OLSENBANDEN fanclub

I fra Dansk til Norsk...

Opprinnelig er Olsenbanden i hovedsak en dansk filmserie, men da den første danske filmen ble importert til Norge i 1968 slo ikke filmen igjennom. Da Knut Bohwim fikk se filmen fikk han ideen om å lage en Norsk versjon, med norske skuespillere, norsk humor og ett norsk miljø. Samme året hadde Bohwim laget en lignende film kalt Sus og Dus på By`n der Carsten Byhring, Arve Opsahl og Aud Schønemann hadde hovedrollene. Han ville også benytte de samme personene denne gangen og hadde planer om at Carsten Byhring skulle spille bandeleder Egon Olsen og Arve Opsahl Benny. Men da Arve fikk se den danske versjonen sa han bare "Det er jeg som skal være Egon",og sånn ble det. Carsten fikk så rolle som Kjell og Aud rollen som den frustrerte hjemmeværende trebarnsmoren Valborg. Sverre Holm takket senere ja til rollen som Benny gjennom en telefonsamtale senere.  

Publikum elsket dem, kritikerne likte dem ikke...

11. August 1969 hadde filmen Olsenbanden - Operasjon Egon premiere på Norske kinoer. Filmen ble en publikumssuksess og folk gikk mann av huset. Men kritikerne derimot var ikke særlig fornøyde. De mente at regissør Knut Bohwim hadde misbrukt gode Norske skuespillere, og syntes mer eller mindre at filmen var for enkel. Danskene hadde samme året kommet med oppfølgeren Olsen Banden på spanden! Siden det norske publikumet likte så godt den første filmen, tok de en satsing på enda en film. Denne gangen var det en ny rolle med i filmen, nemlig broren til Benny: Dynamitt-Harry! Det var ikke noe problem å finne personen til denne rollen, for ingen andre kunne passet bedre til rollen enn Harald Heide Steen jr. eller lilleHarald som han ble kalt på settet. Denne filmen ble også en publikumssuksess, og denne gangen var kritikerne litt snillere og mente at det eneste lyspunktet i filmen var Harald i rollen som Dynamitt-Harry!                                                      

 

Ting du kanskje ikke visste!!

Unntatt i 1971 så ble det laget en ny Olsenbanden film hver år, etter som danskene gjorde det samme. De norske skuespillerne møtte faktisk de danske rolleinnehaverne, unntatt Aud, for hun ville  gjøre sin egen versjon av Valborg og ikke en kopi av den danske Yvonne. I 1974 hadde faktisk Arve Opsahl, Sverre Holm og Carsten Byhring hver sin birolle som full nordmann i den danske utgaven av Olsenbandens siste bedrifter. I 1981 hadde også Sverre Wilberg en birolle som trist nordmann i den danske Olsenbandens siste stikk!  

Knut Bohwim med sitt TEAM FILM fikk aldri noe økonomisk støtte til filmproduksjonene. Derfor måtte han pantsette både hus og hjem for å råd til å produsere en ny Olsenbande-film, og satset på at neste film gikk like godt som forrige, noe de også gjorde til en glede for Knut Bohwim. 

Alle kuppene og historiene er kopiert fra de danske unntatt de 2 siste filmene: Men Olsenbanden var ikke død og Olsenbandens siste stikk. Her fikk Sverre Holm visst sine skriveferdigheter da han bidro med å skrive manuskriptet. Han bidro også med manus til både Olsenbanden jr. Første Kupp og Olsenbanden jr. går under vann.

Det var lite bruk av stuntmenn i filmene siden filmene hadde ett relativt lavt budsjett. Flere ganger hold det faktisk på å gå riktig så galt, som da Arve og Sverre skulle bli heist opp av en heis fra ett helikopter. Pga mye vind ble karene hengende utenfor SAS-hotellet, og hang i friluft. Uten sikringer hold de seg fast med bare klypa for ikke å falle ned flere titalls meter ned.  

 Det er faktisk laget 2 reklamefilmer for Ruskenaksjonen der Olsenbanden gjør sitt for å hindre forurensning. Filmene ligger ute på filmarkivet.no og klipp kan du se her!

 

 

AMANDA

I 1997 kom Egon, Benny og Valborg opp på scenen midt under amandaprisutdelingen. Opp fra brevet leste de OLSENBANDENS FAR Knut Bohwim. Men det visste seg å være et annet brev også, Sverre Holm leste nemlig opp ett nytt brev, og helt overasket vant også Aud Schønemann en æresamanda for sin innsats innen Norsk Film.

 

OLSENBANDEN i nyrestaurert versjon!

I 2004 kom Olsenbanden serien ut på DVD, i helt nyoppusset versjon. Det hele foregikk i Botsfengselet naturligvis!

Fra venstre: Sverre Holm, Harald Heide Steen jr. og Arve Opsahl! I dag er alle dessverre borte! 

 

 

Members Area

Recent Forum Posts

by Linn-Mari 4 months ago
by Eirik 4 months ago

Recent Photos

 

Newest Members