Telefoni
034 33 58 23
034 33 58 24
(+381) 34 33 58 23

Fax
034 33 20 31

pozoristetjv@eunet.rs

Biletarnica
10–12 i 18–20.30
034 33 20 63
063 80 19 36 8
design by TRIANGLON
 
Arhiva

175 GODINA KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Dan Teatra, 15. februar 2010. godine


15. februara, na Sretenje Gospodnje,
Knjaževsko–srpski teatar
proslavlja 175 godina od osnivanja.

Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine (2. februara, po Julijanskom kalendaru) prikazao je Joakim Vujić svoj pozorišni komad Fernando i Jarika, prema delu Karla Ekartshauzena. Knjažesko-srbski teatar je bio smešten u adaptiranim prostorijama tipografije i imao je binu, lože i parter. Repertoar Teatra činila su uglavnom dela Joakima Vujića, a glumački ansambl, pored Vujića, koji je bio glavni glumac i reditelj, sačinjavali su mladi činovnici i đaci gimnazije. Prve predstave održane su u vreme zasedanja Sretenjske skupštine od 2. do 4. februara 1835. godine (po Julijanskom kalendaru), kada su prikazani Vujićevi komadi uz muziku koju je komponovao Jožef Šlezinger. Za tri dana izvedene su četiri predstave: Fernando i Jarika, La Peruz, Bedni stihotvorac i Begunac. Pozorišnu publiku sačinjavali su Knez sa porodicom, činovnici i pozvani gosti, kao i poslanici u vreme skupštinskih zasedanja.

Joakimovi dani
U Kragujevcu od 8. februara teku Joakimovi dani koji obuhvataju dešavanja u Teatru u toku meseca februara. Već od 8. februara na repertoaru su Klub Novi svetski poredak, Gospođa Ministarka, Dnevnik jednog ludaka, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri, Seobe, Kontumac, Gusari, Pinokio. 15. februara u 18.00 časova na trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije održava se koncert Sanje Ilića i Balkanike.
Nedelja, 14. februar, 18.00 časova Scena Ljuba Tadić
– Promocija pozorišne Revije Joakim, uručivanje Godišnjih nagrada i Zahvalnica.
Nedelja, 14. februar, 19.00 časova Galerija Joakim
Otvaranje izložbe u Galeriji Joakim.
Ponedeljak, 15. februar, 12.00 časova Upravna zgrada Grada Kragujevca
–Potpisivanje Protokola o saradnji između Dramatično kuklen teatra, Vraca, Bugarska i Knjaževsko-srpskog teatra. Protokol potpisuju direktori teatara Anastas Popdimitrov i Dragan Jakovljević.
Ponedeljak, 15. februar, 18.00 časova Scena Joakim Vujić
–Promocija Monografije Mirko Babić iz edicije Joakimovi potomci, autora Dragane Bošković, teatrologa iz Beograda .
Ponedeljak, 15. februar, 20.00 časova Scena Joakim Vujić
–Predstava Đorđa Milosavljevića Kontumac u režiji Žanka Tomića.
– Svečano uručivanje Godišnjih nagrada Teatra, Prstena sa likom Joakima Vujića (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu) i Statuete Joakim Vujić (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji).

Nagrade Teatra

Statueta Joakim Vujić – Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf iz Beograda
Prsten sa likom Joakima Vujića – Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda Fotografija
Obrazloženje nagrada
Godišnja nagrada – Ivan Vidosavljević, glumac Knjaževsko–srpskog teatra

Plakat

KNJAŽEVSKO–SRPSKI TEATAR I JOAKIMINTERFEST U POZORIŠNOJ EVROPI

novembar 2009. godine


Na Generalnoj skupštini Nove evropske pozorišne akcije,
New European Theatre Action, održanoj 17. i 18. oktobra 2009. godine, odlučeno je da festival JoakimInterFest 2010. godine postane novi član ove evropske pozorišne mreže koja ima za cilj promovisanje kulturne saradnje između evropskih zemalja razmenom predstava, umetnika i tehničkog osoblja, podsticanje koprodukcije, obuku stručnjaka i angažovanje u objavljivanju projekata.
Članovi ove pozorišne asocijacije su Ex ponto festival-Kulturno društvo B–51 iz Ljubljane, International festival of Theatre Butrinti 2000 iz Albanije, International Teatre Festival Varna iz Bugarske, Festival Mess Sarajevo iz BiH, Eurokaz Zagreb iz Hrvatske, Međunarodni festival malih scena Rijeka iz Hrvatske, Festival Ohridsko leto iz Makedonije, International Galata Theater Festival iz Turske i Festival Risto Šiškov iz Makedonije.
Pozorišta: Drama Theatre V. F. Komissarzhevskaya, Teatre of Korca, Bulgarian Association of the theatre directors (BATD), Narodno pozorište Sarajevo, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko stalno gledališče Trst, Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Narodno pozorište u Beogradu, Naroden teatar Bitola, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Beogradsko dramsko pozorište.
Novi članovi od 2010. godine su Festival Teuta–New Ancient Theatre iz Crne Gore, Primorska Summer Festival Koper iz Slovenije, Europe Via the Balkans Theatre Festival iz Rumunije, JoakimInterFest iz Srbije, International Festival of Modern & Contemporary Dance iz Albanije.

U međuvremenu su Knjaževsko–srpski teatar i JoakimInterFest dobili poziv za učlanjenje Teatra i JoakimInterFesta u Međunarodnu pozorišnu mrežu svetskih pozorišta InterAct, World Theatre Network InterAct.
Na Generalnoj skupštini koja je održana 6. i 7. novembra u gradu Leće–Italija, učestvovo je Dragan Jakovljević, direktor Direkcije Festivala JoakimInterFesta i direktor Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca kao i  direktori svetskih pozorišta i festivala iz Poljske, Češke, SAD, Velike Britanije, Makedonije, Albanije, Turske, Litvanije, Bugarske.
U istom periodu organizovana je i proslava Teatra Koreja i predstavljanje novog projekta međunarodnog karaktera Strade Maestre 2009-2010.

Teatar na gostovanjima:
27. novembar, predstava Klub Novi svetski poredak, nagrada za najbolju predstavu na Davila StudioInterFestu u Piteštiju, Rumunija,
22. novembra predstava Pioniri u Ingolštatu izvedena u Ingolštatu, Nemačka.
Knjaževsko-srpski teatar je dobio zvaničan poziv Theatre Kolectiv i Aleksandra Dunđerovića da krajem juna 2010. godine gostuje u Engleskoj (London, Liverpul, Mančester) sa predstavom Klub Novi svetski poredak.

JOAKIM VUJIĆ (1772–1847)

20. novembar 2009. godine

Na današnji dan 1847. godine umro je Joakim Vujić, pisac, prevodilac, učitelj stranih jezika, univerzalni pozorišni stvaralac, direktor Knjažesko–srbskog teatra u Kragujevcu 1835/36. godine.


Rođen 9. septembra 1772. u Baji od roditelja Grigorija i Jevre. Školovao se u Baji, Novom Sadu, Kalači, Ostrogonu i Požunu (Bratislava) gde je izučio prava.
Napisao je Putešestvije po Serbiji, Zemljeopisanije, Početak opisanija srbski manastira kao i 21 dramsko delo, uključujući Kreštalicu, Fernanda i Jariku i Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele. Autor je i jedne Francuske gramatike.
Prva teatralna predstavlenija priredio je u Pešti, Baji i Segedinu između 1813. i 1815, a u Zemunu 1823. 24. avgusta 1813. godine, u Rondeli na peštanskoj obali Dunava, na pozornici Mađarskog teatra, Joakim Vujić priređuje prvu svetovnu i građansku pozorišnu predstavu na srpskom jeziku Kreštalica nemačkog spisatelja Augusta Kocebua. Prvu vest o ovoj predstavi prenele su Novine serbske iz carstvujušče Vijene Dimitrija Davidovića.
Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834. godine u Krgujevac dolazi Joakim Vujić kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara. Postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta.
Knjažesko-srbski teatar smešten je u adaptiranim prostorijama tipografije i imao je binu, lože i parter. Repertoar Teatra činila su uglavnom dela Joakima Vujića, a glumački ansambl, pored Vujića, koji je bio glavni glumac i reditelj, sačinjavali su mladi činovnici i đaci gimnazije. Prve predstave održane su u vreme zasedanja Sretenjske skupštine od 2. do 4. februara 1835. godine, kada su prikazani Vujićevi komadi uz muziku koju je komponovao Jožef Šlezinger. Za tri dana izvedene su četiri predstave: Fernando i Jarika, La Peruz, Bedni stihotvorac i Begunac. Pozorišnu publiku sačinjavali su Knez sa porodicom, činovnici i pozvani gosti, kao i poslanici u vreme skupštinskih zasedanja. Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine (2. februara, po Julijanskom kalendaru) prikazao je Joakim Vujić svoj pozorišni komad Fernando i Jarika, prema delu Karla Ekartshauzena.
Poslednje godine svoga života Joakim Vujić je proveo u Beogradu u oskudici. Ipak je bio živnuo videći da se u Srbiji sve više utvrđuje pozorište. To mu bejaše poslednja radost.
Umro je 20. novembra (8. novembra po Julijanskom kalendaru) 1847. godine, očekujući prvi povezani primerak svoje nove knjige Irina i Filandar. Joakim Vujić je sahranjen u blizini crkve Svetog Marka na starom tašmajdanskom groblju u Beogradu.

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2009. godine


Od 7-15. oktobra 2009. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se četvrti

JoakimInterFest!Četvrti međunarodni pozorišni festival malih scena (4th International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: SAD, Engleske, Italije, Rumunije, Hrvatske, Republike Makedonije i Srbije. Na Festivalu učestvuju deset pozorišnih predstava, devet u konkurenciji za nagrade i predstava, koja se izvodi u čast nagrađenih, Deset dana kapetana Postnikova autora Mikaela Brojnštajna, Shelter scena Kragujevac.

Predsednik Skupštine, Saša Milenić je upriličio prijem za učesnike Festivala u zgradi uprave Grada Kragujevca. Prijemu su prisustvovali predstavnici: Serious Play! Theatre, Northampton MA. USA, Theatre Kolectiv, Mančester, Engleska, Teatar Al. Davila, Rumunija, Teatar Rugantino, Hrvatska i član žirija, Anastas Popdimitrov, Bugarska.
Fotografija Fotografija
Fotografija

Sreda 7. oktobar
20.00 Knjaževsko-srpski teatar
Otvaranje Festivala
Slobodan Pavićević, književnik iz Kragujevca
Dragan Jakovljević, selektor Festivala
Fotografija

Festival otvara predstava rađena u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra i Theatre Kolectiv
Klub Novi svetski poredak.

Četvrtak, 8. oktobar
19.30 Galerija Joakim
Prateći program
Izložba fotografija Augustine Johan, Bukurešt, Rumunija
POZORIŠTE U RUMUNIJI
Fotografija

Nedelja, 11 oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjiga Dr Aleksandra Dunđerovića
Theatricality of Robert Lepage (Pozorisni Jezik Robera Lepaža)
Robert Lepage - Routledge Performance Practitioners ( Rober Lepaž - Routlidž Pozoriste Prakse)
Učestvuju: Maša Stokić, teatrolog, glumci Theatre Kolectiv (Engleska) i autor.

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2009


Dear citizens, dear guests,
from October 7th till October 15th 2009 in Kragujevac
in the Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest! The Fourth International Small Scene Theatre Festival will gather groups from United States of America, England, Italy, Romania, Croatia, Republic of Macedonia and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Shelter scene from City of Kragujevac Dek tagoj de kapetano Postnikov in the honor of the awarded.

Festival Open
Slobodan Pavicevic, writer from City of Kragujevac
Dragan Jakovljevic, Festival selector
The opening ceremony will be on Wensday, October 7th, 2009 at 8:00 p.m. Following the opening, the Knjazevsko-srpski teatar and Theatre Kolectiv will perform the play Cllub The New World Order.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Foto
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.
Foto
October 15th, 2009 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

NEBOJŠA BRADIĆ U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU

28. septembar 2009. godine


Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić je u pratnji domaćina Saše Milanića, predsednika Skupštine Grada Kragujevca posetio Spomen park Kragujevački oktobar i Knjaževsko-srpski teatar.
Tom prilikom ministru Bradiću uručeno je pismo o namerama da Knjaževsko-srpski teatar dobije status ustanove od nacionalnog značaja, a pokrenuta je i inicijativa o pitpisivanju protokola o saradnji između Grada Kragujevca i resornog ministarstva.
U 17.00 časova na Sceni Ljuba Tadić Knjaževsko-srpskog teatra održana je konferencija za medije i tom prilikom Nebojša Bradić je istakao sledeće:
Imajući u vidu jubilej pozorišta - 175 godina od osnivanja, značaj koji ima za kulturni život Srbije, inicijativa je na mestu i to će biti predmet našeg zajedničkog bavljenja. To je izvor pozorišnog života u ovom delu Balkana, dokaz kakvo je utemeljenje naše kulture. Tradicija mora da bude dobro uočena i prepoznata uz našu podršku za moguć pravac razvoja. Ministarstvo kulture u prethodnom periodu prepoznalo je institucije i manifestacije u Kragujevcu, kao važne nosioce misije decentralizacije i kroz podršku tim manifestacijama, nastoji da jasno ukaže na smisao decentralizacije, da ima uspešne partnere sa kojima može da razvija nove inicijative. Za nas je područje saradnje jedinstveno, ne postoji razlika između republike, gradova i lokalne vlasti.
Ministarstvo kulture Republike Srbije

Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra je pozvao minista Bradića da otvori 4. JoakimInterFest, Međunarodni pozorišni festival malih scena koji se održava u periodu od 7-15. oktobra ove godine.
U 20.00 časova na Sceni Joakim Vujić gospodin Bradić je sa domaćinima prisustvoavo premijernom izvođenju predstave Gordana Mihića Siroti mali hrčki.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Nebojsa Bradić

JOAKIMFEST

maj 2009. godine


Od 7-15. maja 2009. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se šesti

JoakimFest!Selektor JoakimFesta 2009. godine, gospođa Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda, odabrala je osam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora.
Predstava po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Dnevnik jednog ludaka izvodi se u čast nagrađenih.

NAJSTARIJE SRPSKO POZORIŠTE, KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR PONOVO OTVARA VRATA POKLONICIMA DOBRIH POZORIŠNIH PREDSTAVA PO TEKSTU DOMAĆIH AUTORA. NADAM SE DA ĆE FESTIVAL KOJI JE VAŽAN ZA KRAGUJEVAC, A NOSI IME OSNIVAČA PRVOG SRPSKOG TEATRA JOAKIMA VUJIĆA, USPETI U NAMERI DA OVAJ GRAD POZICIONIRA KAO GRAD POZORIŠTA.
TAKOĐE, NADAM SE I DA ĆETE ISTRAJATI U NAMERI DA NEGOVANJEM IZRAZA KOJI STVARA JOŠ BOLJI FESTIVAL, POKREĆETE NAJAKTUELNIJE TEME VEZANE ZA SUDBINU POZORIŠNOG ŽIVOTA SRBIJE, TRETIRATE TANANE VEZE IZMEĐU DRUŠTVA I TEATRA, KAO I PITANJA POZORIŠNE PRODUKCIJE U SADAŠNJIM USLOVIMA.
7. maja 2009. godine
Srdačno Ministar kulture,
Nebojša BradićJOAKIMOVI DANI U KRAGUJEVCU SU FESTIVAL KOJI JE S GODINAMA POSTAO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROMOTERA DOMAĆE DRAME I POZORIŠTA ZASNOVANOG NA SAVREMENOJ  I KLASIČNOJ DRAMSKOJ KNJIŽEVNOSTI SRPSKOG NARODA.
SA ŽELJOM DA SE VIDIMO SLEDEĆE GODINE ŽELIM KRAGUJEVAČKOM POZORIŠTU I GRAĐANIMA KRAGUJEVCA DA DRAME KOJE IGRAMO NA POZORIŠNIM SCENAMA BUDU ŠTO REĐE U OBIČNOM ŽIVOTU.
7. maja 2009. godine
Dušan KovačevićČetvrtak, 7. maj
19.00 Galerija Joakim
Otvararanje 5. izložbe pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije, Srpski pozorišni plakat.
Fotografija
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje 6. JoakimFesta
Festival otvaraju Saša Milenić, narodni poslanik, predsednik Skupštine Grada Kragujevca i Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
8. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije
Bora Todorović, umetnik spontanosti, autor Dragana Bošković
Učestvuju: Bora Todorović i Dragana Bošković
Fotografija
9. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige
Dijalog o festivalima, autor Simon Grabovac
Učestvuju: dr Vesna Krčmar, dr Zoran Đerić, mr Milovan Zdravković
Fotografija Fotografija
11. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije
Ljiljana Stjepanović, još jedna kraljica , autor Dragana Bošković
Učestvuju: Ljiljana Stjepanović, Radoš Bajić, Mirko Babić i Dragana Bošković
Fotografija
12. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige
Kazališni noćnik, autor Gradimir Gojer
Učestvuje prof. dr Raško Jovanović
Fotografija
13. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige i sajta www.stevozigon.rs
Tako je govorio Žigon o umetnosti, koju je priredila Ivana Žigon
Učestuju: Milosav Buca Mirković i Ivana Žigon
Fotografija Fotografija

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda. Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca. Fotografija
Urednica festivalskog biltena je Miška Knežević, novinarka iz Beograda.

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje šestog JoakimFesta.

Saša Milenić
Dušan Kovačević
Egon Savin
Knjaževsko-srpski teatar

DNEVNIK JEDNOG LUDAKA NA FESTIVALU GALA STAR

16. april 2009. godine


Četvrti Međunarodni festival monodrame One Man Show Gala Star se održava od 10–16. aprila u Bakau, Rumunija. Domaćin Festivala je Teatrul Bacovia. Na Festivalu je u takmičarskoj konkurenciji učestvovalo osam predstava iz sledećih zemalja: Rumunije, Srbije, Moldavije i Japana.

Selektori Festivala:
Carmen Stanciu, teatrolog,
Gabriel Dutu, glumac, direktor Gala Star Festivala,
Dan-Marius Zarafescu, teatrolog, šef Umetničkog odseka za pozorišnu
delatnost pri Ministarstvu kulture Rumunije.

Stručni žiri:
Ludmila Patlanjoglu, pozorišni kritičar, Rumunija,
Tamara Buciuceanu, glumica, Rumunija,
Carmen Mihalache, pozorišna kritičarka, Rumunija,
Anne Tracy, glumica, SAD,
Emil Boroghina, glumac, direktor Međunarodnog pozorišnog festivala Šekspir, Krajova, Rumunija.
Nagrada za najbolju predstavu Gala Star,
Nagrada za najboljeg glumca One Man Show,
Nagrada za najbolju glumicu One Woman Show.

Žiri maldih Štefan Jordake:
Nagrada za najboljeg glumca Štefan Jordake,
Nagrada za najbolju glumicu Štefan Jordake.

Knjaževsko–srpski teatar je učestovao na Festivalu sa monodramom N. V. Gogolja Dnevnik jednog ludaka u izvođenju Ivana Vidosavljevića.

Ivan Vidosavljević je osvojio dve nagrade.
Odlukom stručnog žirija dodeljena mu je nagrada za najboljeg glumca, One Man Show.
Odlukom žirija mladih dodeljena mu je nagrada za najboljeg glumca, Štefan Jordake.

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2009. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.
Čitanje poruke Augusta Boala 27. marta u 20 časova na
Sceni Joakim Vujić pre početka predstave Branislava Nušića Gospođa Ministarka.

Mi smo nesposobni videti jer smo navikli jedva pogledati.
Augusto Boal
autor Poruke povodom Međunarodnog dana pozorišta 2009.

Rođen u Rio de Ženeiru 1931. godine. Početkom sedamdesetih, zbog političkih razloga, proteran je iz Brazila. Tokom izgnanstva u Argentini, Peruu i Francuskoj razvija igre, vežbe i tehnike Pozorišta potlačenih, Theatre of the Oppressed. Vrativši se u Brazil, razvija tehniku Pravnog pozorišta kao primer participativne demokratije. Autor je dramskih dela i teoretskih tekstova koji su prevedeni na tridesetak jezika. Dobitnik je UNESCO-ve medalje Pablo Picasso 1994. godine, nagrade za životno delo američkog Udruženja pozorišta u visokom školstvu 1997. godine i holandske nagrade Princa Clausa za 2007. godinu. Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.
Pozorište potlačenih uključuje sledeće tehnike: Forum teatar, Pozorište novina, Pravno pozorište, Nevidljivo pozorište, Policajac u glavi i Duga želja.
Forum teatar,
na scenu iznosi određeni problem, konflikt, situaciju iz realnog života učesnika. Problem se odigra na sceni u nerešivoj formi i onda se poziva publika da ponudi svoja rešenja za razrešavanje konflikta. Forum teatar aktivno uključuje i glumce i publiku i na taj način pomaže da se razume problem iz mnogo različitih perspektiva. To je dobra priprema za ljude ili decu da preuzmu akciju u realnim životnim situacijama.
Pravno pozorište,
je oblik obrazovanja članova jednog društva kroz Forum teatar. Cilj ovog procesa je izgradnja društva i rešavanje problema. Kroz poistovećivanje i istraživanje važnih socijalnih problema, Pravno pozorište olakšava proces stvaranja zakona i politike zasnovane na građanskim vrednostima. Korišćenjem pozorišta u kojem se problem rešava aktivnim učešćem građana stvara se sredina u kojoj oni smišljaju, pronalaze i preispituju moguća rešenja problema sa kojima se suočavaju. Ova tehnika je veoma uzbudljiva jer se ljudima koji nisu uključeni u donošenje političkih odluka ovde pruža prilika da budu sastavni deo političkog tela. Prvi je ovu tehniku koristio Augusto Boal u svom Centru za pozorište potlačenih u Brazilu.
Ujedinjene nacije proglasile su Forum teatar zvaničnim sredstvom za socijalne promene.

Augusto Boal, poruka povodom Svetskog dana pozorišta

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

Dan Teatra, 15. februar 2009. godine


15. februara, na Sretenje Gospodnje,
Knjaževsko–srpski teatar
proslavlja 174 godina od osnivanja.Program proslave Dana Teatra
14. februar, 18 časova Scena Ljuba Tadić
– Promocija prve knjige iz edicije Premijera, Marilujze Flajser Pioniri u Ingolštatu.
Fotografija
– Promocija dvobroja pozorišne revije Joakim, urednik Zoran Mišić.
– Dodela Godišnjih nagrada opštem sektoru.
– Dodela Zahvalnica.
Nedelja, 15. februar
12 časova, Svečani salon ZGRADE UPRAVE GRADA
Potpisivanje Protokola o saradnji između Narodnog pozorišta Sarajevo i Knjaževsko–srpskog teatra.
Fotografija
18 časova, Scena Joakim Vujić
Lako pero Radojevo, promocija prvog toma sabranih dela Radoja Domanovića.
Fotografija
19 časova, Galerija Joakim
Izložba pozorišnog plakata autora Branka Dursuma, Narodno pozorište Sarajevo.
Fotografija
20 časova, Scena Joakim Vujić
– Dodela Statuete Joakim Vujić i Prstena sa likom Joakima Vujića.
– Premijera predstave Marilujze Flajser Pioniri u Ingolštatu u režiji Ivane Vujić.

Obeležavanju Dana Teatra i Sretenjskog praznika prisustvovali su:
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije,
Veroljub Stevanović, gradonačelnik Grada Kragujevca,
Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca,
Amira Arifović Haris, otpravnica poslova ambasde BiH,
Gabrijel Engert, ministar kulture Ingolštata, Nemačka,
Direktor Sebastian Tudor i predstavnici Teatra Al Davila, Pitešti, Rumunija,
Florin Tekau, potpredsednik Regije Arđeš, Rumunija,
Predstavnici Gete instituta,
Predstavnici Sterijinog pozorja iz Novog Sada,
Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo,
Anastas Pop Dimitrov, ispred Dramatično-kuklen teatra iz Vraca, Bugarska,
Biljana Vujović, direktor Narodnog pozorišta iz Niša,
Zoran Stamatović direktor i Nemanja Ranković umetnički direktor Narodnog pozorišta iz Užica,
Slobodan Aleksić, glumac Narodnog pozorišta iz Pirota,
Vladimir Lazić, reditelj iz Beograda.

Dodela nagrada Teatra
Statueta Joakim VujićMirko Babić
Obrazloženje stručnog žirijaFotografija
Prsten sa likom Joakima Vujića Sebastian Tudor, direktor Teatra Al Davila
Fotografija

Od strane Direkcije JoakimFesta, zlatnim palaketama nagrađeni su gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić za nesebičnu pomoć, razumevanje i doprinos organizovanju JoakimFesta i Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena, JoakimInterFesta.

Godišnje nagrade
Marina Perić Stojanović
Ivan Vidosavljević
Isidora Rajković
Svetlana Borković
Danijela Milenković
Svetlana Milenković Nedeljković
Snežana Nedeljković
Snežana Ristić
Nadica Ognjanovć
Diplome
Dragan Stokić
Aleksandar Milojević
Milić Jovanović
Vladan Živković
Zahvalnice
JKP Vodovod i kanalizacija
Takovo osiguranje
Dom omladine
Zoran Mišić

Pres kliping
Fotografija
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2008. godine


Od 7-15. oktobra 2008. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se treći

JoakimInterFest!


Treći međunarodni pozorišni festival malih scena (3rd International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: Poljske, Rumunije, Bugarske, Republike Srpske, Slovenije i Srbije. Na Festivalu učestvuju devet pozorišnih predstava, osam u konkurenciji za nagrade i predstava Kot jaz, autorski projekat Lare Jankovič u koprodukciji Kulturnog društva B-51 (Festival Exponto), u čast nagrađenih.

Utorak 7. oktobar
19.00 Galerija Joakim
Linda Graham - Edinburgh Fringe Festival - Izložba fotografija, autor Mr Milovan Zdravković, izložbu otvara Miodrag Tabački
Fotografija
19.50  Vatromet
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Vidosav Stevanović, književnik
Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca
Dragan Jakovljević, selektor Festivala
Fotografija
Festival otvara predstava Knjaževsko-srpskog teatra Teza/Thesis
Džeri Djuks, Pol Mid, Dejvid Parnel; reditelj Dan Tudor.

Subota, 11. oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija: Rečnik osnovnih pozorišnih pojmova, Mr Milovan Zdravković, teatrolog
Učestvuju: Jovan Ćirilov, teatrolog; Zoran T. Jovanović, teatrolog; Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta; Gojko Baletić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu; Milan Arnaut, izdavač KIZ Altera; Dragan Jakovljević, reditelj, direktor Festivala.
Fotografija

Utorak, 14 oktobar
Gost Festivala, poljski konzul, Aleksandar Kečko prisustvovao izvođenju predstave Knut Hamsuna Glad reditelja Jozefa Markockog - Teatr Formy, Poljska.
Fotografija

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

Ministarstvo kulture Republike Srbije
100 Dana kulture, Beograd, 20.10.2008.
Podrška projektima od nacionalnog značaja: BITEF, BEMUS, BELEF, OKTOBARSKI SALON, JOAKIMINTERFEST, NIŠVIL, Filmski festivali u Subotici, Nišu, Vrnjačkoj Banji.


WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2008


Dear citizens, dear guests,
from October 7th till October 15th 2008 in Kragujevac
in the Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest!

The Third International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Poland, Romania, Bulgaria, Slovenia, Republic of Srpska and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Lara Jankovic&Culture association B-51 (Festival Exponto) Kot jaz in the honor of the awarded.

Festival Open
Vidosav Stevanovic, writer
Sasa Milenic, President of the City Assembly of Kragujevac City
Dragan Jakovljevic, Festival selector
The opening ceremony will be on Tuesday, October 7th, 2008 at 8:00 p.m. Following the opening, the Knjazevsko-srpski teatar Kragujevac will perform the play Thesis, writtens by Gerry Dukes, Paul Meade, David Parnell; directed by Dan Tudor.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.

October 15th, 2008 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

JOAKIMFEST

maj 2008. godine


Od 7-15. maja 2008. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se peti

JoakimFest!Selektor JoakimFesta 2008. godine, gospođa Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda, odabrala je sedam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora.
Prateći program: Narodno pozorište iz Mostara, BiH; Narodno pozorište iz Bukurešta, Rumunija; Narodno pozorište iz Sarajeva, BiH.

Sreda, 7. maj
19.00 Galerija Joakim
Otvararanje 4. izložbe pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije.
19.45  Vatromet
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Festival otvara predstava Narodnog pozorišta iz Bukurešta, Rumunija,
Vasile Alecsandri Sanziana si Pepelea, reditelj Dan Tudor.

Sreda, 14. maj
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije Biljana Srbljanović - porodične i druge priče
(dobitnica Statuete Joakim Vujić) autora Slobodana Savića.
Fotografija Fotografija
Epistola Slobodanu Saviću
Biljana Srbljanović - porodične i druge priče
Pres kliping

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca. Fotografija

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje petog JoakimFesta.


Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2008. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.
Čitanje poruke Robera Lepaža 27. marta u 20 časova na
Sceni Joakim Vujić pre početka predstave Teza/Thesis.

Međunarodna poruka povodom Svetskog dana pozorišta
27. mart 2008.
Postoji više pretpostavki o korenima pozorišta, a mene najviše dotiče ona u formi bajke:
Jedne noći, nekada davno, u jednom kamenolomu okupi se oko vatre grupa ljudi kako bi se ogrejala i pričala priče. Jedan od njih iznenada ustane i upotrebi vlastitu senku da bi ilustrovao svoju priču. I prikaže, pomoću svetlosti plamena, na zidovima kamenoloma osobe većim no što su u prirodi. Zadivljeni, ostali prepoznaše i snažnog i slabog, i ugnjetača i ugnjetenog, i boga i smrtnika.
Danas je svetlost projektora zamenila vatru inicijalne radosti, a scenska mašinerija zidove kamenoloma. Uz dužno poštovanje prema nekim puritancima,  ova bajka nas podseća da je tehnologija u samim korenima pozorišta i ne treba da bude shvaćena kao pretnja, već kao element sjedinjenja.
Opstanak pozorišne umetnosti zavisi od njene sposobnosti da se iznova rodi uvodeći nova sredstva i nove jezike. U suprotnom, zar bi pozorište moglo da nastavi da svedoči o velikim ulogama svoje epohe i poboljša razumevanje među ljudima, ako ono samo ne pokaže otvorenost? Kako bi pozorište moglo da bude ponosno što nudi rešenje problema netolerancije, isključivosti i rasizma, ako bi se u praksi opiralo svakolikim ukrštajima i integracijama.
Da bi prikazao svet u potpunoj složenosti, umetnik mora da uvede nove oblike i ideje, da ima poverenja u inteligenciju gledaoca koji je sposoban da raspozna obris čovečanstva u neprestanoj igri svetlosti i senke.
Istina je da čovek može i da se opeče ako se previše igra vatrom, ali postoji i mogućnost da se prosvetli i zasija.
Rober LEPAŽ
U Kvebeku,  dana 17. februara 2008.

Rober Lepaž (Robert Lepage)
autor Poruke povodom Međunarodnog dana pozorišta 2008.
Svestrana pozorišna ličnost, Rober Lepaž s podjednakim umećem bavi se pozorišnom i filmskom režijom, scenografijom, dramskim pisanjem, glumom.
Poznat i priznat u krugovima međunarodne kritike, stvara i postavlja na scenu originalna dela koja nadilaze okvire klasične scenske realizacije, primenjujući nove tehnologije. Inspiraciju crpi iz savremene istorije, a njegovo delo, moderno i neobično, probija sve barijere...
Rođen je 1957. godine u Kvebeku. Veoma rano ispoljava strast za geografiju, a privučen svim oblicima umetnosti, posebno se interesuje za pozorište. Sa sedamnaest godina upisuje Konzervatorijum dramskih umetnosti u Kvebeku. Po povratku sa staža u Parizu (1978) učestvuje u mnogim projektima kao glumac, autor i reditelj. Dve godine kasnije, priključuje se teatru Repere.
Godine 1984. režira komad Kruženja (Circulations),koji se igra po celoj Kanadi i dobija nagradu za najbolju kanadsku produkciju na Četrnaest dana međunarodnog pozorišta u Kvebeku (Quinzaine internationale de théatre de Québec). Naredne godine režira predstavu Trilogija o zmajevima koja mu donosi svetsku popularnost. Slede Vinci (1986), Poligraf (Polygraphe, 1987)i Tektonske ploče (Les Plaques tectoniques, 1988).Godine1988.osniva kompaniju za profesionalni menadžment, Robert Lepage inc.
Od 1989. do 1993. godine je umetnički direktor Francuskog pozorišta pri Nacionalnom centru umetnosti u Otavi. Nastavlja umetnički rad postavljajući Igle i opijum (Les Aiguilles et l'opium), Koriolan, Magbet, Oluja i San letnje noći. Ovaj komad mu omogućava da postane prvi Severnoamerikanac koji režira Šekspira u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu.
Godina 1994. važna je etapa u njegovoj karijeri, jer osniva kompaniju za multidisciplinarno stvaralaštvo, Projekat Ex Machina,čiji je i umetnički direktor. Slede Sedam struja reke Ota (Les Sept Branches de la riviere Ota), San letnje noći, Helsinger. Iste godine oprobao se i na filmu. Piše scenario i režira film Ispovedaonica (Le Confessionnal),koji je 1995. prikazan na Četrnaest dana reditelja kanskog filma (Quinzaine des Réalisateurs du Festival de Cannes).
Opus Robera Lepaža krunisan je brojnim priznanjima. Odlikovan je Medaljom oficira nacionalnog reda Kvebeka. Francuska mu dodeljuje Orden Legije časti 2002. Nagradu Hans Kristijan Andersen dobija 2004. za poseban doprinos afirmacije dela Hansa Kristijana Andersena u svetu. Francusko-kanadski institut dodeljuje mu nagradu  Samuel-de-Champlain za doprinos francuskoj kulturi i nagradu Stanislavski za doprinos međunarodnom pozorištu za izvrsne  produkcije Trilogija o zmajevima, Sedam struja reke Ota i Opera Ulični svirači. Godine 2007. dodeljena mu je prestižna Evropska pozorišna nagrada, čiji su prethodni laureati  Arijana Mnuškin i Bob Vilson.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

mart 2008. godine


Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra gostuje u Foči, 21. marta u 19.30 časova, predstavom Čudo po Joakimu Radoslava Zlatana Dorića.

Festival komedije Mostarska liska je pokrenulo Narodno pozorište u Mostaru 1991. godine. Inicijator Festivala je bio režiser Ahmet Obradović. Prvi festival održan je od 11-17. maja 1991. godine. Zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini Festival se nije održavao sve do 2004. kada je obnovljen na inicijativu glumca mostarskog Narodnog pozorišta Šerifa Aljića, danas direktora Narodnog pozorišta iz Mostara.
U okviru Festivala dodjeljuju se nagrade Velika liska i Mala liska.
Čudo po Joakimu Radoslava Zlatana Dorića učestvuje u zvaničnoj konkurenciji za nagrade Šestog internacionalnog festivala Mostarska liska 2008 koji se održava od 20-29. marta 2008. godine u Mostaru.
23. mart 2008. (nedjelja) u 19.30 časova, dvorana Narodnog  pozorišta Mostar
ČUDO PO JOAKIMU, autor Radoslav Zlatan Dorić, reditelj Slavenko Saletović,
Knjaževsko-srpski teatar.

Malu mostarsku lisku, nagradu za glumca večeri, dobio je glumac Aleksandar Mihailović za ulogu Oca Lazara u predstavi ČUDO PO JOAKIMU Radoslava Zlatana Dorića u režiji Slavenka Saletovića.

Pres kliping

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

15. februar 2008. godine


Istorijske prilike i potrebe učinile su da se jedna kasaba pretvori u centar iz koga se upravlja ustaničkom Srbijom. Knjaz Miloš je bio nosilac tih državotvornih misli i ideja. U Kragujevcu je proradila topolivnica i knjaževska kancelarija. Pečatane su prve novine u Srbiji. Joakim Vujić osnovao je prvi teatar u Srbiji. Odjeknuki su zvuci Šlezingerovog muzičkog orkestra. Osnovan je Licej i Vojna škola. U Kragujevcu je donet i Sretenjski, Davidovićev Ustav u koji su unete najznačajnije evropske vrednosti.
Velika sreća za Srbiju je bila pojava jednog srčanog vladaoca. Knjaz Miloš je umeo i da nastupi, ali i da odstupi. Državnički mudar spoznavao je vreme i poredak stvari, ne samo u svojoj zemlji i narodu, nego i u Evropi. Spoznavao je odnose među velikim silama i prilagođavao se njima i tako je sam oblikovao svoje misli i zapovedao njima u ostvarivanju ciljeva ustanka. Zato je Miloš mogao da se od silnika preobrati u državnika smernog i razumnog. Kao guja je krivudao kroz kamenjare prilika i neprilika. Ne piše Slobodan Jovanović slučajno o Knjazu Milošu kao prototipu Makijavelijevog Vladaoca. Jovanović je kod srpskog Knjaza izuzetno cenio neposredni doživljaj stvarnosti. U istinu Knjaz je sagledavao jasne procese odnosa snaga i nepomućeno odmeravao sopstveni položaj u sklopu Evropskih prilika i neprilika. Jovanović za Knjaza Miloša kaže da je bio dorastao položaju u kom nije smeo biti isti: morao se čas udvarati, a čas pretiti, čas poviti, a čas uspraviti. Državnički mudar, Knjaz Miloš se služio i lukavstvom i snagom. U bojevima je bio junak prvog reda, u diplomatiji je bio kadar da dugo podnosi tegobe da dugo podnosi tegobe i vreba priliku da zada udarac kojim ostvaruje svoj cilj. Tvorca Srpske države ovim osobinama i sposobnostima naučio je sam život, ustaničke borbe i želje za vaskrsom Srpske države, ali može se sa sigurnošću reći da je srpskog Knjaza izbrusila njegova Šumadija. Šumadija je stvarala Miloša, ali je i Miloš pomogao Šumadiji da se sretne i upozna sa sobom na sreću svekolikog Srpstva.
Danko Popović

Program proslave Dana Teatra
14. februar
Scena Ljuba Tadić
18.00
- promocija Zbornika radova o Joakimu Vujiću
Fotografija
- promocija novog dvobroja pozorišne revije Joakim
- dodeljivanje Godišnjih nagrada i zahvalnica
- izveštaj o radu u 2007. godini
Scena Joakim Vujić
20.00
Pretpremijera predstave Konak u Kragujevcu Danka Popovića u režiji Vladimira Lazića.
15. februar
12.00
Potpisivanje protokola o saradnji u svečanom salonu zgrade Uprave Grada Kragujevca - Kragujevac Teatropolis i Herceg Novi, Grad festivala.
Fotografija
Fotografija
18.00
Scena Joakim Vujić
Povratak u zavičaj promocija prvog kola sabranih dela Vidosava Stevanovića
Fotografija
Galerija Joakim
19.30
Scena iza scena izložba digitalnih slika Milivoja Miše Štulovića.
Fotografija

19.50
Vatromet
Fotografija
20.00
Scena Joakim Vujić
Premijera predstave Konak u Kragujevcu Danka Popovića u režiji Vladimira Lazića.
Proslavi upriličenoj povodom 190 godine od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije i 173 godine od osnivanja Teatra u Kragujevcu prisustvovali su gradonačelnik Grada Kragujevca gospodin Veroljub Stevanović i Episkop šumadijski gospodin Jovan.
Fotografija
Fotografija

Dodela nagrada Teatra
Statueta Joakim Vujić - Narodno pozorište iz Niša
Prsten sa likom Joakima Vujića - Nebojša Bradić, reditelj, direktor Beogradskog dramskog pozorišta
Obrazloženja dodele nagrada
Fotografija
Godišnje nagrade
Mirko Babić
Aleksandar Milojević
Jelena Jovanović
Dekoraterska služba
Mirjana Vujanić
Zoran Miljković
Diplome
Čedomir Štajn
Sanja Matejić
Milivoje Štulović
Zahvalnice
Ljubiša Obradović glavni i odgovorni urednik  JP RTK
Miodrag Stojilović novinar i publicista
Jasmina Miljojković novinar kulturne rubruke INTV
Dom učenika Artem
TP KVIN doo
Knjaz Miloš a.d., Aranđelovac
JKP Parking servis
Zastava automobili
Pres kliping

KONAK U KRAGUJEVCU

Danko Popović Konak u Kragujevcu
Režija: Vladimir Lazić
Beleška o piscu
DANKO POPOVIĆ je rođen 1928. god. u Aranđelovcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mestu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Objavio je knjige Svečanosti i Kukurek i kost, romane Čarapići, Kuća Lukića, Gospodari, Konak u Kragujevcu, Knjiga o Milutinu, Svinjski ujed, Udovice. Široku popularnost stekao je 1985. god. Knjigom o Milutinu, koja je ispričana jezikom običnog srpskog seljaka o čijem životu svedoči. Objavljivao je i esejistiku i publicistiku Vreme laži, Događanja i priviđenja, Nespokojni, Seobe stare i nove, Božuri i trnje.
Autor je više scenarija i drame Čaj od lipovog drveta, kao i TV-drame Karađorđeva smrt, radio drama i mnogih novinskih članaka.
Živi i radi u Beogradu.
Marija Soldatović

VLADIMIR LAZIĆ, reditelj KONAKA U KRAGUJEVCU, diplomirao režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dimitrija Đurkovića i Slavenka Saletovića.
Ostvario je oko 90 pozorišnih režija, 3 TV serije i oko 200 različitih scenskih inscenacija. Dobitnik 20 priznanja za režiju.
Predstavom Klaustrofobična komedija Dušana Kovačevića prvi put se predstavio Kragujevcu 1988.

ŽELJKO MIJANOVIĆ (1960, Vrbas), filmski i TV scenarista, dramski pisac i pesnik. Široj publici poznat je po scenarijima za igrane filmove od kojih je najgledaniji TRI KARTE ZA HOLIVUD (Centar Film, 1993, režija: Božidar Nikolić), TV filmu POSLEDNJI DOČEK (RTS, 2002, režija: Srđan Golubović) i pozorišnim komadima: CRNOGORSKA VEZA (SKC, 1994, režija: Slobodan Ćustić), POMOZI MI (Narodno Pozorište Beograd, 1995, režija: Vladimir Lazić), VITORIO JES BIO MALI ALI JE BIO DOBAR ČOVEK (Pozorište Slavija, 2005, režija: Slavenko Saletović) MAESTRO (Pozorište Slavija, 2007, režija: Slavenko Saletović)...  Član je Udruženja Filmskih Umetnika Srbije. Nagrađivan je. Živi i radi u Beogradu.
Spremajući se da uzbudljivo i intrigantno štivo pretočim u dramski tekst, setio sam se onih teoretičara koji tvrde da je najbolje poći od sinipsisa koji se sastoji iz svega jedne rečenice iz koje se, kao iz nekog DNK uzorka, može (re)konstruisati njegov celokupni habitus, njegova tema i suština, njegov raison d'etre... Tu rečenicu pronašao sam u Popovićevom romanu. Na jednom mestu on kaže: Miloš zna da sa Vukom unosi klicu sopstvenog uništenja, ali on isto tako zna da bez tog uništenja za Srbiju nema budućnosti.
Tiranin koji sumnja u vlastiti metod, razapet između lične samovolje i iskušenja koje mu nameće istorija! Vladar koji zna da se, prihvatajući pismenost i knjižestvo, opredeljuje za svoje buduće neprijatelje! Čovek u kome sazreva uverenje da svoj narod može izvesti iz mraka samo tako što će ukinuti sebe! Nije li to ljudska drama dostojna pozorišnih dasaka?
Željko Mijanović, dramaturg
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

Međunarodni festival malih scena DavilaInterFest

Pitesti, Rumunija - novembar 2007. godine


Nikolaj Koljada: Bajka o mrtvoj carevoj kćeri
Režija: Boško Dimitrijević


Nagrade Sanji Matejić i Teatru Na Internacionalnom festivalu malih scena u Piteštiju, kragujevčanima pripale dve nagrade.
Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar učestvovao je u Rumuniji na 11. internacionalnom festivalu malih scena, StudioInterFest 2007, koji se od 9-15. novembra održavao u gradu Piteštiju. U konkurenciji dvanaest pozorišnih kuća iz Rumunije, Grčke i Srbije, kragujevačkom pozorištu, koje je na Maloj sceni Teatra Al. Davila nastupilo sa predstavom Bajka o mrtvoj carevoj kćeri po tekstu Nikolaja Koljade i u režiji Boška Dimitrijevića, pripale su dve nagrade.
Sam Knjaževsko-srpski teatar dobio je nagradu za promovisanje interkulturalnog dijaloga i za izuzetan doprinos u razvoju i učvršćivanju kulturne saradnje između Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Teatra Al. Davila iz Piteštija, dok je kragujevačka glumica Sanja Matejić, uprkos jezičkoj barijeri (predstava nije bila titlovana) dobila nagradu publike za sjajno tumačenje lika Rime u Koljadinom komadu.
Inače, piteštanski festival malih scena, održava se od 1983. godine (sa prekidima) na maloj sceni njihovog pozorišta Studio 125. Od prošle godine je postao internacionalan, i to baš učešćem kragujevačkog Teatra.
Z. M.

Balkan teatar fest, Dimitrovgrad
19. novembra Knjaževsko-srpski teatar učestvovao na Festivalu u Dimitrovgradu (predstava J. S. Popovića Laža i paralaža reditelja Dragana Jakovljevića). Nagrada za glumca večeri dodeljena Sanji Matejić za ulogu Jelice.
Pres kliping

23. novembra Knjaževsko-srpski teatar učestvovao na XIII Festivalu pozorišnih predstava za decu FESTIĆ (Carlo Collodi Pinokio reditelja Dušana Bajina). Nagrada za kostim dodeljena Jeleni Jovanović.
Pres kliping

NA URANKU
premijera najstarije srpske opere

30. oktobar 2007. godine


Na Velikoj sceni Teatra, Sceni Joakim Vujić, 30. oktobra u okviru OKTOX-a izvedena je premijera opere Stanislava Biničkog Na uranku po libretu Branislava Nušića, i kao što je očekivano izazvala ogromno interesovanje kragujevačke publike večito gladne ovakvih dešavanja.
Na uranku Stanislava Biničkog, čija je praizvedba bila davne 1903. godine, prva je prava opera kod nas. Od tada pa sve do 1941. godine često je bila na repertoaru.
Binički je u svoje vreme bio poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične škole. Prva muzička znanja stekao je kod Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pevajući u horu Obilić. Bio je horovođa mnogih pevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, gde je 1920. godine i osnovao Operu. Njegovo najpoznatije delo je upravo opera Na uranku u jednom činu.
Inače, režiju kragujevačkog Uranka potpisuje Dejan Miladinović, a solisti su Nataša Jović, mecosopran, Violeta Pančetović - Radaković, sopran, Vuk Matić, bariton i Vojislav Spasić, tenor. Dejan Miladinović je jedan od najaktivnijih operskih reditelja u nas. Od pre dve godine je direktor opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. S druge strane, Nataša Jović je prvakinja opere Narodnog pozorišta. U svojoj matičnoj kući ostvarila je niz uloga kao što su uloge Azućene u operi Trubadur, Ulrike u operi Bal pod maskama, Fenane u Nabuku.
Na kraju bitno je istaći da je ova opera poklon primadone Radmile Bakočević Kragujevcu.

Plakat Plakat iz 1908. godine
Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija Fotografija