ЛУЃЕ ОПШТЕСТВО ПАРИ КУЛТУРИ УМЕТНОСТИ ЛИТЕРАТУРА СТРИП СЕКСУАЛНОСТИ ЗДРАВЈЕ АВАНТУРИ
Вторник, 16 декември 2008 За нас  |  Коментари за сајтот
Човекот кој веројатно има најголема заслуга за популаризација на епската фантастика се вика Џон Роналд Рајел Толкин и ова е приказна за неговата интимна митологија.
mkd | друго во литература
Горан Петров
Духот на времето
Современ домашен расказ, своевремено награден на конкурсот на Нова Македонија, под шифра „сеир“.
mkd | друго во литература


Марко Цепенков
Од трњето волна ќе збира, да борч да плаќа
Финансиско-менаџерска народна приказна.
mkd | друго во литература


Џон Ален Паулос
Цезар и ти
Која е нашата врска со Јулие Цезар? (Добри вести во врска со нашата бесмртна опстојност.)
mkd | srp | друго во општество


Не судете, за да не ви се суди
Библија, Нов завет, Евангелие по Матеја, 7
mkd | shq | srp | друго во култури


Хауард Кахејн
Туѓи суеверија
За разлика од сопствените, многу е полесно да се забележи глупавоста на суеверните верувања на луѓето од други општества.
mkd | srp | друго во култури


Бајрон Л. Стеј
Роџерсовиот метод за водење расправи
Како да убедите некој кој не ви верува дека сте во право? Докажано ефикасен, едноставен метод.
mkd | shq | друго во општество


Умберто Еко
Вечен Фашизам
Наспроти извесната замагленост во однос на разликите помеѓу разните форми на фашизмот, мислам дека е можно да се направи список на особини... кои се типични и за некои други форми на деспотизам или фанатизам. Но, доволно е една од нив да е присутна за да се дозволи на фашизмот да коагулира околу неа.
mkd | shq | друго во општество


Џо Гудвин Паркер
Што е сиромаштија?
Ме прашувате што е сиромаштија? Слушајте ме. Еве сум, валкана, смрдлива, и без „пристојна“ долна облека на себе и со смрдлив здив што го чувствувате. Ќе ви кажам. Слушнете ме. Слушајте без сожалување. Сожалувањето не може да ми помогне. Слушајте ме со разбирање. Ставете се во моите валкани, износени, тесни чевли и слушнете ме.
mkd | shq | друго во пари


Сузи Хансен
Евреин во џамијата
Самонаречениот „просечен Израелец“ зборува за неговото смело патешествие да се моли со Муслиманите и Христијаните од Светата Земја - и зашто Арафат не може да води Палестинска држава.
mkd | shq | друго во култури
 

 

 
Глобал војсис на македонски:
Јапонија: Да се биде гејша во времето на блогот
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Бразил: Масакрот Карандиру неказнет и заборавен
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Блогерска револуција: од Иран до Куба
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Чиле: Ученици со краток филм ја подигнуваат свеста за насилството
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Хонгконг: Забранета реклама за Ноќ на вештерките
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Недела за подигнување на свеста за глувите луѓе: Организирање офлајн активности онлајн
08.10.2008
 
Глобал војсис на македонски:
Екологија: Мапи, онлајн заедници и пресметки за испуштање јаглерод диоксид
08.10.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Користење на Веб 2.0 алатки за еколошки активизам
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Египет: Џихад хакери
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Кувајт: Покрената забрана за пристап до ЈуТјуб
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Пакистан: „Хеј! Зошто Гугл не игнорира?“
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Водич за 2.0 застапување: Алатки за дигитално застапување
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Гео-бомбардирање: YouTube + Google Earth
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Украина, ЕУ: Поблиски односи?
29.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Недела за подигнување на свеста за глувите луѓе: Различни начини на прикажување на книгите
22.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Пакистан: Уште еден 9/11, ние гориме
22.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Младите египетски жени не сакаат да работат!
19.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
ЈјТјуб натпревар за амбициозни новинари
19.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Хром пречекан со пофалби и критики во Средниот Исток
19.09.2008
 
Глобал Војсис на македонски:
Западна Сахара: Заврши летото за Сахрави децата
19.09.2008