'ComapatiŽnt' blijkt al 23 jaar bij bewustzijn 23-11-09

Voor het beluisteren en bekijken van audio- en video-items op deze site dient Javascript ingeschakeld te zijn en heeft u Adobe Flash Player nodig. Deze kunt u gratis downloaden van de Adobe Flash Player website.

Download Adobe Flash Player

Een man van wie artsen dachten dat hij ruim twintig jaar in coma had gelegen, blijkt nu toch al die tijd bij bewustzijn te zijn geweest.

Het bewustzijn van de man, een nu 46-jarige Belg, werd door artsen meerdere malen verloren verklaard, terwijl de man in werkelijkheid volledig verlamd was en simpelweg niet zichtbaar kůn reageren op de talloze pogingen om hem uit zijn coma te wekken.

Machteloos moest hij aanhoren hoe artsen hem in zijn bijzijn opgaven. "Ik heb het uitgeschreeuwd, maar het was niet te horen", vertelt de man in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De man kan nu met behulp van speciale computerapparatuur communiceren.

Auto-ongeluk
De man kreeg in 1983 een ernstig auto-ongeluk en lag sindsdien volledig verlamd in het ziekenhuis. Aan de hand van coma tests werd destijds geconcludeerd dat het bewustzijn van de man volledig verloren was. Totdat drie jaar geleden de Belgische neuroloog Steven Laureys met nieuwe technieken vaststelde dat de man al die tijd gewoon bij bewustzijn was. Het verhaal van Houben is kort geleden voor het eerst gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel door Laureys.

Laureys gelooft dat er over de wereld wellicht meer van soortgelijke gevallen zijn. Hij concludeerde dat bij zo'n 40 procent van alle 'opgegeven' comapatiŽnten na nauwkeuriger onderzoek wel degelijk bewustzijnssignalen meetbaar bleken.

"Als een comapatiŽnt eenmaal het stempel 'buiten bewustzijn' krijgt, komt deze er heel moeilijk nog vanaf", verklaart Laureys de foutieve diagnosestellingen bij veel comapatiŽnten.

De 46-jarige patiŽnt is de neuroloog bijzonder dankbaar voor zijn nauwkeurige onderzoek. "Nooit zal ik de dag van mijn 'herontdekking' vergeten. Het was mijn tweede geboorte", aldus de man.