24°
Zagreb  Sljedeci grad
Felix

Biljana Plavšić uskoro na slobodi

Biljana Plavšić (79) iz švedskog zatvora Hisenberg bit će puštena 27. listopada. U obrazloženju odluke o puštanju na slobodu stoji da je bivša čelnica bosanskih Srba "pružila dokaze značajne rehabilitacije tijekom boravka u zatvoru".

Autor: A.Be.
15.09.2009 10:17

Nakon osam godina koliko je provela u pritvoru Biljana Plavšić uskoro će biti slobodna. Odluka je to predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona koji je odobrio privremeno puštanje na slobodu nakon što Plavšić, krajem listopada, odsluži dvije trećine kazne od 11 godina na koju je osuđena zbog zločina Hrvatima i Bošnjacima za vrijeme rata u BiH.

Biljana Plavšić (79) iz švedskog zatvora Heisenberg bit će puštena 27. listopada. U obrazloženju odluke o puštanju na slobodu stoji da je bivša čelnica bosanskih Srba "pružila dokaze značajne rehabilitacije tijekom boravka u zatvoru".

Kao olakotnu okolnost Robinson joj je uzeo i priznanje krivice za progon Bošnjaka i Hrvata jer je odgovornost prihvatila u ranoj fazi postupka.

Biljana Plavšić koja je u vrijeme rata bila desna ruka Radovanu Karadžiću izrazila je kajanje zbog žrtava nadajući se da će tom gestom pružiti utjehu njihovim obiteljima. Njezino ponašanje u zatvoru bilo je dobro, a ukorena je samo tri puta zbog sitnih prekršaja.

Plavšić se Haškom sudu dobrovoljno predala 2001. i to odmah nakon što je protiv nje podignuta optužnica.

Komentari
Da biste mogli komentirati morate biti logirani!
0
Broj pregleda: 6196
Najnovije
Vijesti dana
Najčitanije
Najkomentiranije

Je li Sloveniji darovan dio teritorija?
Je li Sloveniji darovan dio teritorija?

Djevica

Djevica

23.08 - 23.09
Ljubav: Nije vam sve po volji, ali ako se potrudite, shvatit ćete kako ljepote ima u svemu.Djevice...