Angelica Håkon Annika Roland Ulla Olga Tony Jossan Lotta Hamza Karim Rasmus Startsidan

Ingen fortsättning för AA

Publicerad 9 april 2010 - 11:20

Tyvärr blir det ingen fortsättning för Andra Avenyn. Efter två och ett halvt år är det nu dags att säga hej då till alla karaktärer i Andra Avenyn. Den femte maj sänds det allra sista avsnittet av serien.

AA-webben har intervjuat dramachefen Christian Wikander om nedläggningen.


Varför blir det ingen fortsättning för Andra Avenyn?
- Tyvärr är det så att Andra Avenyn inte klarar konkurrensen under "prime time". Vi får inte tillräckligt stor publik, inte kunnat fånga den breda publiken som behövts för att kunna fortsätta med serien. Vi har försökt med olika sätt. Bland annat att gå ifrån tre halvtimmar i veckan till ett 45 minuter långt program. Allt för att försöka få en större publik.
Dock har vi fått en yngre publik i olika perioder och skapat en väldigt tät kontakt mellan tittare och vår webbsida.

Varför satsar inte SVT mer på ungdomarna?
- Det tycker jag att vi gör. Vi utvecklade en ren ungdomsserie, "Riverside". Det var en spin-off serie till Andra Avenyn. Vi lärde oss massvis under tiden. Nu har det startat en ny webbserie som heter Vilma som produceras av SVT Malmö. Den ska gå resten av året och fler planeras. Där får man följa 13-åriga Vilma som just kommit med i det band som skolans coolaste tjej Vanessa startat tillsammans med trummisen Josef. I bloggdramat kan du dagligen följa deras vardag i och kring bandet. (vilma.se).
Sedan har vi SVTB som riktar sig till barn/ungdomar upp till 12 år. Det går otroligt bra. Ungdomar mellan 12-15 år och över är mer för webben. De prioriterar ofta andra saker än att se på TV.

Varför ska AA-tittarna stanna kvar hos SVT?
- Gillar man dramatik så är SVT stället att se det på. Jag tycker att Milleniumtriologin som går nu är ett bra exempel!

Blir det någon DVD-box av Andra Avenyn?
- Det blir ingen DVD-box eftersom vi för närvarande saknar flera musikrättigheter för DVD-utgivning.

Kan inte hela serien gå i repris?
- Det är fullt möjligt att det att Andra Avenyn kommer i repris. Dock är inget datum beslutat ännu.

Varför har Andra Avenyn blivit en sådan succé på webben?
- Främst för att periodvis har haft så starka ungdomshistorier. Men också för att vi valde att lägga ut avsnitten på webben innan de sänds i TV.
Vi har haft en tät kommunikation med publiken med aktiviteter, där tittarna och webbesökarna har fått vara med och bestämma. Och det har skapat en lojalitet som jag är otroligt glad och stolt över.

Vad tar du med dig från tiden med Andra Avenyn?
- Jag är jättestolt över Andra Avenyn. Stolt över att vi gick i spetsen med att visa tv-dramatik på ett helt nytt sätt, genom att vi hade premiären på webben och inte i TV.
Något jag aldrig kommer att glömma är den fyllda parkeringen när vi hade öppet hus. Det var magiskt. Hästen (Claes Ljungmark) gick och ordnade leden bland tusentals av människor.
Men också alla fantastiska människor som har jobbat framför och bakom kameran. All enorm talang och erfarenhet.
För mig är drama och samtidsdramatik samma sak. Om inte vi gör samtidsdramatik vem gör det då? Vi har flyttat fram positionerna för musikens roll, hur man berättar sådana här historier med begränsade resurser.
Som sagt, jag är väldigt stolt över Andra Avenyn.

Nu på måndag 12/4 kan du chatta med dramachefen Christian Wikander om nedläggningen. Klockan 19.00 startar chatten.

Andra Nyheter är, precis som det låter, nyheter om Andra Avenyn. Här hittar du vad som är nytt i serien, här på sajten eller annat av intresse.

Prenumerera på Andra Nyheters nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om allt som händer.

Mejladress:
Alternativ bild för flash innehåll.