25 november 2009
Wilma van der Maten

talibanWie er achter de aanslagen in Pakistan zit? Ben ik zo dom! De Amerikanen natuurlijk! Amerika wil niet dat Pakistan een nucleaire staat is. Door de Taliban te steunen, hoopt de CIA Islamabad op de knieën te krijgen. Pas als Pakistan de nucleaire wapens opgeeft, keert de rust in het land weer terug. Er is bijna geen Pakistaan te vinden, die deze mening NIET deelt.

Het is altijd aardig om in Pakistan op straat met voorbijgangers te praten over de laatste ontwikkelingen in het land. De gemiddelde inwoner volgt het nieuws op de voet en heeft altijd wel ergens een mening over. Vrouwen zijn schuw en duwen liever hun man naar voren, die als een dr. Klavan graag de politieke situatie analyseert.

De straatinterviews irriteren dit keer. Zonder dat ik de vraag stel, wie er achter de serie aanslagen van de afgelopen weken zit, roept bijna iedere voorbijganger: ‘De Amerikanen, Joden, Indiërs en Russen. Ze hebben zich verenigd om Pakistan kapot te maken’.

Maar Amerika probeert juist met president Obama aan het roer de regio te stabiliseren, opper ik. De Amerikaanse regering heeft zelfs de komende vijf jaar 7,5 miljard dollar aan economische steun beloofd. Waarom zou Amerika via de voordeur steun geven en via de achterdeur het land proberen kapot te maken?

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken toonde tijdens haar bezoek onlangs een zeer menselijk gezicht. ‘We begrijpen heel goed dat jullie het beste voor jullie kinderen willen, zoals goed onderwijs en goede gezondheidszorg. Wij zullen jullie helpen’.

Heel ongeduldig volgt daarop toch weer de hele riedel. ‘Omdat we nucleaire staat zijn, wil Amerika ons kapot maken. Snap je dat dan niet. We hoeven de dollars niet!

Zelfs de tolk, een verslaggever van een landelijk televisiestation die politieke wetenschappen aan de universiteit studeerde, en de cameraman geloven ook dat het allemaal de schuld van Amerika is. Er is sprake van een grote complottheorie.

Ik vind zelf ook dat de Pakistaanse Taliban, de leden waren voorheen geitenhoeders uit de tribale gebieden langs de Afghaanse grens, wel erg bekwaam is in het uitvoeren van bomaanslagen tot in Islamabad toe. Wie financiert de Taliban? Wie traint de jongens?

De Afghaanse Taliban werd ooit onder premierschap van Benazir Bhutto en de Pakistaanse geheime dienst (ISI) opgericht. Gepensioneerde Pakistaanse generaals uit zowel het leger als de geheime dienst zouden de Taliban nog lang gesteund hebben.

Ook de Pakistaanse Taliban kreeg steun van gepensioneerde machtige generaals toen generaal Musharraf de macht over nam. Musharraf gebruikte de Taliban om dollars bij de Amerikanen los te peuteren in de strijd tegen het terrorisme. Het leger kreeg de opdracht ‘de terroristen’ niet definitief neer te slaan.

Maar nu de Pakistaanse Taliban meer op eigen houtje is gaan handelen, zich heeft losgemaakt van het leger en ISI en zelfs aanslagen op zijn oude broodheer pleegt, is het leger serieus. Dus uit die hoek krijgt de Taliban geen geld meer.

De Pakistaanse televisie zond gisteren een interview uit met een terrorist die door de politie twee weken geleden werd gearresteerd. Deze jongen vertelde dat de beweging zijn geld krijgt door rijke mensen te ontvoeren, drugs te verkopen en belasting te heffen in de dorpen in de tribale gebieden.

De Pakistanen op straat zijn nog steeds niet overtuigd. ‘De politie heeft deze jongen onder druk gezet’, is de reactie.

Ik vraag defensie specialist Hasan Rizvi om zijn mening. Hij moet erg lachen om de beschuldigingen van zijn landgenoten aan het adres van Amerika.
‘Ik noem deze mensen dom, heel erg dom’, zegt de professor. ‘Het wordt tijd dat onze media zich ook eens beter informeren en met gebalanceerde verhalen komen, want zij jutten het volk op’. Professor Rizvi vindt dat de Pakistanen de problemen in hun land onder ogen moeten komen, dat er wel degelijk een beweging als de Taliban bestaat die achter de aanslagen zit.

Op straat loop ik een aardige studente tegen het lijf. Ze is helemaal in het zwart gesluierd. ‘Het maakt geen donder uit wie er achter de aanslagen zit’, zegt ze. Ik schrik van het woord ‘donder’. ‘Het is toch zot dat ons leger vecht tegen Pakistanen. De Taliban, hoe slecht de beweging ook is, de leden zijn ook Pakistanen. Ze slaan terug, omdat het leger een militaire operatie voert. We moeten daarom met elkaar rond de tafel zitten, samen een oplossing zoeken. We zijn niet verenigd, waardoor we ons makkelijk laten uitspelen’.

Haar woorden klinken misschien naïef. Maar het is tenminste een begin.


3 reacties op “‘Amerikanen steunen de Pakistaanse Taliban’”

 1. mike zegt: 22-11-09 om 15:15

  Goed stuk, eindelijk eens een keertje opgepikt vanuit de oude media. Mijn complimenten voor de getoonde moed!

 2. geest zegt: 22-11-09 om 17:18

  die halve oorlog is nep, al qaida bestaat niet eens, het is meer een kapstok voor opstandige stammen. de cia betaalde vorig jaar 5 miljard dollar aan diezelfde stammen, om zogenaamd te strijden tegen de taliban… die troepen vechten daar alleen maar tegen boze stammen, en een paar taliban misschien, ze noemen dat al qaida omdat ze dan verder kunnen gaan met bombardementen en drone vluchten. die halve oorlog wordt gefinancierd door de cia, die huurt vijanden in terwijl ze ook nog eens een groot gedeelte van de opium handel controleren. mensen moeten hun ogen eens openen, dat hele 9/11 is maar een hoax om deze oorlog te beginnen en door te zetten. er is al meer als 55 miljard door amerika uitgegeven voor die neverending war on terror, en formeel is er niemand aangeklaagd… 2 week geleden was mevrouw clinton op een universiteit in pakistan, toen een studente vroeg of die bombardementen en illegale drone vluchten als terrorisme konden worden gezien zij die geit doodleuk nee.

 3. Dan zegt: 23-11-09 om 21:17

  Dat die jonge onder druk is gezet is duidelijk. Dat gebeurd met allen die met de Pakistaanse of VS macht te maken krijgen. Door marteling krijg je elke bekentenis en verklaring los, weten de Amerikanen ook.

  Dat er mensen ontvoerd worden voor veel losgeld is daarmee een nieuw bericht.

  Die laatste heeft gelijk, de Pakistanen laten zich tegen elkaar uitspelen.

  Toen de VS verdachten zochten voor hun War on Terror werden er lukraak wat buitenlandse bezoekers van Koranscholen in Pakistan opgepakt, gemarteld, geheimgevangengehouden en bij gebrek aan bewijs of door overlijden weer buiten de gevangenis gegooid.

  De reden waarom er zo gehandeld werd?
  De Pakistaanse machthebbers kunnen de VS dollars die als steun voor dit soort werk wordt gegeven goed gebruiken.
  De VS willen van hun kant trots wat resultaten tegen hun war on terror aan de wereld etaleren via het kijkgat van Gitmo, wetende dat het hele zaakje zo onwettig is als de hel.

geef een reactie