Valkenstijn

  Tekening van landgoed Vredeveld rond 1740

In Assen Oost heeft een Havezate gestaan welke vanaf de 19 eeuw bekend stond als Valkenstijn. Dit oudste landgoed in de omgeving van Assen heette toen Vredeveld welke rond 1648 gebouwd werd door ontvanger-generaal Zeino Joachim Van Welvelde welke tot 1736 in zijn bezit was. In 1736 kocht legerofficier en baron Herman van der Feltz het landgoed voor 2.600 Carolusgulden en pakte het landgoed flink aan.
Op de Drentsche landdag van 14 maart 1769 kreeg hij toestemming om het recht van havezate van Entinge naar Vredeveld te verleggen. Echt lang is het geen havezate gebleven want dit recht werd 8 jaar later overgedaan aan de Drost van Drenthe Alexander Carel graaf van Heiden voor fl. 1.550. De kleinzonen van, van der Fletz verkochten Vredeveld in 1816 aan de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede die daar zijn residentie vestigde. Hij woonde hier tot 1832 en verkocht het 20 augustus 1933 aan Henricus Steveniers, landmeter eerste klasse te Assen. Rond 1840 werden toen de toren en beide zijvleugels van Vredeveld gesloopt.
Op 10 november 1842 ging het landgoed over in de handen van Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louise Aubry d'Arancey voor het bedrag van fl. 9600,-. Toen Louise Aubry d'Arancey overleed op 17 januari 1871, werd ze op het landgoed begraven. Later toen Augustinus overleed op 27 januari 1882 werd deze eveneens in het graf bijgezet.
waterkelder uit 1700 Na de dood van Valkenstijn ging het landhuis over in eigendom van het Rooms-katholieke armenbestuur en werd verhuurd 1834-1935 aan de musicus en schilder J.G.H.W. Krans. Toen deze stierf in 1935 stond het pand een tijd leeg tot vlak na de tweede wereld oorlog. Toen vestigde zich hier enkele dakloze gezinnen maar de gemeente liet het pand in 1958 ontruimen vanwege bouwvaligheid. Er zijn nog diverse restauratieplannen geweest voor het vervallen huis maar dit is nooit tot uitvoer gebracht.
Valkenstijn werd, ondanks dat het een belangrijk deel uitmaakte van de Asser historie, afgebroken in 1966. In1989 is er nog een onderzoek geweest naar de ondergrondse gangen welke volgens veel bewoners van Assen er zouden moeten zijn. Deze zijn niet gevonden. Wel vond men resten van een overwelfde waterkelder uit 1700 welke men weer toedekte.

nu is alleen de graftombe nog een duidelijk bewijs van het bestaan van Valkenstijn. Ook zijn er 2 gevelstenen bewaard gebleven die staan in de tuin van het ontvangershuis bij het Drents Museum.
De nu nog aanwezige graftombe is de enige particuliere begraafplaats van Assen. Het monument wordt gesierd door een opvallend, door de Asser IJzergieterij vervaardigde, gietijzeren grafteken.

In 2001 werd de graftombe gerestaureerd. Ook wilde men kijken of de kisten nog in de tombe aanwezig waren, omdat de geruchten gingen dat deze ontvreemd waren. De kisten bleken er toen inderdaad nog te zijn. De kist van Augustinus was nog redelijk intact, die van zijn vrouw was vergaan.
Nu zijn er houten palen in het gras geplaatst die de contouren weergeven van het landhuis. Ook zijn de oprijlaan en de waterpartijen (o.a. de gracht om het huis) bewaard gebleven.
 
Bronnen o.a.:
Encyclopedie Drenthe Online
Books.Google.com 

Beschikbare foto's (wijs met de muis een foto aan voor meer informatie):

Vrederveld in een verwaarloosde toestand Achterkant Vredeveld 1950

 Vredeveld 1950Vredeveld achterkant 1950

Boswachter woning aan het eind van de oprijlaan ca. 1910-1920Grafkelder 1895-1905

Grafkelder voor 1998Grafkelder na de restauratie 2001, foto is gemaakt in de winter van 2003

laatstbijgewerkt: 26-02-2008

Hieronder kunt u reacties aantreffen van bezoekers aan deze website. Kunt u (ook) iets vertellen over dit onderwerp plaats dan een reactie.

Schrijf een reactie

  • Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Chris
Posts: 1
Comment
Valkenstijn
Reply #1 on : Tue February 26, 2008, 17:00:58
Mijn ouders vertelden me vroeger dat er kennissen van hun tijdelijk in het pand van Valkenstijn woonden. Zo was de kelder zo groot aldus mijn ouders dat een paard en wagen er gemakkelijk in draaien kon.
Verder vertelde mijn vader dat er een gang moest lopen van Valkenstijn naar de grafkelder en naar het kloosterstraatje. Ter hoogte van de spoorweg zou deze ingestort zijn tijdens de aanleg van deze spoorweg. Waarschijnlijk is dit het verhaal wat toen in Assen oost rondging en wat later bleek na onderzoek een fabel te zijn.
 

(c) Hunze-online.nl