För att kunna se denna sida korrekt behöver du installera ett Flash-plugin i din webbläsare. Information om hur du går tillväga finner du på svt.se/hjalp.

Bröllopsändningen i siffror

Direktsändningen av kronprinsessbröllopet är den största och mest avancerade tv-produktion som någonsin har gjorts i Sverige - både tekniskt och om man räknar antal kameror och storlek på området som ska täckas in.

Bröllopet i SVT

130 personer arbetar med den internationella sändningen av bröllopet.

67 kameror används, varav flera specialkameror som är inhyrda från andra länder.

25 av kamerorna kopplas till Stockholm stads utbyggda fibernät. Dessutom används 15 000 meter kabel till tv-produktionen.

Tre OB-bussar används och är placerade på Mynttorget: en täcker Storkyrkan, en täcker slottet och en täcker kortegen. För att garantera obruten ström till tv-produktionen har SVT separat strömmatning till OB-bussarna, ett så kallat unbreakable power system.

Cirka 20 tv-bolag tar emot den direktsända tv-signalen.

Cirka 10 tv-bolag finns på plats i Stockholm. Sändningen sker i HD-format.

Hela sändningen den 19 juni kommer även att livestreamas på svt.se, och de viktiagste delarna kommer också att teckentolkas.

Sändningarna från Operans tak

60 personer arbetar med direktsändningarna under bröllopsveckan. Studion är cirka 20 x 10 meter.

Den är byggd i två olika nivåer och består bland annat av en spelplats med tak som skyddar vid dåligt väder.

Scengolvskonstruktionen tar fem dagar att bygga. Tv-tekniken riggas samma dag som första sändningen, måndag 14 juni. I produktionen används sju kameror, varav en kran som kan förlängas upp till 7,5 meter.

Dessutom kommer en länkad kamera finnas på markplan vid Operan, samt en kamera vid Nationalmuseum. På bröllopsdagen utökas teamet med en tvåkamera-OB-enhet vid Nybroplan, där vi har en studioplattform.

Prinsessan Victoria.

Snart börjar bröllopsveckan

Nu är det snart dags för SVT:s direktsändningar från Operans tak. Ebba von Sydow, Mark Levengood och Kristian Luuk ser med gäster och experter till att bjuda upp till ordentlig bröllopsyra varje kväll i veckan.

Skicka in dina bröllopsbilder

Har du bröllopsbilder, bilder på kungligheter eller har du fångat härliga ögonblick i bröllopsyran? Mejla då in bilderna till oss och få dem uppvisade i direktsändning.

"Hon är inte farlig"

Mark kollar in dekoren som ska vara på Operans tak nästa vecka och passar samtidigt på att berätta hur han uppfattar kronprinsessan Victoria och vad som är hans egna ordspråk.

Kungaslupen Vasaorden. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Slupen alla talar om

Det har väl inte undgått någon att Kungaslupen Vasaorden råkade ut för en mini-krock igår vid repetitionen av båtfärden. Här får du veta mer om slupen alla talar om.

Häng med Ebba till stylisten

Direktsändning i en vecka betyder många fina outfits för våra programledare. Ebba tar oss med till stylisten Nicolas som har fina klädplaner.

Ur arkivet: Så firades det när prinsessan Madeleine föddes

Prinsessan Madeleine fyller 28 år. Det firar vi genom att bjuda på ett klipp ur SVT:s arkiv från när prinsessans födelse offentliggjordes.

"Det är högt, halt och lutande"

Kristian Luuk har tagit sig upp på Operans tak, där SVT kommer att bygga sin unika bröllopsstudio. Och så berättar Kristian vilken låt som han vill tillägna brudparet.

Kungligt svettigt quiz

Kungligt svettigt quiz

Vad kan Ebba, Mark & Kristian om kungligheter och om varandra?

Alternativ bild för flash innehåll.
Hermans hörna
Lindas kungliga rapport
Facebook

Vad tycker du om att kungen låter Daniel bli en kunglig höghet?

Visa resultaten »

Alla quiz

Se SVT:s kungaklipp

Här hittar du alla videor som vi lägger ut inför bröllopet.

Kungliga bildkavalkader

Från prakt och glans till vardagliga situationer.

Alla artiklar

Alternativ bild för flash innehåll.