logo Länsmuseum


 

 
 
 








 
 


Törnrosvägen - Kappsta

Beskrivning
Området bebyggdes bl a som en följd av att AGA-fabriken utvecklades på Lidingö. Detta resulterade i att Södra Lidingöbanan anlades och att ett stort antal bostäder för arbetare och tjänstemän vid fabriken byggdes.

Som en ryggrad genom bostadsområdet sträcker sig Törnrosvägen, tidigare Sturevägen. Den leder mjukt fram genom terrängen från Sveavägen i väster till Nysätravägen i öster och har behållit sin ursprungliga karaktär trots att den i senare tid breddats och fått ett beständigare ytskikt än grus.

Bebyggelsen utefter vägen präglas av egnahemsvillor, som ligger på naturtomter eller lummiga trädgårdstomter omgärdade av trästaket. Utbyggnaden skedde huvudsakligen på 1910-talet men där finns även äldre hus. Arkitekturen är enkel och visar envåningsvillor med inredd vindsvåning under brutet tak. Fasaderna är putsade eller fodrade med olika typer av panel och taken ofta lagda med tvåkupigt tegel. Farstukvistar och burspråk är vanligt förekommande. Husen har till stor del sin ursprungliga karaktär i behåll.

Vid Törnrosvägens östra del ligger två arkitektritade villor. Villa Elisberg, högt belägen på tomten vid Törnrosvägen 48, ritades 1919 av arkitekt Bengt Jonsson. Det är ett boningshus i tre våningar på en murad stengrund med källare. Taket är valmat och tegelklätt. Fasaden vitputsad med hörnkedjor.

På andra sidan vägen inne i kvarteret finns en villa från 1911 enligt uppgift ritad av arkitekt Torben Grut. Huset är uppfört i en våning med inredd vind. Fasaden är putsad och taket täckt med enkupigt tegel. Taksprång och vindskidor är brunmålade, Fönsterluckorna är gröna och dörren och farstukvisten målade i falurött.

En av orsakerna till att AGA-fabriken flyttade till Skärsätra lär ha varit att företagets ledare, ingenjör Gustaf Dalén, kände till trakten där han hade sommarbott i flera år.

Arkitekten Erik Hahr fick i uppdrag att rita en monumental bostad åt Dalén. 1913 uppfördes Villa Ekbacken på tomten där Gustaf Daléns väg mynnar i Törnrosvägen. Den stora villan ligger högt placerad med utsikt över Värtan. Huset har en borgliknande karaktär. Tegelväggarna är försedda med ett tunt putslager vilket och ger intryck av tunga murar. Samma uttrycksform återfinns på bostadslängan i Bergsätraområdet. Invändigt dekorationsmåleri är utfört av konstnären Filip Månsson. Villa Ekbacken vittnar om kvalitet både i arkitektur och material.

Vid sekelskiftet uppfördes viss egnahemsbebyggelse utefter Södra Kungsvägen men först efter ägostyckningen 1908 av Skärsätra gård ökade tomtförsäljningen väsentligt. Båttrafiken blev bättre och bryggor och kajanläggningar anlades utmed stranden. Från början planerades för fler industrier utefter strandområdet. Sedan AB Gasaccumulator och några mindre industrier flyttat till området avstannade dock den utbyggnaden och villabebyggelsen tog vid.

I områdets västra del finns tidstypiska villor på generöst tilltagna tomter uppförda på 1910-talet. Husen är individuellt utformade men har gemensamma stildrag. Entréfasaderna domineras av ett utbyggt mittparti med en veranda som bär upp en balkong krönt av en fronton. Andra karaktäristiska detaljer är burspråk och takkupor. Fasaderna är putsade och taken tegeltäckta.

Den gula trävillan vid Gustaf Daléns väg 4 innehöll tidigare förutom en bostad även post- och telefonstation.

I områdets nordöstra del utmed Södra Lidingöbanan ligger två byggnader av kulturhistoriskt intresse.

Parkvillan vid Parkvägens station från omkring 1909 innehåller förutom bostäder ett kafé och tidigare fanns där affärslokaler. Byggnaden har tre våningar och inredd vind och källare. Fasaden är klädd med grått tegel och taket tegeltäkt. Fönstren har två lufter och är tätspröjsade. Huset är välbevarat och har ett stort kulturhistoriskt värde eftersom det är det första hyreshuset i området.

Några år senare, ca 1916, uppfördes på tomten intill ytterligare ett hyreshus efter ritning av arkitektema Östlihn och Starck. Byggnaden inrymde enligt de ursprungliga ritningarna förutom bostäder även en polisstation. Det är dock osäkert om den senare förverkligades. Huset har tre våningar. Fasaden är putsad och hörnen har pilasterform. Taket är tegeltäckt.

Stationshusen vid Centralvägen och Parkvägen uppfördes 1913 av Trafik AB Stockholm Södra Lidingö med Djursholmsbanans väntkurer som förebild. Lidingöbanans kurer hade signaturen SLS - Södra Lidingö Spårvägar - utsnidad på gaveln. Stationshusen byggdes om och moderniserades genomgripande på 1950-talet.

En ångbåtskarta från 1886 visar både vilken bebyggelse och vilka bryggor som fanns vid den tiden. De sommarnöjen med egen brygga som redovisas är Kappsta, Nysätra och Tykö.

Vid Nysätravägen ligger de sommarvillor som finns kvar idag. Välbevarad är Villa Solbacken, Nysätravägen 19, som slottsarkitekten Ernst Jacobsson ritade åt sig själv 1882. Villan ligger plant och vetter mot söder. Den låga grunden av tuktad sten saknar källare. Väggarna är fodrade med både stående och liggande spontad panel. Det plåttäckta sadeltaket skjuter ut över gavlarna. Verandaräcken och gavelrösten är rikt ornamenterade med lövsågerier. Arkitekturen hänför sig närmast till den amerikanska villastilen "stick-style" med asymmetrisk planlösning, många fönster och entréer åt olika håll och en rikt artikulerad panelarkitektur.

Det som i övrigt återstår av sommarnöjen i området är Julita inne på varvsområdet och två uthus som hört till Nysätra. Fredriksberg är återuppbyggt efter en brand 1984. Den visar hur man i yttre form, proportioner, materialval och färgsättning på ett bra sätt anpassat sig till den ursprungliga bebyggelsen.

Det nyligen upprustade Julita uppfördes på 1880-talet. Villan fick sitt namn efter Julia Lettström som med sin familj hyrde huset som sommarnöje under 1880- och 90-talen. Nedervåningen är täckt med liggande fasspontpanel och övervåningen med stående. Taket är plåttäckt och snickerierna utformade med lövsågad snickeridekor.

1916 inköptes fastigheten av Gustafsson och Andersson Motorbåtsvarv. Det hade en omfattande verksamhet och sysselsatte omkring 50 man. På 1920-talet hyrde AB Svensk Aero in sig på varvet och startade en flygplanstillverkning.

Varvsbyggnaden i tegel ritades 1916 av arkitekt Victor Dorph. Den är uppförd som en basilika med förhöjt mittparti. Teglet är murat i löpförband. Den södra gaveln, som vetter mot Lilla Värtan är vitputsad och domineras av ett stort rundbågigt fönster vars bågform följs upp av en rundad takavslutning.

Intill varvet söder om Törnrosvägen breder friluftsområdet Kappsta ut sig. Här fanns tidigare två sommarvillor som byggdes på 1880-talet. Kappsta har fått sitt namn efter en gård i Södermanland. Det beboddes av professor P J Wising morfar till Raoul Wallenberg, som föddes här 1912.

Kappsta har stora naturvärden med en ovanlig och intressant flora. Av kulturhistorikt intresse är även strandskoningen som delvis finns kvar och som trots att bryggan är borta erinrar om ångbåtstrafiken och dess betydelse för kommunikationerna till Lidingö.