Om endoskopi

4 augusti 2009

Endoskopi innebär att man med ett särskilt instrument kan titta in i kroppens organ och hålrum och med blotta ögat se hur de ser ut från insidan. Man kan också ta vävnadsprover, biopsier, med hjälp av endoskopi. Det finns tre olika metoder.

 1. Den enklaste metoden är att använda ett rakt, stelt rör med en ljuskälla utifrån. Endoskopet kan ha en lins som förstorar. Metoden används vanligtvis vid undersökning av ändtarm, luftrör eller slida.
   
 2. Vid undersökning av exempelvis knä eller bukhåla används ett rakt, smalt, stelt instrument som har ett inbyggt linssystem och med en ljuskälla utifrån. 
   
 3. Den tekniskt mest avancerade metoden är när ljus och bild skickas genom en böjlig slang med fiberoptik. Slangen innehåller en mängd mycket tunna glasfibertrådar som leder ljuset från en lampa utanför kroppen till spetsen på slangen, där linser och prismor sprider ljuset inuti kroppen. Läkaren för in slangen genom en kroppsöppning, mun eller ändtarm. Slangen manövreras utifrån och kan böjas åt olika håll inuti kroppen.
4 augusti 2009
Elizabeth Johansson, Cancerfondens informations- och stödlinje

Sidansvarig

Elizabeth Johansson, Cancerfondens informations- och stödlinje skicka e-post

Författare

Lena Biörnstad, kommunikatör, Cancerfonden skicka e-post

Granskning

Jan Zedenius, docent, Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm och bitr. vetenskaplig sekreterare, Cancerfonden

Diskutera med andra

 • Hur berattar jag for min 2,5 ar gamla son att jag har...
  2010-03-02, kl 16:03
 • Pappa har myelom....... HJÄLP! *livrädd*
  2010-03-02, kl 14:24
 • Jag saknar pappa!!
  2010-03-01, kl 21:32
 • Förtvivlad
  2010-02-27, kl 02:05