« A nagyheti pápai liturgia újdonságai    Magdi Allam megkeresztelésével a Pápa az üldözött keresztényekre irányította a figyelmet »

2008. március 27., csütörtök

» Új főbűnöket talált volna ki a Vatikán? Ugyan…
22:29 | Hit és tanítás | Szemle | vatikanifigyelo | 4 komment

Igen változatos főcímekkel tudósítottak világszerte az újságok arról az interjúról, amit a Szentszék „félhivatalos" napilapja, az Osservatore Romano 2008. március 9-én tett közzé Gianfranco Girotti püspökkel, „A társadalmi bűnök új formái" (Le nuove forme del peccato sociale) címmel. Talán ez utóbbi elem miatt is tálalta úgy a világi média, mintha „a Vatikán új bűnöket talált volna ki, amivel szegény embereket zaklatja". (Igaz, itt-ott még a katolikus média is kicsit „hozzáköltött" a listához, vagy inkább csak „átstrukturálta" az interjúalany által mondottakat.)

Valójában erről szó sincsen. Girottié nem is hivatalos szentszéki megnyilatkozás volt, hanem egyszerű interjú. A bűnökkel kapcsolatos egyházi tanítás pedig egyértelműen le van fektetve például a Katolikus Egyház Katekizmusában.

Girotti az Apostoli Penitenciária régense, azaz helyettes vezetője. Ez a hivatal a Szentszék egyik bírósága, ráadásul a Római Kúria tulajdonképpen legrégibb máig folyamatosan működő intézménye. Kompetenciája az ún. „belső fórum" ügyeire terjed ki, vagyis lelkiismereti kérdéseket érint.

A régens az említett interjúban arról szólt, hogy korábban a bűnök elsősorban egyéni dimenziójával foglalkoztak, tehát az egyes bűnös személyén és az általa elkövetett bűnön volt a hangsúly. Mára azonban, különösen is a globalizáció hatására egyre erősebbek a bűnök társadalmi vetületei. Erre utal egyébként a Katekizmusban is a „bűn struktúrái" kifejezés, amit helyesebb megfogalmazással talán „bűnös struktúráknak" lehetne nevezni: olyan - egyéni bűnökből fakadó - „helyzetek", vagy „rendszerek/struktúrák", amik szinte „rendes működésükkel" is bűnre vezethetik a bennük részt vevőket, tehát mindannyiunkat.

Az újságíró kérdésére, hogy melyek szerinte az új bűnök, Gianfranco Girotti természetesen nem egy megfellebbezhetetlen listát nyújtott át, hanem a következőket mondta:

„Számos terület van, amelyeken az egyéni és a társadalmi jogokkal szembeni bűnös magatartásokkal találkozhatunk. Mindenekelőtt a bioetika területén, ahol nem hallgathatjuk el az emberi természet alapvető jogainak bizonyos megsértését genetikai kísérletek és manipulációk révén, amelyek kimenetelét nehéz előre látni és ellenőrzés alatt tartani. Egy másik kifejezetten társadalmi vetületű terület a kábítószeré, ami gyengíti a pszichét és elsötétíti az értelmet, s így számos fiatal kimarad az egyházi körből. Vagy például a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek: a szegények mind szegényebbekké válnak, a gazdagok mind gazdagabbakká, ami tarthatatlan társadalmi igazságtalanságot szül. Az ökológia területe is manapság erősödő érdeklődésre tart számot."

Ebből a láthatóan nem kimerítő és részletes, hanem inkább példálózó jellegű felsorolásból sikerült a sajtónak „az új főbűnök listáját" legyártania. Ami persze arra enged következtetni, hogy az Egyház és a Szentszék szavát valahol mégiscsak irányadónak és mértékadónak tartják erkölcsi téren.

Eddig 4 komment érkezett ()

 1. vadnyul:
  2008. 03. 27. 23:19

  Végre hiteles tájékoztatás erről a dologról. Sajnos a mi blogunkon is megjelent erről egy poszt, elégtelen információk alapján.

 2. Hegylako:
  2008. 04. 06. 15:18

  Furcsák az emberek, felszínes, és lényegtelen kérdésekkel foglalkoznak, és nem figyelnek az írások érdemi mondanivalójára. Valóban, a főbűnök körét "bővíteni" nem lehet, hisz a főbűnöket világosan ismertetik velünk, és ugye aki az írás tartalmához hozzátesz, vagy abból elvesz, maga is bűnt követ el. Azonban látni kell, hogy az ember által használt eszközök alkalmasak lehetnek a bűn céljára, és csak az emberen múlik, mire használja. Önmagában a pénz csak egy tárgy, a bűn eszközévé akkor válhat, ha korrupcióra, zsarolásra, stb használjuk. Az orvostudmánnyal is ez a helyzet. A genetika a gyógyítás segítő eszköze lehet, a rákos megbetegedések leküzdésében. Ugyanakkor nem fér kétség az Isten elleni vétekre, amikor embert akarnak klónozni. Az ujságírók végeletesen itélkeznek, bár nem ez lenne a dolguk.

 3. Fülöp Ákos:
  2008. 04. 28. 21:09

  Tegnap (vasárnap) megjelent egy hír, miszerint kihirdették az új főbűnöket.
  Vajon lehet erről többet tudni?
  Magáról a tanácskozásról, aminek apropója ez a hír.
  Jó lenne valami hiteles, hivatalos szöveg.
  (az index fórumán van róla beszélgetés, oda kellene hivatalos szöveg, ha van.

 4. vatikanifigyelo:
  2008. 04. 30. 23:59

  A jelek szerint csupán a márciusi anyagot vették elő és melegítették fel, mert más forrás nem tudósít semmilyen hasonló eseményről.
  Március elején volt a penitenciáriusok konferenciája Rómában, aminek résztvevőit fogadta a Szentatya, s Mons. Girotti akkor nyilatkozott az Osservatore Romanónak.
  A főbűnök tekintetében a Katekizmus továbbra is megfelelő támpontot nyújt, a Pápa azt hirdette ki tanítóhivatali tekintélyével, nem pedig az említett interjút, vagy az abból leszűrt állítólagos listát.

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van freeblogos felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.