Gå til innhold
English A A A

Hvor er de nå?

Hva kan man egentlig bli som sosiolog? Vi har samlet noen eksempler på hva man kan bli fra de seneste års kull av master- og hovedfagsstudenter.

Se hva man kan bli som sosiolog

profiltekstbilde

Studier

Studieprogram og undervisning er en integrert del av instituttets faglige virksomhet. Sammensetningen av emner  representerer sosiologiens bredde og mangfold samtidig som de uttrykker den fag- og forskningsprofil som finnes ved Sosiologisk institutt i Bergen. Studiene skal gi studentene generell sosiologisk kunnskap og mulighet til fordyping innenfor bestemte faglige områder og emner.

Sosiologi er en sentral disiplin innen samfunnsvitenskapene. Historisk har faget vokst fram i skjæringsfelter mellom andre sentrale disipliner og det har vært moderfag for en rekke nyere fag og enkeltdisipliner. Sosiologi er derfor et fag som kan være interessant og nyttig sammen med en rekke andre fag og fagkombinasjoner.

profiltekstbilde
forsidebilde

Kva er sosiologi?

Sosiologi er vitskapen om samfunnslivet i vid forstand. Sosiologar studerer relasjonane mellom menneske i små og store sosiale fellesskap, mellom individ, grupper og organisasjonar både på det lokale, nasjonale og globale plan. Sosiologar er opptekne av at menneskelege aktivitetar og handlingar gjerne har eit mønster eller ein struktur som er relativt uavhengig av enkeltindivida. Sosiologar arbeider med å forklara og fortolka korleis menneska vert forma av samfunnstilhøve, samstundes som dei sjølve kan endra desse vilkåra gjennom handlingane og reaksjonane sine. Sosiologiske studium kan dreia seg om alt frå analyse av møte mellom enkeltindivid til gransking av globale sosiale prosessar.

  • Nyhet fra På Høyden
    Sosiolog Marte Mangset har intervjuet 59 norske, engelske og franske historikere om faget deres.

    Stor forskjell på historikere

    I Frankrike gir arkivet motstand, i England er det retorikken som avgjør, mens norske historikere forsker i ensomhet. Historikere er langt fra homogene.

  • Nyhet
    ingressbilde

    Ny bok. Sandberg og Pedersen: Street capital. Black cannabis dealers in a white welfare state

    Sveinung Sandberg, stipendiat ved Sosiologisk institutt, er medforfatter på ei bok om unge svarte menn som sel cannabis i Oslo. Sandberg og Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, baserer boka på feltarbeid og gjentatte intervju med dopselgarar i alderen 15 til 30.

  • Nytt forskingsprosjekt
    ingressbilde

    Klimaendring, rettigheter og de fattige

    Professor Asuncion St. Clair ved Sosiologisk institutt skal lede et tverrfakultært forskningsprosjekt om hvordan ulike fortellinger om klimaendring påvirker vår forståelse av de fattige og deres rettigheter.

  • Doktorgrad
    ingressbilde

    Fakultetets første cotutelle-kandidat

    Marte Mangset disputerer fredag 20. november for to doktorgrader samtidig. Hun blir tildelt graden philosophiae doctor (ph.d.) fra Universitetet i Bergen og graden Doctorat de Sciences Po en sociologie fra Institut d’Études Politiques (IEP/Sciences Po) i Paris.

  • Nyhet
    ingressbilde

    Ny bok om Miljøsosiologi

    Førsteamanuensis Odd Gåsdal ved Sosiologisk institutt er en av forfatterne i en ny innføringsbok i miljøsosiologi.

Flere nyheter