Startsida  |  Carl v Linné  |  Födelseorten |  Utbildningen  |  Doktor  |  Apostlar  |  Breven  |  Örtaboken

Stiftelsen Orangeri &
Kunskapscentrum
Carl von Linné

Box 104, SE-343 22 Älmhult

Tel +46(0)476 481 80, info@linnaeus.nu

Kontakta projektet

Om projektet

Hitta till oss - Bo och äta

Till butiken!

Fråga trädgårdsmästaren

Växtbiblioteket

Aktuellt

Konst och musik

Månadens gäst

Besök Linnébygden visuellt

Linnésällskap

Våra sponsorer

Webbkarta

"Örtaboken" Linnés första
      anteckningsbok

Snabbsökning av Linné-länkar

Vänföreningen Carl von Linné

Läs/erhåll våra nyhetsbrev!

Älmhults Kommun

Carl von Linnés apostlar

Efter Linnés död blev det eftertraktat att kalla sig "Linnélärjunge". Några gjorde det utan sakliga skäl. Modern forskning menar att han hade omkring 600 lärjungar. Det var de som försvarade en dissertation under Linné, deltog vid hans föreläsningar, var med vid "Blomsterkungens" inhemska forskningsresor eller var inskrivna av Linné vid medicinska fakulteten i Uppsala.


Teckning av Fibben Hald ur boken "I naturens riken"
De lärjungar, som skickades ut över de stora haven för att studera fjärran länders natur och etnografi, kallade Linné sina "apostlar". Det nämns första gången 1750, nio år efter det att han utnämnts till Professor publicus Upsaliensis. Antalet apostlar räknas till sjutton personer, varav vissa blev mer framgångsrika än andra. Deras resmål rekommenderades av Linné, men besluten att resa var deras egna. Linné gav dem all den hjälp han kunde, i vissa fall till och med reskassa. De flesta resorna löstes via en överenskommelse med Svenska Ostindiska Kompaniet, om en friplats på fartygen för en läkare eller präst. Apostlarna besökte Amerika, Afrika, Asien, Australien och Oceanien. Några gjorde jordenruntseglingar.
Att resa vid den här tiden var farofyllt. Hemska strapatser och dödliga sjukdomar låg runt hörnet och lurade. Flera av apostlarna kom aldrig hem igen. Två exempel på detta var Forsskål och Löfling, vilka var två av Linnés mest begåvade och löftesrika forskare. Deras för tidiga bortgångar sörjdes djupt av honom.

Han var som en spindel i centrum av sitt nät, medan apostlarna for runt och vittjade det och återkom med bytet. Det är tveklöst så, att utan apostlarnas helhjärtade och lojala insatser, vore Linné inte den världsberömde botaniker han förvisso är.

Vetenskapsmän tillhör ofta en utav två kategorier: de som upptäcker eller de som skapar systematik. Carl von Linné var specialist inom båda och därmed unik inom naturalhistorien.

Hemma i Uppsala satt Carl von Linné otåligt väntande på livstecken från sina adepter. Det kunde vara i form av reserapporter, försändelser med insamlat material eller rent av en apostels hemkomst.


Vill du veta mer om någon apostel, klicka på namnet här till höger!