Pagina principala

Despre CCI Mures

Conducerea

 

 

Servicii

Membri

Arbitraj comercial

   
Inscriere ON-LINE
BRM Terminalul Mureș

Standarde

Eveniment
Mediere
   

Legaturi utile

 

 

Contact

   
 

Infrastructură

Resurse naturale: principala resursă naturală a județului o constituie gazul metan. 62,5% din totalul producției naționale este extrasa pe teritoriul județului Mureș. Altă resursă importantă o constituie pădurile întinse de foioase și conifere care ocupă 2.161,7 km2, aproximativ 30% din suprafața județului. Resurse importante sunt constituite și din zăcămintele de sare, rocile pentru materiale de construcție și izvoarele minerale și clorosodice.

Din totalul drumurilor publice de 1845 km, 357 km reprezinta drumurile de interes national si 1488 km drumurile de importanță județeana si comunală. Județul Mureș este traversat de drumul european E 60 ( București - Ploiești - Brașov - Sighișoara - Târgu Mureș -Cluj Napoca - Oradea - Budapesta - Viena).

Județul Mureș dispune de o rețea de căi ferate totalizând 328 km, din care 87 km linii electrificate. Magistrala de importanță europeană București - Sighișoara - Războieni - Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihorului leagă județul de marile capitale ale Europei. Densitatea este de 70 km / 1000 kmp de teritoriu, ocupând locul 5 pe țară.

Municipiul Târgu-Mureș dispune de un aeroport internațional situat la Recea, la 12 km de reședința județului pe drumul european E60 ce leagă Târgu-Mureș de Cluj-Napoca. Amplasat într-o poziție strategică în centrul țării aeroportul este poarta de acces spre inima Transilvaniei. În prezent deservește un areal geografic de 24.000 kmp, cu o populație aproximativă de 1,5 milioane de locuitori, cuprinzând 4 județe: Mureș, Bistrița, Harghita, Covasna.

Finalizarea proiectului de construcție a PARCULUI INDUSTRIAL în zona aeroportului va avea efecte benefice asupra dezvoltării economice a județului prin intensificarea traficului aerian și absorbția forței de muncă disponibilizată în zonă. Proiectul a fost inițiat de Consiliul Judetean Mureș și a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Programul PHARE, fiind cofinantat și de Guvernul României. Lucrările de construcție sunt in curs, urmând a se finaliza în anul 2005.

Capacitatea centralelor telefonice este constituita in cea mai mare parte din linii în rețea automată.În județul Mureș este introdusă rețeaua de telefonie mobilă în sistem GSM.

Pe teritoriul județului se recepționează programele 1 și 2 ale Televiziunii Române precum și programele televiziunilor particulare ANTENA 1 și PRO TV care au înființat și posturi locale. În ultima perioadă s-a dezvoltat rețeaua de televiziune prin cablu care funcționează în orașele mari și permite recepționarea a numeroase alte posturi de televiziune din România și din străinătate.

În Târgu Mureș, funcționează un post public de radio, pe unde medii, cu emisiuni în limba română, maghiară și germană, căruia i se adaugă și numeroase alte posturi private pe unde ultrascurte.

Informațiile scrise se difuzează prin cel puțin 5 ziare locale, alte reviste și publicații locale.

Economia județului este susținută de prezența societăților bancare și de asigurări cu capital de stat sau privat. Majoritatea băncilor au sucursale și filiale atât în municipiul de reședință cât și în orașele principale. Dintre cele mai importante enumerăm: Banca Națională a României, Banca Comercială Româna, Banca Română de Dezvoltare - Groupe Société Générale, Banca Agricolă - Raiffeisen Bank, Banca Ion Țiriac, Bancpost, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, ABN Amro Bank, Unicredit, Banca Românească etc. Banca de Credit și Dezvoltare ”Romexterra” are sediul central la Tg.Mureș.

Datorită resurselor sale, județul Mureș ocupă primul loc pe țară după lungimea conductelor de distribuție a gazelor și locul al doilea după cantitatea de gaze distribuite. Lungimea conductelor din rețelele de gaze naturale este de 2.896,2 km.

Transportul urban de călători se asigură numai cu ajutorul autobuzelor.

Municipiul Târgu Mureș este un centru universitar, medical si cultural (teatre, filarmonică) cu tradiție și dispune de un sistem de educație solid și flexibil, gata să se adapteze la cerințele pieței forței de muncă.

Rețeaua școlară cuprinde 420 de grădinițe, 455 școli generale, 35 de licee, 25 școli profesionale, 17 școli postliceale. În județ funcționează 5 instituții de învățământ superior cu 14 facultăți cu peste 6200 de studenți.

Biblioteca județeană, fondată în 1913, dispune de un important fond de carte, care ajunge la circa 800.000 volume. Există și numeroase alte biblioteci publice, școlare și ale instituțiilor de învățământ superior.

Județul Mureș se numără printre județele cu cel mai ridicat nivel de instruire, gradul de alfabetizare al populației adulte fiind de 98%.

« Înapoi