netrádió
0620-4636-958
2009.01.30. 19:00
Deák András György, a Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatója
> magazin
Ön szerint hogyan dinamizálható a magyar gazdaság?
rss
Irodavezető
Hungarian Bus Zrt.
Vezető fejlesztő
Webconsult.hu Kft.
IT SALES & PROJECT
BEKO Engineering Kft.
> szótár

Milyen nyelvről:

Milyen nyelvre:

Add a Startlaphoz
tudomány

Vikingek utódai élnek Izlandon

2009. január 25., vasárnap 20:30     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot - bizonyosodott be az eddigi legátfogóbb, egyetlen populációra vonatkozó ősi DNS-vizsgálat során.
 
Hirdetés

1

Az izlandi deCODE Genetics biotechnológiai cég tudósai 68 ősi csontvázban vizsgálták az anyai ágon öröklődő úgynevezett mitokondriális DNS-t. E kutatás révén megismerhető, hogy milyen változások következtek az elmúlt évezred során az izlandi lakosság génállományában - olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon.

A genetikai vizsgálat igazolta az óizlandi sagák hitelességét, ugyanis a mai férfilakosság zöme Skandináviából érkezett, a vikingek leszármazottja.

Ami a nőket illeti, az eredeti populáció zöme Skócia és Írország tengerparti részeiről származik, vagyis azokról a területekről, amelyek 1100 évvel ezelőtt, Izland benépesülésének idején rendszeres elszenvedői voltak a vikingek támadásainak.

A kutatás azt is megmutatta, hogy a jelenkori izlandi lakosság génállománya gyorsan változott az elmúlt évezred során. Ennek következtében az eredeti "ősanyák" kevesebb genetikai hasonlatosságot mutatnak a mai izlandi populációval, viszont több rokon vonást mutatnak a kortárs skót, ír és skandináv lakossággal, ahogy az észak-nyugati és dél-nyugati európaiakkal is.

A jelenség az úgynevezett genetikai sodródással magyarázható. Bármelyik népességben előfordulnak olyanok, akiknek az átlagnál több gyermeke születik, s 35 nemzedék múltán a populációban több leszármazottjuk lesz, mint másoknak. Ennek különös jelentősége van egy kis lélekszámú közösség esetében, ahol az eredeti populációhoz képest a népességen belül csökken a genetikai változatosság.

"A vizsgálat megmutatta, hogyan lehet az ősi DNS segítségével végigkövetni nemcsak egyetlen közösség történetét, hanem arra is alkalmazható, hogy kiderítsük miként rajzottak ki távoli őseink Afrikából, s népesítették be az egész bolygót" - nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Kari Stefansson professzor, a deCODE Genetics társalapítója.


időjárás
most: 3ºC,
erősen felhős
  

Keresés a joganyagok között
Keresés a cégadatok között
CompLex JOGI ADATBANK