Idag letar vi skribenter med egna privata eller professionella erfarenheter av följande ämnen:

Ship to Gaza

Skepp från hjälpkonvojen Ship to Gaza har stormats av israelisk militär. Drygt tio personer uppges vara döda och många skadade. Läs (32) Skriv

Pressens Opinionsnämnd

Pressens Opinionsnämnd, PON, friar Expressen för rapporteringen om Jan Guillous samröre med KGB. Läs (3) Skriv

Insiderhandel

Stockholms tingsrätt dömer de huvudåtalade i den rekordstora insiderhärvan, Cevianmannen och Nordeamannen, till två års fängelse för grovt skattebrott. Åtalet i insiderdelen ogillas. Skriv

Ship to Gaza

Jakop Dalunde om Ship to Gaza

Ovärdigt av borgerliga toppolitiker att försvara Israels attack

Det kan aldrig, under några omständigheter, vara ok att skjuta på biståndskonvojer. Att framstående företrädare för de borgerliga partierna går ut och försvarar, förminskar eller försöker prata bort Israels agerande gör oss ledsna och förbannade.


Om författaren

Maria Ferm, Språkrör Grön Ungdom 
Jakop Dalunde, Språkrör Grön Ungdom

Hela världen fördömer nu Israels fruktansvärda övergrepp mot den fredliga biståndskonvojen ”Ship to Gaza”, som krävt ett antal människoliv och mångdubbelt fler skadade. Till och med Israeliska högerdebattörer kritiserar den militära attacken och här i Sverige har protesterna varit både breda och skarpa. Samtidigt sker något som vi aldrig i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss: Ledande borgerliga politiker går ut och försvarar Israels agerande.

När Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman beskrev aktivisterna (bland andra den miljöpartistiske riksdagesledamoten Mehmet Kaplan) på Ship to Gaza som "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare" trodde vi först att det bara var ännu ett exempel från senaste tidens utspel från borgerliga ungdomsförbund i desperat behov av uppmärksamhet. Vi trodde att Wykman var ganska ensam om åsikten att det är en ”seger för Gaza” att biståndsfartygen stoppats, också bland borgerliga.

Men vi trodde fel. Sanningen är att det idag ingalunda råder konsensus bland de borgerliga om att fördöma måndagens blodiga attack mot biståndskonvojen. Ledande företrädare för moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna gick omedelbart efter attacken ut och försvarade eller förminskade Israels agerande.

Riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD) publicerade igår ett långt försvarstal på sin blogg och hävdade bland annat att Ship to Gaza använder sig av ”barn som mänskliga sköldar”. Landstingsrådet Jonas Segerstam (KD) påstod att de israeliska soldaterna kom ”med paintballgevär och en ambition att undvika våld”.

Oppositionsrådet och riksdagskandidaten Mattias Sundin (FP) tycker att det är ”bisarrt” att Israel skulle vara ansvarig. Folkpartisten Erik Svansbo går ännu längre. Han menar att aktivisterna på båtarna ville dö och bli martyrer.

En regim som attackerar en biståndskonvoj och dödar dess passagerare har förlorat sin värdighet. En regim som sedan med censur och propaganda hindrar fri press att rapportera sakligt och vägrar oberoende granskning har förbrukat omvärldens förtroende.

Att framstående företrädare för de borgerliga partierna i detta läge går ut och försvarar, förminskar eller försöker prata bort Israels agerande gör oss ledsna och förbannade.

Israels agerande är ett tydligt folkrättsbrott, inte minst på grund av att attacken skedde på internationellt vatten. Det är folkrättsexperter eniga om. Att i det läget börja diskutera huruvida det är ok att döda människor eller vem som provocerat vem är att blunda för huvudfrågorna. Vad gjorde Israels militär där över huvud taget? Och varför blockerar Israel gränserna runt Gaza och hindrar livsavgörande humanitärt stöd från att nå fattiga människor i misär?

Varje gång ett land gör sig skyldig till den här typen av övergrepp måste omvärlden reagera. Det gäller Nordkorea, det gäller Kongo, det gäller Eritrea, det gäller USA och det gäller faktiskt också Israel. Det kan aldrig, under några omständigheter, vara ok att skjuta på biståndskonvojer. Om borgerliga politiker inte ens kan vara överens om detta enkla, hur ska de då kunna enas om en utrikespolitik för fred, demokrati och mänskliga rättigheter?Trackback URL:

Trackback URL for this post:

http://www.newsmill.se/trackback/23133

51 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

'

Mycket bra artikel; håller fullkomligt med dig om nedanstående;
"Det kan aldrig, under några omständigheter, vara ok att skjuta på biståndskonvojer. Om borgerliga politiker inte ens kan vara överens om detta enkla, hur ska de då kunna enas om en utrikespolitik för fred, demokrati och mänskliga rättigheter?"

Det vore intressant att veta vilka politiker inom alliansen som stödjer Israel's attack på "Ship to Gaza", och vilka som fördömer den!
Detta borde underlätta för väljarna att välja det röd/gröna alternativet!

Permalänk | Anmäl #2 Gun Svahn, 2010-06-01, 18:56

Ingen har så vitt jag vet försvarat bordningen på internationellt vatten. Däremot råder samma oenighet som före tragedin angående syftet med konvojen. Exakt hur våldsamheterna på en av båtarna startade kan ännu inte anses vara utrett.

Permalänk | Anmäl #3 Clam, 2010-06-01, 19:04

Är det ovärdigt att ha en en annan åsikt än Grön ungdom?

Permalänk | Anmäl #4 Sune Svensson, 2010-06-01, 19:12

Ett gäng vänsteraktivister har hittat på ett sätt att provocera världens mest nervösa och stingsliga krigsmakt. Och nu vill de visa hela världen hur synd det är om dem. Så fungerar nyttiga idioter.

Permalänk | Anmäl #5 Robert Pettersson, 2010-06-01, 19:16

"Det kan aldrig, under några omständigheter, vara ok att skjuta på biståndskonvojer."

Detta var en blokadbrytande konvoj av propaganda och - som det visat sig - våldsbenägna islamister.

Har full förståelse för Israels agerande.

ps. När senast orkade Ni två plita ner en artikel om vänsterns avskyvärda stöd till allsköns diktaturer i afrika och arabvärlden?

Permalänk | Anmäl #6 Rufsen Olsson, 2010-06-01, 19:23

Det mest besynnerliga med författarna, dessa språkrör för Grön Ungdom, är att de tycks ha tillgång till fakta som inte är av denna världen. Vi har sett på film hur människor i den "fredliga biståndskonvojen" utövar ett omfattande våld med tillhyggen.
Genom att tala om "En regim som attackerar en biståndskonvoj och dödar dess passagerare" har språkrören flyttad till en imaginär värld som vi inte lever i. De har kort sagt underkänt sig själva som debattörer på förhand, och har ingen trovärdighet kvar.
Därefter har de mage att kritisera andra för att de, i vissa fall, t ex Segerstam, sagt precis hur det är. Fakta med andra ord. Sådana där saker som talar om precis hur det är i den här världen.

Permalänk | Anmäl #9 Mats Forssblad, 2010-06-01, 19:45

Bra artikel om det borgerliga dravlet, -rädda att stöta sig med staten Israel, israelerna och USA och den numera allt svagare och välvelande Obama!

ej kommunist
opolitisk IPK

Permalänk | Anmäl #10 Ebbe Cederblad, 2010-06-01, 19:49

Tydligen FÅR man inte uttala sig positivt om Israel enligt vissa . Sant är att Israel gjorde en missbedömning, de insåg inte att den ena båten inte innehäll människor som ville hjälpa (genom att komma med saker som motsvarar vad Israel bringar till Gaza under 3-5 normala dagar) utan rena beväpnade terrorister, beredda med knivar och andra tillhöggen, och beredda att rycka åt sej flera vapen från de israeliska soldaterna. Vad hade vilken som helst soldat gjort i den situationen? låtit sig beskjutas i lugn och ro???

Båtarna fick anmodan att åka till Ashkelon för omlastning, de vägrade.

Israel har full rätt att försvara sig mot en terroristorganisation vars huvudstadga är Folkmord av alla judar - något som älskas av vissa svenska parlamentariker på vänsterkanten. De har i högsta grad visat att de följer den stadgan och importerar enorma mängder dyra vapen som tyvärr EU inte gjort ett dyft för att hjälpa till att stoppa. Minns hur EU hade lovat bevaka gränsen mellan Egypten och Gaza, och sprang som skållade råttor så fort Hamas sa BU.

Israel hjälper människorna i Gaza så otroligt mycket mer med oändliga rader lastbilar med nödvändigt gods, om än inte med lyx, trots att de inte är tvungna att göra det enligt internationell lag. Varför återvänder inte EU till gränsposteringen de flydde till, och ser att legala varor kunde transporteras legalt???

Men har Israel egentligen nån anledning att lita på EU? I slutet av 2007 kom en sändning med "socker" den vanliga kanalen, via Israel. Israel kollade och såg att det i stället var 6.5 ton kemikalier för sprängämnen.

Permalänk | Anmäl #11 Ralph Haglund, fil.lic., 2010-06-01, 19:49

Biståndet må vara behjärtansvärt, men det som hände, hur hemskt det än var, är väl egentligen ingen "nyhet". Men det hade det varit om Israel släppt in båtarna och hälsat alla välkomna! Ungefär som om en man/kvinna biter en hund. Hela upplägget var ju att skapa bilder och en story. Om man nu verkligen ville få in hjälpsändingen hade det nog varit smartare att arbeta med en diplomatisk förhandling med Israel för att skapa en "win-win"-situation. Med det upplägget man valde så fanns egentligen inge utrymme för Israel att hantera det på andra sätt, utom att undvika att ha ihjäl människor förstås. Det hela är ju tragiskt, men det ligger ändå samtidigt nåt i att det var otroligt naivt och på gränsen till "nyttiga idioter". Men tragiskt. Alla är förlorare.

Permalänk | Anmäl #12 GB, 2010-06-01, 19:55

Kära Jakop och Maria.

Kan jag be er att titta närmare på detta klipp från "den fredliga biståndskonvojen Ship to Gaza”?

http://www.youtube.com/watch?v=YABBH3TxHzc&feature=player_embedded#!

Detta är alltså vad som väntade de israeliska soldaterna när de bordade det turkiska skeppet Mavi Marmara. För övrigt det enda skepp där de möttes av våldsamheter.

Det här är inga "fredsaktivister". Videon visar med tydlighet detta.
Nog finns det fog för epitetet "nyttiga idioter" när man beskriver de svenskar och andra västerlänningar som deltog i Ship To Gaza. Jag utgår ifrån att de inte förväntade sig detta. Naivt men troligen sant.

Det gjorde inte heller de israeliska soldaterna som därför var utrustade med bl.a. icke-dödliga vapen som paintballgevär vilket också kan ses på de klipp som lagts ut på Youtube. De förväntade sig bara möta politiska aktivister men blev istället attackerade av en lynchmobb. Studera klippet om ni inte tror mig.

Jag tycker det är ovärdigt av er att ignorera rena fakta. Ni har haft all möjlighet att ta del av detta material precis som vi andra som har tillgång till Internet. Men, svenska medier och vänsterpolitiker verkar sluka allt med hull och hår - trots bildbevis.

Fördöm islamisterna som tydligt planerat denna konfrontation. Varför hör vi ingenting om dem från er? Ni borde vara upprörda - de saboterade ju en "fredlig" manifestation. Jakop?

Permalänk | Anmäl #13 Johan Diov, 2010-06-01, 19:59

Till Jakop Dalunde: Du skäller på MUF-ordföranden Niklas Wykman. Men hela din artikel innehåller inte ett enda argument som visar att han hade fel om att svenskarna på Ship to Gaza var "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare". Hur vet du att Patrik Wykman inte hade rätt i sak?

Jag misstänker starkt att Wykman *hade* rätt i sak, med tanke på vilka sorters människor det är som befolkar Sveriges vänster.

Permalänk | Anmäl #14 Henrik Unné, 2010-06-01, 20:05

"Varje gång ett land gör sig skyldig till den här typen av övergrepp måste omvärlden reagera. Det gäller Nordkorea, det gäller Kongo, det gäller Eritrea, det gäller USA och det gäller faktiskt också Israel. "

Och hur mycket har mp engagerat sig mot övergrepp av de tre förstnämnda? Är det inte så att israelkonflikten får 100 ggr mer uppmärksamhet av mp än de andra? Och varför är det så?

Sedan så är det den första biståndskonvoj jag har hört talas om där man inte följer anvisningar för att förnödenheterna ska nå fram. Varför provocera fram en reaktion?

Permalänk | Anmäl #15 anders svensson, 2010-06-01, 20:11

Dumheter. Det är naturligtvis helt ok att skjuta på vem som helst som angriper en med dödligt våld.

Permalänk | Anmäl #16 Mikael Schvili, 2010-06-01, 20:21

Johan #13, det du visar är en film redigerad av Israel för att visa den bild de vill ge av förloppet. Enligt vittnen ombord började israelerna skjuta redan innan de bordade fartyget och i det läget är det rimligt självförsvar att ta vad man har för att försvara sig. Att döma av de bilder Israel visat upp på beslagtagna vapen:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Weapons_on_Marmaris.jpg
handlar det om lite köksknivar och verktyg, sådant som torde återfinnas på alla fartyg. Inte mycket till terrorister.

Det finns dock somliga även inom högern som inser att det inte håller att stödja det här israeliska dådet. T o m Fredrik Federley(c) som skickade pengar till israeliska militären under kriget mot Libanon har protesterat.

Permalänk | Anmäl #17 Thomas Palm, 2010-06-01, 20:36

Jag vet inte hur hjälporganisationerna som Rödakorset och Sida brukar arbeta men jag tvivlar påatt de förberedar sig med järnrör, knivar, slangbellor och andra livsfarliga tillhyggen för att kunna lyncha unga värnpliktiga pojkar på tjänstgöring.

En del argumenterar att Israel attackerade båten men det är en ofantlig skillnad på att attackera ett fartyg och att borde det.

Vid en attack tar angriparen ingen hänsyn till vare sig båt eller passagerare, en bordning är mer av en polisiär handling som har till syfte att kontroll över båt och manskap utan att skad endera.

Vad som hände på skeppet är uppenbart för alla som tar av sig sina politiska skygglappar. Det var att en polisiär handling som på grund av passagerarnas försåtliga och våldsamma upplopp eskalerades till en situation där den Israeliska bordningsstyrkan blev tvingade att öppna eld mot angripparna för att värja sig, en ren nödvärns situation.

Permalänk | Anmäl #19 Robert W, 2010-06-01, 20:57

"borgerliga toppolitiker"...

Jo tjena vilka toppolitiker ni radar upp... Allmänheten vet säkert precis vilka dehär "toppolitikerna" är...

Hur är det med erat engagemang gentemot Rysslands inhumana behandling av de gamla sovjetstaterna runt Kaukasus? Står ni på de förtrycktas sida eller står ni på Palestiniernas sida?

Permalänk | Anmäl #20 Elias Iiristo, 2010-06-01, 22:01

Om det var en biståndskonvoj borde den ha gått landvägen eller gjort som Israelerna sa och åkt till hamnen Ashdod frivilligt istället för att öppet och aktivt trotsa en militär blockad. Att trotsa en militärt upprättad blockad brukar sluta illa och man kan inte utesluta att det är precis vad de ville skulle hända.

Under den Kubanska missilkrisen så skickade Ryssland en konvoj till Kuba som var under militär blockad av USA som ville stoppa Kuba från att kunna avfyra missiler mot USA, exakt samma anledning som Gaza är under blockad av Israel idag. Missilkrisen höll på att sluta i ett kärnvapenkrig. Som tur är vände den konvojen och det borde denna konvoj också gjort. Ship to Gaza var aldrig en biståndskonvoj det var en provokationskonvoj.

Nu har flera människor mist livet och den enda starka demokratin i mellanöstern är starkt pressat internationellt och nära att bli isolerat. Hamas jublar: En sån här vinst hade de aldrig själva kunnat åstadkomma mot sin ärkefiende Israel.

Permalänk | Anmäl #21 Patrik Romare, 2010-06-01, 22:06

#17 Thomas Palm,
>>Enligt vittnen ombord började israelerna skjuta redan innan de bordade fartyget och i det läget är det rimligt självförsvar att ta vad man har för att försvara sig.

1. Du argumenterar VERKLIGEN att Israel begår diplomatiskt självmord -- för nöjet att skjuta några civila? Kan du ge en rimlig motivering till varför det skulle vara bra för dem?

2. Du argumenterar VERKLIGEN att om soldater skjuter på en grupp obeväpnada och fredliga civila på ett skepp, så är det troligt att de greppar tillhyggen och anfaller elitsoldaterna rakt in i elden?!

(Varför sköt de bara på det skeppet och inte de andra? Etc, etc.)

Tack för en roande stund... :-)

Permalänk | Anmäl #22 Bernt, 2010-06-01, 22:17

#5

Hej Robert Pettersson"

Du har missuppfattat läget. Du skrev "Och nu vill de visa hela världen hur synd det är om dem.

Jag har varit med och samlat pengar till Ship to Gaza och hävdar bestämt att detta handlar om att kämpa mot anarki, för den internationella lagstiftningens upprätthållande.

Lidandet har varit massivt i Mellanöstern, det är sant. Vår uppgift är att skapa det mänskliga hopp som syftar till att få slut på lidandet. Så att ett mänskligt, politiskt, rättsligt och socialt återuppbyggnadsarbete kan inledas. För fred!

Permalänk | Anmäl #23 Gunnel Gomér, 2010-06-01, 22:27

Robert W - En anledning till att man har ganska omfattande intagningsprov på polisskolan är att det är viktigt att poliser som ska ska representera myndigheterna inte går till övergrepp och förstår vikten av att upprätthålla lagen. Att borda en båt på internationellt vatten i strid mot internationella lagar kan knappast anses som polisiär handling. Att däremot försvar sitt fartyg mot en olaglig bordning har stöd i internationell lag och att då hävda nödvärnsrtten för att försvara sig är inte juridiskt möjligt.

Sedan ska man väl ta de bilder som israeliska myndigheter släppt med en nypa salt. Det är väl inte utan skäl som israeliska myndigheter störde ut radiotrafiken från fartygen och hindrar de nyhetsreportrar som fanns ombord från att få ut sina versioner av vad som skedde.

Om man bara velat stoppa skeppen hade man kunnat sätta rodren ur funktion på skeppen och erbjudit dem bärgning tillbaks till cypern. Det hade iofs varit lika olagligt enligt internationell lag men då hade man undvikit konfrontationen och det olagliga beslagtagandet av skeppen med passagerare och last som man nu gjort sig skyldig till.

Permalänk | Anmäl #24 Niclas Åhlberg, 2010-06-01, 22:37

Ni som uttalar er om vem som bär ansvaret för vad som hände "Ship to Gaza" kan läsa nedanstående från vittnen som var där!
"Blodig massaker"

Attacken fördöms kraftigt av Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan:

– Den här blodiga massakern som Israel har gjort sig skyldig till på skepp som skulle frakta förnödenheter till Gaza förtjänar allt tänkbart fördömande, säger han enligt AP.

Israel har hävdat att de israeliska soldaterna agerade i självförsvar och har presenterat en rad vapen som aktivisterna ska ha använt.

Tyskar som var med i fartygskonvojen till Gaza – bland dem tre vänsterparlamentariker – uppger att de enda vapen de såg hos aktivister ombord var några träbatonger.

– De hade inga knivar, inga yxor, bara pinnar som de använde för att försvara sig med, sa Norman Peach, före detta parlamentsledamot för Die Linke, vid en presskonferens i Berlin på tisdagen efter hemkomsten från Israel uppger AP.
"Kan vara 15 döda"

Peach säger att han "inte kan utesluta" att andra vapen fanns någon annanstans på båten, men han såg bara tre aktivister göra motstånd.

– Alla soldaterna var maskerade, bar stora vapen och var extremt brutala, säger han.

Vid presskonferensen sade tyskarna också att de trodde att räden kan ha krävt fler liv än de nio som bekräftats från israeliskt håll.

Läkaren Matthias Jochheim, som försökte behandla folk som blev träffade av skott på den turkiska färjan Mavi Marmara, sade sig personligen ha sett fyra döda och höll för sannolikt att dödstalet skulle kunna landa på omkring 15.

Han uppgav att det fanns uppemot 50 svårt skadade ombord.

Permalänk | Anmäl #25 Gun Svahn, 2010-06-01, 22:49

Det är ovärdigt svenska riksdagskandidater att ensidigt fördömma ett enda land och gå i gansterorganistationer som Hamas, Hizbollah, Islamiska Jihad m fl ledband, under deras flagg.
Att ställa sig på Al Qaida och talibanernas sida. Bara för att man hatar USA, och Israel mer än de hatar "fan" själv!
Att supporta regimer som Nordkorea, Kuba, Zimbawe, Kina och Vitryssland m fl korupta regimer!
De enda av de länder organisationer som jag räknade upp som ens kan stava till demokrati är ju USA och Israel, även om man emellanåt kan tro att de som stavat till demokrati är dyslektiker!
Övriga uppräknade länder/organisationer vet ju inte ens vad ordet betyder, än mindre kan de stava till det, och allra minst så vill de uppräknade ha demokrati, utom vänsterns hatobjekt USA och Israel. -Ja dessa hatar skulle t o m kunna föredra Hitler (Stalin har de ju alltid hyllat) framför en folkvald Clinton, Bush, Obama. Nä då väljer de helre en självutnämd gudstolkare och skurk som Usama istället för en folkvald Obama.
-Tyvärr finns det sådant folk bland riksdagskandidaterna för minst tre partier som försöker erövra makten. Sedan finns det någon medlöpare inom C och M också!

Permalänk | Anmäl #26 Inge-mar, 2010-06-01, 22:56

San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts at Sea, 12 June 1994

PART III - BASIC RULES AND TARGET DISCRIMINATION
SECTION V : NEUTRAL MERCHANT VESSELS AND CIVIL AIRCRAFT
Neutral merchant vessels

67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

(a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;

Permalänk | Anmäl #27 Mi Grandin, 2010-06-01, 23:04

Intressant att kapare och pirater numera uppträder både i Östersjön och Medelhavet. Bland proffsen utanför Somalia förekommer sällan eller aldrig några dödsfall trots att besättningarna torde vara beväpnade och motiverade att skydda last och fartyg.
Nästa båt till Gaza heter visst Rachel Corrie, efter en ung amerikanska som krossades av en israelisk schaktmaskin 2003. På den båten blir det bara kvinnliga aktivister.
Under första gulfkriget läste jag en tidningsrubrik som löd: Judiska ungdomar attackerade av terrorister. Texten i övrigt handlade om israelisk militär som jagade barfotabarn i Gazas gränder. Det var då fjällen föll från mina ögon och den verklighet vi har att ta ställning till ser likadan ut idag.
Men det har ju faktiskt blivit lite bättre med rubriksättningen.

Permalänk | Anmäl #28 Gösta Lilja, 2010-06-01, 23:24

För newsmillhögern tycks det inte finnas några som helst spärrar för försvaret av kriminell galenskap. Det räcker att galenskapen signerats in blanco av USA eller Israel.

Permalänk | Anmäl #29 Bosse Johansson, 2010-06-01, 23:39

Inge-mar: "Nä då väljer de helre en självutnämd gudstolkare och skurk som Usama istället för en folkvald Obama."

Obama är en megabedragare och olaglig som USA:s president. Till makten kom han genom omfattande valfusk redan i det demokratiska partiets primärval. Jag har tidigare kunnat publicera artiklar om detta här på Newsmill. Tyvärr hände dock något med Newsmill mellan den 4 och 9 september förra året vilket innebar att mina nya artiklar i ämnet kom att refuseras på minst sagt lösa grunder.

Permalänk | Anmäl #30 Magnus Johansson, 2010-06-01, 23:53

Att kritisera Israels handlande är inget vänsterprivilegie. Carl Bildt har gjort det liksom FN´s säkerhetsråd och The Elders. Mänskliga rättigheter och Internationell rätt är inte en partipolitisk fråga utan en fråga om ifall vi vill ha en fredlig och rättvis värld. Ni som kritiserar oss som försvarar Ship to Gazas passagerare och kritiserar Israels sätt att sätta sig över Internationell rätt måste se att detta är något som sker över partigränserna och att Moderater och Miljöpartister faktiskt kan ha samma åsikter i sakfrågor.

Permalänk | Anmäl #31 Jessica Henecke, 2010-06-02, 00:00

#17 Thomas Palm

Det är lite skrämmande att läsa ditt inlägg. Du menar på allvar att israelerna redigerat i filmen? Det kanske är israeliska skådespelare som står i en ring och slår besinningslöst, med vad som ser ut som metallrör, mot den första soldaten vi ser komma ner? Han ser förresten väldigt ensam ut där – jag tror vi kan anta att det är början av bordningen – ingen kommer till hans hjälp. (Om soldaterna skjutit innan de firade ner, tror du inte att de dragit sina vapen då? Och ”fredsaktivisterna” skulle ha sökt skydd?) Du ser scenen framför dig men försöker fortfarande bestrida vad som händer? Däri ligger det skrämmande, och tragiska, en total oförmåga att se och erkänna vad det är du ser.

Du försöker även använda samma trick här som när du beskriver Kassam och Gradmissiler som avfyras från Gaza mot civila mål i Israel: ”några futtiga fyrverkerier, ingenting att oroa sig över, totalt ofarligt, de träffar ju nästan aldrig någonting”. Också här försöker du förringa för dig otrevliga fakta: ”lite knivar och verktyg. Inte mycket till terrorister.” Det har hittats långt mer på skeppet och eldgivning från ”fredsaktivisterna” har rapporterats.

Att många har haft väldigt bråttom att fördöma Israel är väl tyvärr inte så oväntat. Jag tycker dock att det är märkligt att man inte kunnat vänta till man faktiskt fått reda på vad som hänt. När det gäller Israel är detta dock inte viktigt, tycks det. Fakta är inte så noga - och om det finns något som faktiskt talar FÖR Israel – ja, då är det förfalskat, eller hur Thomas… Hyckleri och dubbelmoral, kallar jag det.

Permalänk | Anmäl #32 Johan Diov, 2010-06-02, 00:09

Skärp er!
det finns ingen som stödjer det som hände Ship to Gaza.

Men det betyder inte att man stödjer ship to Gaza.

Jag tycker att Ship to Gaza inte var något annat än en provokation som gick oerhört fel. Med flera förlorare och en vinnare, extremisterna. på båda sidor.

Permalänk | Anmäl #33 Daniel Ekström, 2010-06-02, 00:38

Vad som skett är ett grovt brott mot internationell lag.
Sympatier och antipatier forändrar inte detta faktum.
De skyldiga borde bestraffas - men det verkar väl inte särskilt troligt...?

Permalänk | Anmäl #34 Lars E. Johansson, 2010-06-02, 00:41

Det bestialiska massmordet på internationellt vatten utfört av israeliska attackstyrkor blev en chock för hela världen. Dementimaskinen från israels sida gick igång rätt snabbt. Det pratades om Yxor och knivar vilket väl får anses dementerat efter intervju med Henning Mankell och presskonferens med Memeth Kaplan tisdag kväll.

När detta skrivs är det belagt att det enda vapen israel hittade ombord på båtarna var Henning Mankells rakhyvel. Triumfatoriskt
kom en soldat ut ur en av hytterna och satt rakhyveln anklagande under näsan på den stackars Mankell samtidgt som han hatiskt borrade i sin blick i den tilltänkte våldsverkaren som om den senare just hade blivit beslagen med att sitta och planera massmord.

Jag tror vansinnet gripit omkring sig i den israeliska administrationen sedan det gått upp för dem att de har ett helt världssamfund emot sig med undantag av några få jasägare.
Israel har skadat sig själv irreparabelt mycket. Men FN:s reaktion är alldeles för vag. Här krävs att internationella fredsframtvingande styrkor rustas för att gå in i Palestina och upprötta den fredsvilja hos israel som de hittills visat sig sakna helt och hållet.

Permalänk | Anmäl #35 Fredrik Strid, 2010-06-02, 02:20

En exenpellös händelse av den laglösa israeliska terrorstaten har än en gång begåtts mot civilister. Den fredliga, civila konvojen Ship to Gaza - Frihetskonvojen - har brutalt överfallits av den fega, israeliska marinen.

Besättningarna bland fartygen i denna fredliga konvoj har kidnappats av den israeliska terrorstatens laglösa militärapparat och den del av besättningen som överlevt israels olagliga överfall på hjälpkonvojen, och har tagits som gisslan av den bloddrypande israeliska regimen.

Detta är förfärligt! Alla visste vilken fredlös statsbildning israel var i internationella sammanhang, men det som nu har hänt går utanpå det mesta som israel har på sitt blodiga samvete och måste nu fördömas även av den lilla klick västerländska stater som känt till - men vägrat erkänna - terrorstatens laglöshet och fredlöshet. Må israel från och med denna dag en gång för alla peststämplas av hela världen. 9 döda , civila hjälparbetare har rapporterats hittils.
Deras brott: solidaritet!

Permalänk | Anmäl #36 Fredrik Strid, 2010-06-02, 02:24

Rent laglöst sjöröveri som världssamfundet gemensamt
ingriper mot i Somalia. Det finns inte en enda paragraf inom internationell rätt eller regler för sjöfart som ger israel rätt att anställa en sån här slakt på fredliga civilister. Fredskonvojen hade ett klart uttalat fredligt syfte. Det vet hela världen. Det är nu fastställt att detta mordiska övergrepp på en fredlig konvooj anställts på internationellt vatten vilket gör israels brott mot folkrätten så mycket större den här gången.

Permalänk | Anmäl #37 Fredrik Strid, 2010-06-02, 02:27

I spåren på massmorden till havs i går begår israel nya folkrättsbrott. Att fängsla de kidnappade fredsarbetarna är ingenting mindre än ett grovt brott.

Nu skall de som inte skriver under erkännanden att de låter sig deporteras kommer att ställas inför rätta. Undrar vad de kommer att anklagas för?

De kidnappades och fördes till israel med våld. Nu anklagas de för att vistas illegalt i landet.

Det finns bara ett: att de omedelbart försätts på fri fot eftersom de hålls fängslade utan att ha begått brott och i strid mot alla internationellt giltiga rättsprinciper.

Visserligen är det väl ingen som väntar sig annat än att israel skall fortsätta agera kriminellt men det måste uttalas också. Världspressen har alltid en tendens att svälja information som terrorstaten ser till att sila genom sina lögnfilter och jamsa med
i USA-protektoratets fabricerade lögner.

Permalänk | Anmäl #38 Fredrik Strid, 2010-06-02, 02:31

Fördömer förstås våld i alla former.Är inte feminist av det moderna slaget men jag får nog säga att åtskilliga kommentarer om för Palestina alt. för Israel är signerade av män.Tror fortfarande att världen hade varit lite lugnare med t,ex kvinlig generalsekreterare i FN (nuvarande saknar ju f.ö. all den utstrålning kraft och sisu som föregående generalsekr.innehade och hade behövts nu rent mentalt),Mest berörd bland repotagen om denna spektakulära konvoj blev jag av en intervju med en kvinna som var med på det turkiska fartyget och hade tagit med sig sin 1-åriga dotter som hon bar på armen när repotageteamet filmade.HUR kan man komma på tanken som mamma att utsätta sitt lilla barn för detta?Finns det inte en enda barnvakt i Turkiet?.Värlsfred får vi aldrig uppleva,men lite mindre av all ondska som människor förorsakar varandra vore en dröm att gå i uppfyllelse för oss alla under vår stund på jorden.

Permalänk | Anmäl #39 Agneta Berglöw, 2010-06-02, 06:42

Jag har tagit till mig genusuttrycket "problematisera" så jag tänkte problematisera detta med att "skjuta på biståndskonvojer"

Var detta verkligen en biståndskonvoj? Var det det egentliga syftet med den? Om så, var det nödvändigt att föra in dem på ett sätt som man visste att Israel inte skulle acceptera? På vilket sätt är det inte bistånd att frakta varorna med lastbil, så som Israel erbjöd sig att göra?

Permalänk | Anmäl #40 Pentti Heikkinen, 2010-06-02, 07:13

Israels agerande är fullständigt oacceptabelt. Det som omvärlden måste kräva är att den olagliga blockaden av Gaza bryts. Syftet med Ship to Gaza är vad jag kan förstå dubbelt, dels att få fram förnödenheter till Gaza, dels och kanske framför allt att belysa den absurda situation som innebär att ett krigsdrabbat folk - drabbat av Israels angrepp på landet för ett eller två år sedan - inte ens kan få in cement i landet för att bygga upp sina sönderbombade byggnader. Det är helt horribelt.
-
Personligen tror jag att en hel del av den muslimska extremismen i världen - som jag givetvis tar oerhört starkt avstånd ifrån - gynnas och uppmuntras av vad som hundratals miljoner muslimer i världen uppfattar som Israels kränkning och förnedring av alla muslimer i världen genom sin grymma behandling av befolkningen i Gaza.
-
Själv håller jag sannerligen inte med om att Israel förnedrar alla muslimer i världen genom sin behandling av befolkningen i Gaza. Däremot tycker jag verkligen att behandlingen av befolkningen i Gaza är fullkomligt oacceptabel, och dessutom är den chockerande därför att den utförs av ett demokratiskt land. Om nu Israel verkligen är ett demokratiskt land. Jag tycker det finns anledning att ifrågasätta den beteckningen.
-
Min uppfattning är att blockaden av Gaza måste brytas. En så otillständig situation kan inte få fortsätta. Om Ship to Gaza kan sätta ytterligare press på Israel att bryta blockaden, så att livet i Gaza kanske på sikt kan återgå till någon sorts normaltillstånd, så tycker jag att Ship to Gaza har gjort en oerhört stor nytta. Jag sympatiserar därför väldigt mycket med aktionen.
-
Sen är det en annan sak att jag hoppas att arrangörerna ser till att inte släppa ombord personer vars främsta syfte är att förnedra Israel snarare än att hjälpa Gaza.

Permalänk | Anmäl #41 Ann sidbrant, 2010-06-02, 08:04

Det finns många NYTTIGA IDIOTER här på Newsmill som springer Israels ärenden. Ralph Haglund, fil.lic., Bo T, Henrik Unné mfl. Jag hävdar att de bedriver propaganda, dessinformation som man lätt kan se om man är insatt i mellanöstern konflikten.

Anledningen till att människor reagerar starkare till när Israel agerar på ett inkorrekt sätt än på när Nord Korea så är det pga av Israel kallar sig en demokrati. Man förväntar sig att Nord Korea skall bete sig illa då de är en diktatur och som alla vet är väldigt hårt sanktionerade av världssamfundet.

BTW, för mig är det obegripligt att man kan kalla det för självförsvar när man stormar en båt på internationellt vatten och sedan bli förvånad att det finns människor som inte finner sig i det. Inte särsklit genomtänkt...

Permalänk | Anmäl #43 Patric P, 2010-06-02, 08:34

Hets mot judar och demonisering av judar är ingen nyhet, det är en historiskt mycket flitigt använd metod för att göra sig en politisk karriär och få tillgång till maktens korridorer.

Men om artikelförfattarna inte vore så uppfyllda av politiskt judehat kanske de skulle beakta att palestiniernas elände inte är judarnas fel (ty judarna försvarar bara sina liv och sin frihet) och beakta det för konflikten extrema faktum att den gigantiska och rika arabvärlden vägrar ge palestinierna fullvärdiga medborgarskap efter mer än 60 år som flyktingar.

Permalänk | Anmäl #44 Bo T, 2010-06-02, 08:45

Jag är inte en av de där automatiska Israel försvararna som, oavsett vad Israel gör, ska försvara den statens agerande. Men jag kan inte annat än förundras av hur media denna gång kan ha mage att ursäkta aktivisterna som - vi alla kan se på video - attackerar de anländande trupperna redan innan de hunnit landa på däck. Jag undrar hur svenska Kustbevakningen hade agerat om 6 stora fartyg fullastade med ospecificerade varor samt ca 600 personer från andra länder - många som antagligen skulle behöva Visum för att få komma in i Sverige - hade närmat sig västkusten för att lägga till och lossa i en icke internationel hamn? Hur hade svenska tullare agerat om de, när de bordat fartygen, blivit angripna på det sätt vi ser i Video i detta fall? Hade de svenska tullarna låtit sig misshandlas till döds eller hade de använt sina vapen för att värja sig? Hade omvärlden kritiserat de svenska tullarna om de avfyrat sina vapen?
Det finns en inte så liten "double standard" vad gäller medias bedömning av Israeliskt agerande. När Israel skjuter misiler mot Hamas ledares bilar på västbanken - något jag personligen absolut hatar - så upprörs världen. När USA skjuter misiler från sina Drones mot Taliban ledare i de Pakistanska bergen - då hörs inget alls. Någon gång får de ett litet "bra gjort" när de lyckas ta livet av någon mer hög-profil Taliban/AlQ-gubbe. Detta är dubbel moral.
När EVENTUELLT Israeliska agenter skjuter ihjäl en terroristledare i Dubai så startas en allmän klappjakt på agenterna - inte en enda röst höjs för att kritisera Dubai för att de givit fristad till en terrorist! Detta trots att Hamas och särskilt Hamas militanta del som terroristledaren var medlem av - är ansedd som TERROR ORGANSIATION av EU, USA, FN mfl.

Att Turkiet agerar som de nu gör ska ses i ett större sammanhang. Turkiet var det mest västerländska av alla muslimska länder tills för några år sedan. Man hade i och för sig inte tagit till sig våra demokratiska idéer och under lång tid styrdes Turkiet av den turkiska militären. Men de var allt annat än en fundamentalistisk islamistisk stat. Militären lämnade pö-om-pö över rodret till civil befolkningen, en demokratisering av Turkiet inleddes - ivarje fall delvis. Forfarande förföljdes Kurder och ett rent krig inleddes mot den egna kurdiska befolkningen. Än idag riskerar man fängelse om man påstår att Turkiet mördade 1 miljon armenier i början av 1900-talet. Vilket de gjorde! Inte så demokratiskt, direkt. Turkiet fick för sig att de skulle in i EU men när den Europeiska folkopinionen inte var med på det så stoppades deras EU medlems process. Turkarna var sura och kände sig taskigt behandlade - som om EU medlemskap för deras del hade varit en rättighet. Ett islamistiskt parti kom till makten i Turkiet för några år sedan och Turkiet har sedan dess bytt kurs. De sågar sina gamla vänskaps band med Israel, kanske även USA och EU (inte helt, men de går åt annat håll nu) och de har blivit mer och mer islamiskt radikaliserade. Alla de EU röster som oroade sig just för detta fick tydligen rätt. Att just Turkiet är djupt engagerat i blockad-brytningen i Gaza, att just det fartyg som hade radikala turkiska islamister ombord var det som angrepp de israeliska soldaterna förvånar ivarje fall inte mig.
Det som förvånar är att varken politiker eller media sågar de turkiska klagomålen och påpekar att de som systematiskt mördar kurder inte har någon moralisk "high ground" att stå på.
Turkiet håller på att förändras och de tar nu varje tillfälle - detta är inte det första - att distansiera sig från sin tidigare vän - Israel.
Gaza situationen är hemsk, det förstår jag, men att använda civila fartyg och gömma sig bland naiva men antagligen godhjärtade sympatisörer för att med våld försöka bryta israels blockad av Gaza kommer så klart inte lyckas. Det enda det kommer leda till är en polarisering av Hamas och Israels positioner - och att ett antal Aktivister (och kanske några oskyldiga sympatisörer) dör i sammandrabbningarna. Israel kan lika lite ge efter som poliser i Sverige, USA eller Spanien kan ge efter när Anti globaliserings aktivister vill stoppa politiska möten med stenkastning. Detta betyder INTE att jag är för en Blockad av Gaza, men antingen så får Gaza borna välja andra ledare, Hamas får inse att de måste lösa situationen med hjälp av dialog - inte raketbeskjutning eller så får Gaza borna leva med situationen de har. Det är faktiskt deras val att inte vilja sluta skjuta att inte acceptera Israels existens osv.

Jag har ett radikalt förslag på en lösning av Gaza och Västbanks problemen. Istället för att försöka trycka in den fyrkantiga klossen i det runda hålet så borde man acceptera hur situationen VERKLIGEN är, jag syftar på korruptionen. Mitt förslag är följande: Erbjud de 100 ledande personerna 100 miljoner kronor på bank konto i Schweiz, vardera - Om det blir fred. Ge dem samma "deal" som Clinton försökte få igenom för 10-12 år sedan. Ge dem 10-50 miljarder kronor till att bygga bostäder och fabriker till befolkningen - om det blir fred. Eftersom korruptionen är TOTAL så är jag övertygad om att detta skulle fungera. :-)

Permalänk | Anmäl #45 Peter Sanning, 2010-06-02, 09:51

Palestinakonflikten befinner sig på just det moralavstånd där alla förväntas ha en åsikt men ingen avkrävs ansvar för densamma.
Allt som skrivs är ointressanta partsinlagor på sandlådenivå som enbart räknar upp vad "de andra" har gjort. Avsaknaden av konstruktiva tankar leder bara till att skyttegravarna grävs djupare och fler dör.

Israel använder sig av pragmatiskt övervåld - eftersom man ändå får skit oavsett vad man gör så är det bättre att skjuta först och fråga sen, allt för att minska risken för egna förluster. När man slåss mot självmordsterrorister i försåtminerade getton och har i princip all opinion mot sig är det tyvärr en högst förnuftig strategi.

Inom kort kommer denna incident vara lika glömd som alla andra tragedier som utspelat sig på denna dårskapens arena. Fred blir det aldrig eftersom palestinierna saknar vilja och israelerna behov.

Permalänk | Anmäl #46 epic, 2010-06-02, 10:17

Gjorde Kaplan detta på sin lediga tid, eller var det med skattemedel betald semester? Att en riksdagspolitiker gör vad han gjort är skamligt, fängelse är ett passande ställe för honom.

Israeliska soldaterna använde painball-gevär under bordningen, och det var inte förrän de blev attackerade med järnrör och och andra tillhyggen som de försvarade sina liv genom att öppna eld med pistoler.

"San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts

67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:
(a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;
och
98. Merchant vessels believed on reasonable grounds to be breaching a blockade may be captured. Merchant vessels which, after prior warning, clearly resist capture may be attack

och

48. Vessels listed in paragraph 47 are exempt from attack only if they:

(a) are innocently employed in their normal role;
(b) submit to identification and inspection when required; and
(c) do not intentionally hamper the movement of combatants and obey orders to stop or move out of the way when required."

http://www.icrc.org/IHL.nsf/52d68d14de6160e0c12563da005fdb1b/7694fe2016f347e1c125641f002d49ce!OpenDocument

Grattis Ship to Gaza, ni verkar ha brutit mot internationell maritim rätt och rättfärdigat Israels ingripande. Ni ska även vara glada över att de inte sänkte era skepp, beror lite på hur man tolkar "attack", för de verkar ha haft lagen på sin sida.

Permalänk | Anmäl #47 Kalle bulle, 2010-06-02, 10:20

Jag tycker faktiskt inte man behöver vara varken för eller emot Israel för att se att se att atacken på flottan var fel och olaglig. Oavsett vad folket på båtarna hade för politiska åsikter. Det är helelr inte relevant vad Hamas gör i Gaza. Israel bordade civila fartyg på internationellt vatten - vilket är olagligt. Man har rätt att borda fartyg på Israeliskt vatten, men inte internationellt. Även om intentionen var att bryta blockaden, så blir det inte mer lagligt. Intenationell rätt måste gälla. Om de borliga israelvännderna inte kan hålla med om detta, är det väldigt märkligt. Hamas bryter också mot lagen, men det gör inte attacken mot konvojen i internationellt vatten mer laglig. Man måste skilja på de frågorna.

Att Israel med helikoptrar, krigsfartyg och beväpnade kommandosoldater bordade skeppen torde på alla rimliga vis räknas som att de inledde agressionerna, oavsett vad som sedan hände. Vi vet också att den typen av motstånd som förekom på Mavi Marmara inte förekom på samma sätt på flottans andra fartyg. Dessa bordades likväl och passagerarna greps.

IDFs filmer är säkerligen autentiska, men tills IDF också släpper videosekvenser på skjutningen av passagerarna (vilket man ju rimligtvis bör ha) så anser jag att man inte har fått hela bilden. Det betyder också att man starkt kan ifrågasätta IDFs motiv med att släppa dessa bilder.

Det bästa Israel kan göra nu är att spela med helt öppna kort. Ship to Gaza är i sig inget hot mot Israels säkerhet, och man vinner ingenting på att mörka vad som verkligen hände.

Permalänk | Anmäl #48 John Avdic, 2010-06-02, 10:23

@ Patric P
Du menar alltså att bara för att man kritiskt granskar vad svensk PK-media skriver, så "springer man Israels ärenden" eller sprider "propaganda"? Intressant nog så använder Kina samma retorik som dig mot sina medborgare.

Permalänk | Anmäl #49 Kalle bulle, 2010-06-02, 10:38

Efter att ha sett bilderna på hur de "goda" aktivisterna attackerar anländande israeliska soldater med järnrör så hade soldaterna all rätt att försvara sig.

Aktivisterna visade sig vara våldsbenägna islamistiska terrorister och måste dömas till långa fängelsestraff. Hela vänsterkonvojen var bara politisk propaganda och visste att de inte fick anlända till Gaza och var anvisad annan hamn i Israel.

Vänstern har blivit våldsamma fascister och förenar sig med islamister och terrorister i sin politiska gärning som går ut på att hata USA och Israel medans man hyllar diktaturer. Grön ungdom borde ha bättre förstånd än att umgås med kommunistfascister.

Permalänk | Anmäl #50 Johnny Andersson, 2010-06-02, 11:53

@Kalle bulle, jag antar att du misstolkar mig medvetet. Så ta och skärp dig och läs vad jag skriver. Har du sett exempelvis Bo T´s inlägg?

Permalänk | Anmäl #52 Patric P, 2010-06-02, 14:42

Kalle Bulle. Intressanta paragrafer du hittat. Problemet som många har med själva bordningen är att de anser inte att Palestinska missilattacker på israeliska civila, på erkänd israeliskt territorium, är att betrakta som krig.

Vad jag förstod på nån svensk analytiker så anser inte omvärlden att Israel befinner sig i krig (och därför inte kan hänvisa till krigslagar som bordningen vilar på). Kanske har jag fel, men jag har ett bestämt minne av att Israel förklarade krig mot palestina (Gaza) 2007 efter missilattacker som även är orsaken till blockaden. Men någon får rätta mig om jag har fel.

Permalänk | Anmäl #53 Pentti Heikkinen, 2010-06-02, 15:06

#46

Hej Erpic, du skrev:
"Fred blir det aldrig eftersom palestinierna saknar vilja och israelerna behov."

Jag tror att du har fel, mycket fel. Palestiniernas behov är oändliga, viljan likaså. För Israels befolkning tycks tilltron till palestiniernas goda vilja att fredligt hålla avtal vara den avgörande punkten. Båda folken är oändligt krigströtta.

Man kan inte bygga en nation på folkfördrivning och systematisk stöld av mark, vatten, medborgarskap och försörjningsmöjligheter för många miljoner människor. Då finns ingen framtid. Denna realism har majoriteten israeler.

Peace Now, den israeliska fredsrörelsen, redovisade nyligen en opinionsundersökning bland israeler. 67% stödjer tanken på en tvåstatslösning och ett tredelat Jerusalem. Avgörande faktor för deras ställningstagande är att de känner tillit till att palestinierna skulle hålla ingångna avtal.

Varsågod...länken till Peace Now

http://www.peacenow.org.il/site/en/peace.asp?pi=66&docid=4621

Om israeler kan tro, om palestinier har hopp...då är freden en möjlighet.

Permalänk | Anmäl #54 Gunnel Gomér, 2010-06-02, 16:22

Mer info om några av de fredliga religiösa fredsaktivisterna här:
http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/4265.htm

Permalänk | Anmäl #55 V, 2010-06-02, 16:54

Israel har ingenting på båtarna att göra när dom befinner sig långt ute på internationellt vatten. Kapningen av fartygen kan inte beskrivas som någonting annat än sjöröveri. Människorna ombord har såklart självförsvarsrätten på sin sida när dom på internationellt vatten blir attackerade av beväpnade sjörövare, terrorister och mördare.

Att det finns Moderater och andra i Sverige som försvarar denna attack är helt sinnessjukt. Det inser majoriteten av Sveriges befolkning och förhoppningsvis kommer det att visa sig vid det kommande valet. Vem vill ge sin röst åt ett politiskt parti som på allvar försvarar sjöröveri, mord och kidnappningar av Svenska medborgare? Ni som försvarar Israels agerande kan inte vara svenskar - ni är förrädare.

Permalänk | Anmäl #56 Paramount, 2010-06-02, 19:06


Ship to Gaza

Passagerarlistan på Mavi Marmara fick Mossad att se rött

"Att det fanns så många arabiska medborgare bland passagerarna kan naturligtvis aldrig legitimera blodbadet som ägde...

Esref Okumus, 2010-06-02 17:53216 14 

Min vän är en brottsling!

Jag var bara 18 år när jag första gången konfronterades med konflikten i Mellan Östern. Jag var på besök i...

Ulf Lidman, 2010-06-02 21:15 0 

Israels rätt till Gaza är obestridlig

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ignorerar tidigare avtal och lagar som bekräftar Israels...

Jonas Täljsten, 2010-06-02 19:270 0 

Pressens Opinionsnämnd

Stor seger för tryckfriheten att PON friar Guillou-avslöjandet

"Vi bör komma ihåg vad KGB var: en gigantisk säkerhetsorganisation med uppgift att förtrycka - med precis vilka...

Ulf Nilson, 2010-06-01 20:37 18 

Fd PO Pär-Arne Jigenius: Jan Guillou missbrukar PO-institutionen

"Jag har ingen anledning att försvara enskildheterna i Expressens agerande. Men Jan Guillou borde ha avstått från...

Pär-Arne Jigenius, 2010-03-18 12:25359 18 

Yrsa Stenius har förlorat sin trovärdighet och måste avgå

"PO:s - Yrsa Stenius - rekommendation till Pressens Opinionsnämnd att klandra Expressen är inte okej. Faktum är att...

Roland Poirier Martinsson, 2010-03-17 14:57421 29 

Inför samtyckesparagraf nu

Dags att införa en samtyckeslag i Sverige

I Örebro härjar minst två serievåldtäktsmän. Tjejer och kvinnor är oroliga och rädda för att gå ut. Sexuellt...

Göran Rudling, 2010-05-27 04:03100 18 
annons:

Mest millat


Alla    Arg    Uttråkad    Nyfiken    Glad
 1. Israel
 2. Ship to Gaza
 3. Mona Sahlin
 4. självförsvar
 5. Mossad
 6. Turkiets EU-inträde
 7. Samtyckeslag
 8. Gazas blockad
 9. Torbjörn Tännsjö
 10. Jan Guillou
 1. Israel
 2. Ship to Gaza
 3. Mona Sahlin
 4. Genusforskning
 5. Föräldranärvaro
 6. Sida
 7. Maud Olofsson
 8. Cannabis
 9. Maria Larsson
 10. Miljöpartiet
 1. Israel
 2. Lars Vilks
 3. Ship to Gaza
 4. Mona Sahlin
 5. Sverigedemokraterna
 6. de rödgröna
 7. Socialdemokraterna
 8. Genusforskning
 9. Cannabis
 10. Föräldranärvaro
 1. Israel
 2. Sverigedemokraterna
 3. Mona Sahlin
 4. Svensk trupp i Afghanistan
 5. Socialdemokraterna
 6. Moderaterna
 7. Jan Guillou
 8. Lars Vilks
 9. Fredrik Reinfeldt
 10. Piratpartiet
 1. Ship to Gaza
 2. Mona Sahlin
 3. Turkiets EU-inträde
 4. Samtyckeslag
 5. Torbjörn Tännsjö
 6. Yrsa Stenius
 7. Jan Guillou
 8. Hamas
 9. ShiptoGaza
 10. Svensk media
 1. Ship to Gaza
 2. Mona Sahlin
 3. Genusforskning
 4. Sida
 5. Maria Larsson
 6. Sarnecki
 7. Rödgrön utrikespolitik
 8. Miljöpartiet
 9. Maud Olofsson
 10. elitvänsterns attityd
 1. Ship to Gaza
 2. Mona Sahlin
 3. de rödgröna
 4. Genusforskning
 5. Socialdemokraterna
 6. Miljöpartiet
 7. Grekland
 8. Vänstern
 9. Sida
 10. sexköpslagen
 1. Mona Sahlin
 2. Jan Guillou
 3. Slöjan
 4. Ilmar Reepalu
 5. Socialdemokraterna
 6. Svensk trupp i Afghanistan
 7. Islam
 8. Aftonbladet
 9. sexköpslagen
 10. Moderaterna
 1. Föräldranärvaro
 2. Religionsfriheten
 3. Kungahuset
 4. Jämställdhet
 5. Rabih Jaber
 6. Bill Clinton
 7. Sverigedemokraterna och Aftonbladet
 8. Köpenhamnsmötet
 9. antisemitismen
 1. Politiska hotbrev
 2. Victoria och vigselakten
 3. Kungahuset
 4. ADHD
 5. Drottning Silvia
 6. Helene Lööw
 7. Äktenskapet
 8. klimatbluffen
 9. Svenska krigsveteraner
 10. Annika Lantz
 1. Drottning Silvia
 2. Södermalmsmarxister
 3. Svenskars sexliv
 4. Kvinnlig statsminister
 5. Rödstrumpor
 6. Netroots
 7. Helene Lööw
 8. Twitter
 9. Victoria Mona Sahlin
 10. blockpolitik
 1. Feministisk porr
 2. Alex Schulman
 3. Drottning Silvia
 4. Michael Jackson
 5. Stureplan
 6. Tiger Woods
 7. Åttiotalisterna
 8. DN-kultur
 9. Kvinnlig statsminister
 10. Spöken
 1. Ryssland
 2. Israel behöver västvärldens stöd
 3. Colombia
 4. Rabih Jaber
 5. Skvaller
 6. Rödstrumpor
 1. Colombia
 2. Valet 2010
 3. Rickard Sandler
 4. Anna Odell
 5. Gud
 6. Parapsykologi vetenskap
 7. ABBA
 8. Libertas
 9. Birgitta Ohlsson
 10. Kokain
 1. Rickard Sandler
 2. Nick Clegg
 3. Colombia
 4. Valet 2010
 5. Mahmoud Ahmadinejad
 6. Anna Odell
 7. Ronny Andersson
 8. Lady Godiva
 9. Utomjordingar
 10. Ägarlägenheter
 1. Utomjordingar
 2. Köpet av Pirate Bay
 3. Istid
 4. Valet 2010
 5. Andra världskriget
 6. Vulkaner
 7. Thomas Quick
 8. Den nya istiden
 9. Rickard Sandler
 10. Bo Baldersson
 1. Israel
 2. självförsvar
 3. Mossad
 4. Gazas blockad
 5. Estland
 6. Israels agerande
 7. Cannabis
 8. Lars Vilks
 9. vargen
 10. Burkaförbud
 1. Israel
 2. Föräldranärvaro
 3. Cannabis
 4. Sjuksköterskorna
 5. Anonymiseringstjänster
 6. Israels agerande
 7. Arbetslinjen
 8. mammorna
 9. Egpten
 10. Lars Vilks
 1. Israel
 2. Lars Vilks
 3. Sverigedemokraterna
 4. Cannabis
 5. Burkaförbud
 6. USA
 7. Yttrandefrihetsfundamentalism
 8. Sjuksköterskorna
 9. Rondellhunden
 10. ABBA
 1. Israel
 2. Sverigedemokraterna
 3. Lars Vilks
 4. Piratpartiet
 5. RUT-avdraget
 6. Anders Jacobsson
 7. Hemmafrun
 8. Cannabis
 9. Burkaförbud
 10. Rondellhunden
annons:

Newsmill seminarier


 1. Sjuksköterskor riskerar sänkt lön efter vidareutbildning
 2. Fakta om ekonomin och specialistutbildning för sjuksköterskor
 3. Vi sjuksköterskor diskrimineras för att vi är kvinnor
 4. Det måste löna sig med utbildning även för kvinnor
 5. Jag kräver att partierna ger besked i sjuksköterskefrågan
 6. Möjligheten att ändra sin yrkesbana måste alltid finnas
 7. Vår barnmorskeutbildning är ett exempel i världen
 8. V: Specialistsjuksköterskor ska ha högre lön
 9. Glöm inte bort specialistsjuksköterskornas unika kompetens
 10. Vi i alliansen ger sjuksköterskorna rätt
 1. Vi sjuksköterskor diskrimineras för att vi är kvinnor
 2. Det måste löna sig med utbildning även för kvinnor
 3. Sjuksköterskor riskerar sänkt lön efter vidareutbildning
 4. Jag kräver att partierna ger besked i sjuksköterskefrågan
 5. V: Specialistsjuksköterskor ska ha högre lön
 6. Möjligheten att ändra sin yrkesbana måste alltid finnas
 7. Mycket snack och lite verkstad för oss specialistsjuksköterskor
 8. Glöm inte bort specialistsjuksköterskornas unika kompetens
 9. Fakta om ekonomin och specialistutbildning för sjuksköterskor
 10. Sjuksköterskeutbildningen
 1. Ovärdigt av borgerliga toppolitiker att försvara Israels attack
 2. Konvojen till Gaza – mer än humanitär hjälp
 3. Våga stå upp för Israel - även när det blåser!
 4. Ship to Gaza sång: Döda judar
 5. Att offra människor som politisk propaganda
 6. Att mobba Mona Sahlin
 7. Svensk-palestinier: Föga troligt att Israel medvetet skjutit aktivisterna
 8. Jews all over the world, come forward!
 9. Israel borde ha sänkt skeppet!
 10. Vårdslöst av Tännsjö att kräva judars avståndstagande

Karin, PM och Leos blogg

Stort grattis till Mattsson

Det finns olika tystnader kring ett ansvarigt utgivarskap, dvs skäl till att texter inte publiceras ...

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.

 

Läs mer om Newsmill

Karin, PM och Leos blogg

Stort grattis till Mattsson

Det finns olika tystnader kring ett ansvarigt utgivarskap, dvs skäl till att texter inte publiceras ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.