A BMW is visszavesz a tempóból

(NAPI Online) 2008. 11. 04. 11:43:31

A világ legnagyobb luxusautó gyártója idén másodszor módosította vissza az idei eredményvárakozását, a harmadik negyedben 63 százalékkal csökkent a profit.

forrás: Bloomberg

FórumHozzászólás a cikkhez

 A járműeladások nem érik majd el a tavalyi számot, így a társaság lemond a rekord forgalomról, és a 4 százalékos üzemi nyereséghányadról - közölte kedden a bajor vállalat.

A harmadik negyedben a vállalat nyeresége 296 millió euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 800 millió euróról, ami alaposan elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusa által valószínűsített 465 millió eurótól.

A bevételek 8,6 százalékkal 12,6 milliárd euróra csökkentek. Az autógyárnál 65 ezer darabos termeléscsökkentést terveznek. Augusztusban még azt várták a társaságnál, hogy idén rekord sok autót értékesítenek, illetve közel 3,8 milliárd eurós adózás előtti profitot.

Az amerikai autópiac 32 százalékkal zuhant októberben, ami a BMW-nek is fő piaca. A német autógyár amerikai eladásai 5 százalékkal csökkentek, ami eltörpül a General Motors 45 százalékos forgalmi visszaesése mellett. A BMW-nél arra számítanak, hogy a pénzügyi válság fő hatásai a 2009-es szezonban jelentkeznek erősebben.

A társaság részvényei gyengülnek Frankfurtban, miután idén eddig 54 százalékot veszíttek árfolyamukból.

Korábban a BMW elsőszámú riválisa, a Daimler is csökkentette idei profitvárakozását, és több mint 45 ezres termelés-csökkentést jelentett be.

A globális gazdasági problémák, a kereslet csökkenése miatt az autóipar teljesítménye meredeken csökken. A gyártók sorra jelentik be a termelés felfüggesztését, az eredményvárakozások visszafogását, nem ritkán tömeges elbocsátásokat.

Címoldalon

Se pénz, se vevő - nagy zuhanás várható

forrás: Bloomberg Photo

A gazdasági bővülés időszakában a növekedési kilátások és likviditás felpörgeti a vállalati fúziókat és felvásárlásokat; válságban viszont eltűnnek a vevők, és még a befektetési bankok fúziós részlegénél dolgozó alkalmazottakat is elküldik. Az állami pénzből megerősített bankcsoportok közül egyik-másik úgy dönthet, hogy most inkább a hazai piacaikra koncentrálnak és feladják közép-európai jelenlétüket.

Toplista

A napi online internetpartnere: Externet

MTI

Hírlista

Hirdetés