Utskriftsversion | Rättsligt meddelande | Nyheter | Sökning | Kontaktperson | Index | Ordlista | Om denna webbplats
Europeiska unionens verksamhetsområden - Sammanfattning av lagstiftningen Hoppa över språkvalet och gå till listan över verksamhetsområden (åtkomsttangent=1)
EUROPA > Sammanfattning av lagstiftningen > Maastrichtfördraget om Europeiska unionen
Hoppa över listan över verksamhetsområden och gå till huvudinnehållet (åtkomsttangent=2)

EURONS INSTITUTIONNELLA OCH FINANSIELLA RAM >
DEN EUROPEISKA INTEGRATIONEN OCH FÖRDRAGEN >

Maastrichtfördraget om Europeiska unionen

Fördraget om europeiska unionen markerar en ny fas i den europeiska integrationen, då den öppnar vägen för politisk integration. Det skapar en Europeisk union som består av tre pelare: Europeiska gemenskaperna, den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) samt det polisiära och straffrättsliga samarbetet. Fördraget inför ett unionsmedborgarskap, stärker Europaparlamentets befogenheter och lanserar den ekonomiska och monetära unionen. Dessutom blir EEG Europeiska gemenskapen (EG).

Tillkomst
Syfte
Struktur
Europeiska unionen
Institutionerna
Politik
Ekonomiska och monetära unionen
Sociala protokollet
Medborgarnas rättigheter
Subsidiaritetsprincipen
Efter Maastricht
Ändringar i fördraget
Hänvisningar

TILLKOMST

Fördraget om Europeiska unionen, som undertecknades i Maastricht den 7 februari 1992, trädde i kraft den 1 november 1993. Fördraget är en följd av yttre och inre händelser. Bland yttre händelser ledde kommunismens fall i Östeuropa och utsikterna om Tysklands enande till ett åtagande om att stärka gemenskapens internationella ställning. Internt önskade medlemsstaterna utöka de framsteg som man uppnått med Europeiska enhetsakten med andra reformer.

Detta ledde till att två regeringskonferenser sammankallades, den ena om EMU och den andra om den politiska unionen. Europeiska rådet i Hannover den 27-28 juni 1988 gav en expertgrupp under ledning av Jacques Delors i uppdrag att sammanställa en rapport med förslag till konkreta åtgärder som skulle leda fram till en ekonomisk union. Vid Europeiska rådets möte i Dublin den 28 april 1990 beslöt man, på grundval av ett belgiskt memorandum om institutionell reform och ett fransk-tyskt initiativ om att inbjuda medlemsstaterna till att överväga påskyndandet av det politiska bygget av Europa, att undersöka behovet av att ändra EG-fördraget för att främja den europeiska integrationen.

Slutligen beslöt Europeiska rådet i Rom den 14-15 december 1990 att inleda två regeringskonferenser. Detta arbete kulminerade ett år senare i toppmötet i Maastricht den 9-10 december 1991.

[ Till sidans början ]

SYFTE

Med Maastrichtfördraget gick man klart förbi gemenskapens ursprungliga ekonomiska mål - att skapa en inre marknad - som nu ersattes av politiska ambitioner.

Mot denna bakgrund är de fem viktigaste målen i Maastrichtfördraget följande:


[ Till sidans början ]

STRUKTUR

Fördragets struktur är komplicerad. Efter ingressen följer sju rubriker. Rubrik I omfattar gemenskapernas gemensamma bestämmelser, gemensam utrikespolitik och rättsligt samarbete. Rubrik II innehåller bestämmelser om ändring av EEG-fördraget och rubrikerna III och IV ändrar EKSG- och Euratom-fördragen. Rubrik V inför bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP). Rubrik VI innehåller bestämmelser om samarbetet i rättsliga och inrikes frågor (RIF). Slutbestämmelserna finns under rubrik VII.

[ Till sidans början ]

EUROPEISKA UNIONEN

Genom Maastrichtfördraget skapas Europeiska unionen som består av tre pelare: Europeiska gemenskaperna, den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken samt polisiärt och straffrättsligt samarbete.

Den första pelaren består av Europeiska gemenskapen, Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) och Euratom och gäller de områden där medlemsstaterna utövar sin suveränitet via gemenskapsinstitutionerna. Det förfarande som kallas gemenskapsmetoden tillämpas i detta sammanhang, dvs. Europeiska kommissionen lägger fram ett förslag, det antas av rådet och Europaparlamentet och efterlevnaden av gemenskapsrätten kontrolleras av EG-domstolen.

Genom den andra pelaren inrättas det gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet (GUSP) som fastställs under rubrik V i Fördraget om Europeiska unionen. Det ersätter bestämmelserna i Europeiska enhetsakten och gör det möjligt för medlemsstaterna att vidta gemensamma åtgärder inom utrikespolitiken. I denna pelare är beslutsprocessen mellanstatlig och besluten fattas huvudsakligen med enhällighet. Kommissionen och parlamentet spelar en undanskymd roll och domstolen har ingen behörighet på detta område.

Den tredje pelaren gäller samarbetet i polisiära och straffrättsliga frågor som fastställs under rubrik VI i Fördraget om Europeiska unionen. EU förväntas vidta gemensamma åtgärder för att ge medborgarna en hög säkerhetsnivå inom ett område med frihet, säkerhet och rättvisa. Beslutsprocessen är också mellanstatlig.

[ Till sidans början ]

INSTITUTIONERNA

Till följd av Europeiska enhetsakten förstärks Europaparlamentets roll i Maastrichtfördraget. Räckvidden för samarbetsförfarandet och samtyckesförfarandet utvidgas till nya områden. Dessutom inför fördraget ett nytt medbeslutandeförfarande som ger Europaparlamentet möjlighet att anta rättsakter tillsammans med rådet. Detta förfarande förutsätter starkare kontakter mellan parlamentet och rådet för att enighet ska kunna nås. Dessutom engagerar fördraget parlamentet i förfarandet för att godkänna kommissionen. De europeiska politiska partiernas roll i den europeiska integrationen erkänns. De bidrar till spridningen av ett europeiskt medvetande och till att ge uttryck för européernas politiska vilja. För kommissionens del förlängs mandatperioden från fyra till fem år så att den motsvarar parlamentets verksamhetsperiod.

I likhet med enhetsakten inför fördraget omröstning med kvalificerad majoritet i rådet för de flesta beslut inom medbeslutandeförfarandet och alla beslut inom samarbetsförfarandet.

För att ta hänsyn till den regionella dimensionens stora betydelse inrättar fördraget Regionkommittén. Denna kommitté, som består av företrädare för de regionala myndigheterna, har en rådgivande ställning.

[ Till sidans början ]

POLITIK

Fördraget inför gemenskapspolitik på sex nya områden:

[ Till sidans början ]

EKONOMISKA OCH MONETÄRA UNIONEN

EMU fullbordar den inre marknaden. Den ekonomiska politiken består av tre delar. Medlemsstaterna ska se till att den ekonomiska politiken samordnas, upprätta multilateral övervakning av denna samordning och följa reglerna för finansiell disciplin. Målet för penningpolitiken är att skapa en gemensam valuta och att se till att denna valuta är stabil tack vare prisstabilitet och respekt för marknadsekonomin.

Fördraget stadgar att den gemensamma valutan införs i tre etapper:

Penningpolitiken bygger på det europeiska centralbankssystemet (ECBS) som består av ECB och de nationella centralbankerna. Dessa institutioner är oberoende av gemenskapens och medlemsstaternas politiska myndigheter.

Särskilda regler gäller för två medlemsstater. Förenade kungariket deltar inte i EMU:s tredje etapp. Danmarks förhållande till EMU regleras i ett protokoll enligt vilket en folkomröstning måste hållas för att landet ska kunna delta.

[ Till sidans början ]

SOCIALA PROTOKOLLET

Sociala protokollet som är en bilaga till fördraget utvidgar gemenskapens befogenheter på det sociala området. Förenade kungariket har inte undertecknat detta protokoll. Protokollets mål är följande:

[ Till sidans början ]

MEDBORGARNAS RÄTTIGHETER

En av fördragets stora nyheter var inrättandet av ett europeiskt medborgarskap utöver det nationella medborgarskapet. Varje medborgare som har medborgarskap i en medlemsstat är samtidigt medborgare i unionen. Detta medborgarskap ger européerna nya rättigheter, bl.a. följande:

[ Till sidans början ]

SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

Fördraget om Europeiska unionen införde subsidiaritetsprincipen som en allmän regel som ursprungligen gällde miljöpolitiken i Europeiska enhetsakten. Enligt denna princip ska gemenskapen på andra områden än de där den har exklusiv behörighet vidta åtgärder endast om målen bäst kan uppnås med hjälp av gemenskapsinsatser istället för med nationella åtgärder. Enligt artikel A ska unionen fatta beslut "så nära medborgarna som möjligt".

[ Till sidans början ]

EFTER MAASTRICHT

Maastrichtfördraget är en milstolpe i det europeiska bygget. Genom att upprätta Europeiska unionen, skapa en ekonomisk och monetär union och utvidga den europeiska integrationen till nya områden har gemenskapen fått en politisk dimension.

Medvetna om den europeiska integrationens framsteg, den framtida utvidgningen och behovet av institutionell reform lade medlemsstaterna till en översynsklausul i fördraget. I detta syfte fastställdes det i artikel N att en regeringskonferens skulle anordnas 1996.Denna konferens ledde till undertecknandet av Amsterdamfördraget 1997.

[ Till sidans början ]

ÄNDRINGAR I FÖRDRAGET

I oktober 2004 undertecknades fördraget om en konstitution för Europa. Konstitutionen upphäver och ersätter med en enda text alla tidigare fördrag med undantag för Euratomfördraget. I denna text konsolideras 50 år av europeiska fördrag.
För att konstitutionsfördraget skulle kunna träda i kraft skulle det ha ratificerats av alla medlemsländerna, enligt deras respektive författning, antingen genom beslut i parlamentet eller genom en folkomröstning. Eftersom några medlemsländer inte ville ratificera konstitutionen, bestämde EU:s stats- och regeringschefer vid Europeiska rådets möte den 16-17 juni 2005 att inleda en period av eftertanke om EU:s framtid. Vid Europeiska rådets möte den 21-22 juni 2007 enades EU:s ledare om en kompromiss. De beslutade att sammankalla en regeringskonferens för att utarbeta och anta, inte längre en konstitution, utan ett s.k. reformfördrag för EU.

Detta fördrag har även ändrats genom följande anslutningsfördrag:

[ Till sidans början ]

HÄNVISNINGAR

Fördrag Datum för undertecknande Ikraftträdande EUT
Maastrichtfördraget om Europeiska unionen 7.2.1992 01.11.1993 EGT C 191, 29.7.1992
Amsterdamfördraget 02.10.1997 01.05.1999 EGT C 340, 10.11.1997
Nicefördraget 26.02.2001 01.02.2003 EGT C 80, 12.1.2001

Anslutningsfördrag Datum för undertecknande Ikraftträdande EUT
Anslutningsfördrag för Österrike, Finland och Sverige 24.6.1994 1.1.1995 EGT C 241, 12.1.2001
Anslutningsfördrag för de tio nya medlemsstaterna 16.4.2003 1.5.2004 EUT L 236, 23.9.2003
Anslutningsfördrag för Bulgarien och Rumänien 25.04.2005 01.01.07 EUT L 157, 21.06.2005

[ Till sidans början ]

För ytterligare information se Maastrichtfördraget, hela texten ( DE ) ( EN ) ( FR ).


Dessa sidor är inte rättsligt bindande för Europeiska kommissionen, är inte fullständiga och utgör inte en officiell tolkning av fördraget.

Senast ändrad: 10.7.2007


Utskriftsversion | Rättsligt meddelande | Nyheter | Sökning | Kontaktperson | Index | Ordlista | Om denna webbplats | Till början av sidan