İLÇENİN KURULUŞU Tarihi, coğrafi yapısı: Küçükçekmece ilçesi 04.07.1987 tarihli resmi  gazetede   yayınlanan 3392 sayılı kanunla bir köy 26 mahalle olmak üzere toplam 27 yerleşim yeri Bakırköy ilçesinden ayrılarak kurulmuş bir ilçedir. Fiilen ve törenle hizmete girmiş tarihi ise 15.07.1988’dir.     

ilçe’nin yüzölçümü kadastrodan alman kayıtlara göre 118 km 2 dir.sahil uzunluğu 7km. dir.il merkezine uzaklığı ise 23km.dir.sınır komşuları güneyde Bakırköy,Marmara denizi,Batıda Avcılar,Büyükçekmece ve Çatalca,Kuzeyde Gaziosmanpaşa,Doğuda Bahçelievler,Bağçılar ve esenler ilçesidir.(ilçe planı ek:1)

Küçükçekmece geniş düzlükler halinde az dalgalı(engebeli)bir alan yayınlamıştır. Deniz ve göl kıyılarında içerilere doğru yükseltiler artar.kuzeydeki tepelerde yükseklik 200 metreyi bulur.vadiler oldukça belirgin görünümdendir. İlçemizdeki gölün morfolojik(biçim)yapısı nedeniyle tam ve tipik bir lagün(yalı)gölüdür. Dünyada pek ender oluşan lagün göllerden birisidir ve bir doğa harikasıdır.

ilçemiz alanında kalan akarsular uzunlukları,kısa ve su rejimleri,debileri,düzensizdir.Bir kesimi hızlı kentleşme ve sanayileşme nedeniyle yerleşme ve sanayi alanları içinde kalmış oldukları için sanayi ve kentsel atıkları denize boşaltan derelere dönüştüler.

Küçükçekmece ilçesinin tarihi bir bakıma istanbul’un tarihidir.istanbul’a egemen olan bir imparatorluk Küçükçekmece yöresinde egemen olmuştur. Küçükçekmece’nin yüksek kesimlerinde ROGION adlı bir bölge vardır.roma imparatorluğu’nu bizans’a bağlayan en önemli yollarından VIA EGNETIA, region2dan geçerdi. Yüzyılın ortalarında büyük bir deprem de, bunların yıkıldığı çeşitli kaynaklarda ifade edilmiştir. Küçükçekmece ilçesinin en eski yerleşim yeri, Küçükçekmece gölünün kuzey kesiminde bulunan yarımburgaz mağaralarıdır. Buralara paleotik çağdan itibaren yerleşme başlamıştır.tarihi paleotik çağa uzanan bu bölgedeki tarihi yerler, günümüz öncesi 730.000 ila130.000yılları arasını kapsayan yarımburgaz mağaraları, M.Ö.2.yüzyıl-M.S.2.yüzyıllar arası region kitabeleri.Yavuz sultan selim’in has defterdarı Abdül Selami bey türbesi tekke ve zaviyesi,17. yüzyıl mimar Sinan köprüsü ve 18. yüzyıl Küçükçekmece meydanı çeşmesi’dir. Cumhuriyet döneminde ise yoğun nüfus akımı 1950’den sonrasına rastlamaktadır.