Annons från Varuhuset
onsdag 12 maj
Veckans ledare
Vargen. Bild: Stock xchng

Stoppa den illegala jakten

Ledarstick

Nu startar vi ETC-förskolor

Debatt

Begär klarläggande

Avtal klart för elektriker

Gordon Brown avgår

Beirut, jag älskar dig

Bort med alkovåldet!

Kalendarium

ETC:s nyhetsbrev

Missa inte våra uppdateringar! Prenumerera på ETC:s nyhetsbrev. Skriv in din epostadress nedan.


Namn:

E-postadress:


Sverigedemokraterna.de vs Sverigedemokraterna.seSverigedemokraterna.de tar kampen mot Sverigedemokraterna.se.

”En nagel i ögat på SD”

2010-04-05

ETC har intervjuat initiativtagaren till hemsidan Sverigedemokraterna.de som tar fajten mot Sverigedemokraterna på nätet.

Berätta, vad är Sverigedemokraterna.de?
– Det är en kampanjsajt som syftar till att väcka debatt och engagemang. Målet är inte att tysta Sverigedemokraterna utan snarare att vara en nagel i ögat och inspirera alla som inte är nationalister till saklig debatt. Med hjälp av länkning och sökmotoroptimering ska sajten ta sig förbi Sverigedemokraternas officiella webbplats på träfflistan när man söker på ”sverigedemokraterna” på Google.

Det enda man vet om dig är att du är en man i 20-årsåldern, i övrigt har du valt att vara anonym. Varför då?

– Det främsta skälet är rädsla för repressalier. Även om jag inte tror att Sverigedemokraternas ledning utgör något större hot mot min säkerhet så finns det personer med koppling till den nationalistiska rörelsen som inte är så roliga att handskas med. Det andra skälet är att jag inte tycker att jag som person är viktig i sammanhanget. Jag gör det inte för egen vinning.

När jag googlade på ”sverigedemokraterna” kom din kampanjsajt upp som femte sökalternativ. Hur ser du på chansen att hamna överst?
– Ingenting är omöjligt. Kampanjen har bara funnits i en månad och har redan nått så här långt. Det bevisar att allt engagemang har gett resultat. Dessutom är Sverigedemokraternas officiella sajt inte så bra optimerad för sökmotorer. Att jag använt en tysk domän försvårar dock att nå hela vägen till toppen.

På sajten står det bland annat att kampanjen ska blotta Sverige­demokraternas pr-strategi inför valet. Vilken strategi har SD?

– Sverigedemokraterna får ganska stort utrymme i media numera, men väldigt sällan på egna villkor. Ofta har journalister och politiker antipatier mot Sverigedemokraterna, vilket leder till att rapporteringen om dem är vinklad. De har även svårt att köpa annonsplats eftersom många inte vill befatta sig med deras åsikter. I de sociala medierna finns inte samma kontroll. Där kan vem som helst, när som helst, skriva vad som helst. Därför tror jag att SD satsar mycket på just sociala medier. Det sker säkerligen både organiserat och spontant. Dessutom är många av deras presumtiva väljare unga män, en grupp som är flitiga användare av just sociala medier.

Har deras pr-strategi varit ­framgångsrik?

– Ja, tyvärr. Speciellt på You­tube har de en stark ställning, med många videoklipp och en mängd personer som kommenterar allt som kan vändas till Sverigedemokraternas fördel.

Är vi svenskar generellt för dåliga på att bemöta Sverigedemokraterna?
– Ja, det tror jag. Många har föreställningen att Sverige­demokraterna är skinnskallar som skriker slagord och lyssnar på vitmaktmusik. De senaste åren har Sverigedemokraterna förändrats. De har jobbat med sin image, kastat ut rötäggen och slipat sin retorik. Det är mer Evert Taube än Ultima Thule numera. Även jag har fått omvärdera min inställning just när det gäller bemötandet av SD.

Hur tycker du att svenska medier har hanterat SD och deras framgångar i Sverige?
– Jag är kluven till det stora medieutrymme SD har fått den senaste tiden. Å ena sidan är det naturligtvis ett allmänintresse, å andra sidan kanske Sverige­demokraterna gynnas av all uppmärksamhet. Samtidigt – om det finns en debatt kring invandring i Sverige ska man inte tysta ner den. Journalister måste spegla samhället. Dessutom finns det en risk att SD plockar poäng och framstår som martyrer om man lägger locket på.

Hur borde medier och politiker agera, enligt dig?
– Våga ta debatten, och gör det sakligt. Jag tycker att P1-morgons debatt nyligen mellan Fredrick Federley och Jimmie Åkesson var ett bra exempel. Federley hade läst in sig på Jimmie Åkessons argument och behandlade honom som en likvärdig debattmotståndare. Ofta försöker politiker och journalister avbryta Jimmie Åkesson och ställa hätska motfrågor. Det gynnar bara Sverigedemokraterna. Det är viktigt att behålla lugnet, debattera sakligt och att som debattmotståndare ifrågasätta grunderna för Sverige­demokraternas verklighets­beskrivning och slå hål på deras argument. Det skulle också vara bra att lyfta fram alternativa lösningar på de problem som faktiskt finns när det gäller segregation och utanförskap.

Vilken är faran med att inte ta debatten?
– Att misstron mot så kallade invandrare, och då speciellt muslimer, ökar. Att Sverige­demokraterna är det enda ­partiet som talar om migrationspolitik. Att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får större legitimitet. Det värsta scenariot som jag kan tänka mig i närtid är att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll och därmed en realpolitisk betydelse efter riksdagsvalet.

Besök sverigedemokraterna.de här


Maria Holm
maria.holm@etc.se
08-640 57 18


Skriv ut | | RSS | |
Fler artiklar i samma kategori

Reklam: ecoshopping.se

 

Utebliven tidning?

 

Textarkivet
  
Frihet

 

Dagens Arena

 

Stefan Sundströms nya skiva

 

Marknadsmyter av Daniel Ankarloo

 

ETC-chili

 

ETC:s Bloggportal

Ansök om att få vara med i denna lista via detta formulär. Om du vill rapportera en blogg med stötande innehåll så kan du skicka oss ett mejl.


 

 


ETC ansvarar inte för det som skrivs på dessa bloggar

Ordfront

 

KulturStan