Met een tank op naar de krakers

zaterdag 17 januari 2009 | 01:15 | Laatst bijgewerkt op: maandag 19 januari 2009 | 07:50

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Om videos te bekijken, heeft u flash nodig. Klik hier om de laatste versie te downloaden.
Opruiming van barricades door tanks bij de krakersrellen in de
Amsterdamse Vondelstraat, op 3 maart 1980. Foto Spaarnestad Photo/ANP

Opruiming van barricades door tanks bij de krakersrellen in de Amsterdamse Vondelstraat, op 3 maart 1980. Foto Spaarnestad Photo/ANP

Bekijk ook de videobeelden

VUGHT - Vughtenaren kennen Tom van Erp (70) tegenwoordig als ťťnpitter in de Vughtse gemeenteraad, met een even karakteristiek als niet mis te verstaan stemgeluid. In de jaren zeventig was hij Vlijmenaar en tankcommadant van de in Oirschot gevestigde 13e Pantsergeniecompagnie.

In diezelfde tijd ging Amsterdam gebukt onder grote woningnood en krakersoproer. "In de stad stonden meer dan 50.000 man geregistreerd als woningzoekende", weet Van Erp. "Terwijl in een jaar hooguit 300 woningen werden bijgebouwd. Ik had zeker begrip voor de krakers. Maar niet voor hun methodieken."

Vooral rondom een pand aan de Vondelstraat ontstond in 1980 een waar kat-en-muisspel, met een leidende rol voor de toen nog jonge Wijnand Duyvendak. Het pand werd gekraakt en weer ontruimd en weer gekraakt. Een bestorming met honderd man ME mislukte volledig; vijftig van hen raakten gewond, waarvan de helft in het ziekenhuis belandde.

De dagen daarna sloten krakers de halve wijk hermetisch af met barricades. Tussen de versperringen heerste een vrijstaat met anarchie en plunderingen. De autoriteiten namen hierop een onorthodox besluit. Tanks zouden worden ingezet om de barricades verpulveren. En Van Erp zou die missie leiden.

De tankcommandant werd gesommeerd zich onmiddellijk 'ongeschoren en in oude kleren' te melden. In het povere kloffie zou hij eerst incognito de versperringen kunnen inspecteren. " Ik gaf de krakers zelfs nog het advies om de barricades te verstevigen met stenen. Iets wat ze trouw opvolgden", zegt Van Erp. "Mťt stenen konden we de barricades later makkelijker verpulveren."

Op de Leopardtanks kwamen extra platen om de motoren tegen molotovcocktails te beschermen. Anderzijds werden loop en mitrailleurs van de tank verwijderd. Ook mochten de militairen geen enkele persoonlijke bewapening meenemen, zo schrijft Van Erp in het gisteren verschenen boek 'Krakers versus overheid'.

De marechaussee zou ons beschermen, daar moesten we maar op vertrouwen. Maar als een tank in brand zou vliegen en de bemanning moest het voertuig verlaten? Dan was het duidelijk tegen wie alle woede zich zou richten. Hierover heb ik nog een behoorlijk heftige discussie gehad met minister Wiegel. Aan de opdracht om geen persoonlijk wapen mee te nemen, heb ik me overigens niet gehouden.

Uiteindelijk stoomden Van Erp en zijn manschappen in de vroege ochtend van 3 maart op richting Amsterdam. In colonne, met zeven tanks. Van Erp: "Dat waren er te veel. Maar liever vijf te veel dan twee te weinig."

In Amsterdam aangekomen was er al veel volk op de been en echt niet allemaal op weg naar het werk. Ze begrepen donders goed wie wij waren en wat wij kwamen doen.

Bij het slagveld in Amsterdam aangekomen moesten de tanks van Van Erp en de duizend man ME van marechaussee en politie tien minuten wachten. Dit was vooraf afgesproken om krakers de tijd te geven de aftocht te blazen.

Aangekomen bij de eerste barricade bleek het gros in brand te staan. Hier hadden we niet op gerekend. Wat een calculatiefout in het kwadraat! Wat moesten we nu doen? Gewoon erin rijden en maar kijken wat er zou gebeuren?

Na de tien minuten zou burgemeester Polak het sein 'go!' geven om op te stomen. Maar die was in de wirwar van communicatie niet meer te horen.

Wat nu? We konden hier toch moeilijk tot Sint Juttemis blijven wachten? Ik was gewoon bang. Wat zou het effect zijn van de brandende barricade op mijn tank? En gaan zonder 'go' , kon dat? We gingen. En trokken fors op om snelheid te maken. Want snelheid maal gewicht is energie, dat weet een klein kind. Dus kon het niet hard genoeg gaan. En dat ging het! Als een warm mes door de boter reden we in een paar seconden dwars door de barricade.

'Krakers versus overheid' is in eigen beheer uitgegeven. Een deel van de opbrengst gaat naar een scholingsproject op Bali. Voor info en bestellen: 073-6571959 of vanerptom@hotmail.com

Reageren

blij blozend boos cool verrast droevig egaal gemeen huilend vertwijfeld knipoog lachen rollendeogen tongeruit wijdogig

Regels voor artikelreacties

Het Brabants Dagblad geeft lezers op de website de mogelijkheid te reageren op nieuwsartikelen. Het feit dat een mening of visie op maatschappelijke gebeurtenissen wordt gepubliceerd impliceert niet dat het Brabants Dagblad die mening ook deelt of op welke wijze dan ook ondersteunt. Het Brabants Dagblad houdt zich het recht voor reacties te weigeren.

 1. Anonieme reacties worden niet geplaatst. De afzender dient naam en bij voorkeur ook woonplaats te vermelden. Vermelding van het e-mailadres is verplicht.
 2. Reacties met als afzender een overduidelijk valse naam, bijvoorbeeld die van een bekende Nederlander, of met in de afzender scheld- of schuttingwoorden worden niet geplaatst.
 3. Verwijzingen naar websites worden niet geplaatst.
 4. Er mag geen sprake zijn van het schenden van het copyright van derden (citeren mag, complete publicaties overnemen niet).
 5. Letterlijk identieke reacties worden niet geplaatst.
 6. Maak de reacties niet te lang. De grens ligt bij 500 karakters. Complete boekwerken worden als reactie niet gewaardeerd en ook niet geplaatst.
 7. Nietszeggende reacties ("Tsjongejonge" of "Schandalig" ) zonder onderbouwing worden niet geplaatst.
 8. Reacties in een buitenlandse taal kunnen we niet plaatsen.
 9. Reacties volledig of overwegend in hoofdletters, plaatsen we niet.
 10. CommerciŽle boodschappen (spam) worden niet geplaatst
 11. Reacties die het technisch functioneren van de website zouden kunnen hinderen, worden niet geplaatst.
 12. Er zijn fatsoensregels. Reacties waarin niet fatsoenlijk wordt omgegaan met anderen en andermans mening niet wordt gerespecteerd worden niet geplaatst.
 13. Oproepen tot oproer en demonstraties worden niet geplaatst.
 14. Doodsverwensingen en reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden niet geplaatst.
 15. De wet mag niet worden overtreden. Denk bijvoorbeeld aan de Grondwet en met name artikel 1 ("Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.") Het beledigen of het aanzetten tot haat, discriminatie of gewelddadigheid vanwege ras, godsdienst, levensovertuiging, sekse of seksuele gerichtheid mag evenmin.
 16. Bij reacties waarin concreet bedreigingen worden geuit tegen personen of groepen personen, kunnen wij aangifte doen.

Het IP-adres vanwaar wordt gereageerd wordt vastgelegd.

Uit de regio

Uw mening

Frank Rijkaard is de beste man voor PSV
Geef uw uitgebreide mening