Gestió dels residus

S’entén per gestió dels residus la recollida, el transport, l’emmagatzematge, la valorització, el tractament, la deposició del rebuig i la comercialització d’aquests, inclosa la vigilància de les operacions esmentades i dels llocs de descàrrega després de la seva clausura o tancament. No es consideren com a gestió de residus les operacions de reciclatge en origen dels residus que s’incorporen al procés productiu.

Qualsevol activitat industrial genera residus que estan assolint uns nivells de producció que impossibiliten que els seus efectes puguin ser assimilats per la natura sense generar problemes ambientals. Això fa necessària la intervenció per gestionar i tractar aquests residus adequadament. Actualment, la gestió dels residus va encaminada, per ordre de prioritats, a:

  1. Reducció.
  2. Reutilització i reciclatge.
  3. Combustió per a l’obtenció de combustibles.
  4. Incineració amb recuperació d’energia.
  5. Deposició en abocament controlat.

 

La gestió de residus està regulada per l’administració que, en la seva vessant legisladora, fa que els costos de la gestió siguin cada cop més abundants degut a les possibles sancions que estipula el marc legal.

No obstant, la fórmula de l’èxit sembla ser presentar-la davant les indústries com una actuació encaminada a reduir despeses i que, a curt o llarg termini, incrementin positivament el balanç econòmic.

TORNA ENRERE