Gilby Was Here...

 

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω το όνομα Gilby Clarke είναι οι Corvette και το Wild Horses των Rolling Stones. Για μένα προσωπικά, ο Gilby Clarke ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ανάσα ζωής στους Guns N' Roses το 1991 όταν έφυγε ο Izzy Stradlin. Αναμφισβήτητα λοιπόν αυτή η συνέντευξη ήταν ένα από τα highlights μου ως fan των Guns N' Roses.

Το μόνο σίγουρο που μπορώ να πω για τον Gilby Clarke, μετά την γνωριμία μας, είναι ότι είναι ένας από τους πιο ροκ και αυθεντικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Προσιτός, φιλικός και χαρούμενος που μας είδε, μας χάρισε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο και μια συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ...

Κυριακή 6 Μαρτίου 2005. Μια μέρα μετά την συναυλία με τους MC5, έχουμε ραντεβού στο καφέ του ξενοδοχείου Imperial για την συνέντευξη που μας υποσχέθηκε ο Gilby. Ενώ όλοι (οι MC5) επιμένουν να πάμε πρώτα για φαγητό, ο Gilby τους διώχνει για να μας δώσει την συνέντευξη που ακολουθεί.

- Πως πάει με τους MC5? Θα ηχογραφήσεις μαζί τους για δίσκο ή κάνεις μόνο περιοδεία?

Είναι μόνο μια περιοδεία. Όταν μου τηλεφώνησε για πρώτη φορά ο Wayne μου είπε ότι ο λόγος που ονομάστηκαν DKT/MC5 είναι γιατί πρόκειται για ένα tribute στο αρχικό συγκρότημα. Οι τραγουδιστές και οι κιθαρίστες όμως που παίζουν με το συγκρότημα αλλάζουν συνέχεια. Η Lisa είναι η μοναδική που έμεινε τόσο καιρό και είναι σταθερή. Αν μου ζητούσαν να το κάνω ξανά θα το ξαναέκανα. Πέρασα πάρα πολύ καλά μαζί τους. Η μουσική είναι πολύ διασκεδαστική και σαν κιθαρίστας είναι πολύ δύσκολο να βρείς μουσική που το στύλ σου να ταιριάζει με όση ελευθερία χρειάζεσαι. Και εδώ είχα πολύ ελευθερία να κάνω αυτό που ήθελα και έτσι πέρασα πολύ καλά. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα ηχογραφήσω μαζί τους. Αν κάνουν δίσκο ο Wayne θα παίξει όλες τις κιθάρες. Ίσως να παίξω σαν guest. Τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας. Ίσως να ηχογραφήσουν στο στούντιο μου, όλοι οι άλλοι το κάνουν οπότε... (γελάει)


- Πέρσι έπαιξες με τους Heart. Πως ήταν εκείνη η περιοδεία?

Οι Heart ήταν... ας πούμε απλά ότι ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία. (γελάει και φτάνει η ωραία Μαρία του Imperial με την παραγγελία μας...) Τι πήρες εσύ?

- Ζεστή σοκολάτα.

Ααα, ζεστή σοκολάτα.... Ωραία. Που είχαμε μείνει? Στους Heart...Πέρασα καλά μαζί τους. Υπήρχαν κάποια πολύ καλά στοιχεία σχετικά με εκείνη την περιοδεία. Όταν πρωτοεπικοινώνησαν μαζί μου, μπερδεύτηκα λίγο γιατί μου αρέσουν οι παλιοί Heart, των 70's. Δεν μου αρέσουν οι Heart των 80's με όλα εκείνα τα κλασσικά τραγούδια. Με διαβεβαίωσαν ότι δεν παίζουν πολλά από εκείνα τα τραγούδια. Όταν πήγα ένοιωσα αμέσως ότι μάλλον ήμουν πολύ rock για την όλη φάση. Οπότε δεν νομίζω ότι η χημεία ήταν σπουδαία σε εκείνο το project. Νομίζω ότι έπαιξα πολύ καλά με το συγκρότημα και ότι είχαμε μερικές πολύ καλές βραδιές, απλά δεν νομίζω ότι ταιριάζαμε τόσο πολύ. O Mike Inez είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους στον κόσμο, οπότε αυτό πήγε καλά. Έκανα και άλλους καλούς φίλους σε εκείνη την περιοδεία. Τον Darrian, που έπαιζε πλήκτρα, τον Ben που έπαιζε ντραμς, σπουδαία παιδιά. Τα ταξίδια ήταν φανταστικά και μου άρεσαν πολύ. Εστιάζουν πολύ στην οικογένεια και έτσι ήρθε και η οικογένεια μου μαζί. Πέρασα πολύ καλά στην περιοδεία αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη χημεία.

- Τι έγινε με το cd των Hollywood Rose? Προσπάθησε να σταματήσει την κυκλοφορία του ο Axl?

Δεν ξέρω τίποτα για το τι έγινε με τον Axl. Βασικά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει το εξής: Έχω ένα στούντιο και κάνω πολλές δουλειές, κάνω μίξεις, κάνω πολλές ηχογραφήσεις και παραγωγές. Αυτό ήταν μια χάρη για ένα φίλο, τον Brian που είναι ιδιοκτήτης της Cleopatra. Μου είπε: "Gilby, έχω αυτά τα masters, θα τα κυκλοφορήσω. Νομίζω ότι θα ήταν σπουδαίο αν έκανες την μίξη εσύ. Ξέρω ότι δεν παίζεις αλλά σε παρακαλώ κάνε την μίξη γιατί είσαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει."

Μου τα έφερε λοιπόν και μετά σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να παίξει ο Tracii εξτρά κιθάρα σε κάποια σημεία. Οπότε το μόνο που έκανα ήταν η μίξη. Τίποτα παραπάνω. Σύν του ότι ήξερα την μουσική οπότε μπορούσα να κάνω καλύτερη δουλειά.

Όσον αφορά τον Axl, δεν γνωρίζω τίποτα γιατί έγινε πολύ μετά.

- Υπήρχαν και άλλα τραγούδια των Hollywood Rose. Τα άκουσες όλα ή μόνο όσα είναι στον δίσκο?

Όχι, αυτά άκουσα μόνο, όσα είναι στον δίσκο. Τίποτα παραπάνω.

- Μπορώ να σου στείλω μερικά αν θέλεις.

Άσε καλύτερα, οι κιθάρες ήταν ξεκούρδιστες, ήταν πολύ χάλια.
 


- Πάμε πίσω στο 2000. Παίζεις στο Cat Club ως συνήθως και ξαφνικά έρχεται ο Axl. Τι έγινε?
Μίλησες μαζί του καθόλου από τότε?


Ήταν κάτι πολύ περίεργο γιατί εκείνο το βράδυ ήταν ένα από εκείνα τα σπάνια βράδια που δεν έχει καθόλου κόσμο. Και κάποιος από το συγκρότημα ήρθε και μου είπε: "Gilby, ο Axl είναι στο bar."
"Όχι δεν είναι, τι θα έκανε στο Cat Club?"

Δεν είχα δεί τον τύπο για 5-6 χρόνια, οπότε περπάτησα προς το bar και εκείνος μου τράβηξε το μανίκι. Αρχίσαμε να μιλάμε, και το περίεργο ήταν ότι ξεκινήσαμε την συζήτηση από 'κεί που την είχαμε αφήσει 5-6 χρόνια πρίν. Ο κόσμος πρέπει να το μάθει αυτό: Ο Axl και γώ δεν είχαμε ποτέ διαφορές. Πάντα τα πηγαίναμε καλά. Έχουμε πολλά κοινά. Έχουμε μια καλή σχέση. Απλά έχουμε μια πολύ μεγάλη διαφωνία για το συγκρότημα. Εγώ νομίζω ότι οι Guns N' Roses ήταν μια από τις μεγαλύτερες hard rock μπάντες όλων των εποχών. Νομίζω ότι ο Izzy και ο Steven είναι απίθανοι. Έκαναν έναν από τους πιο κλασσικούς δίσκους rock. Μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Όταν έφυγε ο Izzy, νόμιζα ότι ταίριαξα στο συγκρότημα. Έπαιζα τα κομμάτια μου πολύ καλά, η χημεία ήταν καλή. Απλά δεν συμφωνούσα με το που ήθελε να κατευθυνθεί μουσικά. Απλά και όμορφα.

Οπότε το βράδυ στο Cat Club μιλήσαμε για πολλά αλλά κάποια στιγμή του είπα:
"Πρέπει να πάω να παίξω." Και εκεί που έπαιζα τον είδα μπροστά όρθιο να διασκεδάζει και του είπα: "Θέλεις να έρθεις επάνω?" και ανέβηκε στην σκηνή, παίξαμε κανά 2 τραγούδια. Θα τον άφηνα να παίζει όλη τη νύχτα αν ήθελε. Ήταν σπουδαίο. Είχαμε πολύ λίγο κόσμο και ήταν μια από τις καλύτερες βραδιές στο Cat Club.

Μετά μιλούσαμε μέχρι αργά. Μου είπε πολλά για τον νέο δίσκο, το τι συνέβαινε. Μιλούσε πολύ για τον Slash και τον δίσκο που κάναμε με τους Snakepit. Προσπαθούσε να το κάνει να φανεί σαν να ήμασταν εγώ και ο Slash εναντίον του. Και του είπα: "Δεν είναι έτσι, έχεις λάθος ιδέα γι'αυτό, σου μιλάω για μένα προσωπικά. Δεν μίλησα με τον Slash για το πως ένοιωθα, το είπα μόνο σε σένα. Εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο Guns, όχι Snakepit. Αλλά δεν μπορούσαμε οπότε κάναμε τον δίσκο των Snakepit."

- Θα κυκλοφορήσει ένα νέο cd tribute στους GN'R. Έχεις καμμία σχέση με αυτό το cd?

Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια, δεν έχω καμμία ιδέα. Δεν έχω καμμία σχέση.

- Ποιά είναι η πιό έντονη ανάμνηση σου από τις περιοδείες με τους GN'R?

Θυμάμαι πολλά. Τώρα, μετά από 10 χρόνια, θέλω να θυμάμαι περισσότερο τα καλά. Θυμάμαι πόσο εύκολο ήταν και οι συναυλίες ήταν τόσο σπουδαίες, σήμαιναν πολλά για τους ανθρώπους. Σκέφτομαι ότι είναι λυπηρό. Κάποια από τα μέλη το είχαν για δεδομένο. Ότι θα ήταν πάντα έτσι. Αλλά ήταν μια σπουδαία περίοδος.

Κοίτα, ήξερα την θέση μου στο συγκρότημα, και έκανα ότι έπρεπε να κάνω. Έβγαινα στη σκηνή, είχα την Les Paul μου, είχα τον Marshall πίσω μου, περνούσα τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Το λάτρευα. Ήθελα απλά να παίζω rock n' roll.

- Ποιά είναι η απόψή σου για τους νέους GN'R?

Έχω δεί μόνο την φάση στο MTV. Και το είδα ζωντανά γιατί ήξερα μερικούς από τους τεχνικούς που μου είχαν πεί ότι θα γίνει. Νομίζω ότι ήταν πολύ χάλια. Και πρέπει να σου πω, ειλικρινά, με έκανε να νοιώσω πολύ άσχημα. Αυτό που έγινε τότε ήταν ότι πήρε ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της ζωής μου και το έκανε κάτι χωρίς νόημα.

Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να λές ότι έπαιξες κιθάρα για τους Guns N' Roses. Τώρα δεν ξέρω καν πόσοι κιθαρίστες έχουν περάσει από τους Guns N' Roses.

Όταν ο Axl και ο Slash έκαναν τον ζωντανό δίσκο και με ανέφεραν μόνο σαν έξτρα μουσικό και δεν με ανέφεραν καθόλου στο Greatest Hits, ήταν κάτι που με πλήγωσε πραγματικά. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό. Δεν ήταν δίκαιο. Για να ξέρουν οι fans, έχω παίξει σχεδόν σε όλο το Live Era. Σχεδόν σε κάθε τραγούδι που υπάρχει στον δίσκο. Δεν είναι δίκαιο να μπαίνει ο Steven Adler σαν μέλος του συγκροτήματος και να μπαίνουμε εγώ και ο Matt σαν έξτρα μουσικοί και να βγάζουν τις φωτογραφίες μας από τον δίσκο. Αυτό ήταν κάτι που έκαναν ο Axl και ο Slash. Ήταν κάτι που για μένα το έκανε πολύ φτηνό. Τώρα μπορεί ο καθένας να είναι στο συγκρότημα.

Μουσικά θα είναι φανταστικό το νέο άλμπουμ, είμαι σίγουρος γι'αυτό. Ο Axl είναι πολύ ταλαντούχος ως μουσικός, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένας πολύ καλός δίσκος.

- Θα δεί ποτέ αυτό το άλμπουμ το φώς της μέρας?

Δεν ξέρω. Βασικά είμαι πολύ καλός φίλος με τον Dizzy. Μιλάμε συχνά αλλά δεν μιλάμε γι'αυτό. Μιλάμε για baseball αλλά όχι γι'αυτό. Αλλά είναι πολύ ενθουσιασμένος και ο Dizzy ξέρει τι του γίνεται. Πιστεύει ότι είναι φανταστικός δίσκος και ότι θα ξετρελλάνει τον κόσμο.

- Πίσω στο 1993, οι GN'R έπαιξαν στην Ελλάδα αλλά εσύ λόγω ενός ατυχήματος δεν ήρθες.

Κοίτα την ουλή μου... (δείχνει μια ουλή στο χέρι) Είναι από εκείνο το ατύχημα.


- Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα. Ποιά η γνώμη σου για το κοινό?

WOW... Δεν το πιστεύω ότι δεν έχω ξανάρθει εδώ στο παρελθόν. Δεν κάνω πολλές περιοδείες σαν solo καλλιτέχνης. Είναι πολύ δύσκολο λόγω χρημάτων. Και με κάνει να νευριάζω γιατί θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις με promoters και να γίνουν όλα σωστα.

Ο κόσμος ήταν σπουδαίος. Όταν κάναμε το meet & greet, είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κόσμο τόσο παθιασμένο που να αγαπάει την μουσική. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

- Ήταν πολυ περίεργο αυτό που έγινε το 1993, σε αντικατέστησε ο άνθρωπος που αντικατέστησες...

Ήταν όντως πολύ περίεργο, το πιο αστείο ήταν που όταν γύρισε ο Izzy, το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκα ήταν ο Slash:

Με ρώτησε "Πως αισθάνεσαι?" και του απάντησα: "Τι εννοείς?"
"Πως είσαι? Πως είναι το χέρι σου? Πότε επιστρέφεις?"

Του απάντησα "Τι λές φίλε? Μόλις έκανα εγχείρηση..." και είπε "Σε χρειαζόμαστε στ'αλήθεια πίσω (γελάει...)

Το επόμενο τηλεφώνημα ήταν του Doug, του μάνατζερ. " Hey, Gilby τι κάνεις? Πότε θα είσαι καλύτερα? Σε χρειαζόμαστε." και αυτό ήταν πριν την πρώτη συναυλία με τον Izzy, όταν έκαναν πρόβες μόνο.

Και το επόμενο τηλεφώνημα ήταν του Izzy. "Hey φίλε, πότε γίνεσαι καλύτερα? Πρέπει να έρθεις γρήγορα..." (γέλια)

Νομίζω ότι ήταν πολύ αστείο γιατί δέχθηκα 3 τηλεφωνήματα που ήταν και από τις δύο πλευρές, κάτι που αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά και το γνώριζαν και οι δύο πλευρές.- Ποιά η γνώμη σου για τους Velvet Revolver?

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Είναι καλό και για μένα. Είναι πολύ καλή μπάντα. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο που μπορούν να κάνουν όσα έχουν κάνει και να έχουν την επιτυχία που έχουν. Τους αξίζει. Ο Scott είναι σπουδαίος τραγουδιστής, είναι σπουδαίος frontman.

Και είναι ενθαρρυντικό και για μένα. Πάντα προσπαθούσα να βρώ ένα καλό τραγουδιστή για να παίζω εγώ κιθάρα μόνο και αυτός να τραγουδάει. Αλλά έχουν περάσει 12 χρόνια από τους Guns και δεν τον βρήκα ακόμη.

- Μιλάς καθόλου μαζί τους?

Δεν μιλάω συχνά αλλά όταν τους βλέπω μιλάω μαζί τους. Βλέπω τον Duff πιο πολύ απ'όλους γιατί κάνουν παρέα οι γυναίκες μας. Μερικές φορές μιλάω με τον Matt αλλά είναι συνέχεια σε περιοδεία οπότε είναι δύσκολο. Και δεν τους έχω δεί ποτέ live.

- Μπορώ να σου στείλω ένα dvd αν θέλεις...

Δεν πειράζει, είναι ένας δίσκος που δεν θα αγόραζα οπότε δεν πειράζει. Δεν αγοράζουν τους δίσκους μου, δεν αγοράζω τους δικούς τους (γελάει...)

- Ποιά η γνώμη σου για την μουσική βιομηχανία και για την εξέλιξη που έχει πάρει? Υπάρχουν καθόλου
καλά συγκροτήματα?


Μου αρέσουν πολύ οι Jet και οι Hives. Ωραία συγκρότηματα. Όσο και αν μισούν όλοι την μουσική βιομηχανία, το ίδιο και γω, υπάρχουν ακόμη καλά συγκροτήματα. Είδαμε τους Hives ζωντανά με την γυναίκα μου, και ήταν φανταστικοί.

- Είδες ζωντανά τους Adler's Appetite?

Όχι.

- Τους είχαμε εδώ πρίν από ένα μήνα.

Πως ήταν? Είχαν κόσμο?

- Είχαν περίπου 200 άτομα και ήταν πολύ ωραία.

Αααα, όχι τόσο όσο οι MC5.- Δυστυχώς όχι. Ήταν όλοι fans των GN'R και μερικοί των Ratt, Love/Hate.

Ώραία λίστα με τραγούδια όμως... (γελάει) Αν παίζαμε και εμείς με το συγκρότημα μου αυτά τα τραγούδια θα ήμασταν φανταστικοί. Είναι σπουδαία τραγούδια, είναι δύσκολο να τα γαμήσεις... (γελάει)

Δεν τους έχω δεί αλλά ξέρω τους πάντες.

- Κυκλοφόρησαν ένα EP, και έχει πάρει καλές κριτικές οπότε δεν παίζουν μόνο GNR.

Ααααα, ωραία ωραία. Ξέρω τον Steven και είναι πολύ καλό παιδί. Είναι πολύ προσιτός, έχασε λίγο τον σωστό δρόμο αλλά είναι πολύ καλός. Του αξίζει. Βρήκε ένα τρόπο να βγεί στον δρόμο και να ξαναπαίξει μουσική. Είμαι χαρούμενος γι'αυτόν.

- Ποιό είναι το τελευταίο cd που αγόρασες?

Αγοράζω από το iTunes και νομίζω ότι το τελευταίο που αγόρασα ήταν των Hives.

- Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον?

Τώρα δουλεύω σε ένα solo δίσκο. Αλλά αυτό που θέλω τώρα είναι να βρώ ένα άλλο τραγουδιστή και εγώ να παίζω μόνο κιθάρα.

- Μα γιατί? Έχεις πολύ ωραία φωνή.

Μου το λένε πολλοί. Αλλά θέλω να παίζω κιθάρα περισσότερο. Μου αρέσει περισσότερο απ'το να τραγουδάω. Θα ετοιμάσω τον δίσκο και αν βρώ κάποιον να τραγουδήσει τα κομμάτια θα το κάνω, αλλιώς θα τραγουδήσω πάλι εγώ.

Θέλω να βγώ έξω και να παίξω ξανά σε φεστιβάλ όπως έκανα με τους MC5, τους Heart, την Nancy Cinatra.

- Ααααααααααα, αυτό το ξέχασα, πως ήταν?

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ! Η Νάνσυ ήταν κάτι πολύ καλό για μένα σαν μουσικό. Όταν παίζεις με μουσικούς καλύτερους από σένα, μαθαίνεις πάρα πολλά.
Ήταν μια πρόκληση για μένα να παίξω με εκείνους τους μουσικούς και πέρασα τέλεια. Και πολλοί με ρωτάνε γιατί δεν πήγα στους Velvet Revolver ή σε άλλα συγκροτήματα. Η απάντηση σ'αυτό είναι ότι δεν μου ζήτησαν ποτέ αλλά ακόμη και να μου ζητούσαν δεν θα πήγαινα γιατί δεν θέλω να παίξω άλλο ρυθμική. Με τους MC5 παίζω lead. Πάντα ήμουν lead κιθαρίστας. Ο λόγος που έπαιξα ρυθμική στους GN'R είναι προφανής. Αλλά η εμπειρία μου με την Nancy ήταν φανταστική και έμαθα τόσα πολλά.

- Αυτή ήταν και η τελευταία μου ερώτηση. Ένα μήνυμα για τους Έλληνες fans σου?

Πρέπει να ομολογήσω ότι μου κάνει έκπληξη που υπάρχουν τόσοι πολλοί. Είναι φανταστικό. Αυτό το συγκρότημα έχει να παίξει ή να βγάλει δίσκο τόσα χρόνια και παρ'όλα αυτά, υπογράφω ακόμη δίσκους. Σας αγαπάω και εύχομαι να μπορούσα να παίξω ξανά για σας. Θα δώ τι μπορώ να κάνω.

Συνέντευξη: Χρήστος Στυπαγγίδης

www.gilbyclarke.com

Υ.Γ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιάκωβο Ευσταθιάδη για όλη την βοήθεια το διήμερο της συναυλίας και τον Φώτη Νασόπουλο που ξάπλα από τον καναπέ έδινε οδηγίες για το πως να μεταφράζω σωστά αυτά που είπε ο Gilby.... You have been Punk'd!

Επιστροφή στην αρχική σελίδα