Gazakonvojen

Chatt om konflikten kring Gazakonvojen

Publicerat 2010-06-03 16:12

Vad betyder krisen kring Gazakonvojen för konflikten i Mellanöstern? DN:s korrespondent i Jerusalem, Nathan Shachar, svarade på läsarnas frågor.

Dela med andra:

DN Teman i artikeln

 Gazakonvojen

Anders: Hej. Hur ska ett land bemöta grannländer vars högsta uttalade mål att förinta en? Varför tas aldrig detta faktum upp som en förutsättning innan man kritiserar Israels agerande?
Nathan Shachar: Hej, sådana frågor är visst intressanta, men de hör hemma på ledar- och debattsidor. Utrikesredaktionen har nog besvär med att beskriva och förklara utan att dessutom behöva gå in på rätt och fel. När hela resten av mediavärlden kokar av känslor och åsikter är det viktigt att någon håller huvudet kallt. VH N

Hector: Finns det någon verklig substans i uttalandet att om blockaden mot Gaza upphör så kommer Iranska vapen att hamna i händerna på extremister och hota Israel? Det smugglas väl en hel del vapen redan nu!
Nathan Shachar: Det finns redan tusentals iranska missiler i Gaza och fler anländer dagligen. Israelerna hävdar att utan sjöblockaden skulle långt större, kanske ballistiska, missiler föras in. Det är inte bara Israel som har synpunkter på Hamas beväpning, också Egypten följer förloppet uppmärksamt.

Timsson: Hur stort är chansen att Netanyahu regeringen gå i kras genom krisen?
Nathan Shachar: Regeringen kommer knappast att falla, fast osvuret är bäst i Israels politik. Men den kan försvagas, i synnerhet om den tvingas till en smärtsam kompromiss i fråga om Gaza.

Jonas: Finns det några juridiska hinder för Sverige att själva införa handelssanktioner mot Israel?
Nathan Shachar: Sverige agerar numera i sådana frågor inom ramen för EU. Handelssanktioner existerar i viss mån redan, i och med att EU kräver att produkter från Västbanken behndlas utanför de gällande handelsavtalen. Palestinierna bojkottar inte israeliska varor, endast varor från bosättningar.

Victoria: Förmodligen var Israels säkerhetstjänst välinformerade om att Ship to Gaza var orgarniserad av IHH, en välkänd terroristorganisation och därför hade anledning att befara att konvojen hade vapen ombord . Det var därför de gick så hårdhänt fram mot det turkiska fartyget. De övriga fartygen tycks ha klarat sig lindrigare undan.
Nathan Shachar: Tydligen var de illa informerade, eller nonchalanta. Bilderna på den amatörmässiga bordningen av färjan Marmara har varit mycket generande för Israel, som berömmer sig av sin slagkraftigaförsvarsmakt.

Linkpg: Hur kommer det sig att flera juridiska experter som uttalat sig i media de senaste dagarna om blockaden och bordningens legalitet bortser ifrån att Israel och Hamas befinner sig i krig när de analyserar situationen? Hur rationaliserar dessa experter bort de skottväxlingar som förekommer över gränsen titt som tätt och de israeliska soldater som dödades av Hamas militär nu senast i mars?
Nathan Shachar: Jag vet inte, är inte tillräckligt bevandrad i detta ämne. Men troligtvis spelar det toll att Hamas-regeringen inte har status av stat. Krigstillståndet Israel-Hamas betraktas inte som en internationell konflikt.

Katarina: Hur ser du på Turkiets och IHH:s medverkan på ett av skeppen (om nu IHH var där, vilket uppgifter gör gällande)? Tycker du att Turkiet verkar sympatisera mer med Iran än med Israel nu? En förändrad balans på gång?
Nathan Shachar: Turkiet gjorde ett strategiskt val efter kriget i Gaza 2008/9, att distansera sig från Israel och på så sätt vinna större inflytande i regionen. Regeringspartiet AKP står dessutom ideologiskt mycket närmare Israels fiender än de kemalistiska partierna. Dock är Turkiet det land som har mest att förlora, efter Israel och Irak, på iranska kärnvapen.

Linkpg: Följdfråga på Anders fråga, nog för att ni inte behöver ta ställning till rätt eller fel utan rapportera objektivt, men inkluderar inte en objektiv rapportering också att man redovisar de förhållanden som kringgärdar konflikten? TIll exempel att man i norra Israel nyligen hållit en stor evakueringsövning som en konsekvens av Hizbollahs upprustning eller att Iran och Syrien konstant arbetare för att föra in vapen och annan militär teknologi till terrorrörelserna Hamas och Hizbollah? Blir inte rapporteringen väldigt skev av att bara fokusera på en smal sak i taget när journalisternas uppgift borde vara att sätta händelser och nyheter i sitt sammanhang?
Nathan Shachar: Den beredskapsövning du nämner borde ha platsat i tidningen, den speglar mycket av det som händer. Minns inte om det var jag som missade den eller om sidan var full den dagen.

Mårten: Vad anser du om talesättet om Israel som "mellanösterns enda demokrati"? Visar inte staten tydliga tecken på militarisering, militär presscensur(!), politisk åtskillnad mellan olika etniska grupper (judar vs. araber med israeliskt medborgarskap), och givetvis bristen på medborgerliga rättigheter i de ockuperade områdena, saker vi inte brukar anse demokratiska.
Nathan Shachar: Israel är en demokrati, med vissa förbehåll. Presscensuren är inte något viktigt hinder, jag har känt av den en gång under snart trettiofem års arbete. Araber är diskriminerade i flera avseenden, men spelar samtidigt en framskjuten roll inom flera områden. De ockuperade områdena står utanför demokratin, där råder diktatur, för palestiniernas del.

Ricky: Dialog och fördömanden har förts i 60 år fram och tillbaks, är det inte dags nu för sanktioner? Det ska väl kännas att vara kriminell?
Nathan Shachar: De enda sanktioner med möjlighet att lyckas vore en varubojkott mot produkter från bosättningarna. Palestinierna bedriver sedan ett halvår en sådan, och delar ut listor över sådana varor.

Sakliga Sara: Vad anser vanliga israeler om att det talas mycket i väst om att bojkotta Israel? Alltså vad anser båda sidor (pro och con Israel) av israeler om idéer om bojkott? Och vad har israelerna för bild av Sverige, speciellt nu efter Gazakonvojen? Känner sig folk svikna av väst, eller var det väntat?
Nathan Shachar: Jag tror inte israelerna bryr sig så mycket om just Sverige. Man bryr sig om Europa, och man bryr sig om att ens regering och flotta gjort pannkaka av en sådan här sak, som skulle ha kunnat hanteras på alla möjliga sätt utom detta.

Linkpg: Vad finns det för realistiska alternativ i dagsläget till att upprätthålla en blockad mot Hamas? Varken FN eller EU har trovärdighet i frågan och Hamas erkänner fortfarande inte Israels rätt att existera, hur vill alla de debattörer som kräver att blockaden skall hävas att man ska göra med frågan om Hamas oundvikliga strävan att återupprusta? Som ett avskräckande exempel kan man se på Libanon där ingen blockad finns och där Hizbollah nu senast hotar norra Israel med Scud-missiler, är detta något man har glömt i debatten?
Nathan Shachar: Blockaden mot Gaza är partiell. Där finns livsmedel. Det stora problemet för gazabornas ekonomi är ett annat - se morgondagens tidning - nämligen de avbrutna handelsförbindelserna med Israel. En ny ordning för importen till Gaza måste - det kräver Egypten och PLO, inte bara Israel - se till att gazaborna får tillgång till livets nödtorft utan att detta konsoliderar Hamas-regeringen.

Viktor: Vad kommer hända nu ?
Nathan Shachar: Ja, säg det. Israel kommer att tvingas backa på något sätt, i fråga om försörjningen till Gaza. Det kan hända att spektaklet kan få konstruktiva följder, om det gör den israeliska nationalistregeringen mer medgörlig ifråga om Västbanken.

Eva: Varför valde man att borda fartygen i stället för att hindra dem på annat sätt, t.ex genom att förstöra roder eller propeller.
Nathan Shachar: Ja, det frågar man sig i Israel. Kanske någon sett för många ävertyrsfilmer.

Sune Enqvist: Kan man göra en riktig bedömning om MÖ. utan att ta med Guds löften som underlag. Gör man det är det så mycket lättare, tycker jag.
Nathan Shachar: Ja, jag undrar om det inte skulle bli ännu svårare. Ännu en synpunkt, eller tre? Tvåstatslösningen är en chans att göra upp utan Gud. Gud gav judarna Israels land - men sen tog han det ifrån dem. Gud gav Sverige Riga - men sen tog han det ifrån oss. Gud har inte givit några entydiga instruktioner i något av fallen.

Hans Pettersson: Jag skulle vilja veta bakgrunden till Egyptens blockad av Gaza. Gazaborna är ju inspärrade både p.g.a. Israels OCH Egyptens politik. (Att nu Mubarak säger sig upphäva blockaden förändrar inget.)
Nathan Shachar: Egyptens regim är bräcklig och baserad på vapenmakt. Den bryr sig om sin egen fortlevnad långt mer än palestiniernas rättigheter. Iran söker sedan ett par år underminera den eyptiska regimen, främst genom stöd till det muslimska brödraskapet, Egyptens viktigaste opposition och Hamas moderrörelse. Det avgör saken för Egyptens del.

moderator: 10 minuter kvar av chatten.

mr korrekt: varför står omvärlden enad när detta är en arabisk provokation från början??
Nathan Shachar: Jag m[ste säga att jag tycker att reaktionerna i Sverige varit rätt spridda. Alla har inte fördömt Israel, många har kritiserat aktivisterna. Men Israel spelade i sina fienders händer genom att spilla blod. I Mellanöstern gäller det inte bara att ha rätt eller att vara stark. Israel blev överlistat, och inte för första gången.

moderator: Nu stänger chatten, tack alla som medverkat!

Läs mer: Diskutera Gazakonvojen

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

Söderling chanslös Foto: Christophe Ena / AP

Söderling chanslös

Finalen i Franska öppna mästerskapen. Urstarke spanjoren Rafael Nadal vann med 6–4, 6–2, 6–4, främst tack vare sina tunga, toppade grundslag. 10

Ordföranden i Tennisförbundet: Bättre tränare ska ge fler Söderling.

Ny svart trafikhelg

Minst sex döda. Hälften av de omkomna åkte motorcykel eller moped. 12

Nio skadade inför Nigerias match Foto: Frank Augstein / AP

Nio skadade inför Nigerias match

Möter Nordkorea i Johannesburg. Åskådare försökte riva grindarna till arenan efter att polis hade stängt dem när matchen startade. 1

Drogba till VM efter lyckat ingrepp. Med ett mjukt specialskydd och frakturen fixerad med skruvar.

Optimism och stolthet i Sydafrika. ”Något vi inte har sett sedan Nelson Mandela släpptes ur fängelse.” 1

Frankrike kritiseras för VM-boende. ”Spanien har valt ett universitetcampus.” 2

Svensk försvunnen på Cypern

21-åring från Umeå. Cypriotisk polis tar det oförklarliga försvinnandet på stort allvar. Mannen sågs senast i torsdags.

Anders Borg siktar på euron Foto: Scanpix

Anders Borg siktar på euron

Skuldkrisen avskräcker inte. ”Det är en politisk uppfattning jag har, mycket kopplat till hur jag ser en ny världsekonomi växa fram.” 99

Sverige

Bröllopet inget för mobilen

Kräver förstärkt kapacitet. Miljontals turister gör att operatörerna måste rusta.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Green Day, Ullevi.

Green Day, Ullevi. Bandet är ett nöjesfält. Men 2,5 timmar av roliga hattar och allsång blir irriterande, skriver Fredrik Strage. 10

Fritt fram i Sverige, olagligt i Frankrike.

Fritt fram i Sverige, olagligt i Frankrike. Läs del 3 i Maciej Zarembas serie om vuxenmobbning. 194

Nutidstestet vecka 22.

Nutidstestet vecka 22. En har gjort sitt, en har sitt kvar. Vi reder ut begreppen i Nutidstestet.

Ännu en pantertant har lämnat oss.

Ännu en pantertant har lämnat oss. Skådespelaren Rue McClanahan är död. 7