Fotopost.huFotók és szövegek
Feedek

BOB

Bartha Máté kiállításáról

Cséka György2009.03.30.

Ez egy erős kritika. Gyengébb idegzetűek hagyják el a terepet, induljanak földkörüli biciklitúrára egy fél sünön, vagy simán csukják be a szemüket és kontempláljanak. Azt is előre mondom, hogy mindenféle regiszterben próbálok majd megszólalni, azaz keverem a diskurzusokat, mint lovat a kamilla. Ez nem csapongás vagy zagyvaság [vagy az, oké, ja, máshonnan nézve], ez maga a mű.

© Bartha Máté

Hogy in medias res a homlokom közepébe csapjak egy hentesbárddal [majd csapnak mások is, ha ezt végigolvassák]: azért esszézek itt jól olvashatóan sokat és félre, mert legnagyobb sajnálatomra, nem nagyon van mondanivalóm/elemeznivalóm a kiállításról, jól megnéztem párszor, jegyzeteltem is, de nem jutottam tőle el/le alfába. Vagy ez már az?!

A kiállítást 13 darab kisebb fajta kép alkotja. A bejárattól balra van egy A4-es, rajta a kiállítás címével és „koncepciójával”. A „szöveg”: amolyan általánosságok, „mély” [azaz: komolynak látszó, voltaképp: lapos] stílusban. Amely általánosságok majd minden második fotóra érvényesek, és majd minden második fotós elmondhatná magáról, hogy a környezetét figyeli meg, amely környezetnek persze ő maga része, így magát is megfigyeli, magát látja/találja meg a keresőben. Túl általános, túl tág: semmitmondó, nemlétező a koncepció.

Nyilván, lett egy lehetőség az első önállóra, ki kellett találni hozzá valami jó mély-általános [sznobok előnyben: angol nyelvű] címet és koncepciót, amibe minden belefér.
Belefér az az esetleges képhalmaz is, ami a falakon van.

© Bartha Máté

Ja, és a konszepsön alatt van egy durva felirat, hogy a műalkotások megvásárolhatók. Nocsak.
Hadd jegyezzem meg e témánál, hogy ez pluszban kiakasztotta a lendkerekemet és arconcsapott egy csomag bébirépával: az A4-esen kívül ugyanis semmilyen infó nincs a képek alatt. Se cím, se technika, se évszám, se kópiaszám, se semmi. Alapban tehát, amit látunk, azok nem műtárgyak. No attribútum. Nem műtárgyat meg ki akar vásárolni kérdőjel
El lehet kezdeni keresni a célközönséget.

És akkor még nem említettem azt a briliáns megfigyelésemet, hogy jó pár kép enyhén vagy erősen hullámos az üveg alatt. Installálási munka tökélye hol késel az éji homályban?

Mivel a képek nincsenek külön megcímezve [ami amúgy oké, ha ez a koncept], elég nehéz [lenne] beszélni róluk egyenként. Felírogattam saját kezeimmel a képek „témáját”: útszél; lányfej, szoba; lány gangon vagy ilyesmi helyen; focizók; két lány; erdő, háttal álló, pisilő[?] fiú; parkoló, madarak; lányfej; építési daruk; útszél, virágok, növényzet; a Lumen honlapján is megtekinthető Iglu bár; fickó pálmafák alatt; útszél, építési terület talán.
De a téma ugye nem a kép. Csak mondom.

A képek sorrendjében, egymásutániságában nem látok rendszert, elképzelést, mint, ahogy a képeknek e kiállításra való összeválogatásában sem. Széttartó anyag, valamiféle beszt of Bartha [azaz: BOB] akarna lenni talán [persze, szerintem nem az], mert nem lehet őket felfűzni semmiféle gondolati fonalra, elképzelésre, arra semmiképp, ami a kiállítás nemlétező koncepciójaként az A4-esen tündököl [mint a gondolat maga]. Persze, a kontemplációnak bármi a tárgya lehet, így, ez a bármi az, ami látható.
Ügyesen van kitalálva [mondjuk, nem], hogy bármi beleférjen a kiállításba.

A képek maguk korrektek, komponálás oké, lazák, finomaknak is mondhatók, nézelődő jellegűek, a [máshol már látott, máshol is] megszokott személytelen stílusban, a megszokott kihalt, üres terekkel, építkezésekkel, a szokásos „érzékeny” lányportrékkal. Visszafogott kamerahasználat, sok-sok áthallással, előképpel, természetesen nemzetközi leszármazású hazai trendekhez való illeszkedéssel, klisékkel, kevés eredetiséggel.

© Bartha Máté

Nekem úgy tűnik, egy érzékeny ember fényképei, akinek szemei előtt sokféle előd, előkép lebeg, miközben fényképez, utána megpróbálja mindezt berakni/tuszkolni egy laza koncepcióba.

A képek technikai megvalósításának minősége, hmm. A képek láthatóan nem túl jó minőségűek. Felbontás alacsony, élesség bizonytalan, rajz gyenge, még ebben a viszonylag kis méretben is, néhol a sarkokban rendesen besötétedik a kép, a színek elcsúsztak stb. A képek technikai megvalósítása nem látszik tudatosan választottnak, mert esetleges, ad hoc. Nem látom a művésznek alkotása minden momentumára kiterjedő kontrollját, ami nélkül pedig nem lehet [jelentős] művet létrehozni.
A fentebb felsorolt hiányosságok erények is lehetnének, ha bármiféle [ön]reflexió mutatna erre koncepcionális szinten, ha a hiba a művészi terv része, kiindulópontja vagy terepe lenne stb. Szerintem ez más terep.

Olyan lufis. A zsineg meg ki van szépen oldódva és az egész el van szállva.
Egyelőre. Ha jól látom.

[Egyébként azt nagyon bírnám, ha valaki meggyőzne arról, hogy nincs igazam, de tényleg. Komoly elemzésben, szakmai érvekkel és nem szóvirágokkal világítana rá arra, hogy itten jelentős cucc mellett megyek el épp, csak hát tompa vagyok, mint egy fejetlen mókus, nem vágom az új trendeket, és ha továbbra is így viselkedem, le leszek sújtatva és meg leszek fenyítve pár neolaposkortárs alkotó többméteres műveinek tömkelegével.]

Bartha Máté - Contemplate
2009.03.10 – 04.16
Lumen Galéria

Hozzászólások az íráshoz (eddig 16 hozzászólás érkezett)

Hírek

FFS - Stúdió-tagok bemutatkozása

3 FFS tag vetítése és beszélgetés a képekről

2009.10.29.

Körkép a hazai fotóoktatásról I.

Kerekasztal beszélgetés a Mai Manó Házban

2009.10.29.
további hírek>>>

Kiállítások

I am back

Válogatás tizenhárom fiatal magyar fotográfus alkotásaiból

2009.11.17. - 2009.12.10.

Misetics Mátyás

Untitled lights

2009.11.12. - 2009.12.23.

Új fénymunkák

A MINYÓ LABOR kollekciójából

2009.11.10. - 2009.12.04.
további kiállítások>>>

Pályázatok

Grand Prix - Fotofesztivál Lodz

Művészek jelentkezését várják

Határidő: 2009.11.20.

Phelwidek Photo 2.0

Felvidék fotópályázat

Határidő: 2009.11.27.

„Az én Óbudám”

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat fotópályázata

Határidő: 2010.02.28.
további pályázatok>>>

Fórum

további fórumtémák>>>