Om Cookies

Krönika: Orsak och verkan


Text: Jonna Mc Lean Nilsson. Foto: Mats Hjortfors
29 januari 2008
Bild på Jonna Mc Lean Nilsson.
Jonna Mc Lean Nilsson studerar för tillfället på Tollare folkhögskola.
När jag var yngre blandade jag ihop känslor med hunger. Var jag ledsen åt jag. Var jag glad åt jag. Jag blev överviktig. När jag blev något äldre gjorde jag tvärtom och slutade äta oavsett sinnesstämning.
Det väsentliga är att jag genom denna hopblandning blev olycklig. Olycklig till följd av en oförmåga att skilja på begreppen. Långt senare förstod jag att det handlade om en sorg som fanns djupt inom mig. Men som jag istället hade försökt placera utanför mig själv.

Genom att projicera smärtan på någonting yttre tillhörde den inte längre mig. Och jag behövde inte handskas med den. Nu hade jag istället ett låtsasproblem att hålla i schack. Att äta eller låta bli.

Ett helt annat exempel på hopblandning är hur rapporteringen gick efter dödsskjutningarna i Tusby utanför Helsingfors, då en 18-åring vid namn Pekka-Eric Auvinen mördade sju skolkamrater och rektorn på sin skola. Här blandade man ihop 18-åringens åsikter med hans motiv till att utföra dådet.

Kvällstidningarna skrev spaltmeter om hur Pekka-Eric intresserade sig för både extremhögern och extremvänstern. Man nämnde att hans favoritartister var bland annat Rammstein, Nine Inch Nails och Alice Cooper. Dessa band tillhör genren elektronisk och industriell rock- och metalmusik. Jag har svårt att se kopplingen mellan musikpreferenser/diffusa politiska åsikter och att beväpna sig och skjuta ihjäl sina klasskamrater.

På kommittén för mänskliga rättigheters (KFMR) hemsida står att läsa att det visst finns en minsta gemensamma nämnare för skolskjutningarna i USA och även den i Finland. Det rör sig varken om musik, videospel eller ideologi – utan om antidepressiva medel. På KFMR:s hemsida står att Auvinen uttryckligen sagt att de droger han fått utskrivna gjorde honom aggressiv.

Eric Harris som tillsammans med Dylan Klebolds sköt ihjäl tretton personer 1999 i Colorado ska även han, enligt KFMR, ha tagit antidepressiva medel under tiden för dödsskjutningen.

Harris ska dessutom ha varit i kontakt med psykiatrin och talat om att de tabletter han fått inte längre hade någon effekt och gav honom humörsvängningar. Han ska ha bett om nya tabletter innan dådet men inte fått det.

Även i detta fall valde media att blanda ihop orsak och verkan. De utmålade förövarna som monster med avvikande intressen som svartrock och extrem politik. Jag tror att både KFMR och tidningarna ger en förenklad version av sanningen.

Pekka-Eric figurerade dagarna efter morden på Youtube där han lagt upp en video i vilken han förklarade vad han tänkte göra och varför. Han bar en t-shirt med ”Humanity is overrated” skrivet över bröstet. Vad Pekka-Eric hade för problem kommer vi aldrig få veta. Sina problem tog han med sig i graven. Men genom att förkasta hela mänskligheten fjärmade han sig både från den och sina personliga problem.

Hur mycket media än väljer att förenkla och förklara hans motiv så kommer de inte att komma närmare sanningen.

Och så länge vi väljer de enkla sanningarna eller tror att orsakerna över huvud taget kan ligga utanför oss själva kommer också historien att upprepa sig.