Bostad Stockholm

Stockholms innerstad marscherar norrut

Uppdaterat 2010-05-10 10:57. Publicerat 2010-05-09 11:16

Foto: Bertil Ericson/Scanpix Flygbild över Norra stationsområdet, som ska utvecklas till en modern stadsdel.

Ny stadsdel. Norra stationsområdet ska förvandlas från ett tomrum mellan Stockholm och Solna till en myllrande stadsdel.

Dela med andra:

 Bostad Stockholm

I veckan beslutade Stockholms läns landsting att Skanska ska bygga och driva Nya Karolinska. Det hypermoderna sjukhuset och Tors torn blir de första nybyggena på vägen mot en stadsdel med minst 5 500 bostäder och 36 000 arbetsplatser.

Den som står på Solnabron – vägbryggan som förenar Stockholm och Solna – har mycket grus att vila ögonen på. Men nere i tomrummet syns de första spåren av bygget av en helt ny stadsdel. Järnvägen till Värtan har flyttats en bit och några grävmaskiner har påbörjat förberedelserna för att flytta motorvägen.

– Sedan ska vi flytta Solnabron en bit så att vi kan bygga ett av Tors torn och stadsdelens centrum och däcka över järnväg och motorväg. Först när överdäckningen är klar kan vi bygga resten av området, förklarar Aleksander Wolodarski, planarkitekt på Stockholms stadsbyggnadskontor. Han har arbetat länge med Norra stationsområdet och ser fram emot att fylla den tomma svackan med hus, gator och parkstråk.

Det enda som blir kvar av dagens Norra station är klockstapeln – som flyttas till andra sidan Norra Stationsgatan och tullhusen vid Norrtull. Bortsett från de höga och omdiskuterade tvillingarna Tors torn och ett runt forskningscentrum i närheten byggs stadsdelen som om dagens innerstad marscherar norrut, men husen blir lite högre och står lite tätare än i Vasastan. Husen blir i allmänhet sex sju våningar höga – men högre i gavlarna mot den långa parken i stadsdelens mitt och Norra Stationsgatan i söder.

Den arkitektoniska tanken påminner en hel del om den som ligger bakom att Stockholm har en uppsjö av hundra-åriga hus med små torn i gathörnen.

Detaljplanen för den centrala delen av området har klubbats i relativ enighet av politikerna i kommunfullmäktige. Hur det ska se ut närmast Norrtull och Wenner-Gren center och väster om Solnabron – som i framtiden blir en stadsgata – är inte avgjort. Eftersom kalkylen i dag slutar med en förlust på två miljarder för Stockholms stad har röster höjts för ännu högre hus i resten av stadsdelen.

– Det finns alltid ett tryck för högre exploatering. Men man måste ta stor hänsyn till det här är en central del av Stockholm och ingen ny stadsdel ute på ett gärde, betonar Aleksander Wolodarski.

Trots att Norra station får minst 5 500 nya bostäder är det inte som bostadsområde den nya stadsdelen ska bli känd. Ur grusöknen ska det som blir en motsvarighet till IT-stadsdelen i Kista skapas. Kista kan sägas ha växt kring det mjuka innehållet i en datamaskin. Norra station ska växa kring det för blotta ögat lika osynliga innehållet i en människokropp. Här ska världens främsta område för livsvetenskaper byggas upp.

Flera life science-företag har flyttat till Norra Stationsgatan, och Karolins-ka institutets nya Science Park har nästan 50 företag som hyresgäster.

Först om några år kommer de förs-ta husen för life science att byggas på Norra stationsområdet.

Norska Oslo Næringseiendom A/S ligger bakom den första satsningen på uppemot 3 miljarder och bygger över 3 000 arbetsplatser – och ett hotell – i området. Steinar Stokke, partner i Oslo Næringseiendom gör ingen hemlighet av att han uppvaktat politikerna i Stockholms stadshus i flera år för att få markanvisningen – som hans företag betalat 330 miljoner för.

– Det här blir ett unikt område. Närheten till ett avancerat sjukhus är det allra viktigaste skälet till vår satsning, säger Steinar Stokke.

Nu är det ändå ingen satsning som börjar från noll. I ett bananformat stråk från Uppsala över Stockholm till Södertälje finns redan 500 företag med 25000 anställda inom livsvetenskaperna. Karolinska institutet på höjden nordväst om stationssvackan rankas som världens fjärde medicinska universitet. Kungliga Tekniska högskolan är framstående inom medicinsk teknik och Stockholms universitet har landets största naturvetenskapliga fakultet.

– Det finns 70 000 studenter och 7 000 forskare inom en radie av några kilometer. Vi vill skapa ett kluster för life science. Här ska vård, utbildning, forskning och företag mötas, förklarar Ylva Williams, vd för Stockholm Science City, som har uppdraget att göra Norra stationsområdet till en betydelsefull prick på världskartan.

När Ylva Williams ser ut över gruset vid Solnabron tänker hon på en framtid där Nya Karolinska sjukhuset bokstavligen ligger vägg i vägg med forskningslaboratorier och företag som förädlar forskningsrönen till produkter för världsmarknaden. Och i den avlånga parken mellan bostäderna leker de barn som ska växa upp till nästa generations spetsforskare och innovatörer.

Läs mer: Bostadskris bromsar Stockholm

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från STHLM

Grafik: DN

Tiotusentals marscherar för Jesus i dag

Undvik att ta bilen till centrala Stockholm i dag. Över 25.000 människor väntas marschera mitt i stan i den väldiga Jesusmanifestationen.

Pojkar och män skils åt av rädsla för pedofiler

I Göteborg skils pojkar och herrar efter upprepade pedofilincidenter. I Malmö har personalen på Aq-va-kul haft problem med stölder. Nu har man badvärdar som patrullerar omklädningsrummen. Läs artikeln

Foto: Paul Hansen

Brottslingar härjar i badhusen

Det anmäls två brott varje dag på Eriksdalsbadet på Södermalm. Polisen är oroad över att framför allt sexualbrotten ökar. Men även stölderna blir fler. Läs artikeln

Rättegång mot läkare skjuts upp

Tidigast till hösten kan rättegången mot läkaren som är misstänkt för dråp på ett spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus bli av. Läs artikeln

Fel företag fick smuggelcigaretter

En mystisk leverans förbryllar polisen i Norrtälje. På onsdagen lastades tio kartonger av vid ett företag – men företaget som inte hade beställt någon leverans öppnade lådorna förbryllades när de hittade tiotusentals smuggelcigaretter, skriver Norrtelje Tidning.

STHLM

Nu går 47:an i graven

Klassisk länk till Skansen. Ny spårväg mellan Sergels torg och Waldemarsudde.

Stockholmstestet v. 20.

Stockholmstestet v. 20. Badplatser och Mats Hulth dyker upp i veckans test.

Säga vad man vill om norrmännen, konsten att fira sin nationaldag är de mästare i.”

Följ Epsteins STHLM

Innerstaden växer norrut.

Innerstaden växer norrut. Tomrummet mellan Stockholm och Solna ska förvandlas till en myllrande stadsdel. 86

Utopier nu och då.

Utopier nu och då. Demonstration väcker minnen om kårhusockupationen 1968.

Kulturklocka.

Kulturklocka. Stockholms stad satsar 170 miljoner på att göra en av gasklock- orna i Värtan till arena för kultur. 28

Nyheter från Förstasidan

Bild från indisk tv. Foto: AP Bild från indisk tv.

Minst 155 döda i indisk flygkrasch

Gled av landningsbanan. Ett flygplan med 166 personer ombord har kraschat i södra Indien. Åtta personer ska ha överlevt kraschen.

DN DEBATT 22 MAJ

”Statens förtroende för företagen har minskat”

Näringslivets Skattedelegation: Statsförvaltningens misstro mot företagen måste ersättas av konstruktivt samarbete. 24

Replik: ”Sveriges Radios ledning hotar åsiktsmångfalden” 5

Nya Eriksdalsbadet i Stockholm. Foto: Paul Hansen Nya Eriksdalsbadet i Stockholm.

Brottslingar härjar i landets badhus

Växande problem. Det anmäls två brott varje dag på Eriksdalsbadet på Södermalm. Polisen är oroad över att framför allt sexualbrotten ökar. Men även stölderna blir fler.

Rädsla för pedofiler. Pojkar och män skiljs åt i Göteborg.

Ska pojkar och män ha skilda omklädningsrum?

Se resultat

Ljuv musik i skruttig stuga Foto: Eva Tedesjö

Ljuv musik i skruttig stuga

Tina Ahlin komponerar, spelar in eller bara skrotar runt i sin studiostuga. Hemtrevligt stökig.

Dustin Byfuglien firar sitt avgörande mål. Foto: Jamie Squire / Getty Images Dustin Byfuglien firar sitt avgörande mål.

Chicago en match från final

Leder med 3–0 mot San Jose. ISHOCKEY NHL: Vann med 3–2 efter förlängning på hemmaplan. 1

STHLM

Marsch för Jesus

Undvik bilen i Stockholm. Över 25.000 människor väntas marschera igenom Stockholms innerstad på lördagen.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Det går bra nu.

Det går bra nu. Svenska jeansmärkena Nudie och Acne gick tämligen oskadda genom lågkonjunkturen. 9

Öl + fotboll = sant

Öl + fotboll = sant Fotboll är det överlägset största samtalsämnet när män träffas på puben. 10

Nutidstestet vecka 20.

Nutidstestet vecka 20. Klüft är tillbaka på friidrottsarenan och i Nutidstestet!

Gott till grillat.

Gott till grillat. 13 olika recept på potatissallad – hitta din favorit!