Verhagen: Wilders beschadigt reputatie Nederland

Novum op 10 maart '10, 19:40, bijgewerkt 10 maart '10, 19:47
Maxime Verhagen (ANP)

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders beschadigt de reputatie van Nederland. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag gezegd bij de opening van een conferentie van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum over publieksdiplomatie in Noordwijk.

In zijn toespraak zei Verhagen dat Wilders haat en angst verspreidt. Hij zet mensen tegen elkaar op en doet dat op een onsmakelijke manier. En ondertussen beschadigt hij de belangen van de Nederlandse bevolking en de reputatie van Nederland in de wereld.

Londen


De bewindsman verwees daarbij naar de persconferentie die Wilders vrijdag in Londen gaf na de vertoning van zijn anti-koranfilm Fitna in het Britse Hogerhuis. De PVV-leider noemde de profeet Mohammed daarbij een ‘barbaar, een massamoordenaar en een pedofiel’. En de Turkse premier Erdogan noemde hij een ‘total freak’.

Een ‘volstrekte schande’, meent Verhagen. ‘Wanneer we toestaan dat discriminatie en haat zich verspreiden, dan leidt dat slechts tot segregatie, polarisatie, escalatie en uiteindelijk confrontatie.’

Imago


Verhagen wil het imago van Nederland in de Arabische wereld verbeteren. Het merk ‘Nederland’ is sterk, blijkt uit onderzoek, maar scoort het laagst in drie landen waar de bevolking in meerderheid uit moslims bestaat: IndonesiŽ, Turkije en Egypte. Daarom spreken Nederlandse diplomaten de bevolking in vooral islamitische landen steeds vaker rechtstreeks aan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft drie ‘regionale knooppunten voor publieksdiplomatie’ opgezet in Washington, Beijing en Cairo. Deze centra kunnen snel reageren bij ‘incidenten’ en op ‘langere termijn het imago van Nederland bij opinieleiders in de regio versterken’.

Ook is er voor dit doel een programma opgezet waarbij ‘jonge toekomstige leiders en journalisten’ afkomstig uit ‘wereldmachten, opkomende markten en andere belangrijke landen’ Nederland bezoeken. Zo bezochten vorig jaar veertien journalisten uit de Arabische wereld Nederland.

Stuur dit artikel door
Plaats artikel op MSN Reporter
Plaats artikel op Linkedin
Plaats artikel op Facebook
Plaats artikel op NuJIJ
Plaats artikel op Hyves
Bewaar op Delicious
Plaats artikel op Twitter
E-mail
Printversie
POPULAIR