” Marknaden för små vindkraftverk är rent ut sagt sjuk”

Allt fler svenskar vill producera sin egen el med ett litet vindkraftverk. Men marknaden är vildvuxen, och nu växer kritiken mot leverantörerna.

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

- Leverantörerna sätter ihop komponenter som inte är ordentligt testade, och det är vanligt med tekniska problem, säger Örjan Hedblom på Svensk vindkraftförening.

Han berättar om en köpare som betalade 300 000 kronor för ett litet verk som bara producerade en tiondel av vad leverantören lovat.

- Marknaden är rent ut sagt sjuk, säger Örjan Hedblom.

Efterfrågan på små vindkraftverk växer snabbt. För tio år sedan fanns det bara tre leverantörer. I dag rör det om cirka 30.

Det är Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket som kontrollerar att vindkraftverken är säkra. Myndigheterna har ingripit mot en tillverkare.

Även Energimyndigheten har tagit emot klagomål från besvikna kunder.

Kritiken har fått till följd att Energimyndigheten nu beställt en översikt av marknaden. Den görs av Örjan Hedblom och Lars Åkeson, vd för en av tillverkarna Pitchwind, och ska vara klar i maj.

Ett problem enligt Lars Åkeson är att tillverkarna och importörerna räknar för optimistiskt på produktionen. Men så bra förhållanden som krävs råder nästan aldrig i verkligheten.

- Problemet är att turbinerna sitter för lågt, säger han.

- Turbiner på 5-6 kW kan sitta på 12-16 meters höjd, omgivna av 20-30 meter hög skog. Det ger byig och turbulent vind - och därmed en mycket nyckfull och i slutändan låg produktion.

Fler artiklar av: Jonas Hållén

Fakta Tänk på det här när du köper vindkraftverk

† Kontrollera leverantörens referenser.

† Kontrollera hur mycket det blåser där du bor.

† Kontrollera om du behöver bygglov.

† Om vindkraftverket ska anslutas till elnätet – vad säger nätbolaget?

† En turbin måste normalt upp över

20 meter för att den ska ge en godtagbar produktion. Kortare master eller torn ger sällan bra resultat.

† Finns det bruksanvisning, ritningar och annan information, som krävs för att anläggningen ska kunna installeras, användas och underhållas på ett riktigt sätt?

† Har leverantören dokumenterat de tester som ska göras innan vindkraftverket godkänns för försäljning (CE-märkning)?

Mer utförlig information finns i Energi­myndighetens faktabroschyr ”Vindkraft – bygga och ans­­luta mindre vindkraftverk för eget bruk” (ET 2008:03).

Annons

Ny Teknik Jobb

Bloggar som länkar hit

Kommentarer

Skriv ny kommentar Senaste inlagd av vindvän 26 april 2009 12:12 Sortera: Senaste överst

eller avbryt

Märkligt

Är det inte märkligt att en av aktörerna får uppgiften att utreda sin egen bransch?

Svara
Anmäl

Är detta möjligt ?

Dessutom en aktör som själv inte har någon fungerande produkt...
Den rapporten kommer inte att vara värt pappert den är skriven på

Svara
Anmäl

Nyheter/Energi

Werner Tillmetz

Jakten på elbilens katod

Katoderna i litium-jonbatterier för mobiltelefoner passar inte i batterier för elbilar. Nu letar forskarna nya katodmaterial.

Missar inga gifthalter

Misse varnar för miljögift i hemmet

Katter har 50 gånger högre halter av flamskyddsmedel i blodet än vad vuxna svenskar har. Det gör katten till en möjlig miljöindikator. (1 kommentar)

Prius går som laddhybrid i Göteborg

Prius går som laddhybrid i Göteborg

Toyota Prius som laddhybrid finns redan på svenska vägar – i alla fall på Lindholmen i Göteborg. Nu utökas snart bilparken med ytterligare två exemplar. (9 kommentarer)

Så här kommer det att se ut i Malmö i höst. Bilden visar en modell för ett Stirlingkraftverk från Cleanergy i Åmål.

Malmö testar två svenska Stirling-kraftverk

Malmö stad köper in två stycken solkraftverk med Stirlingmotorteknik och ställer upp i Sege Park. (20 kommentarer)

Ripasso går vidare med Stirlingmotorn

Det nybildade företaget Ripasso håller fast vid sina planer på att bygga solkraftverk med Kockums beprövade Stirlingmotor som kraftkälla. (1 kommentar)

Billerud tänder på VooDoo

Ånga för miljoner sparas och den nya mätmetoden VooDoo ökar produktionen. Det är vinsterna för Billeruds bruk i Skärblacka som tänt på innovationsföretagets SootTechs nya teknik.

Genombrott i Göteborg kan ge framtidens kärnbränsle

Genombrott i Göteborg kan ge framtidens kärnbränsle

Hundratusen gånger tyngre än vatten och tätare än materian i solens mitt. Ultra-tätt deuterium kan bli högeffektivt bränsle i framtida fusionsreaktorer. (34 kommentarer)

Tulpanerna dukar under

Havstulpaner är ett gissel för båtägare. En lösning är att byta bottenmålning mot en skräddarsydd duk. – Duken utestänger ljus, det som havstulpaner behöver för att växa, säger Jan Jeppsson, som säljer duken.

Larvlikande robot

Roboten larmar i reaktorn

En larv med två kameror på huvudet fotograferar rör i Oskarshamns kärnkraftverk. - Det finns inget bättre sätt att kolla att det inte uppstått erosionsskador på röret, säger Sten Wittmark på OKG.

Fortum i Lysekil

Fortums vågspel

Fortum slår på trumman för sina satsningar på vågkraft.I verkligheten motsvarar vågkraftsplanerna bara någon promille av bolagets investeringsplaner för kärnkraft, visar Ny Tekniks granskning. (25 kommentarer)

Experten: Risk för backlash

Att jaga miljöpoäng genom att hårdprofilera en väldigt liten del av verksamheten kan ge en backlash, anser varumärkesexperten Malin Fritzén. (2 kommentarer)

Grön landning på Arlanda. Grafik: Jonas Askergren

Genväg till grön landning

Arlanda blir först i Europa med att testa ett nytt avancerat system för miljövänligare inflygningar. Smarta genvägar ska minska såväl bränsle och buller som restider. (9 kommentarer)

Sara Changizi

Kärnkraft lockar unga ingenjörer

Kärnkraft är inne bland unga ingenjörer. Till en ny traineeutbildning slåss hundratals sökande om 25 platser. Även högskolorna har lätt att hitta studenter till sina nya kärnteknikprogram. (8 kommentarer)

Egen härd är guld värd – även för transformatorer

Egen härd är guld värd – även för transformatorer

Skadegörelse, stölder och slitage ska minska när Siemens bygger hus till transformatorerna. Dessutom blir anläggningarna vackrare att se på. Vattenfall har beställt fem inomhusstationer, som ska placeras vid någon av de vindkraftparker som bolaget planerar att bygga. (1 kommentar)

Vad ska in? 
Sol och vind!

Vad ska in?
Sol och vind!

Här är ett litet minikraftverk som nyttjar både sol och vind för att ladda och driva handburna elektronikprylar. Den vattentäta konstruktionen gör att kraftverket lämpar sig för friluftsliv. (3 kommentarer)

Vestas varslar 1900

Danska Vestas, störst i världen på vindkraftsverk, varslar var tionde anställd. Det är marknaden i norra Europa som viker, skriver Vestas i sin kvartalsrapport. (9 kommentarer)

EU ställer nya energikrav på hus

Om några år ska alla nya byggnader ge lika mycket energi som de förbrukar. Det anser Europaparlamentet som har röstat ja till de höjda energikraven. (11 kommentarer)

Ryska gasexporten halveras

Lågkonjunktur och en ovanligt varm vinter har minskat Västeuropas intresse för rysk gas. Importen har halverats. (4 kommentarer)

Bild från Svevind som projekterar Sveriges i särsklass största vindkraftsparker i Markbygden i närheten av Piteå.

Skog och fjäll fick mest

Tre projekt får dela på totalt 234 miljoner kronor när Energimyndigheten nu delar ut stöd till vindkraftsprojekt. Nästan 20 projekt blev utan pengar den här gången. Ny Teknik har listan. (49 kommentarer)

Två biogasbilar i helgens STCC

Två biogasbilar
i helgens STCC

Vid premiären för motorsportserien STCC på Mantorp den kommande helgen står för första gången två biogasbilar på startlinjen. (12 kommentarer)

Kumlafängelset kan få solvärme

Kumlafängelset kan bli Sveriges första fängelse med solvärme. Satsningen är en del i arbetet med att minska miljöpåverkan från landets fängelser. (3 kommentarer)

WWF-studie: Elbilssamhälle ren fantasi

WWF-studie: Elbilssamhälle
ren fantasi

2020 släpper en elbil ut 220 g CO2/km, långt över EUs gränsvärden. Och när alla bilbatterier ska laddas riskerar elnäten att kollapsa. Den pessimistiska synen på elbilens framtid spår världsmiljöorganisationen WWF. (160 kommentarer)

Stolta och nöjda. Personalen på Climatewells spanska fabrik.

Nya kontrakt till Climatewell

Det började i liten verkstad i Hägersten i Stockholm. Sedan blev det fabrik och försäljning i Spanien. Nu har Climatewell tagit steget in på två nya marknader. (6 kommentarer)

Siemens visar första HTS-generatorn

Siemens visar första HTS-generatorn

Den första generatorn med högtemperatursupraledande spolar har provats i ett halvår och visas på Hannovermässan. Tekniken kan ge kompakta och lätta fartygsmotorer. (5 kommentarer)

USA:s presiden Barack Obama ser Danmark som ett föredröme när det gäller grön energi.

Obama lovprisar Danmark

Hur ska USAs energipolitik se ut i framtiden? Som Danmarks, tycker den amerikanska presidenten Barack Obama. (52 kommentarer)

En av de fem Thinkbilar som nu är godkända för att rulla på svenska vägar visade upp sig på Valbo köpcenter mellan Gävle och Sandviken.

Rusning efter elbilar i Gävle

Medan svensk bilindustri tillverkar bilar som ingen vill ha är intresset för elbilar rekordstort – i alla fall i Gävle-Sandviken. (23 kommentarer)

Honda bildar bolag med batteritillverkare

Honda ska bilda ett gemensamt bolag för att tillverka litium-jonbatterier med GS Yuasa. Tidigare har batteriföretaget endast varit leverantör till Honda. (2 kommentarer)

O4:an blir fyra gånger så kraftfull som O1:an - Sveriges äldsta och minsta kärnreaktor.

Eon planerar för en ny jättereaktor

Energijätten Eon bekräftar nu planerna på att ersätta lilla Oskarshamn 1 med en fyra gånger så stor kärnkraftsreaktor. Och man vill bygga den tillsammans med svenska industriföretag. (48 kommentarer)

Hybridmotor

Hybridbooster ger grön extrafart i F1

Hybridmotorer gör sin debut i årets Formel 1-bilar. Tekniken ska ge motorsporten en "grönare" framtoning, men än så länge är det frivilligt att använda den. I årets första lopp använde flera stall bilar med hybriddrivning. (24 kommentarer)

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

Alla taggar
Annons
Annons
Annons

Teknik & IT

Ny Teknik i samarbete med Hi Media