perjantai 26.6.2009 | Jorma, Jarmo  Onnittele e-kortilla

JUURI NYT

Professori Tikan taposta kahdelle 11 vuotta vankeutta

Tuomittujen edustajat tyytyväisiä murhasyytteiden hylkäämiseen
Helsingin käräjäoikeus ei pitänyt tappoa erityisen raakana tai julmana

Julkaistu: 11.10.2006 lehdessä osastolla Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus ei pitänyt finanssioikeuden professorin Kari S. Tikan toukokuista tappoa erityisen raakana eikä julmana.

Siksi oikeus hylkäsi tiistaina 24-vuotiasta Mika-Martti Zukovia ja 20-vuotiasta Aleksandr Ioninia koskevat murhasyytteet.

Molemmat miehet saivat 11 vuoden ehdottoman vankeustuomion taposta ja törkeästä ryöstöstä. Myös miehet itse myönsivät oikeudessa tapon, mutta kiistivät murhan.

Käräjäoikeus piti mahdollisena, että virolaissyntyinen Zukov ja venäläissyntyinen Ionin kertoivat totuudenmukaisesti surma-aamun tapahtumista oikeudessa. Miesten mukaan he tappoivat professorin vahingossa.

Totta saattoi olla sekin, että idea Tikan vahingoittamisesta syntyi Zukovin päässä vain hetkeä ennen tappoa. Oikeuden mukaan mikään ei todista, että Zukov ja Ionin olisivat ennalta sopineet surmaavansa professorin.

Kaksikko tapasi Tikan helsinkiläisessä DTM-yökerhossa. He lähtivät yhdessä jatkoille Tikan asunnolle Punavuorenkadulle.

Zukov ja Ionin sopivat matkalla juottavansa Tikan humalaan ja anastavansa hänen omaisuuttaan. Suunnitelma meni pieleen, kun Tikka joi jatkoilla vain kolaa ja kaksikko itse humaltui viskistä.

Zukov kertoi pettyneensä suunnitelman epäonnistumisen vuoksi. Siksi hän pyrki lyömään Tikan tajuttomaksi pyyheliinaan käärimällään viskipullolla eteisessä sen jälkeen, kun Tikka pyysi miehiä poistumaan.

Päähän osuneita iskuja oli kuusi. Ionin puolestaan kaatoi Tikan lattialle ja kuristi häntä. Professori kuoli, ja miehet varastivat asunnosta hänen omaisuuttaan.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko toimi ainakin sanattomassa yhteisymmärryksessä.

Oikeus kuitenkin arvioi, että miesten tarkoituksena saattoi olla paremminkin Tikan pakenemisen estäminen ja vaientaminen kuin surmaaminen.

Miesten olisi silti pitänyt ymmärtää, että niin voimakas ja raaka väkivalta todennäköisesti tappaa uhrin.

Käräjäoikeus huomautti, että korkein oikeus on ennakkoratkaisuissaan katsonut murhan sijasta tapoksi hyvinkin raakoja ja julmia henkirikoksia.

Julmuuden arvioinnissa merkitystä on ollut esimerkiksi sillä, tapetaanko uhri tarkoituksella kivuliaasti tai pitkitetäänkö tekoa tuskien lisäämiseksi.

"Tämän perusteella käräjäoikeus pitää Tikkaan kohdistunutta tekoa tappona eikä murhana", Helsingin käräjäoikeus perusteli päätöstään.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Ilander pettyi tuomioon. Ilander ei päättänyt tiistaina, valittaako hän ratkaisusta hovioikeuteen.

Tuomittujen edustajat tuntuivat olivat tyytyväisiä tuomioon.

"Rangaistus oli oikeuskäytännön mukainen ja oikeassa suhteessa tekoon. Ei ole mitään syytä valittaa siitä hovioikeuteen", Zukovin asianajaja Heikki Lampela sanoi.

Myös Ioninia oikeudessa puolustanut Kari Korhonen aikoi neuvoa asiakastaan, ettei tämä valittaisi tuomiosta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.