סיור לכפר הבדואי המתוכנן "כפר ביר אלמכסור"

 

*   מטרות הסיור:

 

להכיר כפר בדואי מתפתח, ולעמוד מקרוב על התפתחות הבדואים בכל תחומי החיים.

השוואה בין האתמול והיום, ולסקור את השנויים שחלו במגורי הבדואים ואורח חייהם עקב התיישבות הקבע. השוואה בין הכפר הבדואי המוכר, והכפר הלא מוכר.

 

*   מיקום:

 

הכפר נמצא בין נצרת לשפרעם, קרוב לצומת המוביל, מצומת המוביל נפנה מערבה לכיוון שפרעם, אחרי העלייה מצומת המוביל ומצד הימני, אתם תראו את הצד הדרומי של הכפר, השוכן על גבעה בגובה כ-400 מטר מעל פני הים.

 

*   אודות הכפר ביר אלמכסור:

 

הכפר ביר אלמכסור נקרא על שם הבאר הנמצאת למרגלות גבעת ביר אלמכסור, הבאר נקראה בערבית "ביר אלמכסור", "הבאר השבורה". בעונת החורף הגשומה הבאר היתה מציפה את כל השדות הסמוכים, ומרוב כמות המים השופעת, קירות הבאר נשברו ונסחפו, לכן קראו לה בשם, ביר אלמכסור "הבאר השבורה". גרסה נוספת אודות מקור השם ביר אלמכסור, באה על פי דבריהם של מספר זקנים מהשבט שספרו כי, בתקופת המנדט הגיע לבאר קצין הצבא המנדטורי כדי לשתות מים מהבאר וברגע שהוא מנסה לשאוב מים, הוא החליק ושבר את רגלו, לכן אנשי השבט שהיו באזור קראו לבאר "ביר אלמכסור", כלומר הבאר שבה הקצין שבר את רגלו, והם שיכו את הבאר לקצין זה. ההתיישבות הראשונה באזור זה החלה בשנת 1945 כאשר הם בנו את הבית הראשון בכפר. הכפר הוכר בו מצד השלטונות בשנת 1975. מספר תושבי הכפר כיום הוא כ- 8000 נפשות, אחוז הגידול הטבעי הוא 2.5%, התושבים מתפרנסים מחקלאות, מעבודות בנין ותעשייה. חלק מהם משרתים בזרועות הביטחון השונות. בכפר יש ארבע בתי ספר, מהיסודי ועד לתיכון, ישנם שלושה מסגדים, שתי קופות חולים, סוכנות דואר, ומועצה מקומית שנוסדה בשנת 1990 .

 

אלול רון "אתנוגרפיה של שבט חוג'יראת"

שהאב מוסא "מחיי נוודות לישוב קבע"

  חזרה לדף הבית