Vetenskapsbloggen

DN:s vetenskapsjournalist Karin Bojs berättar om stort och smått som händer i forskningsvärlden.
Prenumerera på RSS

Månen väger tyngre än solen

Skrivet av Karin Bojs 10:40, 6 juni 2010 i kategori Miljö, Astronomi, Klimat, Geologi, Fysik

Jag var på Chalmers i Göteborg i veckan och besökte bland annat Onsala Rymdobservatorium. Det är en fascinerande plats, belägen på en halvö söder om Göteborg, längst ute vid havet och avspärrat från allmänheten.

När man passerar portarna måste man stänga av sin mobiltelefon, annars stör radiobruset observationerna.

Skolungdomar, som besöker observatoriet, fattar inte hur forskarna kan överleva hela dagarna utan sina mobiltelefoner.

Två jättestora radioteleskop, ett på tjugo och ett på tjugofem meter, står uppställda som två paraboler på klipporna – det ena inbäddat i ett gigantiskt runt tält av vit plast.

Föreståndaren Hans Olofsson och prefekten Gunnar Elgered gav mig en grundlig genomgång. Det tog flera timmar, för det finns mycket att berätta om.

Rymdobservatoriet är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi. Härifrån samordnas inte bara observationerna från de två teleskopen i Onsala, utan också diverse internationella anläggningar där Sverige deltar.

Det gäller till exempel teleskopen ALMA och APEX som står högt uppe i bergen i en öken i norra Chile.

Just nu planerar radioastronomer runt om i världen en ännu större anläggning med en massa teleskop som står utspridda över ett område med flera hundra mils diameter. Den kallas för SKA och ska eventuellt uppföras i Sydafrika. I så fall blir den första internationella högteknologiska anläggningen i Afrika någonsin.

En trend inom rymdforskningen är att forskarna i allt högre grad använder sina kunskaper och sin utrustning för att studera jorden. Inte minst miljöförändringar.

Onsala är inget undantag. Där finns en särskild avdelning med namnet ”rymdgeodesi”. Där mäter forskarna bland annat hur havsytan och landytan höjs. Havsytan höjs ju bland annat för att vattnet blir varmare, till följd av klimatförändringar, och för att is smälter på Grönland och bergens glaciärer.

Men på vissa ställen, exempelvis i större delen av Sverige, höjs även landytan. Den studsar upp igen, efter att ha varit nedtryckt av ett tjockt istäcke under senaste istiden.

Just i höjd med Onsala befinner sig havsytans höjning och landhöjningen just nu i hyfsad balans: tre millimeter om året. Längre norrut i Sverige stiger landet snabbare än havet, längre söderut är det tvärtom.

Men balansen kommer att förändras när havsytan börjar stiga snabbare.

I vintras fick rymdgeodesikerna på Onsala ett nytt fint instrument: en supraledande gravimeter. Den kan mäta tyngdkraft med elva decimaler.

Med hjälp av gravimetern studerar forskarna tidvattnet och även tidjorden. Inte alla känner till att månen och solen får vår jordskorpa att bölja upp och ner ungefär 30 centimeter om dygnet.

Hans-Georg Scherneck som är ansvarig för gravimetern förklarade sambanden för mig.

Om två föremål på himlen ser lika stora ut för en betraktare på jorden, utövar de också samma dragningskraft på oss. Under förutsättning att de har samma täthet.

Att föremål ser lika stora ut heter med ett fint ord för att de har samma ”apparenta diameter”. Det har till exempel månen och solen. De ser precis lika stora ut från jorden, trots att solen i verkligheten är mycket större än månen. På grund av denna märkliga slump kan det inträffa solförmörkelser, när månen skymmer solens hela yta för oss.

Alltså – om månen och solen bestod av samma sorts material så skulle de utöva exakt samma gravitation på oss. Men det gör de inte: månen består av tung sten och solen av het, lätt gas.

Följaktligen har månen mycket större betydelse för både tidvattnet och tidjorden.

Det där är något att räkna på för folk som tror på astrologi. De behöver inte ens räkna. De kan titta på den apparenta diametern så förstår de vilken försumbar effekt stjärnbilderna har på vårt jordeliv.

Nyheter från Vetenskap

Algblomning följs i realtid

Ett nytt fartyg övervakar algblomningen runt de svenska kusterna vilket ska ge bättre prognoser, tror SMHI. Men än blommar inte Östersjön. Läs artikeln

Foto: NICLAS BERGIUS / Scanpix

Rart svampfynd i norr

En japansk svampexpert på semester fick något igenkännande i blicken i skogarna utanför Skellefteå. Jo,visst var det en hon-shimejisvamp som växte där. Läs artikeln

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Var femte fästing bär på borrelia

En av fem fästingar bär på borreliabakterier. Trots det är det förhållandevis få människor som infekteras och får borrelia, enligt en pågående nationell fästingstudie.

Teknik

Ny kamera varnar för aska

Spårar askmoln 10 mil bort. Norska luftforskare har utvecklat ett system som ger piloten möjlighet att köra runt askmoln.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Fylld av ett vidrigt självförakt.

Fylld av ett vidrigt självförakt. Hur blir jag lycklig när jag har lärt mig frysa allt intresse för tjejer? Psykologen ger råd.

Akta öronen.

Akta öronen. De populära fotbollstutorna kan ge permanenta hörselskador. 6

Måste fördöma islam

Måste fördöma islam För att få tillhöra hovet måste man fördöma muslimer, om man tolkar grundlagen bokstavligt. 126

Japanskt svampfynd.

Japanskt svampfynd. En svampexpert på semester i Skellefteå hittade en 8.000 kronors-delikatess. 40

Nyheter från Förstasidan

Fråga om bröllop

Fråga om bröllop

Magdalena Ribbing chattar om etikett i samband med bröllop kl 14. Ställ din fråga nu!

Känner du dig säker på etikettsregler?

Se resultat

Valet 2010

Klart för ja till ny kärnkraft

Kompromiss med kritisk centerpartist. Allt tyder nu på att riksdagen röstar ja till regeringens förslag om att tillåta nya reaktorer. 16

Riksdagskollen: Centerpartisten som nu lovar att rösta ja.

Riksdagskollen: Politikerna som förhandlade om kompromissen.

Vad kan du om kärnkraften? Montage: Arne Jönsson

Vad kan du om kärnkraften?

Kolla vad du vet om politiken, tekniken, säkerheten, miljön och klimatet, ekonomin och alternativen. Gå till testet

Kärnkraftsskolan. Sju lektioner som ger dig bakgrunden. 2

DN Debatt 7 juni

Ask välkomnar skärpt mutlag

Justitieminister Beatrice Ask: ”Det ska bli enklare och tydligare, så fort vi får in remissvaren ska vi arbeta på en proposition”. 12

"Att utredningen om försäljningen av JAS 39 Gripen inte ledde till åtal har skadat Sverige". "Att utredningen om försäljningen av JAS 39 Gripen inte ledde till åtal har skadat Sverige".

”Det är dags att börja ta mutskandalerna på allvar”

Institutet mot mutor: Förslagen till skärpt lagstiftning mot mutbrott är otydliga och inte ger skydd åt whistleblowers, skriver ordf. Claes Sandgren. 54

Nära 21 miljarder i återbäring

Nära 21 miljarder i återbäring

Första granskningen av inkomst-deklarationerna klar. Cirka 2,8 miljoner av landets skattebetalare får pengar tillbaka. 18

Får du tillbaka skattepengar?

Se resultat

Häktad misstänks för fler krigsbrott

Grovt folkrättsbrott och mord. Fler misstankar om krigsbrott riktas mot den 33-årige kosovoserb som sitter häktad i Stockholm.

Teknik

Ny kamera varnar för aska

Spårar askmoln 10 mil bort. Norska luftforskare har utvecklat ett system som ger piloten möjlighet att köra runt askmoln.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Fylld av ett vidrigt självförakt.

Fylld av ett vidrigt självförakt. Hur blir jag lycklig när jag har lärt mig frysa allt intresse för tjejer? Psykologen ger råd.

Akta öronen.

Akta öronen. De populära fotbollstutorna kan ge permanenta hörselskador. 6

Måste fördöma islam

Måste fördöma islam För att få tillhöra hovet måste man fördöma muslimer, om man tolkar grundlagen bokstavligt. 126

Japanskt svampfynd.

Japanskt svampfynd. En svampexpert på semester i Skellefteå hittade en 8.000 kronors-delikatess. 40