנשים", סיפר בר בעבר ל"במחנה", "אז בצה"ל עושים זאת יחד עם המפקדים והלוחמים, ובעיר קיימת נוסחה דומה עם האוכלוסייה ועם נבחרי הציבור. בצבא קיימות הדרגות, שהן כביכול יתרון, אך עיקרן הוא האחריות שעל הכתפיים. כל איש צבא מפנים זאת, וזו אחת הנקודות החשובות ביותר שמעניק השירות הצבאי. המודעות לאחריות מקרינה על השיקולים של ראש העיר".

רעננה
אוכלוסייה: 73,100 נפש
שטח שיפוט: 14,878 דונם
ראש העירייה המכהן: נחום חופרי
הקודקוד המתמודד: אל"ם (מיל') נחום חופרי, שירת כמפקד טייסת הקוברות הדרומית, כעוזר לנספח צה"ל בוושינגטון, וכראש מחלקת ביטחון שדה בחיל האוויר.
תיכון "אוסטרובסקי" ברעננה, שחופרי ניהל בעבר, עולה לפחות אחת לשנה לכותרות בזכות מספר בוגריו שמתגייסים לטיס ומסיימים את הקורס המפרך בהצלחה. גם אל"ם (מיל') חופרי החל את דרכו במדים בשמי ישראל. "אני רוצה לחשוב שיש קשר בין השניים, אבל אני לא משוכנע", הוא מסתייג, "הילדים זוכרים את העובדה שהיה להם מנהל טייס, ואין לי ספק שיש קו מחבר, אבל בשביל להיות טייס צריך הרבה יותר".
ובשביל להיות ראש עיר מספיק להיות טייס?
"לא. הצבא נותן כלים ניהוליים טובים, והם עוזרים, אבל בעיקר בבחירות. בפועל, בניהול היומיומי, זה לא כזה מקדם גדול על פני אחרים".
איפה החשיבה הצבאית מקשה עליך?
"בחיל האוויר, ובצבא בכלל, יש אחדות מטרות. נכון שלכל מפקד יש את האג'נדה שלו, אבל זה פחות בולט כי יש עבודה משותפת. בחברה האזרחית זיהיתי יותר סדרי יום פרטיים ואישיים, ולא אחד שמשותף לכולם. זה משהו שצריך להתרגל אליו".
ואחרי תקופת ההסתגלות כראש עירייה, אתה רואה את עצמך רץ גם לכנסת?
"אני לא פוסל מעבר כזה".

תל אביב-יפו
אוכלוסייה: 390,400 נפש
שטח שיפוט: 51,788 דונם
ראש העירייה המכהן: רון חולדאי
הקודקוד המתמודד: תא"ל (מיל') רון חולדאי, שהחל את דרכו כטייס קרב בחיל האוויר, פיקד על מספר טייסות קרב ועל בסיס חצרים.

חזרה הדפסה שלח לחבר
צבא ההגנה לישראל © 2008 כל הזכויות שמורות
חדר העיתונאים | תנאי שימוש | אודות האתר | מפת האתר | צור קשר | הפוך לדף הבית
לוגו