Tipsa Dagen: tips@dagen.se
INLOGGNING FÖR PRENUMERANTER

DAGENS FRÅGA
Har du skrivit på uppropet för Dawit Isaak? (17 kommentarer)
JaNej, men ska göra detNej
DAGENBLÄDDRAREN


Bläddra i Dagen
För att kunna läsa artiklarna krävs att du har en inloggning. Klicka här för att skapa en inloggning, gratis för prenumeranter.

Sri Lanka kan snartförbjuda konvertering

Landets katolska biskopar har utlyst bön- och fastedag för att förhindra beslutet

Publicerad: 2009-04-01 06:00
Sri Lanka kan snart få en anti-konverteringslag. Landets katolska biskopar har utlyst en bön- och fastedag för att förhindra beslutet.

Det är på initiativ av buddhist-munkar som förslaget att reglera konvertering på Sri Lanka har kommit fram. Om någon ertappas med att använda "tvång, muta eller frestelse" för att få en lankesisk medborgare att byta religion riskerar man att få en halv miljon rupier i böter (cirka trettiofemtusen kronor) och upp till sju års fängelse. Redan för fem år sedan drogs riktlinjerna upp av det buddhist-nationalistiska partiet Jathika Hela Urumaya (JHU), ett parti som sitter med i regeringskoalitionen och vars ledare består av buddhistmunkar. Förra gången de försökte få igenom en anti-konverteringslag röstades den ner. Landets katolska biskopar har nu bestämt att den 3 april ska bli en bön- och fastedag, och hoppas på ett "övernaturligt ingripande" för att förhindra lagförslaget.I ett uttalande säger Sri Lankas biskopar att de vill rädda sitt land från nya religiösa konflikter, och varnar att anti-konverteringslagen kan leda till ökade spänningar mellan olika trossamfund. Sedan länge pågår ett inbördeskrig på Sri Lanka, som har såväl religiösa som etniska förtecken. Rebellgruppen tamilska tigrarna har kämpat för självständighet för landets tamiler, en folkgrupp som mestadels är hinduer. De har stridit mot en regering där majoriteten är singaleser som profilerar landet som buddhistiskt. Även andra kristna grupperingar har reagerat mot den planerade anti-konverteringslagen, som i mångt och mycket riktar in sig på en missionerande religion som kristendomen. Oro från evangelikaler- Det är vår djupaste oro att den här lagen kommer att göra det lagligt att trakassera religiösa grupper och individer, och att den blir ett redskap för att trakassera någon för att lösa en personlig dispyt som inte behöver ha något samband med tvångskonvertering, skrev den Nationella evangeliska alliansen på Sri Lanka i ett uttalande, enligt Christianpost. De som kritiserat lagförslaget menar att den är vagt formulerad och går att använda godtyckligt. Kritiker menar också att Sri Lanka redan har lagar som förbjuder att man på oetiskt sätt konverterar människor. Omkring 70 procent av Sri Lankas befolkning är buddhister, medan hinduism, islam och kristendom är de största minoritetsreligionerna. Av de kristna samfunden är den katolska kyrkan störst.

Jacob Zetterman
Frilansjournalist

08-6192400
Jacob Zetterman
STOCKHOLM 20061009
Riksdagsledamot Rosita Runegrund, kristdemokraterna.
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030 
Porträtt, riksdagsledamot
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX   
Jonas Gardell talade om sin nya bok "Om Jesus" i en överfull Uppsala domkyrka kvällen den 17 mars 2009. Under en och en halv timme förkunnade han om Jesus.
Foto: Tom Sandstedt   
Riksdagsdebatt om förslaget att kön inte längre ska ha någon betydelse för möjligheten att gifta sig. Lagen om registrerat partnerskap ska upphävas, enligt förslaget. På bilden: Yvonne Andersson (KD) som är emot förslaget har en hektisk dag. Beslut om könsneutrala äktenskap, samkönade äktenskap, Riksdagen, plenisalen
Foto: Andreas Nilsson   
Foto: Skärmdump från playmo-bibel.de/klicky-bibel.de.   
Mathias Ranégie
Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix   
De palestinska myndigheterna i Jenin har förbjudit Wafa Younis orkester Frihetens strängar.
Foto: Gil Cohen Magen   
 Maria Ferm, Grön Ungdom, Språkrör
Foto: Fredrik Hjerling   
Präst kallade kolleger för "onda"» I Kristianstad menar två präster att en tredje präst kränkt dem. Enligt anmälan till domkapitlet har kollegan kallat dem för "onda".
Jerusalem post ändrar
- för tredje gången
» Den engelskspråkiga tidningen Jerusalem Post har backat från påståenden om att Norges finansminister Kristin Halvorsen ropat "död åt judarna" i en demonstration.
Ulf Ekman.
Foto: David Marklund/Livets Ord   
Sveriges äktenskapslag blev världsnyhet» Internationella medier skriver om riksdagens beslut om könsneutrala äktenskap.
Framgång för "avdop" på nätet» Efter busskampanjen mot Gud tar brittiska humanisterna nu nästa steg. Hittills har fler än 100 000 nappat på erbjudandet om "certifikat för avdop".
RFSL:s John Thorlander, till vänster, och och Claes Nyberg skålar efter riksdagens ja till könsneutrala äktenskap på onsdagen.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX   
Körsång i en av Evangelical Lutheran Church of Eritreas 
församlingar.
Foto: Roland Gustafsson   
Katolska biskopar i Las Vegas, USA.
Foto: Marlene Karas   

 
MUSIKSAJTEN.DAGEN.SE

 

Martin Börjesson - Vår Fader i himlen

Nu finns Martin Börjessons lovsångsalbum på Musiksajten!
Köp och ladda hem till din dator.

 

 

NYHETER FRÅN IKON1931


Annons

SECONDHANDGUIDEN
Hitta secondhandbutiker runt om i Sverige.
BOSTADSANNONSER
Annonser för dig som vill hyra, hyra ut eller byta bostad.
JOBBANNONSER
Hitta ditt nya jobb här.
TJÄNSTER
Ringsignaler
SMS-bibelord

Dagen via mobil
Dagen via mobil
Dagen via mobil
Svenska Journalen Dagens/musik IKON1931
 -  Obunden på kristen grund

Redaktör Dagen.se: Emanuel Karlsten
Webbreporter: Leif Cyrillus
Ansvarig utgivare: Elisabeth Sandlund
Om Dagen  |  Kontakta oss  |  Annonsera  |  Dagen.se som startsida  |  Dagen på din hemsida
Prenumerera
Utvecklad tillsammans med Westarc