ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΟΣΜΟΣ


Τέλος εποχής στην Ιαπωνία

Καταποντίστηκε το Φιλελεύθερο Κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα εδώ και 54 χρόνια. Οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευτεί για μέτρα υπέρ των μεσαίων νοικοκυριών, ενώ επιζητούν και «ανεξαρτησία» από τις ΗΠΑΓΡΑΦΕΙ Η «E» 31/8
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Νίκη ιστορικών διαστάσεων έδωσαν οι Ιάπωνες ψηφοφόροι στην αντιπολίτευση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καταποντίζοντας το κυβερνών εδώ και 54 χρόνια συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Με σαφές το μήνυμα να χειριστεί γοργά και αποφασιστικά τη λιμνάζουσα οικονομία και να αντιμετωπίσει τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τους «άπειρους» Δημοκράτες και μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δίνοντάς τους αυτοδυναμία. Οι αναλυτές μιλούν για «το τέλος του μεταπολεμικού πολιτικού συστήματος στην Ιαπωνία» και το «ξεκίνημα μιας νέας εποχής με σημαντική αβεβαιότητα».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Γιούκιο Χατογιάμα ήδη ξεκίνησε συνομιλίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Γιούκιο Χατογιάμα ήδη ξεκίνησε συνομιλίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με την τρέχουσα πολιτική και την κυβερνώσα συμμαχία. Το νιώσαμε πως πολύς κόσμος θέλει αλλαγή στις συνθήκες ζωής του και αγωνιστήκαμε σ' αυτές τις εκλογές για μια αλλαγή στην κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιούκιο Χατογιάμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Ασο παραιτήθηκε από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος μετά τη συντριπτική ήττα
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Ασο παραιτήθηκε από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος μετά τη συντριπτική ήττα

Οπως μετέδιδαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είναι πιθανόν η νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος να είναι τέτοια που να του εξασφαλίσει τον έλεγχο των δύο τρίτων των εδρών της πανίσχυρης Κάτω Βουλής της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν τουλάχιστον 298 έδρες, επί συνόλου 480, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην απερχόμενη βουλή διέθεταν μόλις 115 βουλευτές. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΡLD-δεξιά) του πρωθυπουργού Τάρο Ασο συγκεντρώνει λίγες παραπάνω από 100 έδρες - χάνοντας απ τις περασμένες εκλογές, ούτε λίγο ούτε πολύ, 200 έδρες!

Ο 62χρονος Χατογιάμα ήδη ξεκίνησε συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας πως επιθυμεί να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή μικρότερων κομμάτων, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό ή το Λαϊκό Κόμμα.

Νέος ηγέτης
Την ίδια ώρα, στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ξεκινούν άμεσα διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, καθώς ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ο αντιπρόεδρος του εκλογικού επιτελείου, Γιοσιχίντε Σούγκα, ομολόγησε πως το κυβερνών κόμμα, στην εξουσία απ το 1955, μ ένα διάλειμμα 10 μηνών, οδηγείται σε «ιστορική ήττα».

Η υποστήριξη προς το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που στις εκλογές του 2005 ήταν εντυπωσιακή λόγω του χαρισματικού τότε ηγέτη του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, «εξατμίστηκε» γοργά μέσα στη δυσωδία κυβερνητικών σκανδάλων, πολιτικαντισμών και εξαιρετικής ανικανότητας στη διαχείριση των προβλημάτων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν υποσχεθεί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των μέσων νοικοκυριών με επιδοματικά μέτρα για τους αγρότες, τους πολύτεκνους κ.λπ., καθώς και με «απόσπαση» του ελέγχου της πολιτικής από τους γραφειοκράτες, οι οποίοι συχνά κατηγορούνται ως υπαίτιοι για την αποτυχία της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το σαθρό συνταξιοδοτικό σύστημα. Η Ιαπωνία «γερνάει» γρηγορότερα απ οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης. Πάνω απ το 25% του πληθυσμού της Ιαπωνίας θα είναι 65 και άνω μέχρι το 2015.

Το κόμμα του Χατογιάμα επιθυμεί ωστόσο αλλαγές και στο εξωτερικό και επιζητεί ανεξαρτησία απ τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που προκάλεσε κάποιες ανησυχίες. «Το Φιλελεύθερο Κόμμα θα λείψει περισσότερο στην Ουάσιγκτον παρά στην Ιαπωνία» δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Οσλιν του Αμερικανικού Βιομηχανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον. Επίσης, είναι σαφής η επιλογή του να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με την υπόλοιπη Ασία και ιδιαίτερα να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με την Κίνα.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ