60-talet: Beatles kommer till Stockholm, de tre O:na regerar och Televinken lär ut trafikvett.

Färg-tv renoverade världen

En hungrig tiger med eldflammande päls på jakt i en smaragdgrön djungel. Farbror Melker i solbränt ansikte, ljusblå polo och ett glas klarröd hallonsaft i handen. Piruetterande konståkningsprinsessor från DDR och Sovjetunionen i skymningsblått och mörkvitt. Införandet av färg-tv förändrade inte världen - men det renoverade den.

En första provsändning med färg-tv ägde rum 3 februari 1965. En modeshow sändes direkt från en provisorisk studio i Philipshuset i Stockholm. Den officiella starten skedde så sent som den 1 april 1970 - då regeringen gav klartecken för sex färgtimmar i veckan - men allmänheten hade då haft möjlighet att se enstaka färgprogram ända sedan 1967. I oktober 1968 fanns färg-tv i 30 000 svenska hem. Apparaterna kostade då mellan 3 800 och 4 000 kronor.

Pionjärsändningarna med färg-tv i USA hade varit problematiska. De medverkande i programmen hade varit gröna i ansiktet, i dubbel bemärkelse. Det amerikanska systemet NYSC gick länge under öknamnet "Not Twice Same Color".

Europa väntade ut barnsjukdomarna. Tack vare uppfinningar signerade holländska Philips och tyska Telefunken höll de europeiska färgsändningarna hög klass redan från början. Som en journalist skrev i Vecko-Journalen: "Äntligen slipper en människa som uppträder i färg-tv se ut som en svettig prinsesstårta i ansiktet."

Men alla var inte lika positiva till färg-tv. Många med svartvita mottagare retade sig på de första färgsändningarna.

Kulturjournalisten Ludvig Rasmusson skrev i ett upprop till Sveriges Radio: "I Italien har man inte färg-TV och man diskuterar just nu om man verkligen har råd att införa det. Socialisterna anser att man inte har det. De har naturligtvis rätt."

Rasmusson slutade sitt inlägg med: "Det var en dumhet att införa färg-tv i Sverige. Men nu när dumheten är gjord tycker jag att ni ska införa följande tre begränsningar i tv:
1. Sänd aldrig långfilmer i färg!
2. Sänd aldrig program, där färgen har avgörande betydelse!
3. Och framför allt - sänd inga barnprogram i färg."

Till de som förde en intensiv kampanj för införandet av färg-TV hörde Expressen. Tidningen tog till och med upp frågan på ledarsidan. Motståndarna kontrade med "Expressen vill hellre ha färg-TV än bättre åldringsvård och mera u-hjälp."

När regeringen slutligen klubbade igenom beslutet om reguljär svensk färg-tv gav det huvudansvariga statsrådet Olof Palme en presskonferens. Palme, som länge skjutit på avgörandet, motiverade regeringens beslut med nogsamt utvalda ord: "Den som vill skaffa sig en så pass dyrbar kapitalvara som en färg-tv-mottagare måste i allmänhet avstå från något annat. Jag tror att detta för de allra flesta kommer att gälla en utlandssemester. Vi får alltså dessa pengar kvar i landet."

utdrag ur TV! Nedslag i Sveriges televisions historia av Jan Gradvall

1962
Den första direktsändningen över Atlanten via satelliten Telstar.

Den 11 juli sänds bilder från USA till Europa. De första bilderna från Europa, bl a Sverige, sänds den 23 juli.

1966
stationsbild som användes vid den tekniska färg-tv-gruppens test- 
sändningar
Den första tv-sändningen i färg.

1967
Ett tv-program i färg sänds för första gången över hela landet.

1968
Riksdagen beslutar om införandet av reguljär färg-tv.

1969
TV2 - logga
Sverige får två tv-kanaler. TV2 startar den 5 december.


Hylands hörna - Värmlandshörnan. Tage Erlander och Lennart Hyland. (Foto: SVT Bild)
 Göbber å kärringer! Huk er i bänkera, för nu ladder han um!
Hans Excellens Statsminister Erlander blir Tage med hela svenska folket genom att berätta en rolig historia hos Hyland 1962.
Tack för tipset, Kerstin S!

Margareta Sjödin (foto: SVT Bild)
 Har jag gjort bort mig
nu igen?

Margareta Sjödin får vatten över huvudet i nöjesprogrammet Partaj från 1969.

 Vem fan är Nisse Hult?
En svartsjuk Åke Grönberg myntade ett klassiskt utrop i lika klassisk tv-sketch, Skattkammarön ur tv-programmet Estrad från 1967.

Skattkammarön ur Estrad. (foto: SVT)
 A tvi, a tvi, a tvi
Ännu ett klassiskt citat ur sketchen Skattkammarön. Margaretha Krook förbereder tärningskast...

Se klipp om Estrad!
I ett Minnenas television berättar Karin Falck om Estrad och Skattkammarön för Arne Weise. Se länkarna längre ned.

Fler klassiska citat!
Otaliga är de tv-fraser som fastnat i folks minnen genom åren. Vi har samlat ihop en hel del av dem.

Alternativ bild för flash innehåll.