Griepgolf kost staat circa 700 mln euro

Gepubliceerd: 15 augustus 2009 09:35 | Gewijzigd: 15 augustus 2009 09:37

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 15 aug. De bestrijding van de Mexicaanse griep (H1N1) stelt minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voor een forse financiŽle tegenvaller. De kosten van grootschalige vaccinatie kunnen oplopen tot circa 700 miljoen euro.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA).   Foto Roel Rozenburg
Minister Klink (Volksgezondheid, CDA).
Foto Roel Rozenburg

Minister Klink benadrukte gisteren dat het gaat om de eerste schattingen. Hij sprak na afloop van de ministerraad van een „educated guess” en van „een bovengrens”. In het bedrag van maximaal 700 miljoen euro is de aanschaf van 34 miljoen vaccins reeds meegeteld, een order die het kabinet eerder dit jaar plaatste bij de farmaceutische industrie.

Volgende week zal in de ministerraad worden besproken hoe het kabinet met deze tegenvaller om zal gaan. „Het is een fors bedrag, maar ook eenmalig”, zei Klink gisteren, die zinspeelde op solidariteit van zijn collega’s. De verwachting is dat hij het bedrag niet elders op zijn begroting hoeft te bezuinigen.

Klink rekent erop dat de tegenvaller, die niet in zijn begroting voor dit jaar was voorzien, op coulance kan rekenen van bijvoorbeeld minister Bos van Financiën (PvdA). „Als, zoals volgens sommige prognoses, 30 procent van de bevolking ziek wordt, spreken we over een enorme economische schadepost.” Dat zal volgens de bewindsman in het bruto binnenlands product tot uitdrukking komen.

Klinkt hoopt dat de in juni bestelde vaccins in oktober, dan wel november van dit jaar beschikbaar zullen zijn. Er zijn naar verwachting twee vaccinaties per persoon nodig om effectief te zijn.

Volgens de laatste cijfers hebben nu een kleine 1.500 Nederlanders de Mexicaanse griep. Het gaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vooralsnog om een „beperkte verspreiding”. Wel is sprake van een sterke toename. Afgelopen dinsdag werden nog ruim duizend gevallen geteld. Klink benadrukte dat de omvang van de kosten ook afhankelijk is van de manier waarop het virus zich zal ontwikkelen.

Achtergrond

Discussie over de griep

Moeten we griep preventief bestrijden of op ons af laten komen?

Verspreiding van het griepvirus

Een wereldwijde overzichtskaart van alle geconstateerde griepgevallen.

Mondkapje helpt alleen anderen

Maatregelen helpen, mits toegepast door besmette persoon.

zoeken

in

Buitenlandse media over de Mexicaanse griep