Komsa i tid og rom Komsa kulturminner landskap skole GIS
Hovedside | KontaktOss | Nettkart | GodeLinker
ProsjektKomsa | SkoleKomsa | KulturminneKomsa | GeoKomsa | GalleriKomsa
Steinalderen...
Bergkunst
Kulturminner i Komsa...
Istid, landheving...
Datering
Kulturminner i fare
Navnet Komsa
Tidlig metalltid
Metallfunn
Seidekjerringa

 

 
 
 

Áhkku / Seidekjerringa

Den samiske offersteinen som ligger på Seideodden ved Komsafjellet, blir på norsk kalt for Seidekjerringa. Det samiske navnet er Áhkku. Kystsamene ofret fisk og fiskefett til den.  Áhkku/Seidekjerringa er en fem-seks meter høy offerstein. Den ligger på nordvestsida av Komsafjellet. Fra parkeringsplassen ved enden av Lineveien på Amtmannsnes går det en godt merket tursti til Áhkku/Seidekjerringa.  

Áhkku er det samiske ordet for bestemor/gammel kvinne. I den gamle samiske religionen ble naturen betraktet som besjelet og levende slik at fjell, steinblokker og innsjøer hadde liv og kunne være til hjelp for mennesker hvis man tilba og ofret til dem. Verdensanskuelsen og menneskets liv kan man se konkretisert i runebommens figurer. I naturreligionene har naturfenomener en guddommelig makt. Ofring til gudene kunne skje ved store fremtredende steiner eller flyttblokker som skilte seg ut i landskapet. De ble kalt sieidi. I de samiske bosettingsområder finnes mange store og små steinblokker som har tjent som sieidi. Til noen har man ofret fiskefett for å få god fiskelykke, mens andre har fått produkter av rein for å bringe godt år og god jakt. Hvis man foraktet og spottet en sieidi eller et hellig fjell, ville man miste lykken og i verste fall kunne ulykke ramme en. Hellige fjell, andre landskapsformasjoner og steinblokker er alle formet av naturen. 

Mange sieidier er frittstående bergformasjoner; Hornet ved Nordkapp, Áhkku/Seidekjerringa ved Komsafjellet, Stallo eller Áhkkánjárgastábba ved riksveien til Hammerfest og sieidi ved Stødi på Saltfjellet. Noen naturformasjoner er nevnt som ”finnkirker”, bl. a. utenfor Kjøllefjord. I samisk folketro finner vi sagn og fortellinger knyttet til lokaliteter i landskapet. Sagn er ofte knyttet til konkrete merker i landskapet som trenger en akseptabel forklaring. Folketro er magiske og mytiske forestillinger som ikke faller sammen med forestillingsverdenen i religiøse samfunn, eller som faller utenfor vitenskapelig erfaring. Folketro har en funksjon i hverdagen i dette livet, mens religion sikter først og fremst mot livet etter døden. Samisk folketro slik som folketro ellers, manifesterer seg i forestillinger, opplevelser, fortellinger og skikker. 

Ved besøk til Seidekjerringa kan man se at det på en liten hylle på baksiden av offersteinen ligger lys, blomster, mynter, små steiner. Det har også vært observert et brev på hylla.

Litteratur:

Odd Mathis Hætta 1994: Samenes gamle religion og folketro. Alta Museums småskrifter nr. 1.

 
ProsjektKomsa | SkoleKomsa | KulturminneKomsa | GeoKomsa | GalleriKomsa

 Sist oppdatert:

Copyright 2004 | Norut Finnmark - Finnmark fylkeskommune - Komsa skole