EU:s handelspolitik

EU:s handelspolitik är dels reglerna för handeln inom EU, den inre marknaden, dels EU:s gemensamma agerande i skapandet av globala och regionala regler för import och export till exempel i Världshandelsorganisationen WTO.

År 2003 stod de andra EU-länderna för 54% av Sveriges export och 67% av Sveriges import. EU:s inre marknad är alltså Sveriges viktigaste, och dess tyngd ökade ytterligare när EU utvidgades den 1 maj 2004.

EU är Sveriges viktigaste marknad både vad gäller import och export. Genom utvidgningen med 10 nya länder den 1 maj 2004 ökade EU:s betydelse ytterligare. EU svarade 2005 för 70 procent (avsändningsland) av Sveriges import och 58 procent (bestämmelseland) av Sveriges export.

Som medlem i EU är Sverige integrerat i EU:s inre marknad och dess gemensamma yttre handelspolitik. För handeln med varor, och i viss utsträckning även tjänster, innebär medlemskapet i EU rätten att lagstifta och ingå avtal med andra länder har överförts till gemenskapen. Europeiska kommissionen företräder medlemsländerna i till exempel WTO.

EU spelar en viktig roll i utvecklingen av den internationella handelspolitiken. En av de främsta fördelarna med medlemskapet i EU är att Sverige i dag aktivt kan påverka den gemensamma handelspolitiken. Den styrka som ett gemensamt agerande ger ligger såväl i EU:s som i Sveriges och de enskilda medlemsländernas intresse.

EU-medlemskapet innebär dock även vissa kostnader i form av en mer restriktiv handelspolitik gentemot vissa länder utanför gemenskapen. Detta har märkts framför allt i handeln med textilier och skor och möjligheterna att införa skyddsåtgärder mot dumpad, eller underprissatt import - åtgärder som inte tillämpades lika strikt av Sverige före medlemskapet.

Gemensam handelspolitik i EU

Medlemskapet i EU innebär på det handelspolitiska området att Sverige omfattas av en gemensam handelspolitik. Denna regleras i EG-fördragets artikel 133 (tidigare 113) och stadgar att kommissionen agerar på uppdrag av medlemsländerna i handelspolitiska frågor.

Detta innebär att det är kommissionen som efter samråd med medlemsländerna för EU:s talan både i WTO och i andra handelspolitiska sammanhang. Samråd sker i den så kallade 133-kommittén som sammanträder en gång i veckan.

Beslut fattas främst med kvalificerad majoritet. Beträffande vissa frågor råder dock så kallad blandad kompetens och beslut fattas då med enhällighet. Exempelvis gäller detta handel med tjänster, immaterialrätt och frågor rörande investeringar.

Historik

Sverige var en av initiativtagarna till skapandet av den europeiska frihandelssammanslutningen ETFA (European Free Trade Association) som grundades 1960. Målet med EFTA var dels att åstadkomma ett inbördes frihandelsområde för de europeiska länder som inte ville eller kunde bli medlemmar i EG, dels att skapa en plattform för kommande diskussioner med EG. 1995 lämnade Sverige EFTA för att bli medlem i EG/EU.

I samband med EU-medlemskapet blev Sverige integrerat i EU:s inre marknad och samtidigt en del av unionens gemensamma handelspolitik mot länder utanför EU.