Sport

Iznenađenje u sportskim savezima

Univerzijada pala u oktobarskom roku

Autor: B. Vuković - T. Dragojević | Foto:a. reiters | 21.10.2008. - 07:06

Iva Obradović
Ostanak tekvondoa i streličarstva, a izbacivanje streljaštva, karatea, veslanja, rukometa, rvanja i kajaka i kanua sa Univerzijade narednog leta izazvalo je nevericu u ovim sportskim savezima. 

Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, kaže da još nisu dobili zvanično obaveštenje o skidanju sa liste.
- Mi smo u šoku! Odluka o izbacivanju streljaštva došla je u nezgodnom trenutku. Na osnovu tog takmičenja, dobili smo organizaciju Svetskog kupa 2010. godine (kvalifikacije za Olimpijske igre 2012) i naredne godine SP u pokretnim metama, kao i EP u vatrenom oružju, pa sada ne možemo znati kako će se sve to odraziti na Svetsku i Evropsku streljačku federaciju - kaže Petković.
Božidara Đurković, generalnog sekretara Rukometnog saveza, najviše je iznenadila vest o skidanju ovog sporta sa liste, jer je Srbija dobila domaćinstvo seniorskog EP 2012.
- Nije nam bilo pravo. Odluka je takva kakva jeste, pa ako je to velika ušteda za državu, onda - u redu. Ipak, mislim da je rukomet trebalo da bude na Univerzijadi, pogotovo sada kada smo dobili organizaciju EP 2012. Rukomet je neodvojiv od ostalih kolektivnih sportova - fudbala, košarke, odbojke, vaterpola. Prošli smo sve inspekcije, ali ako nema para - šta da radimo. Procena ljudi iz Univerzijade bila je da nema dovoljno mesta u olimpijskom selu, da bi hale trebalo rekonstruisati... I ta priča ima osnova. Ništa, okrenućemo se Evropskom prvenstvu 2012 - kaže Đurković, koji je trebalo da bude direktor rukometnih takmičenja na Univerzijadi.
Milorad Dokmanac, selektor rvačke reprezentacije, čudi se da je tekvondo dobio prednost nad najstarijim olimpijskim sportom.
- Pitanje je kako se ušlo u posao sa organizacijom Univerzijade. Trebalo je realno proceniti kakve su nam mogućnosti, a ne umesto rvanja ostaviti tekvondo. Sve ovo imaće negativne odjeke u Svetskoj rvačkoj federaciji i negativne posledice po sport, a mi smo poslednjih godina bili organizatori mnogih velikih takmičenja. Apsurd je da postoji potpisan ugovor između SRF i FISU, čime je garantovan nastup vrhunskih rvača. Univerzijada je bila takmičenje na kome su Davor Štefanek, Kristijan Fris i Aleksandar Maksimović mogli da osvoje medalje. Razočaran sam, jer imamo dobre momke, i to je trebalo da bude jedna dobra provera za njih - rekao je Dokmanac.
Nebojša Ilić, predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade, kaže da je jedna od presudnih stvari kad je reč o izbacivanju ovih šest sportova, bio broj učesnika. Streličarstvo i tekvondo ostali su zbog ugovora sa Međunarodnom sportskom federacijom, koja će za Univerzijadu finansirati svu neophodnu opremu. Ilićeva je procena da će organizacija Univerzijade izbacivanjem rukometa, kajaka i kanua, veslanja, rvanja i karatea uštedeti 30 miliona evra, a kako „Blic” nezvanično saznaje, predviđeni budžet za 2009. godinu je 40 miliona evra.
- Kad smo odlučivali koji od sportova treba izbaciti, jedan od uslova je da za taj sport postoji objekat i neophodni uslovi kako ne bismo imali dodatna ulaganja. Drugi uslov je da procenimo koliko učesnika nam dolazi za taj sport. Treba napomenuti i da nijedan od sportova nije na programu Univerzijade - objašnjava Nebojša Ilić.

Takmičenja u Pančevu, Inđiji, Smederevu...
Za četvrtak je zakazana sednica Izvršnog komiteta Univerzijade, kad će se znati konačna lista sportskih objekata.
- Odustali smo od sportske dvorane na Bežanijskoj kos. U Smederevu je u toku izgradnja nove hale koja će biti završena na vreme, a u njoj je predviđeno da se igra košarka ili odbojka. Takođe, biće spremna i hala u Inđiji u kojoj će igrati odbojkaši. Hala u Pančevu, koja će nakon radova moći da primi oko 2.000 posetilaca, privodi se kraju, a najveće rekonstrukcije su u Republičkom zavodu za sport u Košutnjaku, gde se renovira i Dom sportova i bazeni u kojima će biti skokovi u vodu. Od objekata van Beograda, takmičenje će biti u Zrenjaninu, u hali od 4.000 kvadrata, gde će takmičari imati izuzetne uslove za košarku - priča Nebojša Ilić.Najvažnije vesti za 30. Jun 2009.
21°
21°
22°
Kursna lista
EUR
92,73 Din.
 
AUD
52,96 Din.
 
CAD
58,91 Din.
 
HRK
12,78 Din.
 
BAM
47,93 Din.
 
CHF
61,77 Din.
 
GBP
109,34 Din.
 
USD
66,87 Din.
 
Ostali naslovi - Sport
Najnovije vesti » Današnje vesti
Goran Babić | 28.06.2009

Medalja od lima i kartona

Goran Babić Ne znam da li i današnja djeca u školi uče kako se za vrijeme olimpijskih igara u staroj Grčkoj obustavljao svaki oružani sukob, ali znam da moderne Olimpijade nisu zaustavile nijednu vojnu intervenciju.