Lajban

RC-modell för den som verkligen vill lära sig flyga radiostyrt!!


Beställ ritning genom att sätta in 120 kr på postgiro 432946-2 och skriva beställningen på talongen.

Den här modellen är kanske inte den vackraste i världen, men det är en av de få som ibland flyger bättre utan den nervöse nybörjarepiloten... Lajban har en spännvidd på 180 cm, är mycket okänslig för hur tyngdpunkten hamnar och kan ta motorer mellan .20 och .46. Idealet är en .25 eller .32 motor. Alla viktiga saker som tank, motor och stötstänger sitter "utomhus" så att du lätt kan justera och inspektera dem. Har du försökt serva en vanlig nybörjaremodell så vet du vad jag menar.

Lajban är byggd i ett flera tusen exemplar och finns på många klubbfält som skolflygplan. Det är också ofta nog ett av de få verkligen användbara alternativen för dig, som bor på en plats där det är långt till närmaste RC-klubb. Lajban lär du dig verkligen flyga med, även om du har ett rassligt fält. Modellen kan t ex lätt handstartas.

Men Lajban är inte alls oanvändbar när du väl lärt dig flyga. Med Lajban kan man lyfta upp saker och ting i luften, den har i minst två fall använts till kommersiell flygfotografering och själv har jag videofilmat från Lajban. Du kan dra släp, godisbomba och flyga en del enklare konstflygning med Lajban.

Lajban populär ungdomsmodell..
Det är lattjo med Lajban...

Flera ungdomsgrupper har byggt och bygger Lajban som nybörjaremodell och har hjärtligt roligt med den robusta modellen som håller för nästan vad som helst. Här är det ungdomsgruppen i Vallentuna mfk som bygger.



Lajban är trevlig på sommaren! Men med skidor så har du en lättskött och praktisk vintermodell att flänga runt med.
Skidor till Lajban

De skidor till Lajban, som du ser här intill, är lätta att tillverka. Du gör dem av 2 lager 0,6 mm plywood, skiktlimmade över och under 3 mm balsa. Limmar du med vitlim, så måste de torka över ett dygn, har du mera bråttom så använd epoxylim.

Om du använder vitlim kan du koka ändarna på flaken tio minuter för att få dem mjuka. Det kan du inte göra om du använder epoxy.

Måtten är 500x85 mm. Listen på längden ovanpå är av 8x8 mm furu, fästena för gummiband, landställ och bakre staget är av 10x15 mm hårdträ.

Böjningen i främre delen får du till genom att låta de sammanlimmade skikten ligga i press mot en mall. Den kan du t ex tillverka av frigolit eller såga till av en vanlig bräda.

Måla skidorna med vanlig syntetisk lackfärg.

Fästena i mitten förses med hål för det vanliga landstället. Baktill förser man skidorna med ett stopp-stag av wire eller tunn persiennlina. Framtill stagas de upp med vanliga paketgummiband av lite grövre typ. 2 st seriekopplade är lagom.

Tillbaka till hemsidan