Tőkevonzás: Békéscsaba a középmezőny végén található a listán

M. P. M.    2008. november 9. 15:49

Tőkevonzó képesség szempontjából a 14. helyen áll Békéscsaba a megyei jogú városok 23-as listáján. A felmérést egy országos tanácsadó cég készítette.

A beruházásokat ösztönző leghatékonyabb szabályalkotó munka 2004 és 2007 között Veszprémben folyt, a leggyengébb pedig Zalaegerszegen — derül ki egy tanácsadó cég közelmúltban közzétett felméréséből. A készítők 23 önkormányzat összesen 1200 rendeletét és határozatát elemezték. Megállapították, azok a városok, amelyek tudatosabban élnek a helyi jogalkotási, szabályozási lehetőségeikkel, jobb eséllyel jutnak beruházásokhoz, tőkéhez. Békéscsaba a 14. helyet foglalja el a rangsorban.

— Több befektetésösztönző csomagot fogadtunk el a közelmúltban — reagált az eredményre Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Elmondta, a helyi kis- és középvállalkozások számára idén 10 millió, sikeres program esetén jövőre 50 millió forintot különítettek el költségvetésükből. Az érintettek foglalkoztatásnövelésre, eszközbeszerzésre és a pályázatírás költségeinek fedezésére szerezhetnek forrásokat.

A hirdetés után folytatódik

H i r d e t é s— A nagybefektetőknek is kedvező feltételeket biztosítunk. A GE és az Interware ideérkezése kapcsán közös támogatási programot dolgoztunk ki. Ebben többek között az is benne van, hogy alkalmazottanként 200 ezer forintos eseti hozzájárulást adunk a cégeknek. Cserébe a hosszú távú foglalkoztatáson túl a vállalatok támogatják a szakképzést, sportot, kultúrát — hangsúlyozta Vantara Gyula. Kiemelte, létrehoztak egy külön csoportot, a stratégiai-fejlesztési osztályt is, ahol összefogottan gondozzák a város fejlesztési, beruházási ügyeit.

H i r d e t é s

image

Eddig 2 hozzászólás érkezett.

Szóljon hozzá!

image

Hozzászólások

2.

bulivan,

2008-11-09 19:24:22

na igen a fásítást is egy tatabányai cég végzi itt nyilván nincs mit ültetni, az már más kérdés hogy az élõ fákat kivágják és a züldek ugye nem tiltakoznak gondolom majd õk fogják takarítani az utcákat

1.

Soros,,,,

2008-11-09 17:16:12

A pontosság igényével: a stratégiai fejlesztési osztályt az elõzõ ciklusban hozták létre. Akkor még volt benne stratégiai-. és fejlesztési szakember is, hogy a hivatalvezetõ személyi kompetenciájáról ne is tegyünk említést!

A tõkevonzásból: A GE-t nem az önkrmányzat vonzotta be, hanem a Csaba Center Invest, az elõzõ ciklus idején.

Akkor tenne jót a város, ha létrehozna egy közbeszerzési szolgáltató irodát, ahol INGYENESEN készítenék el a közbeszerzési ajálatait a helyi vállakozóknak, hogy a kicsik és butácskák is tudjanak versenyezni például a városi pénzekért. Ahhoz persze az kellene, hogy ami közbeszerzés-köteles, azt azon az úton csinálják meg, nem pedig odaadva direktben más város vállalkozójának.

További hozzászólások (2 db) image