YLEISTÄ
   etusivu
   sähköposti
   informaatio
   muuta


   TALLISTA
   esittely
   nuoret hevoset
   kilpahevoset
   siitoshevoset


   TOIMINTA
   kasvatustoiminta
   maahantuonti
   kilpailutoiminta
   valmennukset


VIR MVA Ch PHANTOME • trakehnertamma, VH-25602
 • syntynyt 29.6.2006 (ikä)
 • säkäkorkeus 160 cm, ruunikko
 • koulupainotteinen, ko: GP
 • kasvattanut Alexia Keller, Saksa
 • omistaa cirith, Ciar Dressage
 • VIR MVA Ch
  KRJ-II
  YLA2

 • 63 KRJ:n alaista sijoitusta
 • siitoskäytössä


 • Luonnekuvaus

  Historiaa
  Phantome kuuluu pitkään himoitsemaani trakehnervahvistukseen, jonka sain vihdoin ja viimein osittain hankittua huhtikuussa 2006. Yaven trakehnerjalostus polki paikallaan - tallimme oli täynnä samansukuisia hevosia samoilta kasvattajilta. Varsoja syntyi aina samoista yhdistelmistä, emmekä todellakaan tuoneet virtuaalimaailman trakehnerkantaan mitään uutta. Vähemmästäkin tulee turhautuneeksi, joten kuten arvata saattaa, pakkasin tavarani ja lähdin muutaman viikon mittaiselle hevosenmetsästysmatkalle Saksaan.

  Majoittauduin muutamaksi viikoksi Yaven saksalaisen yhteistyötallin, Kellerhofin, tiloihin. Tallin omistaja Alexia Keller oli hyvä ystäväni, jonka kautta olin saanut jo useita, sittemmin todella hyvin pärjänneitä holsteineja Yaveen. Ei siis ihme, että olin todella mieluissani, kun Alexia tarjoutui auttamaan minua myös trakehnerien kanssa. Omalla tallillaan hänellä oli todella lupaava, itse kasvattamansa trakehnertamma Phantome, johon ihastuin heti ensimmäisellä silmäyksellä. Alexia ei aluksi ollut kovin halukas myymään kaunista tammaa, mutta taipui lopulta - myynnin ehtona nimittäin oli, että kisaisin ja treenaisin Phantomella runsaasti, ja Alexia saisi myöhemmin halutessaan siitä ilmaisen varsan valitsemastaan oriista. Näin siis Phantome päätyi omistukseeni.

  Tamman kuljettaminen Saksasta Chileen ei ollut ihan ongelmatonta, sillä Phantome on luonteeltaan melko tempperamenttinen, eikä se pitänyt lentokoneilusta sitten yhtään. Pitkä lentomatka oli siis raskas sekä Phantomelle että ihmisillekin. Perillä Chilessä Phantome kuitenkin näytti osaavansa olla myös enemmän harmiton, sillä neiti sopeutui uuteen kotimaahansa välittömästi - vaikka oltiin sentään kokonaan eri maanosassa ja ilmastossa. Tamman hankkimista ei ole kyllä tarvinnut katua ollenkaan, sillä se on osoittautunut uskomattoman lahjakkaaksi hevoseksi! Kunhan ehdimme vielä kisakentille, olen varma meidän ansaitsevan kymmeniä ruusukkeita.

  Luonnekuvaus
  Phantome eli Panda on luonteeltaan aika tempperamenttinen ja energinen. Se osoittaa helposti mieltään asioista, mutta on kuitenkin oikein hyvin käsiteltävissä - tamma on kiltti eikä koskaan esimerkiksi purisi tai potkisi ihmisiä. Sillä on kuitenkin aina vauhti päällä ja kaikki mitä tehdään on sen mielestä tosi jännää. Ratsastaessa tämä ominaisuus on lähinnä mukava, mutta hoitaessa Panda alkaa joskus ottaa päähän ja kovasti - joka päivä ei mitenkään jaksaisi katsella, kuinka talikko on ehdottomasti ruunikkoja trakehnertammoja syövä hirviö. Kyse ei Pandan kanssa useimmiten ole edes säikkymisestä, vaan tammasta vain on kiva riehua välillä. Komentamisella se rauhoittuu loppupäiväksi, mutta seuraavana päivänä sama sirkus alkaa aina uudestaan.

  Harjatessa Panda on seurallinen, se olisi aina haistelemassa hoitajan käsiä ja taskuja herkkujen varalta tai osoittamassa kaverillisuuttaan puhaltelemalla ihmisten kasvoille. Tammasta paljastuu kuitenkin heti myös toinen puoli, kun harjataan mahan alta tai yritetään laittaa satulaa selkään - se näykkii vihaisesti ilmaa ja huitoo takajaloillaan. Panda ei kuitenkaan tosissaan yritä ajaa hoitajaansa lähimpään terveyskeskukseen, vaan se lähinnä osoittaa mieltään ja kertoo, mistä ei ainakaan pidä. Oikeasti Panda ei uskalla eikä haluakaan tehdä ihmisille mitään. Talutellessa Panda on energinen ja voi aivan hyvin poukkoilla omakeksimistään syistä sinne ja tänne, joten taluttajalta vaaditaan asianmukaisia varusteita ja jonkin verran kokemusta.

  Tarhaillessa Panda on oman arvonsa tunteva hevonen, ja se onkin johtajan asemassa tammojemme keskuudessa. Ryppyilijät saavat heti selkäänsä, mutta kuitenkin se on aina valmis myös vaikkapa rapsuttamaan kaveriaan. Tarhaan viedessä Pandasta kannattaa pitää kaksin käsin kiinni, sillä tamma ei tunnu oikein sisäistävän, ettei kiitopukkilaukkaa voi lähteä vetämään ympäri tarhaa ennen kuin se on päästetty irti... Myös takaisin talliin hakemisen kanssa tulee jonkinlaisia ongelmia, kun Panda juoksuttaa hoitajiaan tuntitolkulla perässään. Onneksi herkkupalat on keksitty, muuten neitiä ei varmaan ikinä saisi kiinni...

  Vedestä tamma tykkää ihan älyttömästi, oli kyse sitten kesäisestä uitosta lammessa tai tavallisesta pesusta hikisten treenien jälkeen. Sen verran nirppanokka Panda kuitenkin on, että liian kylmää vettä se ei siedä herkällä karvapeitteellään - sitä on siis turha yrittää saada uimaan ennen kuin helteitä on jatkunut vähintään muutamia viikkoja ja vesi on lämmennyt riittävästi. Tai jos yrität suihkuttaa sitä kylmällä vedellä - no, siinä on ainekset vuosisadan raivariin koossa. Panda on innokas lotraamaan veden kanssa, joten hoitaja tulee myös kastumaan ihan takuuvarmasti. Lisäksi Pandasta on mukavaa esim. juoda suoraan letkusta, ihan kuin vesi maistuisi siitä paremmalta kuin omasta juomakupista.


  Ratsastettavuus
  Ratsastassa Panda on hauska ja mielenkiintoinen tapaus. Se on aina hyvin kiinnostunut kaikesta mitä tehdään ja useimmiten tekee kaikkensa toteuttaakseen ihmisten pyynnöt. Aina se ei kuitenkaan oikein ymmärrä, mitä siltä halutaan, jolloin se ryhtyy kehittelemään omia kuvioitaan. Joskus harvoin saattaa myös olla sellaisia päiviä, jolloin ratsastus ei oikein kiinnostaisi, ja silloin se tahallaan leikkii tyhmää pelleillen ratsastajan kanssa. Muuten ratsastaessa Panda on miellyttävän herkkä ja kevyt - pohkeiden käyttöä ei tarvitse varoa, mutta sitä ei pidä patistellakaan.

  Kouluratsastus on Pandan leipälaji, mutta tamma on todella fiksu, eikä anna mitään ilmaiseksi. Uusia ratsastajia se aina yrittää huijata, mutta kun huomaa ettei ratsastaja suostu testattavaksi, Panda alkaa toimia todella hyvin. Tamma on koulupainotteinen ja se itsekin tuntuu nauttivan kaikesta kouluväännöstä, erityisesti laukkatyöskentelystä. Hevosen askellajitkin ovat kuin kouluratsastukseen luodut - valtavat, mahtavan näköiset ja hirveät istua.

  Hyppääminen on Pandasta myös hyvin hauskaa, vaikka se ei erityisen hyvä kyseisessä lajissa olekaan. Tekniikka on vähän hakusessa - ratsastajan kannattaa pidellä kunnolla kiinni, sillä ikinä ei voi tietää, millä tyylillä Panda päättää tämän esteen ylittää. Hypyt voivat hyvin olla aivan valtavia kenguruloikkia, tai sitten pieniä pomppuja, joilla hädin tuskin päästään puomien yli. Erikoisia esteitä vastaan Pandalla ei ole mitään, oikeastaan sen mielestä tuntuu olevan sitä kivempaa, mitä räikeämpi tai kummallisempi ylitettävä este on. Maastoillessa Panda toimii myös loistavasti ja tamma onkin yksiä tallin suosituimpia maastoratsuja - neiti ei säiky mitään, mutta menee mielellään kovaa, hyppää vielä mieluummin maastoesteiden ylitse ja pitää myös rauhallisista pitkin ohjin kävelyistä.

  Kisapaikalla Panda käyttäytyy useimmiten lähestulkoon esimerkillisesti eikä aiheuta sen suurempia ongelmia hoitajalleen ja ratsastajalleen. Maasta käsiteltäessä Panda saattaa olla malttamaton ja saada omia kohtauksiaan esimerkiksi poikkeavan värisistä esineistä tai pelottavaa ääntä pitävistä autoista. Tamma kuitenkin pysyy hyvin käsissä ja möröt saavat sen lähinnä vain ravaamaan tai vähän hyppimään. Ratsastaessa Panda sitten unohtaa muun maailman ja keskittyy töiden tekoon. Vaikka se verrytellessä saattaisikin hieman katsella alkajaisiksi ympärilleen, pian se muistaa, että nyt ollaan taas kalastelemassa ruusukkeita.


  Sukutaulu ja -selvitys

  Phantom of the Opera
  EVM
  Charlie Chaplin Comedy
  Wuthering Heights
  Mercedes Anthony Junior
  Ballet
  Francesca
  EVM
  On Top Upgoing
  Top Speed
  Maple Sugar Art Collector
  Artemis


  Pandan isä Phantom of the Opera on oikea monitoimihevonen - sillä on kilpailtu koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa, kaikissa lajeissa menestyen hienosti. Lisäksi ori kuulemani mukaan toimii hyvin myös kärryjen edessä, mutta ei ole kilpaillut valjakkoajossa. Monipuolisuudestaan huolimatta ori on kuitenkin parhaiten tunnettu siitä, että se periyttää korkeaa kapasiteettia koulu- ja esteratsastukseen sekä rohkeaa luonnetta. Phantom of the Opera on yksi Saksan menestyneimmistä siitosoreista, ja se on saanut tasokkaista jälkeläisistään useita palkintoja.
  Isänisä Charlie Chaplin oli vähän vaatimattomampi ori, se ei ollut kovin suuren yleisön tietoisuudessa. Charlie Chaplinilla kilpailtiin niin ikään koulua ja esteitä, mutta se ei menestynyt mitenkään huomiota herättävän hyvin. Orilla oli kuitenkin nöyrä ja seurallinen luonnne ja hieno rakenne, joiden ansiosta se kantakirjattiin ja sai joitakin jälkeläisiä.
  Isänemä Mercedes oli varsin menestynyt kouluratsu. Se kilpaili vaativia kansallisia luokkia ja oli kotimaassaan Saksassa tuttu nimi palkintojenjaoissa. Kun ikä alkoi painaa tammaa, se ostettiin korkealla hinnalla siitostammaksi erääseen trakehnersiittolaan. Kyseisessä siittolassa Mercedes on jättänyt monia hienoja varsoja, joista lähestulkoon kaikki ovat osoittaneet kyntensä kouluratsastuksessa.

  Emä Francesca on Pandan kasvattajan, Alexia Kellerin entinen kisahevonen, nykyinen siitostamma. Francescalla on mahtava luonne ja se on kilpaillut keskinkertaisella menestyksellä vaativia kansallisia luokkia myöten. Francescalla on myös todella hieno rakenne, jota se on periyttänyt kaikille varsoilleen.
  Emänisä On Top on tämän suvun kuuluisin hevonen - se kilpaili isoja kansainvälisiä kisoja myöten Grand Prix -luokissa. Orilla oli myös hieno rakenne ja se olikin kantakirjattu I-palkinnolle. On Topilla on valtavasti jälkeläisiä Keski-Euroopassa, joista osa on menestynyt hyvinkin hienosti. Nykyisin On Top laukkaa jo vehreämmillä niityillä, mutta sitä saa edelleen ihailla monien puoliveristen sukutauluissa.
  Emänemä Maple Sugar oli vähän vaatimattomampi harrasteratsu, jonka kanssa kilpailtiin silloin kun omistaja muilta kiireiltään ehti. Maple Sugar oli kuitenkin myös kantakirjattu, ja vaikka sillä ei kovin vahvoja kisanäyttöjä ollutkaan, se ostettiin vanhempana siitostammaksi kauniin rakenteensa ansiosta. Maple Sugarilla on muutamia varsoja, mutta tietääkseni niistä ei ole kehkeytynyt huippuhevosia.


  Jälkeläiset

  1.    o. Hary Poter 54 (i. Shanghai)
  2.    o. Finlandia 54 (i. Dark Arts)
  3.    t. Phanmar Ave (i. Marlboro)
  4.    t. Ciars Beijing (i. Shanghai)
  5.    t. Electric Blue CIS (i. Bad Apples)


  Kilpailutulokset

  Arvokisat
  KRJ-Cup 25.09.2007 - Romulus - Vaativa A - 14/179

  KRJ-kouluratsastus (62 sijoitusta)
  01.12.2007 - Ciar Dressage - Intermediaire I - 2/50
  30.11.2007 - Cecilie Riders - Kür Vaativa B - 1/36
  30.11.2007 - Yt Hulmu - Grand Prix - 10/148
  28.11.2007 - Grant Sport Horses - Intermediaire I - 3/50
  25.11.2007 - Okariina - Helppo A - 3/65
  24.11.2007 - Willoughby - Intermediate I - 7/49
  24.11.2007 - Willoughby - Grand Prix - 4/45
  24.11.2007 - Willoughby - Intermediate I - 5/49
  23.11.2007 - FC-Riders - Intermediate II - 6/120
  23.11.2007 - FC-Riders - Grand Prix - 1/112
  21.11.2007 - FC-Riders - Grand Prix - 2/112
  21.11.2007 - FC-Riders - Intermediate II - 7/123
  21.11.2007 - FC-Riders - Intermediate II - 5/123
  21.11.2007 - FC-Riders - Grand Prix - 3/112
  14.11.2007 - Ciar Dressage - Intermediaire I - 2/36
  14.11.2007 - Adam Warmbloods - Intermediaire I - 4/25
  09.11.2007 - Willoughby - Grand Prix - 7/62
  09.11.2007 - Willoughby - Intermediate I - 3/47
  09.11.2007 - FC-Riders - Grand Prix - 3/49
  08.11.2007 - Tumpela - Grand Prix - 1/24
  05.11.2007 - Adam Warmbloods - Intermediaire I - 1/22
  20.10.2007 - Halifit Ponies - Vaativa A - 3/49
  16.10.2007 - Puomila - Intermediate II - 9/84
  15.10.2007 - Wadelma - Intermediaire I - 2/40
  10.10.2007 - Yave - Intermediaire I - 5/29
  10.10.2007 - Ample Estate - Intermediaire II - 1/61
  07.10.2007 - Royalemente - Intermediate I-II - 4/50
  06.10.2007 - Royalemente - Grand Prix - 3/50
  05.10.2007 - Hiljaisuus - Helppo A - 1/25
  04.10.2007 - Hiljaisuus - Helppo A - 3/25
  03.10.2007 - Romulus - Grand Prix - 6/38
  02.10.2007 - Yave - Intermediaire I - 2/41
  02.10.2007 - Yave - Grand Prix - 1/36
  02.10.2007 - Romulus - Prix de Romulus - 3/40
  01.10.2007 - Conquèrant - Intermediaire I - 2/36
  26.08.2007 - Infarno Hengstation - Intermediaire II - 7/50
  25.08.2007 - Les Chevaux Mysteriqués - Vaativa B - 1/40
  11.08.2007 - Kisatalli WhiteHorse - Vaativa B - 6/60
  25.07.2007 - Thesrouce - Grand Prix - 5/36
  13.07.2007 - Kisakeskus Overtale - Intermediate II - 6/50
  10.07.2007 - Greans - Intermediaire II - 5/28
  10.06.2007 - Incitatus - Vaativa A - 6/37
  07.06.2007 - Djoehem - Vaativa A - 2/35
  07.06.2007 - Bratislava - Vaativa A - 6/40
  06.06.2007 - Thesrouce - Intermediate I - 4/34
  05.06.2007 - Seura VMR - Vaativa B - 7/50
  02.06.2007 - Bellicose - Vaativa A - 1/40
  31.05.2007 - Yt Fraise - Vaativa A - 1/16
  28.05.2007 - Artificial - Vaativa B - 5/50
  25.05.2007 - Elgwir Arabians - Vaativa B - 4/77
  24.05.2007 - Stall Adam - Vaativa B - 1/26
  22.05.2007 - Tammimetsä - Vaativa A - 1/40
  16.05.2007 - Hoarfrost - Vaativa A - 4/40
  15.05.2007 - Les Chevaux Mysteriqués - Vaativa B - 1/30
  12.05.2007 - Bellicose - Vaativa A - 5/40
  11.05.2007 - Gelb - Vaativa A - 5/100
  10.05.2007 - Puhallus - Vaativa A - 2/33
  05.05.2007 - Excel Stallions - Vaativa B - 3/48
  05.05.2007 - Excel Stallions - Vaativa B - 4/50
  05.05.2007 - Eternal Stallions - Kür Vaativa A - 2/40
  05.05.2007 - Eternal Stallions - Kür Vaativa A - 3/40
  05.05.2007 - Eternal Stallions - Kür Vaativa A - 4/40
  05.05.2007 - Viehättävä - Vaativa A - 2/45

  NJ-näyttelyt
  01.12.2007 - Adelé Welsh - pt. Niina - LKV1 BIS3, MVA-sert, JS
  23.11.2007 - Juggel - pt. Taru K. - LKV1 BIS2, MVA-sert, JS
  03.10.2007 - Highflyer - pt. Maria A. - LKV2 IrtoSERT, JS
  17.09.2007 - Yave - pt. Eija P. - LKV1 IrtoSERT, JS