Upoznajte grad Niš
 

Niš postaje moderan grad, od 1878. god. po oslobođenju od Turaka, kada po nalogu kneza Milana Obrenovića, Austrijanac Franc Vinter radi "Regulacioni plan varoši Niš". Time je postavljena urbanistička osnova za dalji rast grada po evropskim merilima.

Orijentalni ambijent ubrzo biva potisnut evropskim arhitektonskim stilovima (secesija, barok, eklektika). U drugoj polovini 20.veka na delu je korbizijanska arhitektura.

Među ambijentalnim celinama i pojedinačnim zdanjima, ističe se starovaroški ambijent Kazandžijskog sokačeta iz 18.veka. Iz prve polovine 20.veka, karakteristična je zapadna strana Trga oslobođenja, palata Andonović, zgrada Suda, zgrada Skupštine grada Niša, Banovina, Inžinjerska kasarna, Narodno pozorište, vile u Niškoj Banji. Noviju arhitekturu reprezentuju Dom vojske, poslovni centri "Kalča" i "Gorča", sportska hala "Čair" i Institut "Radon" u Niškoj Banji.

Zbog raznovrsnih urbanističkih tragova njegove istorije, Niš je danas, u urbanističkom i arhitektonskom izrazu mnogovrstan i raznolik.

Obrazovni i naučni centar

Visoko školstvo je deo istorije grada posle Drugog svetskog rata. Prvi fakulteti u Nišu, Medicinski, Pravno-ekonomski i Tehnički, osnovani su 1960.godine i, u prvo vreme, bili su u sastavu Beogradskog univerziteta. Univerzitet u Nišu osnovan je 1965.godine. Danas u gradu ima 13 fakulteta, 30.000 studenata i radi preko 1500 predavača od kojih je oko 800 profesora.

Naučni rad se u Nišu odvija na većini niških fakulteta,na institutima, u naučnim i industrijskim istraživačkim centrima, a tako je u Nišu još od osnivanja Pasterovog zavoda, preventivno-istraživačke, medicinske institucije osnovane 1900.godine u Nišu, prve u zemlji i na Balkanu.

Evropska raskrsnica

U prvim vekovima Nove ere, Naisus se uvrstio u mapu evropskih gradova izgradnjom "Via militaris", koji je preko Sofije i Istanbula spajao Evropu sa Bliskim istokom. U srednjem veku taj putni pravac nazivaju "Carskim drumom".

Prvi voz stigao je u Niš, 1884. godine. Mnoga poznata imena su kroz Niš proputovala "Orijent-ekspresom", među kojima i čuvena spisateljica uzbudljivih romana Agata Kristi, inspirisana atmosferom ovog najzanimljivijeg evropskog voza. Pred Prvi svetski rat, u gradu se "odomaćio" i prvi automobil.

Prvi, vojni, aerodrom u Nišu, izgrađen je 1912. godine. Postojeći, civilni, aerodrom, posle razaranja u NATO bombardovanju 1999, obnovljen je pre kraja 2003. godine.

Niš je na trasi evropskog koridornog pravca 10, od 1960. godine. Izgradnjom zaobilaznih pravaca prema Beogradu, Bugarskoj i Grčkoj, rasterećen je drumski saobraćaj u gradu i poboljšani su uslovi tranzita.

 

Upoznajte Niš  Kako stići u Niš  Smeštaj  Kultura  Uživajte  Video galerija  Foto galerija  Mapa Niša Kalendar događaja  Suveniri  Download  Kontakt

© 2005-2009 Turistička Organizacija Niš. Sva prava su zadržana. Dizajn: Miloš Mladenović